Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gépészfórum - Gázmérgezés 2003-2004

2004/4. lapszám | VGF&HKL online |  2460 |

Az alábbi tartalom archív, 17 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sajnos erről a témáról „nem lehet eleget írni”. Minden évben újra és újra világgá röppentik a hírügynökségek a rémes híreket, amelyek száma ahelyett, hogy csökkenne, mintha még növekedne is. Az idei pohár a lenti hírrel telt be, ennek apropóján kérdeztünk gázipari szakembereket, mi a véleményük a „gázbiztonságról”. A hír:

Szénmonoxid-mérgezés miatt 8 embert kellett kórházba szállítani Budapesten. A gáz egy imaházban szivárgott vissza a gázkazánból a vasárnapi bibliatanításon, amitől többen rosszul lettek. Miután megvizsgálták a kazánt, és kiderítették a rosszullétek okát, kinyitották az ablakokat és kiürítették az épületet. A bibliatanításon 21-en vettek részt. A helyszínre kiérkező mentők hat felnőttet az Erzsébet Kórházba, két gyermeket a Heim Pál Gyermekkórházba szállítottak megfigyelés céljából.

Formáljuk a tudatot!

Ez a hír beleillik a többi közel 50 közé, ugyanis ebben a fűtési idényben kb. ennyi égéstermék-visszaáramlásból fakadó baleset történt hazánkban. A baleseteknek több oka is van. Az egyik mindjárt a felkészületlen fogyasztó, aki nincs tisztában a „játékszabályokkal”, a karbantartás, ellenőrzés fontosságával. Hajdanán ugye ötévente kötelező felülvizsgálat volt, most már a felhasználó saját felelőssége ennek megrendelése. Ha a gázos fűtéseket rendszerben vizsgáljuk, akkor célszerű lenne, ha a kéményes, a gázos és a készülékes szolgáltató közösen találnának valamilyen megoldást, illetve együttesen valósítanák meg azt. A közelmúltban történt egyébként egy olyan – kiváló - kezdeményezés, hogy a gázbiztonság kerüljön be a különböző lakás- és életbiztosítási díjakba, azaz aki rendszeresen karbantarttatja a készülékét, az kapjon kedvezményt a biztosítási díjból. Sajnos ez ügyben még nem történt előrelépés.

A másik fontos dolog a tudatformálás, annak a 3 millió háztartásban élő hazánkfiának az informálása, akik jelenleg csak megveszik a készüléket, és lezártnak tekintik a témát. Ebben nagy szerepet kell, hogy vállaljanak az állami szervek, mint a magyar műszaki Biztonsági Főfelügyelet, a Kéményseprő Vállalatoknak, a szolgáltatóknak, a termékforgalmazóknak, a kivitelezőknek és a fogyasztóknak egyaránt. Nagyon oda kell figyelni az elavult készülékek cseréjére, illetve az utólag telepített, ún. komfortjavító háztartási gépekre (pl. konyhai elszívó, ruhaszárító). Végül szólni kell a kontármunkáról, ami talán a legtöbb áldozatot követeli. A gázszerelői igazolvány segített a szakma tisztulásában, de nagyon hiányzik még a képzési palettáról pl. a gáztechnikai műszerész szakma.

