Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Ki Magyarország legjobb fűtésszerelője

2017-ben a Bosch éves megmérettetése alapján eldőlt

2018/1-2. lapszám | támogatott cikk |  1501 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ki Magyarország legjobb fűtésszerelője

A Bosch termotechnika üzletága immáron harmadik alkalommal rendezett országos versenyt a fűtésszerelő szakma képviselői számára Magyarországon. Több mint 1000 szerelő szállt ringbe a megtisztelő címért, sőt, ez alkalommal, a versennyel egy időben a tanulók számára külön megmérettetést rendeztek. A tét óriási volt, az ország legügyesebb és legfelkészültebb szerelője egy szervizautó boldog tulajdonosa lehetett. A döntő a Bosch budapesti székházában zajlott.

Még több küzdő a ringben

Nem vált unalmassá a verseny, sőt, évről évre több jelentkező van, aki részt vesz a rangadón. Mára már elmondható, hogy kialakult a szerelők körében egyfajta presztízse a Bosch által megrendezett szakmai erőpróbának. „Sokat teszünk azért év közben, hogy fejlődjön a vállalatunk, folyamatosan új termékeket vezetünk be, és egyre több marketingtevékenységgel támogatjuk partnereinket. Próbálunk a jövő technológiáira fókuszálni, ezért jelentek meg a kínálatunkban idén a levegő-víz hőszivattyúk. Azonban egy piacvezető gyártónak ennél több a felelőssége, mégpedig az egész szakma támogatása, segítése. Ezt a célt szolgálja ez az immáron harmadik éve megrendezett verseny. Meg kívánjuk mutatni akár a széles közvéleménynek is, hogy a gázszerelés érdekes és fontos szakma, melyben lehet egyéni karriert építeni. Mint nagy gyártók, ezt láttatni is képesek vagyunk” – mondja el lapunknak Venczel Márk, a Robert Bosch Kft. termotechnika üzletágának vezetője.

Verseny a jövő szerelőinek is

A jelen kivitelezőire fókuszálni fontos, de közben a jövő szakembereinek is épp oly jelentős hangsúlyt kell kapnia az épületgépész szakmán belül, hiszen szakemberhiány van ma Magyarországon. „A szakmán belül – legyen az akár tervező vagy kivitelező – az átlag életkor folyamatosan nő. A tapasztalatok azt mutatják – és ezt a piacon dolgozó kollégák is megerősítik –, hogy a szakemberek nehezen találnak új munkavállalót, sőt, egyre nagyobb kihívást jelent az utánpótlás kinevelése is. Az elmúlt évben éppen ezért elkezdtünk intenzíven foglalkozni a diákok képzésével is. Nyitottunk egy nagyon komoly és példaértékű oktatótermet, melyet év közben a kivitelezők oktatására használunk. Tudjuk jól, hogy fűtési szezonban egy kivitelezőnek nincs ideje, hogy oktatásokra járjon, ezért a termek jobb kihasználtságának érdekében együttműködést kezdeményeztünk az iskolákkal. Innen már adta magát az ötlet, hogy vonjuk be a diákokat a versenybe is, és adjuk meg a lehetőséget a jövő kivitelezőinek, hogy megmérettessék magukat” – teszi hozzá Venczel Márk.

A fiatalok sem tétlenkedtek

A felhívás rendkívül sikeres volt, a magyarországi Bosch termotechnika üzletágának szakemberei több mint 20 szakiskolába látogattak el, és íratták meg a selejtező teszteket. A tanulók legtöbbje a felkészítő tanárukkal érkezett a megmérettetésre. „A diákoknak szóló verseny nagyszerű alkalom arra is, hogy még több információt szerezzünk az oktatás aktuális helyzetéről, az igényekről. Így visszajelzést kaphatunk a fiatalabbaktól is. Nyilván a kivitelezőkkel, tervezőkkel állandóan találkozunk, beszélgetünk a kollégáimmal együtt, de a jövő generációival erre jóval kevesebb a lehetőségünk. Itt a versenyen remek alkalmunk van az ismerkedésre” – mondja el Venczel Márk.

A döntőbe jutás kritériumai a fiatalabbaknál is a szakemberekéhez hasonlóak voltak. Míg a felnőttek elsősorban a nagy és kiskereskedelmi gépész szaküzletekben jelentkezhettek a reggeli anyagbeszerzések közepette egy teszt kitöltésével, az iskolákban a tanórák keretében történtek meg a válogatók. A kiválasztás mindkét esetben a kitöltött tesztek alapján történt, a legmagasabb pontszámot elérők érkeztek a Bosch budapesti székházába. A versenyzők a délelőtt folyamán írták meg az elméleti teszteket, majd délután kezdődött a gyakorlati rész, a szerelési munka. 

Magyarország a jó példa

Cégcsoport szinten a Bosch magyarországi leányvállalata találta ki a szerelői versenyeket, és az elgondolás annyira jól sikerült, hogy mára már a környező országok is csatlakoztak. „A Bosch termotechnikának Magyarország egyben a kelet-európai regionális koordinációs központja is. Ez a rendezvény, ez a verseny alapvetően Magyarországon született meg, a magyar kollégák fejéből pattant ki az ötlet, amire büszkék vagyunk. Viszont már az első évben is voltak olyan országok, akik példa értékűnek tartották a kezdeményezést, és megrendezték a saját versenyeiket. De továbbmegyek, az idei évben már a Bosch termotechnika világszinten is jelentős forgalommal rendelkező Törökországban is rendeztek hasonló rangadót, ami azért jól mutatja, hogy Magyarország példát tud mutatni egy olyan nagy szervezetnek, mint a törökországi Bosch termotechnika” – mondja el Venczel Márk.

Nem könnyű talpon maradni

A versenyen népes szurkolótábor is megjelent. Családtagok, barátok, kollégák kísérték el a versenyzőket, akik jelenlétükkel biztatták, erősítették a tanulókat és a kivitelezőket egyaránt. Hogy milyen volt a verseny, arról szóljanak maguk a szakemberek, akikkel az esemény szünetében beszélgettünk. „Én inkább elméleti ember vagyok most már, mint gyakorlati, így nekem az ilyen típusú kérdések, feladatok jobban fekszenek. A cégünk eljutott arra a szintre, hogy nem elég a kivitelezési munkákat elvégezni, irányítói feladatokat is el kell látni. Idestova 10 esztendeje nem voltam kint a terepen a 17 évből, amit a szakma gyakorlásával töltöttem. Ilyen szempontból eltávolodom a szakma gyakorlati részétől. Anno édesapám mellett kezdtem el dolgozni, mára saját vállalkozást működtetek. A versenyről szólva, túl vagyunk az írásbeli forduló első részén, volt egy kapcsolási rajzunk, legutóbb pedig egy háromjáratú szelepet kellett megfelelően bekötni. A feladat nem volt nehéz, mondhatni rutinszerűen sikerült” – mondta el lapunknak Tónik Gábor Nyíregyházáról, a verseny egyes részei közötti szünetben.

Javában zajlik a gyakorlati forduló, ahol a versenyzők maguk választják ki a feladat megoldásához szükséges anyagokat, szerelvényeket.

A fiatalok között is beszédtéma volt a verseny szünetében a nehézség. Volt, akinek az adott feladat könnyebben, volt, akinek nehezebben ment. „Nem igazán lehetett a versenyre készülni, mert nem magolós feladatok, hanem gondolkodtatók voltak inkább. Az első feladat rajzolás volt, cirkulációs vezetéket kellett megrajzolni. Ezt a feladatot nem biztos, hogy maximálisan meg tudtam oldani, mert a tanórákon ezzel még nem foglalkoztunk érdemben. A második részben, két videófilm alapján az elhangzottakat kellett megérteni, memorizálni. Kétszer lehetett megnézi a bejátszást, ezután a lapon feltett kérdésekre meg kellett adni a válaszokat. Végzős vagyok, tegnap volt a szalagtűzőnk, ezért vissza kellett fognom magam, hogy most a versenyen toppon legyek” – árulta el Tamás Bence Debrecenből.

És a legjobbak…

A rendkívüli izgalmakat végül a gyakorlati forduló tartogatta, ahová csak a legjobbak juthattak be. Itt már a szerelés és a kőkemény gyakorlat, tapasztalat volt a fő szempont. Végül a küzdelmet a Miskolcról érkező versenyző, Liva József nyerte, aki a tavalyi évben is a legjobbak között volt.

A bajnok Liva József büszkén emeli a győztesnek járó trófeát a magasba, immár mint újdonsült haszongépjármű tulajdonos.

A II. helyezett: Bacsó András (Miskolc), akinek jutalma egy 800 000 Ft értékű Bosch kondenzációs kazáncsomag. A harmadik helyen pedig Kovács Attila (Székesfehérvár) végzett, aki 300 000 Ft értékű Bosch kondenzációs kazánt kapott. Diák kategóriában a sorrend a következőképpen alakult: I. helyezett: Szegedi Zoltán (Inczédy György Szakközépiskola – Nyíregyháza), II. helyezett: Csete Ferenc Zoltán (Inczédy György Szakközépiskola – Nyíregyháza), III. helyezett: Szabó József Patrik (Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola – Zalaegerszeg).

A verseny évről évre sok szakembert mozgat meg. „Mindenképp folytatni szeretnénk, jövőre is szeretnénk újdonságokkal a szerelők elé állni, hogy még izgalmasabbá tegyük a küzdelmeket. Vannak új ötleteink, de ezek még nem körvonalazódtak teljes mértékben. Ami biztos, hogy a diákversenyt is meg szeretnénk tartani, mert ebben is nagyon jó tapasztalataink voltak, és fontosnak tartjuk, hogy a jövő generációjával is egy oda-vissza működő, jó kapcsolatot alakítsunk ki” – teszi hozzá végezetül Venczel Márk.

Címképünkön: a döntőbe jutott legjobbak, és a verseny szervezői.

BoschVerseny