Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Grafikus kijelzés és füstgázmátrix

2011/1-2. lapszám | Engel György |  2894 |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Grafikus kijelzés és füstgázmátrix

A füstgázelemző műszerek piacán tavaly újabb újdonságok láttak napvilágot. A grafikus kijelzés megjelenésével további igen hasznos új funkciók teszik még vonzóbbá a műszert, a füstgázmátrix pedig lehetőséget nyújt a füstgázban távozó maradék oxigén mennyisége és a kibocsátott szén-monoxid alapján a tüzelőberendezés aktuális állapotának konkrét elemzésére.

Ebben a mérési módban

a kijelző 4 részre van felosztva. A kijelző jobb alsó zöld részében kerül kijelzésre a mérési eredmény, ha a berendezés a füstgázösszetétel alapján megfelelően van beállítva. A kijelző jobb alsó része piros színnel és $ szimbólummal jeleníti meg a mérési eredményt, ha az aktuális beállítás mellett a készülék a szükséges hőmennyiséget csak többlet energiafelhasználással tudja biztosítani. A kijelző jobb felső traktusa § szimbólumot és szintén piros hátteret kapott. Ebben a részben kerül kijelzésre a mérési eredmény, amennyiben a szén-monoxid-kibocsátás túl magas, vagy az O2 aránya nem felel meg az előírt normáknak, illetve határértékeknek. A bal felső piros mezőben elhelyezett ! szimbólum pedig közvetlen balesetveszélyre figyelmeztet.

Ez a kijelzési lehetőség

azonnali információval szolgál a mérést végző szakember számára akkor is, ha a vizsgált tüzelőberendezés helyes beállítási értékeit tartalmazó műszaki dokumentáció nem áll rendelkezésre. Amennyiben az égés minőségét nem csupán egy pillanatra vonatkozóan kívánjuk vizsgálni, a műszer lehetőséget nyújt akár 2 órás folyamatos füstgázmérésre is. A mért értékek számszerű megjelenítése mellett lehetőség van az általunk kiválasztott paraméterek grafikonon történő ábrázolására is. Így a tendenciák már a mérés során is jól láthatók. A mérési eredményeket a műszer 500 000 adat tárolására alkalmas belső memóriájában tárolja a felhasználó által meghatározott gyakorisággal. A felhasználói szoftver segítségével mérési jegyzőkönyv készíthető, amely a mérési helyszínt, a megrendelő adatait és a tüzelőberendezés típusát is tartalmazza. A jegyzőkönyv formátum a felhasználó által szabadon definiálható, illetve több alapértelmezett jegyzőkönyv áll rendelkezésre. A műszerben több tipikusan használt tüzelőanyagfajta van integrálva, valamint lehetőség van egyedi tüzelőanyagok specifikálására is. Így a számított tüzeléstechnikai paraméterek, bármely tüzelőanyaggal történő tüzelés esetén is, pontosan kerülnek kijelzésre.

További újdonságot jelent a menüből választható gázvezetékhálózat-vizsgálat funkció, melynek segítségével a vezetékhálózat tömörségi nyomáspróbája elvégezhető. Ez egyedülálló költségmegtakarítást eredményez a felhasználó számára, hiszen ezen mérési feladat elvégzéséhez nincs szükség további műszer beszerzésére. A rendszer nyomás alá helyezését követő kiegyenlítődési idő, valamint a nyomáspróba lefutási ideje szabadon meghatározható. A kijelzőn folyamatosan nyomon követhető a próbából hátralévő idő, valamint a rendszer aktuális nyomásértéke. A lefutást követően kijelzésre kerül a mérés kezdetén, illetve az annak befejezésekor mért nyomásérték, valamint a szivárgó mennyiség mértéke. A vizsgálati idő alatti nyomásváltozások nyomon követhetők a mérés lefutása után a grafikus megjelenítés révén. Így kizárható a mérés meghamisítása. A mérési eredmény közvetlenül kinyomtatható a műszerhez csatlakoztatható jegyzőkönyvnyomtató segítségével, illetve a felhasználói szoftveren keresztül is. A műszer alkalmas a tüzelőberendezés aktuális teljesítményének és pillanatnyi fogyasztásának kiszámítására, jegyzőkönyvezésére. A teszt lefutását követően meg kell adni az elhasznált tüzelőanyag mennyiségét az indításakor és leállításakor leolvasott mérőóraállás alapján. A műszer kijelzi az aktuális fogyasztás értékét, valamint a tüzelőberendezés pillanatnyi teljesítményét.

A teszt ideje

a felhasználó által szabadon meghatározható. Mivel a tüzelőberendezések beszabályozása szerviz üzemmódban minimum és maximum teljesítményen történik, ez a vizsgálati mód lehetőséget nyújt a készülék normál üzemi teljesítményének vizsgálatára. Üzemelő koncentrikus rendszerek esetében kémény-tömörségellenőrzés végezhető beszívott levegőoldali oxigénméréssel. A műszer menüjéből választható külön mérési mód lehetőséget biztosít az elvezető rendszer gáztö-mörségének vizsgálatára. A szerelési, illesztési, valamint tömítési hibákból eredő tömörtelenségek, átszivárgások kiszűrhetők, így javítható a műszaki biztonság. A környezeti CO-mérés lehetősége szintén a biztonságot hivatott ellenőrizni. Mivel a szén-monoxid kis koncentrációban is rendkívül mérgező gáz, az esetleges füstgáz-visszaáramlás felfedezése és a helyiség CO-szintjének ellenőrzése a biztonságot közvetlenül érintő mérési feladat. A műszer rendkívül ergonomikus kialakítása, mágneses hátlapja révén könnyű kezelhetőséget biztosít. Könnyen áttekinthető, magyar nyelvű menürendszer áll a felhasználó rendelkezésére a menüpontok könnyű elérése, illetve a műszer konfigurálása érdekében.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem