Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2024. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Are You Ready?

Szilágyi László |  40

„Szia drágám, megyek dolgozni!” – hangzott el az elmúlt években minden reggel egy egri fűtésszerelő szájából ez a mondat. A megszokás erősebb, mint a valóság, hiszen a történet főszereplője egy olyan napon is felvette a munkaruháját és elindult reggel dolgozni, amely napra nem is volt megrendelése.

Az ÉKM rendelet és a fűtési-hűtési rendszerek hidraulikai beszabályozása

Gergely Dániel Zoltán |  47

Tavaly november másodikától hatályos az ÉKM (Építési és Közlekedési Minisztérium) rendelete [9/2023. (V. 25.)] az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, amelyben olvashatunk többek között a fűtési-hűtési rendszerek hidraulikai beszabályozás elvégzéséről, a TNM rendeletben foglaltakhoz képesti módosításokról. Jelen cikkben elsősorban a dinamikus szelepekre vonatkozó részt emelem ki, de a legfőbb változásokat részletesen tárgyalom. Emellett a dinamikus szelepekre vonatkozóan szeretnék részletes, gyakorlatias nézőpontú gondolatokat megosztani.

Biomassza alapú hőtermelés

Holló Dávid Ritter Szilveszter |  34

Az elmúlt időszakban, a szénhidrogén alapú energiahordozók árának erőteljes növekedésének következtében, valamint azok ellátásának bizonytalansága miatt egyre több lakossági és ipari fogyasztó keresett megoldást a hálózati földgáz kiváltására. Lakossági fogyasztók esetén kiváló alternatívaként szolgálnak a Magyarországon is forgalmazott hőszivattyús, elektromos, valamint biomassza tüzelésű hőtermelő berendezések. Ahogyan a lakossági méretektől haladunk az ipari többszáz kilowattos, vagy akár a több megawattos hőigények felé, úgy egyre inkább előtérbe kerül a biomassza alapú hőtermelés.

Miért pont padlófűtés?

Guba Roland |  30

A padlófűtés ma már olyan sztenderd megoldás, amelyet a világ legjobb fejlesztői kínálnak. A meleg padló nagy méretű radiátorként működik, így mezítláb a legkellemesebb a házban közlekedni. A padlófűtéssel kapcsolatos kérdések felvetése segíthet eldönteni, hogy az energiahatékonyság és a hőkomfort szempontjából melyik a legjobb fűtési rendszer egy adott otthonhoz. A jó megoldás egészségügyi és higiéniai, valamint használati szempontból is kedvező, emellett az ingatlan értékét is növeli. Az alábbiakban az egyik neves gyártó rendszerei kapcsán az ügyfelek által a padlófűtésről leggyakrabban feltett kérdéseket foglaljuk össze. Ezek segítenek az információk rendszerezésében, és megkönnyítik a termékekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre adott válaszok megkeresését.

Modern kémények

Környezetbarát kéménytechnika eszközei a hatékony égéstermék-elvezetésre és energiatakarékos megoldásokra összpontosítva

Tipcsák Balázs |  28

A hatékony égéstermék-elvezetés számos olyan megoldást kínál a felhasználók számára, melyekkel energiatakarékosabbá és környezetbarátabbá tehetjük fűtési vagy melegvízellátási rendszereinket. Cikkünkben az egyik neves gyártó termékei alapján bemutatjuk, hogy csökkenthető a fatüzelés által a légkörbe kerülő részecskék mennyisége, miként lehet hőt visszanyerni a füstgázból, és milyen megoldás érhető el a nagy teljesítményű kondenzációs kazánok savas kondenzátumának semlegesítésére.

Légy okos, megéri

Energiamegtakarítás okostermosztátokkal

Veress Marcell |  22

Európában az épületek energiafogyasztása a teljes energiafelhasználás jelentős részét képezi. Energiahatékonyság növelése kulcsfontosságú a CO₂-kibocsátás csökkentéséhez. Ennek egyik kulcsa a megfelelő szabályozás, amely akár meglévő fűtési rendszerekhez is könnyen kialakítható, nem jár bontással, vezetékezéssel vagy egyéb hasonló drasztikus munkavégzéssel járó munkával.

Nyitni kék, nyitni zöld

A vízkőmentes elzárószerelvények alkalmazásának előnyei

Bandzi Viktória Ilyés Gábor |  30

A vízkő elleni védekezésnek számos módja van. Az egyik legevidensebb megoldás, ha eleve olyan szerelvényeket, elzárót építünk be a rendszerbe, amelyek kialakításuknál és anyaguknál fogva meggátolják a vízkő kiválását a felületükön. A hagyományos réz elzáróelemes (orsós szelepes vagy rézgolyós) szerelvények erre nem képesek. De akkor melyek képesek? Cikkünkben ezekről lesz szó.

Energiahatékonyságból jeles

Kézzel foghatóvá váltak egy 15 éves folyamatos fejlesztés, korszerűsítés eredményei

Kassai Eszter |  29

Tanulságos történetünk helyszíne a fővárosban van, egy társaságcsoport ingatlanvagyonát kezelő és hasznosító leányvállalatának telephelyén. A háromhektáros ingatlanon különálló épületeket, helyiségeket és nyitott területeket kínálnak bérbeadásra. Ezekben részben irodák és raktárak működnek, részben pedig ipari gyártó és szerelőműhelyek. Az elmúlt másfél évtizedben jelentős energetikai beruházások zajlottak a telephelyen. Ezek a különböző épületgépészeti rendszereket érintő beruházások, továbbá az utólagos hőszigetelési és napelemtelepítési munkálatok komoly anyagi erőforrásokat igényeltek, ám rendkívül hatékonynak és fenntarthatónak – így gyorsan megtérülőnek – bizonyultak.

Felújítás injektálásos módszerrel

Elöregedett ivóvízvezetékek felújítása bontás nélkül is megoldható

Molnár Attila |  22

Hiszünk benne, hogy egyre szélesebb körben ismertté tehetjük azokat a technológiákat, amelyek a sérült, korrodált csőpalástot mint statikai elemet felhasználva, belülről képeznek új, szivárgásmentes vezetéket. Ergo: anélkül tudjuk felújítani a rendszert, hogy kibontanánk a falból/betonból, és kicserélnénk a sérült szakaszt. A módszer ivóvízhálózatokon is működik.

Gázüzemű égetőberendezések robbanásvédelme

a 3/2020. I. 13. ITM rendelet tükrében 1.

Parádi Ervin |  25

Magyarországon az elmúlt időszakban jelentős beruházások történtek, történnek és vélhetően történni is fognak. Ezen beruházások keretében számos égetőberendezés épült meg fűtés, vagy technológiai céllal. Megtalálhatók közöttük a kisebb, néhány száz kW-os és a több MW teljesítményű gázüzemű égetőberendezések is. Terjednek a gázmotoros villamos energia előállítására képes technológiák, de a beruházók a fűtőanyag kiválasztásában tanácstalanok az energiahordozók hektikus beszerzési ára és az ellátási láncok bizonytalansága miatt. Ezért kerülnek előtérbe a többfajta éghető gázt felhasználó rendszerek, amelyek egyrészt földgázüzemmel, másrészt propán, bután vagy ezen gázok keverékeivel is működőképesek.

Hideg fejjel

Ilyen egy nettó zéró kibocsátású spanyol irodaház gépészete

Hornok Bálint |  21

A Greenspace PCTG Asztúriában, Spanyolországban az első nettó zéró energiafelhasználású irodaépület a régióban, és egyike a kevés ilyen jellegű irodaháznak egész Spanyolországban. Ezt a lenyűgöző teljesítményt a rendkívül hatékony aktív energetikai és passzív rendszerek kombinációja tette lehetővé. Az építésziroda és a gépészmérnökök csapata együttműködve dolgozott a fenntartható, környezetbarát kialakításon. Napelemek szolgálnak egyrészt a napsugárzás okozta terheléseknek az épületen kívül tartására, másrészt pedig arra, hogy az épület több energiát termeljen, mint amennyit fogyaszt.

Hidrogén, a jövő fűtéstechnikája

Pethő Gábor |  33

Összehasonlító táblázatunkban ezúttal olyan kondenzációs gázkazánokat mutatunk be, amelyek képesek – többnyire húsz százalékos részarányban – a metán (földgáz) mellett hidrogénnel is üzemelni. Nem véletlenül esett éppen ezekre a berendezésekre a választás, hiszen az Európai Unió előírásai szerint 2025-től már csak olyan gázkazánok lehetnek a piacon, amelyek „hidrogénkészek”, ráadásul tapasztalataink szerint a gyártók nem is vártak az előírt határidőig, és zömükben már most megfelelnek a kívánalomnak. Ezen készülékek nem igényelnek különös telepítési eljárásokat a tisztán földgáz üzeműekhez képest. Idén már előreláthatólag elérhetőek lesznek olyan kazánok, amelyek akár két óra leforgása alatt átalakíthatóak tisztán hidrogénüzeműre.

Hidrogénkész gázkazánok

Alapkivitelben hidrogénkész, kb. 24 kW-os kombi gázkazánok áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  31

Táblázatunkban nyolc gyártó, a BAXI, a COSMOGAS, a Fondital, a HAJDU, a Remeha, a Saunier Duval, az Unical és a Vaillant készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Gömb mosógép

Dr. Chappon Miklós |  22

Ma már legfeljebb az igen távoli földrészeken találkozhatunk olyan asszonyokkal, akik a falu csurgójánál vagy a patakban mosnak ruhát. Európa és a világ legnagyobb részén ma már automata mosógépek végzik az egykor megerőltető fizikai munkát. Persze a szabadban való mosás és az automata masinák megjelenése között eltelt némi idő, és eközben megjelentek bizonyos berendezések is, amelyek segítették a munkát. Az Épületgépészeti Múzeum kiállítási tárgyai közül most egy olyan darabot mutatunk be, amely a köztes idők terméke volt.

Visszaesést érzékel a szakma

Erdősi Csaba |  30

Egymás után érkeznek a rossz hírek és elemzések a magyar építőipar kilátásairól. A várakozások és az ismert adatok, például a rendelésállományok alapján vaskos visszaesés várható, és ez bizony rányomja a bélyegét az épületgépészet alágazat tevékenységére is. Feleletválasztós online tesztünkben arra voltunk kíváncsiak, mit érzékelnek ebből a szakmagyakorló gépészek. Bár e sorok írásakor a szavazás még nem zárult le, a végeredmény így is beszédes: a válaszadók döntő többségének határozottan kevesebb a munkája, mint volt korábban, negyedrészük jelentős, ugyancsak negyedrészük valamelyes visszaesést tapasztal.

Újdonságok Veronából

Zsófi János |  21

Kétévente kerül megrendezésre Olaszországban a Progetto Fuoco nevű fatüzelés-technológiai, de javarészt inkább pellettüzelésű kandallókat, kályhákat bemutató európai szemle. A február 28. és március 2. között megrendezett idei börzén mi is ott jártunk Veronában, és egy kis beszámolóval tértünk haza.

Hőtárolás homokban, kőben

Erdősi Csaba |  37

Az időjárásfüggő áramtermelés felfutásával párhuzamosan megnőtt az igény olyan energiatárolási megoldásokra, amelyek segítenek kisimítani azok hektikus termelését. A villamos energiát tárolhatjuk vegyi energia (hagyományos akkumulátor, elem), helyzeti energia (szivattyústározós erőmű) vagy hőenergia formájában. Utóbbival egyre több helyen kísérleteznek. Egy finn kisvárosban például hamarosan beüzemelik a világ első ipari méretű hőakkumulátorát egy innovatív fejlesztőcég és a helyi távfűtőművek együttműködésének köszönhetően.

Kályhák szépségversenye

Zsófi János |  21

Pilisvörösváron gyűltek össze 2024 március elején a kályhások ipartestületének (MACSOI) tagjai az évenként megrendezésre kerülő, „Ne tégy rossz fát a tűzre” vezérgondolatú kétnapos tavaszi találkozójukra. Mint minden évben, a bátrabbak idén is megmutatták kollégáiknak az elmúlt évben elkészült remekműveikről készült fotóikat.

Igényes, légtelenítő, esővíz-elvezetés, szép munka, parapet, burkoló

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  37

Igényes munka, légtelenítő csap, ideiglenes bekötés, akadálymentes esővíz-elvezetés, egy munkának szépnek is kell lennie? Hölgy konvektorparapettel, burkoló próbálta menteni. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Fernox, ARCO, Rothenberger, Daikin, Cool4U, WorldSkills, EP, Wire and Tube, világnap

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  29

60 év telt el – és ez még csak a kezdet! ARCO ConeKta: utólagos mosógépcsatlakozó fém fogantyúval, vízkőmentes újdonság az ARCO-tól. Újdonság: ROCALIBER S&L. Magyar klímaszerelő a világ élvonalában. Gree hőszivattyúk akár 6 év kiterjesztett jótállással. PlumbSkills: hármas holtverseny az élen. Megújul a Daikin Perfera. Az Európai Parlament megszavazta a hírhedt „gázkazánrendeletet”. Jön a Wire and Tube Düsseldorfban. Ön hallott a vízvezeték-szerelés világnapjáról?

Hőszivattyúk

R32 közeggel töltött, 8-10 kW-os, split rendszerű, levegő-víz hőszivattyúk áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  29

Táblázatunkban kilenc gyártó, a Centrometal, a Daikin, a Gree, az LG, az Airvance, a Panasonic, a Polar, a Remeha és a Unical készülékét hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hőszivattyú vs. hagyományos fűtésrendszer

Melyiket válaszd?

Csizmazia Gábor |  33

Nem véletlen, ha egy laikus felhasználó, főként, ha új építésű háza, lakása fűtési rendszerét tervezgeti, a hőszivattyú mellett teszi le a voksát. Sőt, egyre többen már meglévő ingatlanjuk korszerűsítésekor is hőszivattyúban gondolkodnak, elvetve a korábbi megoldásokat. Cikkünkben nem szeretnénk állást foglalni amellett, hogy melyik a jó vagy a rossz hőtermelő berendezés, viszont adunk néhány olyan szempontot, amelyet érdemes szem előtt tartani.

Hőszivattyúk górcső alatt

Tóth Gergő Jordán Bokor András |  34

Napjainkba népszerűvé vált a hőszivattyús rendszerek kiépítése, amely során rendszerint a meghibásodás oka a nem megfelelő csőanyagban és a glikolozás nélkül megvalósított rendszer kiépítésében rejlik. Az ilyen hibák jelentős hatékonyság romlást és súlyos anyagi károkat okozhatnak. A soron következő történetünk alapját egy ötcsillagos szállodában kiépítésre került hőszivattyús rendszer adja, ami az átadást követően rekordszintű gyorsasággal tönkrement az alig pár hónapos üzemidőt követően. Rovatunkban megvilágítást nyer milyen befolyásoló körülmények miatt következhet be egy ilyen gyors lefolyású tönkremenetel, továbbá a szakértő megoldást nyújt a további hibák elkerülése érdekében.

Értelmetlen, szakmaiatlan elvárás a köbön

Pályázati támogatás segíti a kkv-k hőszivattyús beruházásait, de olyan monitoringrendszert kötelező hozzájuk kiépíteni, ami drága, de semmi haszna

Erdősi Csaba |  35

Egy szakmailag nem megindokolható, értelmetlen elvárás borzolja a hőszivattyús támogatásra vágyó kisvállalkozók idegeit. Nevezetesen arról van szó, hogy az elmúlt években számos olyan pályázat látott napvilágot, amelynek révén mikro- kis- és közepes méretű gazdasági társaságok nyerhettek el támogatást hőszivattyús rendszerek beszerzésére és üzembe állítására.