Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Kéményseprők a szakmáról

2018/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  9792 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kéményseprők a szakmáról

A kéményseprő szakma és általában a kéményseprés a tavalyi évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Pro és kontra hallottunk érveket a kötelező lakossági kéményellenőrzések megszüntetéséről. Tagadhatatlan, hogy a kémények állapota Magyarországon egyre rosszabb, ennek fényében kérdeztük a kéményseprőket, hogy az égéstermék-elvezetőket illetően mi várható a közeljövőben.

Leromlott fűtőeszközeink

A vidéki családi házak égéstermék-elvezetőinek ellenőrzését és vizsgálatát a települések döntő többségében (2600 település) a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság végzi, ezért alapvetően ők rendelkeznek pontos adatokkal és tapasztalatokkal a családi házak kéményeinek állapotával kapcsolatban. Az ott dolgozó kollégák és a kéményseprőipari szakmai szervezetek információi alapján a vidéki családi házak égéstermék-elvezetőinek közel egyharmadánál tapasztalható valamilyen hiba vagy szabálytalanság. – Budapesttel ellentétben vidéken igen magas a szilárdtüzelés okozta légszennyezés. A fővárosban jellemzően magas a nyílt égésterű gáztüzelő berendezések használatának az aránya. Családi házak esetén jellemző probléma az égéstermék-elvezető leromlott állapota nem megfelelő tömörsége, a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya, illetve a levegő-utánpótlás elégtelensége. Szilárd tüzelés esetén rendre előforduló probléma a nem megfelelő tüzelőanyag használata is – mondta el Kocsis Krisztián, a FŐKÉTÜSZ Kft. munkatársa.

Hibás kémény, amely feltehetőleg villámcsapás áldozata lett. Esős időben a kémény téglái, fugái megtelnek csapadékvizzel. Ha a villám lecsap, a keletkező óriási hő hatására a kémény felépítményében lévő víztartalom hirtelen felforr, és szétrobbantja a falazott égéstermék-elvezetőt.

A cikk még 11 106 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Égéstermék-elvezetőKéményKéményseprő

Kapcsolódó