Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Földgáz- vagy fatüzelés?

2009/1-2. lapszám | Szilágyi Zsombor |  9820 |

Figylem! Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A földgáz árának emelkedése (no és egyéb szempontok is) a háztartások legtöbbjét arra ösztönzi, hogy átgondolják a földgáz lecserélését más tüzelőanyagra. Most ne vizsgáljuk a geotermia, szolár vagy a széntüzelés lehetőségét, fordítsuk figyelmünket a fatüzelésre. A pébére, gázolajra vagy villamos fűtésre való átállást a földgázról, azt hiszem, senki sem mérlegeli.

Évente épül 30-40 ezer új lakás az országban. Az építkezők már találkoznak a megújuló energiahordozók teljes választékával, de most ismét csak a fatüzelést vessük össze a földgázzal. Két fűtési rendszer összevetésének legjobb módszere az lehet, ha a létesítés (átalakítás) költségeihez tízévnyi üzemeltetés költségét adjuk, és az így kapott összeg alapján hozunk döntést. Ez tulajdonképpen a tízéves megtérüléshez tartozó költségösszevetés. A tízévnyi tüzelőanyagot mai áron árazzuk. Ezt az összevetést kíséreljük meg vázolni az alábbi cikkben.

A fatüzelés értékeléséhez tartozó jellemzők, mennyiségek és összegek közel sem állandó számok, a piacon sok készülék kapható, lényegesen eltérő áron és „tudással”. A fa tüzelőanyagok választéka is elég nagy, az árskála pedig még ennél is szélesebb. A tűzifa minőségét sem lehet egy számmal leírni, mert függ a kivágott fa korától, a tárolás körülményeitől és magától a fafajtától is. A piacon fellelhető termékek árának valamilyen átlagával próbálunk számolni.

Új építésű családi ház fűtési rendszerének költségei

Létesítési költségek

Egy 75 m² alapterületű, egyszintes, új építésű, megfelelően hőszigetelt, egyedül álló családi ház éves fűtési energiaszükséglete legyen 68 GJ, ami 2000 m³ földgázt jelent. A ház fűtésére 24 kW teljesítményű fűtőberendezés szükséges. Tételezzük fel, hogy a kazánon kívüli fűtési rendszer (hőleadók, vezetékek, szerelvények) a tüzelőanyagtól független, és alkalmas fogadni alacsony hőmérsékletű fűtővizet is. (A fűtési keringtető szivattyú árától eltekinthetünk, bár ez a fatüzeléshez külön beruházásként szükséges.)

A gázkazán és az égéstermék-elvezető létesítési költségei

Gázkazánból igen bő a választék, és az árak is széles sávban mozognak. Tételezzük fel, hogy
24 kW-os kéményes falikazánt építünk be:

  • A falikazán 150 ezer Ft, a kémény gázfűtésre alkalmassá tétele 40 ezer Ft, összesen: 190 ezer Ft.
  • 24 kW-os turbó falikazán 200 ezer Ft, a turbó-kivezetés 40 ezer Ft, összesen: 240 ezer Ft.
  • 24 kW-os kondenzációs kazán: 250 ezer Ft, égéstermék-kivezető 40 ezer Ft, összesen: 290 ezer Ft.

A földgáz bevezetéséhez fizetni kell kb. 56 ezer forint hálózati csatlakozási díjat is, a gázellátást terveztetni, jóváhagyatni kell, és ki kell építeni a gázellátó rendszert. Tételezzük fel, hogy ezek a költségek együttesen 400 ezer forintot tesznek ki.
Nem készítünk számításokat a különböző fatüzelésű betétes kandallókra vagy cserépkályhákra, mert ezek más komfortot biztosítanak, mint a folyamatos üzemű faelgázosító kazánok.

A faelgázosító kazánok is nagy választékban kaphatók. A 25-30 kW teljesítményű kazánok ára 300 ezer és 520 ezer Ft között van, legyen a középérték 410 ezer Ft, a kémény fafűtésre alkalmassá tétele itt is legyen 40 ezer Ft, összesen: 450 ezer Ft.

Tüzelőanyag-költségek

A gázkazánok földgázszükséglete 68 GJ leadott hőmennyiséghez:

Gázkazán típusa Hatásfoka (%) Éves földgázigény (m³)
Kéményes falikazán 90 2222
Turbó falikazán 92 2173
Kondenzációs falikazán 104 1923

2008 negyedik negyedévben a 20 m³/h-nál kisebb mérővel ellátott háztartási fogyasztó 3,113 Ft/MJ gázdíjat és 5940 Ft éves alapdíjat fizet. Ennek megfelelően:

Gázkazán típusa Éves gázköltség (ezer Ft)
Kéményes falikazán 241
Turbó falikazán 236
Kondenzációs falikazán 209

A faelgázosító kazánok hatásfokát is 75-90% között adják meg a gyártók, vegyünk itt is középértéket: 82%, vagyis 68 GJ hasznos hő előállításhoz a fatüzelésnél 83 GJ tüzelőanyagot kell kalkulálni.

A fatüzelésű kazánok mindegyike alkalmas fahasábok, fabrikett eltüzelésére, némelyek pellettüzelésre is. Minden tüzelőanyagot legfeljebb 20% nedvességtartalommal és keményfával (bükk, tölgy, gyertyán, cser) kalkuláljuk. A tüzelőanyagok árai erősen szóródnak, az árakat a fuvarköltség jelentősen eltéríti. A számtalan árusítóhely ajánlatait megpróbáltuk átlagolni, és a következőket kaptuk:

  • Aprított keményfa 20 ezer Ft/m3, ami legalább 700 kg, fűtőértéke: 17 MJ/kg.
  • Keményfa brikett 37 Ft/kg, fűtőértéke: 18 MJ/kg.

Az árak a házhoz szállítást nem tartalmazzák.

A családi ház költségei a fatüzelésnél:

Tüzelőanyag Éves szükséglet (kg) Ára (ezer Ft)
Aprított keményfa 4882 139
Keményfa brikett 4611 171

Máris rendelkezésre áll minden szám a két tüzelési mód összehasonlítására:

  Létesítési költség (ezer Ft) Tízéves tüzelőköltség (ezer Ft) Összesen (ezer Ft)
Gáztüzelés      
     Kéményes 590 2410 3000
     Turbó 640 2360 3000
     Kondenzációs 690 2090 2780
Fatüzelés      
   Aprított fa 450 1390 1840
   Brikett 450 1710 2160

Ha más tényezőt nem veszünk számításba, és elfogadhatónak tartjuk a tízéves megtérülést, akkor egyértelműen a fakazánokat választhatjuk. Ha számításba vesszük még azt is, hogy:

  • a fa tüzelőanyagot általában nyáron célszerű vásárolni, szellős helyen szárítani, mert akár 50% víztartalma is lehet, amikor megvesszük (vagyis fa árában veszünk vizet),
  • haza kell vinni a fát,
  • tároló kell a fának,
  • a fáért előre kell fizetni, a gázért meg utólag,
  • a fát rakodni kell,
  • a fakazánnak kell egy külön helyiség, a lakótérben nem helyezhető el,
  • a fatüzelésnél a hamut ki kell szedni, és el kell helyezni valahová,
  • a fatüzeléssel por keletkezik, legalább a fatároló és a kazánhelyiségben,
  • bizonytalan, hogy a következő tíz évben a fa vagy a földgáz ára hogyan fog változni,
  • a fatüzelés mellett kell másik tüzelőanyag a használati meleg víz előállításra és a főzésre,

akkor már a fatüzelés előnyei kicsire zsugorodnak.

Minden egyedileg mérlegelendő tétel elmozdíthatja a fenti táblázat szerinti költségarányokat, ha:

  • a fához olcsón juthatnak hozzá,
  • a fa házhoz szállítása nem jelent lényeges költséget,
  • a gázhálózathoz csatlakozás a nagyobb távolság miatt többe kerül, mint 56 ezer Ft,
  • a gáztüzeléshez igénybe vehető a szociális támogatás, a fatüzeléshez nem.

Meglévő gázfűtés átalakítása fatüzelésre

A több mint 2 millió, a földgázt fűtésre használó háztartás jelentős részében van lehetőség átállni a fatüzelésre. Annak eldöntéséhez, hogy felhagyunk a földgázfűtéssel – és a földgázt csak vízmelegítésre és főzésre használjuk –, és fatüzelést indítunk, az előző számításokban minden lényeges adatot megtalálhatunk.

Ha a fűtési rendszerben nem akarunk változtatást, akkor a fatüzelésű kazán beruházási költségét kell kalkulálni az éves költségek mellett:

  Létesítési költség (ezer Ft) Tízéves tüzelőköltség (ezer Ft) Összesen (ezer Ft)
Gáztüzelés      
     Kéményes   2410 2410
     Turbó   2360 2360
     Kondenzációs   2090 2090
Fatüzelés      
   Aprított 450 1390 1840
   Brikett 450 1710 2160

Ha turbó vagy kondenzációs rendszerű gázkészülékről akarunk átállni fatüzelésre, akkor általában kell egy kéményt is építeni, Ennek költségét legalább 100 ezer Ft-ra tervezhetjük.

A két tüzelési mód közötti tízéves költségkülönbözet kicsi, az alkalmazott átlagok hibája, a tízéves árperspektíva bizonytalansága a bemutatott előnyöket könnyen hátránnyá változtathatják.

A fatüzelés hátrányos járulékos elemei miatt a gáztüzeléssel való felhagyás nem látszik gazdaságos döntésnek. Ugyanakkor az összevetés kínálja a gázfűtés korszerűsítésének gondolatát: a hagyományos fűtési rendszert átalakítva áttérést a kondenzációs kazán használatára.

Összefoglalva

Új építésű lakásokban a faelgázosító kazánnal épített fűtés előnyösebb lehet, mint a gázfűtés, különösen, ha:

  • a faelgázosító kazán és a tüzelőanyag elhelyezése nem okoz gondot,
  • a tűzifa olcsóbban szerezhető be, mint a számítási példánkban kalkulált árak,
  • a fatüzeléssel járó fizikai munka nem jelent külön terhet a ház lakóinak.

Marad azonban a használati melegvíz-előállítás és a főzés kérdése: erre másik tüzelőanyag használata szükséges. Ez az energiahordozó lehet a napkollektor a melegvíz-termelés legnagyobb részére, a főzés energiahordozó-igénye már pébével vagy villamos árammal biztosítható. Ha egy családi házban a földgáz teljes körű használata bevált, akkor a fatüzelésre való átállást csak akkor tudjuk mérlegelésre ajánlani, ha a fa igen olcsón áll rendelkezésre. Ekkor a földgázt a melegvíz-termelésre és a főzésre lehet visszaszorítani.

Szóljunk még a földgáz-, illetve fatüzelés környezetvédelmi szempontjairól is. A földgáztüzelés tiszta, biztonságos, a jól beállított, karbantartott készülék szén-dioxid- és vízgőzkibocsátással terheli a légkört. (A földgáz elégetésekor keletkezik szén-monoxid, nitrogénoxid is, általában csak nyomokban. Ugyanezek a káros anyagok a fatüzeléssel már mérhető mértékben járnak együtt.) A fatüzelés égésterméke is alapvetően szén-dioxid és vízgőz, de megjelennek a füstben különböző mennyiségben elégetlen gázok is: aromások, nyílt szénláncú komponensek és szén-monoxid is. A fatüzeléssel szálló por is kerül a levegőbe.

A fatüzelést az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából nem tekintik környezetet szennyező módszernek, mert a kibocsátott szén-dioxidot az élő faállomány megköti, és a fa szervezetébe beépíti. Globálisan helyes is ez a megállapítás, de földrajzi területenként ez a kibocsátási-megkötési egyensúly már nem biztos, hogy igaz, arról nem is beszélve, hogy a fával télen akarunk fűteni, amikor a növényi vegetáció nyugalomban van (nem köt le szén-dioxidot). A fatüzeléssel keletkezett hamu korlátozott mértékben valóban nagyon jó a kert talajának javításához, az ásványi só pótláshoz, de nem valószínű, hogy a kert korlátlanul felvesz fahamut.

FatüzelésSzilárd tüzelés