Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Általában a faelgázosító kazánokról

2017/9. lapszám | Szakonyi István |  2823 |

Általában a faelgázosító kazánokról

Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap szerkesztőinek azért, mert gondoltak rám, és felkértek a cikk megírására, nem feledve, amit az elmúlt két évtizedben a faelgázosító kazánok megismertetéséért, elfogadásáért tettem.

Mi a működési elv, azaz mi a különbség egy hagyományos és egy faelgázosító kazán között? A hagyományos kazánokban az égés során keletkezett füstgáz – aminek közel 80%-a éghető –, a kéményen át távozik a környezetbe, megfelelő hasznosulás nélkül, méghozzá elég magas hőmérsékleten (300-400 °C). Ezzel szemben a faelgázosító kazánnál hasznosítjuk ezt az éghető gázt. Ebből adódik az, hogy a faelgázosító kazán hatásfoka 89-90% között mozog, valamint a környezetet is kíméli, nem szennyezi olyan nagy mértékben. Ezt egy úgynevezett fordított és szabályozott égéssel érjük el. Ennek köszönhető az is, hogy a távozó füstgáz hőmérséklete 180-240 °C között van.

1 Fordulatszám-szabályozott füstgázventilátor, 2 Hatásfok optimalizáló rendszer, 3 Tűztérm 4 Szigetelés, 5 Vezérlés, 6 Füstgázelszívás, 7 Köténylemezek, 8 Léghűtéses töltőtér- és tisztító ajtó, 9 Felfűtési automatika speciális levegőmegvezetéssel, 10 A primer és szekunderlevegő automatikusan szabályozott motorjai, 11 Magashőmérsékletű samott-tégla bélésű égéstér , 12 Tisztítóajtó.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KazánSzilárd tüzelés