Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2024. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A víz az úr

Szilágyi László |  71

Szaklapunk címének kezdő szava, a víz nem véletlenül szerepel az első helyen. Bár a technikai fejlődés sokszor előtérbe hozta az elmúlt időszakban a fűtéstechnikát vagy a klímatechnikát, be kell valljuk, a vizes technológiák fejlődésének a hiánya bizony sokkal nagyobb károkat tud okozni.

Mit mérünk a beszabályozó szelep mérőcsonkján?

1. rész

Vörös Szilárd |  179
2 5 (1)

A rövid válasz az, hogy nyomást. Azt a nyomást, amit a manométer is mutatna ugyanebben a pontban. Ha két mérőcsonk is van, akkor nyomáskülönbséget. Ha esetleg három mérőcsonkkal van felszerelve a szelep, akkor nyomáskülönbségeket. Nem mindegy azonban, hogy a beszabályozó szelep nyitott vagy zárt állapotában mérjük a nyomáskülönbséget és főleg nem mindegy, hogy kézi, ún. statikus beszabályozó szelepről (TA-STAD vagy STAF), nyomáskülönbség-szabályozó szelepről (TA-STAP vagy DA516), vagy esetleg dinamikus, térfogatáram-korlátozóról (TA-MODULATOR) van szó! A cikksorozat első részének témája a statikus beszabályozó szelepeken mérhető nyomáskülönbség.

Gázkazánok kálváriája

Tóth Gergő Jordán Bokor András |  229
3 5 (1)

Cikkünkben egy nemrég épült társasház kazánházában felmerült komoly problémára összpontosítunk, amely a beépített gépészeti berendezések nem megfelelő üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos. A kazánok állapota nemcsak a szakmai normáknak, hanem a jogszabályi előírásoknak sem felelt meg, veszélyeztetve ezzel az épület lakóinak egészségét és biztonságát. Az alábbiakban részleteiben ismerjük meg az eset hátterét, a szakértő feladatait, valamint a megoldásra váró problémák részleteit.

Rendszerépítés hatékonyan

Guba Roland |  113
3 5 (2)

A padló, illetve felületfűtés ma már olyan sztenderd megoldás, amelyet a világ legjobb fejlesztői kínálnak. A nagy sugárzó felületek nagy méretű hőleadóként a megfelelő rendszerrel nemcsak az új építésű, hanem régebbi, korábban radiátorral fűtött ingatlanban is kiépíthetők.

Kompresszoros nyomástartó, távfelügyelettel

Veress Marcell |  118

A nagy teljesítményű zárt rendszerekhez a hagyományos tágulási tartályok nem a lehető leghatékonyabb megoldást jelentik az üzemi nyomás vagy a statikus nyomás szempontjából. A piacon azonban létezik olyan, többféle helyzetben is jól alkalmazható, modulokból felépülő termékcsalád, amelyik alkalmas az igények kielégítésére.

Nincs mese, ahol lehet, mérni kell!

Jogszabályi változások az EU energiahatékonysági irányelv (EED) átültetésének fényében

dr. Uzonyi Zoltán |  145

2023. december 29-én két fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a távhős és a központi fűtéses épületek mérésével, elszámolásával kapcsolatban. Mindkét jogszabály célja az EU energiahatékonysági irányelveinek átültetése a magyar jogrendszerbe. Cikkünkben azt foglaljuk össze, melyek ezek a változások, és milyen kötelezettségeket rónak a lakóközösségekre, illetve a közös képviselőkre, lakásüzemeltető cégekre.

Bermudai háztetők

Az előremutató hagyomány

Erdősi Csaba |  125
2 5 (1)

Bermuda, a Karib-térség egyik gyöngyszeme, nem csupán a kristálytiszta tengervizeiről és káprázatos tájairól híres, hanem egy olyan építészeti jelenségről is, ami egyesíti az esztétikát és a funkcionalitást. A hófehér bermudai háztetők nem csupán jellegzetes karaktert kölcsönöznek a sziget településeinek, hanem évszázadok óta fontos szerepet töltenek be az itt élők ivóvízellátásában. Vajon működhetne ez nálunk is?

Mi a megoldás, ha nincsen elég szervizes?

Néhány egyszerű szerkezettel csökkentett szervizigényűvé lehet tenni a villanybojlereket

Sasi Gábor |  109
1 5 (1)

Évek óta visszatérő panasz, hogy országszerte hiány van azokból a szerviz szakemberekből, kivitelezőkből, akik a villanybojlerek időszakos karbantartását, vízkőtlenítését, vagy az elektromos fűtőbetétek cseréjét végzik. Nem egyedi eset még az ismert márkák esetében sem, hogy az interneten elérhető szervizes lista telefonszámok egy része már nem elérhető. A korábban évtizedekig aktív szakemberek egy jelentős része mára már nyugdíjba ment, vagy a behatárolt munkaidejében inkább kivitelezésekre összpontosít, nagyobb értékű munkákat végez. Akihez mégis kiér a villanybojler szervizes, annak sok esetben azzal kell szembesülnie, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt, egy villanybojler karbantartást baráti áron, egy kávé mellett, néhány ezer forintért elvégzett az ismert szaki, ma ezért több tízezer forintot is ki kell fizetnie.

Fából glikolos közvetítőközeg?

Lignocellulóz alapú etilén- és propilénglikolok növényi „hulladékból”

Tóth Alex |  48

Korábban, 2002 áprilisi számunkban már foglalkoztunk vele, milyen fontos környezetvédelmi okokból a különböző gépészeti rendszerekben használatos etilén- és propilénglikol folyadékok esetében is létrehozni a körforgásos gazdaságot, vagyis a cserére érett folyadékok begyűjtését és újrahasznosítását, regenerálását. Mostani cikkünkben azt mutatjuk be, hogy ezek a közegek a megszokottól eltérően kőolaj helyett természetes, megújulónak tekinthető anyagból is készülhetnek. Ezzel a termékek karbonlábnyoma a korábbaiktól sokkal kisebbé válik.

Pár szó a víztornyokról

Dr. Halmi Iván |  61

A Margitszigeti-víztorony ma már csupán művészeti kiállítások színtere, egykor nagyon is fontos szerepet töltött be Budapest vízellátásában. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban most egy olyan időutazásra invitáljuk olvasóinkat, amikor a víztorony még nem épült meg, de a szakemberek már beszéltek róla. Szerzőnk szokásához híven nem követjük a klasszikus szakcikkformát, hanem egy képzelt „felszólalás” alapján próbáljuk rekonstruálni a kor stílusát és hangulatát.

Hőszivattyút szeretnének, de mire használják?

Néhány kivitelezési jótanács annak érdekében, hogy tényleg tudjon örülni a felhasználó

Vincze Attila |  96
2 5 (1)

Korábbi, a szaklap online kiadásában megjelent írásomban (Hőszivattyú kiválasztása – Egy kis segítség ahhoz, hogy elkerüljük a „relatív igazságok” rejtette csapdákat) tisztáztunk bizonyos alapvető fogalmakat, mely eredményeként tudjuk, hogy milyen teljesítményű hőszivattyút válasszunk. Ahhoz viszont, hogy a beépítés után maradéktalan legyen az öröm, fontos a megfelelő rendszerbe illesztés, és hogy tudjuk mit várhatunk el az új „jövevénytől”. Ebben az írásban ezekkel a kérdésekkel foglalkozom.

Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), mi erről a véleményük

Erdősi Csaba |  665
4 4.75 (4)

Alábbi cikkünknek egy olvasói levél adta az apropóját. A hozzánk forduló azt kérdezte, hogy vajon jár-e egészségügyi kockázatokkal, ha a polifoszfátot tartalmazó vízlágyítóval / -szűrővel kezelt csapvizet mosogatásra, illetve főzésre használják. A kérdést továbbítottuk az NNGYK-nak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy polifoszfátra, illetve a foszfátra sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az európai uniós, sem az USA szabályozása nem határoz meg egészségügyi határértéket. Tanácsuk szerint olyan berendezést használjunk, amelyik rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel. A kérdés csak az, hol találunk ilyet.

Hőszivattyúk előfizetéssel

Egy svéd zöldenergia-startup érdekes modellel próbál befutni

Erdősi Csaba |  169
1

Sokan szeretnének hőszivattyúra váltani, de többeket közülük elriasztanak a rendkívül magas kezdeti költségek. De mi lenne, ha a rendszer kiépítése egy fillér kezdeti költséggel sem járna, és beleértve a szervizelést is, a felhasználó valamilyen más konstrukcióban fizetné ki mindennek az árát? Egy svéd vállalat a Spotify és a Netflix konstrukcióját adaptálva egy előfizetéses modell elterjesztésén dolgozik. Ez nemcsak a végfelhasználóknak lehet kényelmes és megfizethető megoldás a hőszivattyús átállásra, de segíthet a légkörvédelmi, környezetvédelmi célok elérésében is.

Keringtetőszivattyúk

„A" osztályú, elektronikus szabályozású fűtési/hűtési, menetes keringtetőszivattyúk áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  58

Négy gyártó, a Quantrax, a WITA, a Grundfos és a Wilo termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Medencefűtés, kávézó, mosogató, vécé

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  67
1 5 (1)

Így fűti a medencét egy profi és egy amatőr, szakágak közötti együttműködés, kávéznánk? Valakinek van présgépe, hiányzik egy mosogató, gyerekzár, vécéülőke. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Biokopri, Cool4u, Almeva, Ziehl-Abegg, Épületgépészeti Múzeum, Pollack Expo, Daikin

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  63

Új, INOX rozsdamentes puffertartályok a Centrometal gyártótól, MAXA i-290 – Válassza a jövőt, most! Megújult Almeva semlegesítő dobozok, új Ziehl-Abegg ZAplus – még kisebb zaj, még kevesebb fogyasztás, az értékőrzés közös feladatunk – Épületgépészeti Múzeum, Hamarosan elstartol az idei Pollack Expo, segítség a német nyelvterületen való munkához, nemzetközi szinten is komoly elismerés a Daikinnak.

Felmérik, mivel gazdálkodhatunk

Hiánypótló adatgyűjtés indul a hazai hőszivattyúpiac számbavételére

Szalai Gabriella |  47

Az Energiahivatal az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban kötelező adatgyűjtést indít 2024-ben a Magyarországra érkező, illetve telepítésre kerülő hőszivattyúk számbavételére. Az adatgyűjtés a hőszivattyús berendezéseket forgalomba hozó szervezetek körében fog zajlani, 2024. április 30-i adatközlési határidővel. A Magyar Hőszivattyú Szövetség üdvözli és támogatja az adatgyűjtés elindítását, hiszen a hőszivattyúzás elterjedésében érdekelt szereplők számára a piac pontos felmérése és ismerete komoly előnyt jelenthet.

Fan-coilok

Kb. 2 kW érezhető hűtőteljesítményű, légcsatornázható fan-coilok áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  47

Táblázatunkban kilenc gyártó, a Ventilclima, a CIAT-CARRIER, a Galletti, az Innova, a Polar, a Daikin, a Midea, az Olimpia Splendid és a France Air készülékét hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Miben segít az energiacímke?

Egy jó választáshoz nemcsak a klímaberendezés energiacímkéjének számait, de térképét is tudni kell „olvasni”

Antal Mihály |  402
1 4 (1)

Az energiacímkék alapvető célja, hogy két berendezés hatékonysága egy egyszerű betűjel segítségével a legkönnyebben összehasonlítható legyen. Ez segít a végfelhasználóknak a döntés meghozatalában. Egy klímaberendezés esetében azonban számos más tulajdonságot is érdemes figyelembe venni, és ezek egy része az energiacímkén is megjelenik.

Mi van előbb, a beruházás vagy a megtakarítás?

A tyúk vagy a tojás esete a hőszivattyúkkal

Támogatott cikk |  82
1

Forró téma napjainkban a hőszivattyúkra való átállás. Mind a szakma, mind a közbeszéd gyakorta visszatérő kérdése, miként állhatnánk át energiatakarékos fűtésre.

Az F-gázok kivezetése megosztja a szakmát

Erdősi Csaba |  62

A hűtőberendezésekben használt hűtőközegek a technológia hajnalán, a 20. század első évtizedeiben rendkívül hatékonyak, de ugyanakkor rendkívül mérgezőek és gyúlékonyak is voltak. Szivárgásuk miatt számos haláleset történt, ezért a gyártók – részben törvényi előírások nyomása alatt – halogénezett szénhidrogén (CFC) közegekre váltottak. Ezekről viszont az derült ki, hogy elvékonyították, kilyukasztották az ózonréteget. Ekkor a fluorozott szénhidrogénekre (HFC-kre, másképpen F-gáz-okra) váltott a hűtéstechnika, most ezeknek is menniük kell, mert fokozzák a légköri felmelegedést. Online kiadásunk olvasóit arra kértük, feleltválasztós szavazással mondják el véleményüket az F-gázok kivezetéséről. A végeredmény nem meglepő: a szakemberek megosztottak a kérdésben.