VGF&HKL szaklap

Programozott avulás

Avagy miért romlik el minden?

2017. június 2. | Dobai Gábor |  323 | |

Programozott avulás

Ami elromolhat, az el is romlik. De nem mindegy, hogy mikor. Újra és újra visszatérő problémánk ez életünk szinte minden területén, így az épületgépészetben is, akár tervezőként, akár szerelőként, akár felhasználóként találkozunk vele. Ha pedig csődöt mond egy technikai eszközünk, jó eséllyel a legalkalmatlanabb pillanatban teszi.

Technikai berendezéseink használhatóságának, vagyis élettartamának kérdésköre olyan téma, amely mélyen zsebünkbe markol, sőt néha indulatokat is kavar. Ha kellő komolysággal és racionálisan akarjuk vizsgálni ezt a kérdést, akkor nagyon messziről kell elindulnunk, és nagy utat kell bejárnunk. Ahhoz, hogy a gépeink, eszközeink működésképtelenné válásából származó kellemetlenségeknek elejét vegyük, vagy legalább az abból származó károkat és kellemetlenségeket minimalizálni tudjuk, legalább bekövetkezésük várható idejét ismernünk kell, vagyis egy jövőbeli esemény időpontját kell hozzávetőlegesen meghatároznunk.

Bár a jövő történéseit tetszőleges pontossággal sohasem határozhatjuk meg, az emberiség állandó harcot folytatott azért, hogy a jövőben bekövetkező események titkait kifürkéssze. Többféle módot is kifejlesztett erre, amelyek pontosságuk szerint négy fokozatba rendezhetők, ezek a prófécia, a jövendölés, a prognózis és a tervezés. A műszaki életben ezek közül csak a tervezés kérdésköre releváns a számunkra, ezért a továbbiakban csak ezzel foglalkozunk.

Tervezésről akkor beszélünk, amikor a jelen időben ismert szabályszerűségeket kivetítjük a jövőbe, és ebből vonunk le következtetéseket, például olyat, hogy milyen terhelés alatt fog leszakadni egy híd, hol fog eltörni a kompresszor tengelye, mikor fog kiégni a villanykörte, kilyukadni a radiátor vagy elromlani a gázkazán. Mindezen események bekövetkezését a felhasznált anyagok minősége, igénybevételük jellege, valamint körülményei, illetve ezek összessége határozza meg. A tervező feladata az, hogy megbízhatatlan elemekből megbízható rendszert építsen. Ehhez egy sor struktúraromboló mechanizmussal kell harcba szállnia, amelyek mindegyike az ő munkáját igyekszik megsemmisíteni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.