Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Így hőszivattyúztok ti!

2018/9. lapszám | Kardos Ferenc |  9531 |

Így hőszivattyúztok ti!

Ki ne ismerné Karinthy Frigyes Így írtok ti című művét, amellyel egy csapásra ismert és elismert íróvá vált. Az idézet karakterhelyesen követi az 1912-ben megjelent könyv bevezetőjét.

„Célozni tanulnak a katonák egy káplár vezetése mellett. Nem valami fényesen megy a dolog. A káplár dühösen szidja regrutáit, aztán kikapja a puskát egyiknek a kezéből, mikor épen megint elhibázta.
Szamarak, kiabál a káplár, tudtok ti lőni! Adjátok ide azt a puskát! Ide nézzetek!
Céloz és hetykén lő. De nem talál. Egy percre zavarba jön. Aztán mérgesen rámordul az egyik katonára:
– Igy lőssz te!
Megint céloz. Nem talál. Egy másikhoz fordul:
– Igy lőssz te!
És igy tovább. Végre kilencedszer talál. Mellére üt:
– És igy lövök én!”

Hogyan is kerül a VGF-be Karinthy?

Kertész Csaba gépésztervezővel 2006 körül elkezdtünk érdeklődni a hőszivattyúzás iránt. Olyannyira, hogy mindketten elvégeztük az „ipari és kereskedelmi hűtőgépszerelő” szakképzést, mert ez volt a hőszivattyúzáshoz legközelebb álló gyakorlati képzés. Azokban az években az interneten olykor felbukkant olyan hőszivattyús rendszer tulajdonos, aki szakmai fórumokon keresett olyan műszaki szakembert, aki segítene a kivitelezett rendszerrel kapcsolatos vélt vagy valóságos kifogásainak a szakértői felmérésében. Az ilyen kellemetlen felkérésekre rendszerint nem akadt jelentkező, borítékolható volt, hogy valamelyik fél vesztesen kerül ki a vitából, és ez a fél sosem a gondot okozó hőszivattyú.

A szakmai kíváncsiság és a tapasztalatgyűjtés lehetősége felbátorított bennünket annyira, hogy jelentkeztünk az ilyen felkérésekre, eleinte ingyenes szolgáltatás formájában. Csaba az épületgépészeti kérdéseket vállalta fel, jómagam az elektromos oldal méréseit végeztem, illetve rendelkeztem egy Krohne ultrahangos áramlásmérővel, amellyel megbontás nélkül lehetett folyadék tömegáramokat mérni a hőszivattyú primer és szekunder oldalán. Kertész Csaba a 2008-as válság hatására külföldön vállalt munkát, attól kezdve egyedül vagy fiatal épületgépész munkatársaimmal végeztük a hőszivattyús felméréseket. Az ország minden részéből érkeztek megkeresések, még a Fogyasztóvédelmi Hivatal is küldött hozzánk panaszos ügyfelet.

Mostanra több tucat mérési jegyzőkönyvet tárolunk. A közelmúltban merült fel a gondolat, hogy hasznos lenne megosztani ezt a tudáshalmazt a szakma résztvevőivel, hátha ezzel is lehet segíteni a hőszivattyúzás fejlődését. Ennek a gyűjteménynek az egyik ékköve a következő nagyon szomorú történet, ahol a hőszivattyús rendszer kivitelezője olyan mértékű megtakarítást ígért, hogy a felveendő hitel végül ingyen lesz.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EnergiahatékonyságHőszivattyúRadiátorSzakértő