Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Központi fűtésrendszerre köthető kandallók

2007/10. lapszám | Kovács István |  2570 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A kandalló manapság reneszánszát éli, de ez már nem csupán egy nosztalgikus hangulat megteremtése, hanem praktikus okai is vannak. A kandalló korábban csak egyetlen helyiség fűtésére volt alkalmas, manapság azonban egyre több központi fűtésre is használható.

Miért is szeretik az emberek a kandallót? Azért, mert a természetes fűtéshez a legközelebb áll, valamint jó hangulatot is kelt. Ha valakinek van kandallója, és mellette ki van építve a gázfűtés is, ha máskor nem is, de vendégség alkalmával begyújt, hogy a vendégek alaphangulatát ezzel is befolyásolja. Sok helyen kiépítették már a gázfűtést, de a legtöbb esetben van mellette egy szilárd tüzelésű kazán is a biztonság miatt. Nem ritka, hogy emellett még egy kandalló is működik a házban. Természetesen ilyenkor felesleges mindhárom készülék, hiszen a szilárd tüzelésű kazán helyét teljes mértékben átveheti a vízfűtésre is alkalmas kandalló. Ezek a készülékek – típustól függően – nyitott vagy zárt rendszerre köthetők. Beépítés nélkül még nem mutat jól a berendezés, de ugyanez körbeburkolva már nagyon tetszetős.

Egy-egy ilyen készülék 12-34 kW hőteljesítményt képes produkálni, azaz 200-700 m²-es házak teljes fűtése is megoldható velük, valamint használati meleg víz előállítására is alkalmasak.

Fatüzelés

Természetesen az állandó szilárd tüzelés csak annak jó, aki folyton otthon van, mert különben nincs, aki a tüzet élessze, s akkor kihűl a ház. Emiatt is nagyon jó, ha alternatív fűtésként rendelkezésre áll a gáz- vagy más fűtés.
Többféle technikai megoldás létezik a fűtési rendszerek összeépítésére. Nagyon fontos, hogy fatüzelésnél kb. kétszer akkora a levegőigény és kb. kétszer annyi füstgáz keletkezik, mint gáztüzelésnél. Vagyis amikor a gáztüzeléshez szükséges mennyiségű levegő bevezetéséről gondoskodunk, akkor tudnunk kell, hogy az nem elegendő a kandallóhoz. A kandalló magas hőmérsékletű füstgáza miatt általában erősebb a huzat, s így előfordulhat, hogy a gázkéményen keresztül is fog levegőt beszívni a házba, amennyiben nincs megfelelő méretű levegőbevezetésünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a korszerű nyílászárók tökéletes légzárásúak, így a megfelelő levegőbevezetés létfontosságú a bentlakók számára.

A hagyományos módon körbeépíthető, központi fűtésre köthető kandallótűzterek 18-25 cm átmérőjű kéményt igényelnek. Sokszor csak ennél kisebb kémény áll rendelkezésre; erre is van megoldás. A központi fűtésrendszerre köthető kandalló-kályhák is igen tetszetősek, akár 13 cm átmérőjű kéménybe is beköthetők, és mindemellett kicsi a helyigényük.

Pelletfűtés

Néhány szó a pelletről: a fapellet természetes fűtőanyag, amelyet tiszta, száraz fűrészporból és faaprítékból, nagy nyomás alatt – kémiai kötőanyagok hozzáadása nélkül –, összepréseléssel állítanak elő. Kisméretű kéményhez ajánljuk a pelletkandalló-kályhákat, melyekhez akár egy 8 cm átmérőjű füstcső is elegendő, némely típus szintén ráköthető a fűtésrendszerre. A fatüzeléssel szemben ez kényelmesebb, komfortosabb, kezelése egyszerű, tiszta, felügyelet nélkül is működtethető akár több napon keresztül is. A pelletkészülékek zárt fűtési rendszerben működnek.

A pellet fűtőanyag ára kicsit magasabb, mint a tűzifáé, de tömörebb, jóval magasabb kalóriatartalmú, jobb az égés hatásfoka, így kevesebbet kell belőle vásárolni.

A pelletfűtés a szokásos fűtési rendszerek (PB-gáz, elektromos áram, olajfűtés) költségének csupán 40-50%-ába kerül, így a kezdeti beruházás akár a fűtési idényen belül is megtérülhet. A pelletfűtés ugyanúgy illeszthető fűtési rendszerünkhöz, mint egy szokásos kazán; egyaránt alkalmas a fűtési- és a használati meleg víz előállítására.

A fa- és pellettüzelésű kandallók napenergia-hasznosító berendezésekkel is kombinálhatók. A természet által kínált környezetbarát energiák felhasználásával is óvjuk környezetünket.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem