Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet a közös képviselő szemüvegén keresztül

2018/9. lapszám | Willig András |  1081 |

Épületgépészet a közös képviselő szemüvegén keresztül

Egy jó társasházi közös képviselőnek fontos, hogy legyen műszaki szemlélete. Egy épület sorsa, jelene, jövője nagymértékben rajta múlik, nem mindegy tehát, milyen stratégiája van az elkövetkezendő évekre. Evidens a tisztesség és az elkötelezettség.

Kényszerből lett közös képviselő

Hogy mi visz rá egy komposztüzem műszaki igazgatóját, hogy közös képviselő legyen? Legfőképp a kényszer és a tenni akarás, a hit: lehet ezt jobban is csinálni. Mint tulajdonos, nem voltam elégedett a társasházunk működésével. Egyébként ma Magyarországon a tulajdonosi szemlélet hiányzik a legjobban a társasházaknál. A lakástulajdonosok nem gondolják végig a saját ingatlanjaik állapotát, jövőjét. Főleg a panelházak tulajdonosai esetében még állagmegóvásról, karbantartásról sem igazán beszélhetünk. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy „carpe diem” rendszerben próbálnak túlélni a társasházak, nincs megtakarításuk, felélik a közös költséget, miközben semmi látványos beruházás nem történik a házon.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Anzix

Az épületgépészet tehát a legfontosabb eleme egy társasház felújításának. Sokkal kisebb befektetés például átalakítani, szabályozhatóvá tenni egy egycsöves fűtési rendszert, felszerelni költségmegosztókkal, mint szigeteltetni és a nyílászárókat cserélni, és kb. ugyanannyi megtakarítás érhető el mindkettővel. Mérlegelni kell, hogy mire lesz pénze a háznak, hogyan tudják finanszírozni a beruházásokat. A megfelelő tulajdonosi szemlélet kialakítása tanulható folyamat, és elsősorban a jó példákból lehet sokat okulni.   

ÉpületgépészetKéményNapelemNapkollektorTanulságos