Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLMegújulók

Így hőszivattyúztok ti!

2018/9. lapszám | Kardos Ferenc |  10 910 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Így hőszivattyúztok ti!

Ki ne ismerné Karinthy Frigyes Így írtok ti című művét, amellyel egy csapásra ismert és elismert íróvá vált. Az idézet karakterhelyesen követi az 1912-ben megjelent könyv bevezetőjét.

„Célozni tanulnak a katonák egy káplár vezetése mellett. Nem valami fényesen megy a dolog. A káplár dühösen szidja regrutáit, aztán kikapja a puskát egyiknek a kezéből, mikor épen megint elhibázta.
Szamarak, kiabál a káplár, tudtok ti lőni! Adjátok ide azt a puskát! Ide nézzetek!
Céloz és hetykén lő. De nem talál. Egy percre zavarba jön. Aztán mérgesen rámordul az egyik katonára:
– Igy lőssz te!
Megint céloz. Nem talál. Egy másikhoz fordul:
– Igy lőssz te!
És igy tovább. Végre kilencedszer talál. Mellére üt:
– És igy lövök én!”

Hogyan is kerül a VGF-be Karinthy?

Kertész Csaba gépésztervezővel 2006 körül elkezdtünk érdeklődni a hőszivattyúzás iránt. Olyannyira, hogy mindketten elvégeztük az „ipari és kereskedelmi hűtőgépszerelő” szakképzést, mert ez volt a hőszivattyúzáshoz legközelebb álló gyakorlati képzés. Azokban az években az interneten olykor felbukkant olyan hőszivattyús rendszer tulajdonos, aki szakmai fórumokon keresett olyan műszaki szakembert, aki segítene a kivitelezett rendszerrel kapcsolatos vélt vagy valóságos kifogásainak a szakértői felmérésében. Az ilyen kellemetlen felkérésekre rendszerint nem akadt jelentkező, borítékolható volt, hogy valamelyik fél vesztesen kerül ki a vitából, és ez a fél sosem a gondot okozó hőszivattyú.

A szakmai kíváncsiság és a tapasztalatgyűjtés lehetősége felbátorított bennünket annyira, hogy jelentkeztünk az ilyen felkérésekre, eleinte ingyenes szolgáltatás formájában. Csaba az épületgépészeti kérdéseket vállalta fel, jómagam az elektromos oldal méréseit végeztem, illetve rendelkeztem egy Krohne ultrahangos áramlásmérővel, amellyel megbontás nélkül lehetett folyadék tömegáramokat mérni a hőszivattyú primer és szekunder oldalán. Kertész Csaba a 2008-as válság hatására külföldön vállalt munkát, attól kezdve egyedül vagy fiatal épületgépész munkatársaimmal végeztük a hőszivattyús felméréseket. Az ország minden részéből érkeztek megkeresések, még a Fogyasztóvédelmi Hivatal is küldött hozzánk panaszos ügyfelet.

Mostanra több tucat mérési jegyzőkönyvet tárolunk. A közelmúltban merült fel a gondolat, hogy hasznos lenne megosztani ezt a tudáshalmazt a szakma résztvevőivel, hátha ezzel is lehet segíteni a hőszivattyúzás fejlődését. Ennek a gyűjteménynek az egyik ékköve a következő nagyon szomorú történet, ahol a hőszivattyús rendszer kivitelezője olyan mértékű megtakarítást ígért, hogy a felveendő hitel végül ingyen lesz.

A cikk még 15 143 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EnergiahatékonyságHőszivattyúRadiátorSzakértő