Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kéményseprők a szakmáról

2018/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  1736 |

Kéményseprők a szakmáról

A kéményseprő szakma és általában a kéményseprés a tavalyi évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Pro és kontra hallottunk érveket a kötelező lakossági kéményellenőrzések megszüntetéséről. Tagadhatatlan, hogy a kémények állapota Magyarországon egyre rosszabb, ennek fényében kérdeztük a kéményseprőket, hogy az égéstermék-elvezetőket illetően mi várható a közeljövőben.

Leromlott fűtőeszközeink

A vidéki családi házak égéstermék-elvezetőinek ellenőrzését és vizsgálatát a települések döntő többségében (2600 település) a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság végzi, ezért alapvetően ők rendelkeznek pontos adatokkal és tapasztalatokkal a családi házak kéményeinek állapotával kapcsolatban. Az ott dolgozó kollégák és a kéményseprőipari szakmai szervezetek információi alapján a vidéki családi házak égéstermék-elvezetőinek közel egyharmadánál tapasztalható valamilyen hiba vagy szabálytalanság. – Budapesttel ellentétben vidéken igen magas a szilárdtüzelés okozta légszennyezés. A fővárosban jellemzően magas a nyílt égésterű gáztüzelő berendezések használatának az aránya. Családi házak esetén jellemző probléma az égéstermék-elvezető leromlott állapota nem megfelelő tömörsége, a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya, illetve a levegő-utánpótlás elégtelensége. Szilárd tüzelés esetén rendre előforduló probléma a nem megfelelő tüzelőanyag használata is – mondta el Kocsis Krisztián, a FŐKÉTÜSZ Kft. munkatársa.

Hibás kémény, amely feltehetőleg villámcsapás áldozata lett. Esős időben a kémény téglái, fugái megtelnek csapadékvizzel. Ha a villám lecsap, a keletkező óriási hő hatására a kémény felépítményében lévő víztartalom hirtelen felforr, és szétrobbantja a falazott égéstermék-elvezetőt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Égéstermék-elvezetőKéményKéményseprő

Kapcsolódó