A szerelő szerszámai között pedig mindig legyen egy égésztermék-levegőminőség-mérő eszköz is, hogy ne kelljen macskát vagy kanárit tartani a fűtőkészülék helyiségében a biztonság kedvéért, mint Thaiföldön. Szabó Györggyel folytatott beszélgetés alapján A dunagáz alapítója, gépészmérnök, euromérnök Vissza a parapethez. A sokszor elhangzott, teljesen igaz és helytálló érvek mellett én egy kevesebbet hangoztatott aspektusra szeretnék rávilágítani, ez pedig a kémények kérdése. Az utóbbi tíz-tizenöt évben a kémények reneszánszukat élték, mindenhol mindent kéménybe kötöttek. Megmaradva amellett, hogy törődni kell ezekkel a kéményekkel, és túl azon, hogy érdemes lenne a zárt égésterű készülékek felhasználását „erőltetni”, újra kellene liberalizálni a parapetes megoldásokat! A felújításoknál sokszor ideális megoldást jelent(ene) a konvektor, viszont alkalmazását általában tiltják. Az ÁNTSZ egészségügyi okokból, pedig akár ablak alá is elhelyezhető lenne, ha logikusan gondolkozunk, hiszen mikor szellőztetünk, akkor lekapcsoljuk a fűtést, azaz nincs égéstermék-beáramlás, zárt ablaknál pedig a mai kiváló minőségű nyílászáróknál nincs ilyen veszély. Az építésügyi bizottság pedig az utcakép szempontjából emel kifogást – nos, akkor mit szóljunk a split-klímák kültéri egységeihez? Ombódi Károly
Kereskedelmi és marketing vezető
Gázgép

Határterület: a gáznyomás-szabályozók

Bizony, a gáznyomás-szabályozók is lehetnek balesetforrások. Ezek a készülékek általában egy gázos rendszer legelhanyagoltabb részei; ezekre jut a legkevesebb figyelem és pénz. A karbantartás hiánya pedig sok esetben gázömlést, néha ebből kifolyóan robbanást okozhatnak. Találkoztam már olyannal is, amikor a nem oda való készülék beépítése okozott bajt, ilyenkor az üzembiztonság szenved csorbát. Példaként említhetném, hogy takarékossági okokból kétágas helyett egyágas berendezést építettek be, vagy földbe süllyesztett nyomásszabályozóra rendszeresen ráparkoltak a taxisok – pedig ezeket ugye nem pár tonna elviselésére tervezték… Ilyenkor természetszerűleg jön a meghibásodás, üzemkiesés, ami nagy anyagi kárral jár. A legveszélyeztetettebb eszközcsoport mégis az egyedi kategória, amelyet a gyártók nagyobb intézmények, pl. iskolák számára készítenek. Ezek nincsenek szabványosítva, nem csereszabatosak, viszont már csak méreteik folytán is (100-200 m3/h) tanácsos gyakran ellenőriztetni – amit még gyakrabban felejtenek el az üzemeltetők…

A kiemelt fontosságú létesítményeknél akár a negyedéves ellenőrzés sem túlzás, az iskoláknál, egyéb egyedi berendezéseknél elegendő lehet a fél- vagy egyéves vizit. Családi házaknál tízévente van felülvizsgálat, csere, amit a gázszolgáltató tart számon. Csakhogy – különösen vidéken – igen rossz a helyzet szakemberfronton, találkoztam már olyan esettel, amikor Miskolcról vezényeltek fel embert Diósdra ellenőrizni, olyan hiány mutatkozott. A felelős gyártók ilyen helyzetben csak azt tudják tenni, hogy segítségére sietnek a szolgáltatónak, és szükség esetén a saját gyártmányaik mellett másokét is szervizelik.
Füst Péter
Szerviz főmérnök
Fiorentini Hungary Kft.

A beüzemelő felelőssége

Az első felelősség azé a szerelőé, kivitelezőé, aki a gázos rendszert installálja, a kazánt felszereli. Itt viszont nemigen történhet hiba, hiszen a MEO úgyis visszadobja, ha valamit talál. A mérgezéses esetek nagy része két helyen következhet be nézetem szerint.
1. Ha valaki később kontármód „belegányol” a rendszerbe.
2. Ha nincs karbantartva a készülék.
Az első ellen nem lehet védekezni, de a második ellen igen. Mégpedig úgy, hogy az a szervizes, készülékes kolléga, aki a beüzemelést végzi, szól a megrendelőnek ez ügyben. A telepítő hiába szól, akkor még tele van a megrendelő feje az építkezéssel, a költségekkel stb. Amikor viszont a beüzemelő kimegy, már beköltözésre alkalmas a ház, lakás, csak a végső simítások vannak hátra, nagyobb a figyelem.

Egy gázhálózat szerelő, aki nem szeretne magára haragítani senkit sem


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem