Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Programozott avulás

Avagy miért romlik el minden?

2017/6. lapszám | Dobai Gábor |  1027 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Programozott avulás

Ami elromolhat, az el is romlik. De nem mindegy, hogy mikor. Újra és újra visszatérő problémánk ez életünk szinte minden területén, így az épületgépészetben is, akár tervezőként, akár szerelőként, akár felhasználóként találkozunk vele. Ha pedig csődöt mond egy technikai eszközünk, jó eséllyel a legalkalmatlanabb pillanatban teszi.

Technikai berendezéseink használhatóságának, vagyis élettartamának kérdésköre olyan téma, amely mélyen zsebünkbe markol, sőt néha indulatokat is kavar. Ha kellő komolysággal és racionálisan akarjuk vizsgálni ezt a kérdést, akkor nagyon messziről kell elindulnunk, és nagy utat kell bejárnunk. Ahhoz, hogy a gépeink, eszközeink működésképtelenné válásából származó kellemetlenségeknek elejét vegyük, vagy legalább az abból származó károkat és kellemetlenségeket minimalizálni tudjuk, legalább bekövetkezésük várható idejét ismernünk kell, vagyis egy jövőbeli esemény időpontját kell hozzávetőlegesen meghatároznunk.

Bár a jövő történéseit tetszőleges pontossággal sohasem határozhatjuk meg, az emberiség állandó harcot folytatott azért, hogy a jövőben bekövetkező események titkait kifürkéssze. Többféle módot is kifejlesztett erre, amelyek pontosságuk szerint négy fokozatba rendezhetők, ezek a prófécia, a jövendölés, a prognózis és a tervezés. A műszaki életben ezek közül csak a tervezés kérdésköre releváns a számunkra, ezért a továbbiakban csak ezzel foglalkozunk.

Tervezésről akkor beszélünk, amikor a jelen időben ismert szabályszerűségeket kivetítjük a jövőbe, és ebből vonunk le következtetéseket, például olyat, hogy milyen terhelés alatt fog leszakadni egy híd, hol fog eltörni a kompresszor tengelye, mikor fog kiégni a villanykörte, kilyukadni a radiátor vagy elromlani a gázkazán. Mindezen események bekövetkezését a felhasznált anyagok minősége, igénybevételük jellege, valamint körülményei, illetve ezek összessége határozza meg. A tervező feladata az, hogy megbízhatatlan elemekből megbízható rendszert építsen. Ehhez egy sor struktúraromboló mechanizmussal kell harcba szállnia, amelyek mindegyike az ő munkáját igyekszik megsemmisíteni.

A cikk még 49 279 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés