Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLLégtechnika

Radon az épületgépészetben

2016/11. lapszám | Lantos Tivadar |  9827 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Radon az épületgépészetben

Az otthonok levegőjében található radon felelős évente körülbelül 20 000 tüdőrák okozta halálesetért az Európai Unióban, ami az összes ilyen jellegű halálesetek 9%-a. A radon gáz ellen épületgépészeti megoldásokkal lehet védekezni. Összeállításunkban ezen lehetőségeket vettük górcső alá.

A radon gáz kockázatai

Mielőtt részletesen taglalnánk a radonmentesítésre a világon elterjedt épületgépészeti megoldásokat, tisztáznunk kell, mi is az a radon. A Földünk talajában előforduló urán bomlásakor jelentős mennyiségű radioaktív radon jön létre, amely nemesgáz, semmivel nem lép reakcióba, és így felemelkedve a föld belsejéből, a levegőben jelentős mennyiségben fordul elő. A földből szivárgó radioaktív radon felezési ideje 3,8 nap, de bomlása során újabb radioaktív anyagok keletkeznek. A radont belélegezzük, majd – nemesgáz lévén – kilélegezzük, de bomlástermékei, a fémionok ráülnek a lebegő porszemekre, melyek aztán a tüdő falára tapadnak, és a tüdőfalat roncsolva tüdőrákhoz vezethetnek. A bányákban tapasztaltak szerint 500 Bq/m³ aktivitású munkahely 0,3%-kal növelte a tüdőrák kockázatát.

Radonmentesítésre az egyik legjobb megoldás az intenzív szellőztetés. A legtöbb európai országban megállapították azt az intézkedési szintet, amelynél magasabb radonaktivitás-koncentráció esetén a lakás radonmentesítése szükséges (például Anglia, Csehország, Norvégia, Oroszország, Szlovákia, új házakra Svédország 200 Bq/m³ akciószint).

Magyarországon

Az Európai Unió tagállamaihoz képest Magyarország átfogó radonfelmérés szempontjából még gyerekcipőben jár. Ezt tükrözi a hazai törvényi szabályozás hiánya is, hazánkban a lakóépületek levegőjének maximálisan megengedhető radontartalmára vonatkozóan nem létezik hatályos törvény. Ezzel összhangban az ország bizonyos régióiban még nem történt radonmérés sem. Azonban a probléma jelen van, annál is inkább, mert az ország bizonyos régióiban, például Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád megyében jóval 200 Bq/m³ fölött van az átlagos aktivitáskoncentráció (magasabb talajszennyezettség).

A cikk még 6 079 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Radon