Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Zajvédelem Gázmotoros aggregát telepítése és zajcsökkentése

2006/5. lapszám | Bézi Ferenc |  2901 |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Zajvédelem Gázmotoros aggregát telepítése és zajcsökkentése cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

 Ha egy meglévő zajos létesítmény közelébe egy új, vele összemérhető környezeti hatású zajforrást telepítünk, érdemes fokozott körültekintéssel eljárni, hogy megelőzzük a későbbi problémákat. A zajvédelmi szempontból helyes telepítési folyamatot egy gázmotoros áram- és hőtermelő aggregát példáján mutatjuk be egy olyan kényes helyzetben, amikor a meglévő, más által üzemeltetett (idegen) zajforrás már a határértékhez közeli zajjal terheli a kritikus védendő homlokzatot.

 

Legyen most az idegen zajforrás egy lakótelepi fűtőmű, amelynek területén az új gázmotoros aggregátunkat üzemeltetni fogjuk. (Gyakran előfordul, hogy a gázmotort nem a fűtőmű üzemelteti.)

Végeztessük el a zajvédelmi célú, környezeti alapállapot-felmérést. Ha ennek eredménye az, hogy a környezet nem terhelhető tovább, akkor két dolgot tehetünk:
Az egyik, hogy vállaljuk gázmotorunk olyan üzemeltetését, hogy annak zajkibocsátása az éjszakai zajvédelmi határértéknél 10 dB(A)-lel kisebb lesz. (A 10 decibelnél kisebb összetevő gyakorlatilag nem ad járulékot az eredőhöz.) Ha csak lehetséges, ne vállaljuk ezt, mert nagyon nehezen teljesíthető és jelentős zajcsökkentési beruházást igényel, ha 70 méteres környezetben zajtól védendő homlokzat néz a gázmotor irányába, és ha az éjszakai zajvédelmi határérték nem nagyobb 40 dB(A)-nél!
Válasszuk a másik megoldást: egyezzünk meg a meglévő zajforrás (fűtőmű) üzemeltetőjével a zajcsökkentési feladat megosztásáról, azaz a telepítés előtt az idegen zajforrás zajkibocsátását is le kell csökkenteni a határértéktől 3 dB(A)-lel kisebb értékre. Ebben az esetben az új zajforrásunk zajkibocsátása szintén a határérték mínusz 3 dB(A) lehet. Ilyen mértékű zajcsökkentés az első esetnél kevésbé költséges - legalábbis a mi számunkra. A zajvédelmi (szak)hatóságtól (Környezetvédelmi Felügyelőségtől) kérjük meg a zajkibocsátási határértékeket. Ennek hiányában a felügyelőség döntései az engedélyezési eljárásban előre nem kiszámíthatók. (A kérelem legyen a 12/1983. (V. 12.) MT r. 9. §-a szerinti tartalmú.) Helyes a kérelemhez csatolni az alapállapoti zajmérés jegyzőkönyvét, továbbá a fenti zajcsökkentési megállapodás dokumentumát. Most a meglévő és az új zajforrás üzemeltetőjének is új zajkibocsátási határértéket kell kérnie, amelynek értéke éppen a zajterhelési határérték mínusz 3 dB(A) lesz mindkettőjük számára.

Magyarázat
A zajterhelési határértéket a 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM. együttes rendelet 1. számú melléklete táblázatából kell kiválasztani a területi kategória függvényében. A zajkibocsátási határértékeket a vonatkozó MSZ-13-111:1985 szabvány szerint kell meghatározni úgy, hogy biztosítva legyen a zajterhelési határérték teljesülése. Ha 2 zajforrás hatását kell figyelembe venni, akkor a zajkibocsátási határérték mindkét üzemeltető számára 10.lg(2) = 3 dB(A)-lel szigorúbb, mint a zajterhelési határérték.

Ezután kezdhetünk hozzá a telepítés zajvédelmi szempontokat is figyelembe vevő tervezéséhez. A zajcsökkentési tervfejezet egyúttal a környezetvédelmi felügyelőségnek benyújtandó zajvédelmi dokumentáció is.
Ha a nagy teljesítményű gázmotor üzemi fordulatszáma kisebb 1500/percnél, zajkibocsátása különösen erős alacsonyfrekvenciás összetevőket is tartalmaz, amelyeket nehéz csillapítani. Alaposan meg kell fontolni a telepítés helyét, ezzel jelentős zajvédelmi költséget lehet megtakarítani. A gázmotoros aggregátot lehetőleg ablak nélküli, masszív, legalább 550 kg/m2 felülettömegű tégla- vagy betonépületbe helyezzük, és csak végszükség esetén speciális, könynyűszerkezetű tokba. A zajos helyiségek ajtóit készíttessük fokozott hanggátlásúra. Ha lesz hőcserélőt megkerülő (by pass) üzemmód, akkor az zajvédelmi szempontból kedvezőtlen. A füstgázkipufogó vezetékbe mindig két darab eredeti, gyári hangtompítót építsünk be.
Jól válasszuk meg a hűtőkondenzátor-asztal gyártóját, továbbá elhelyezését. Gyakori, hogy zajkibocsátásuk számottevően nagyobb, mint a gyártmánykatalógusban megadott. Jelentős szabadtéri zajforrások a szellőztető légcsatornák homlokzati nyílásai. A többször irányt váltó, több csoportban elhelyezett, hangelnyelő betétes légcsatornákban a légsebesség ne haladja meg a 15 m/s-ot. A légcsatornák egyedi szaktervezést igényelnek.
Nem szabad megfeledkezni a szellőztetett gázfogadó állomás vagy szekrény, a gázvezeték zajszigeteléséről sem. Közeli, zajtól védendő homlokzat esetén még a villamos transzformátor szellőzőnyílásainak zaja is gondot okozhat. Gondos kivitelezés szükséges. Minden, még kis méretű, akusztikailag kezeletlen nyíláson, résen is számottevő zaj kerül a környezetbe. Próbaüzemi ellenőrző zajmérés javasolt akkor is, ha azt a zajvédelmi hatóság nem írta volna elő.

Bézi Ferenc

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem