Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

A homlokzati elvezetés kikerül a kéményseprő hatásköréből?

2016/4. lapszám | VGF online |  8839 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A homlokzati elvezetés kikerül a kéményseprő hatásköréből?

Erre lehet következtetni a törvény szövegéből. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy akkor ki fogja ellenőrizni ezeket a füstgáz-elvezetéseket? A szervizes? Akkor, amikor a kazánok vastag hányadát feketén szerelik fel, és még vastagabb hányadát nem szervizelik soha?

Idézet a törvényből: „Sormunka keretén kívül megrendelésre kell elvégezni d) a közvetlen homlokzati égéstermék-kivezetéssel rendelkező tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőjének ellenőrzését, tisztítását”

Kérdéses, hogy az „égéstermék-elvezetőjének” fogalmát egy gázkészülékhez kapcsolódó, homlokzatra kivezetett égéstermék-elvezető berendezésként kell-e értelmezni, vagy a gázkészülék szerelvényeiről van-e szó, amelyek égésterméket vezetnek a homlokzatra. Ha utóbbiról, akkor a kötelezően végzendő kéményseprő-ipari tevékenység hatálya alól a törvény nem vonta ki azokat a megoldásokat, amikor az égésterméket a homlokzatra egy gázkészüléktől független és az Építési termék rendelet hatálya alatt minősített szerkezettel, égéstermék-elvezető berendezéssel vezetjük ki (C6-os megoldások), hiszen a sormunka keretén kívül csak a tüzelőberendezés részeként minősített szerkezetek tisztítását kell elvégezni. Ha az „égéstermék elvezetőjének” fogalmát tüzelőberendezéshez kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezésként azonosítjuk, akkor a felelősségi mátrixban nem lesz kötelező felelőse a homlokzati kivezetésű, C6 típusú berendezéskehez kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezések ellenőrzésének, mert azok ellenőrzését és tisztítását csak megrendelésre kell elvégezni. (Fazakas Miklós megjegyzései, következtetései.)

A cikk még 23 967 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Égéstermék-elvezetőSzabályozás