Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Általában a faelgázosító kazánokról

2017/9. lapszám | Szakonyi István |  5747 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Általában a faelgázosító kazánokról

Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap szerkesztőinek azért, mert gondoltak rám, és felkértek a cikk megírására, nem feledve, amit az elmúlt két évtizedben a faelgázosító kazánok megismertetéséért, elfogadásáért tettem.

Mi a működési elv, azaz mi a különbség egy hagyományos és egy faelgázosító kazán között? A hagyományos kazánokban az égés során keletkezett füstgáz – aminek közel 80%-a éghető –, a kéményen át távozik a környezetbe, megfelelő hasznosulás nélkül, méghozzá elég magas hőmérsékleten (300-400 °C). Ezzel szemben a faelgázosító kazánnál hasznosítjuk ezt az éghető gázt. Ebből adódik az, hogy a faelgázosító kazán hatásfoka 89-90% között mozog, valamint a környezetet is kíméli, nem szennyezi olyan nagy mértékben. Ezt egy úgynevezett fordított és szabályozott égéssel érjük el. Ennek köszönhető az is, hogy a távozó füstgáz hőmérséklete 180-240 °C között van.

1 Fordulatszám-szabályozott füstgázventilátor, 2 Hatásfok optimalizáló rendszer, 3 Tűztérm 4 Szigetelés, 5 Vezérlés, 6 Füstgázelszívás, 7 Köténylemezek, 8 Léghűtéses töltőtér- és tisztító ajtó, 9 Felfűtési automatika speciális levegőmegvezetéssel, 10 A primer és szekunderlevegő automatikusan szabályozott motorjai, 11 Magashőmérsékletű samott-tégla bélésű égéstér , 12 Tisztítóajtó.

A cikk még 4 931 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FatüzelésKazánSzilárd tüzelés