Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A homlokzati elvezetés kikerül a kéményseprő hatásköréből?

2016/4. lapszám | VGF online |  6438 |

A homlokzati elvezetés kikerül a kéményseprő hatásköréből?

Erre lehet következtetni a törvény szövegéből. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy akkor ki fogja ellenőrizni ezeket a füstgáz-elvezetéseket? A szervizes? Akkor, amikor a kazánok vastag hányadát feketén szerelik fel, és még vastagabb hányadát nem szervizelik soha?

Idézet a törvényből: „Sormunka keretén kívül megrendelésre kell elvégezni d) a közvetlen homlokzati égéstermék-kivezetéssel rendelkező tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőjének ellenőrzését, tisztítását”

Kérdéses, hogy az „égéstermék-elvezetőjének” fogalmát egy gázkészülékhez kapcsolódó, homlokzatra kivezetett égéstermék-elvezető berendezésként kell-e értelmezni, vagy a gázkészülék szerelvényeiről van-e szó, amelyek égésterméket vezetnek a homlokzatra. Ha utóbbiról, akkor a kötelezően végzendő kéményseprő-ipari tevékenység hatálya alól a törvény nem vonta ki azokat a megoldásokat, amikor az égésterméket a homlokzatra egy gázkészüléktől független és az Építési termék rendelet hatálya alatt minősített szerkezettel, égéstermék-elvezető berendezéssel vezetjük ki (C6-os megoldások), hiszen a sormunka keretén kívül csak a tüzelőberendezés részeként minősített szerkezetek tisztítását kell elvégezni. Ha az „égéstermék elvezetőjének” fogalmát tüzelőberendezéshez kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezésként azonosítjuk, akkor a felelősségi mátrixban nem lesz kötelező felelőse a homlokzati kivezetésű, C6 típusú berendezéskehez kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezések ellenőrzésének, mert azok ellenőrzését és tisztítását csak megrendelésre kell elvégezni. (Fazakas Miklós megjegyzései, következtetései.)

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Égéstermék-elvezetőSzabályozás