Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetSzakmatörténet

A gázkészülékgyártás hőskora Magyarországon

2019/4. lapszám | Dobai Gábor |  1094 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A gázkészülékgyártás hőskora Magyarországon

Habár Franciaországban Philippe Lebon már 1801-ben javasolta a gáz hőfejlesztésre történő alkalmazását, erre sokáig nem volt igazán szükség. Magyarországon az 1900-as évek első felében háztartási gázkészüléket alig gyártottak, többnyire külföldről, főleg Németországból és Ausztriából hozták be őket.

FÉG, a nagy öreg

Hiába volt már 1900-ban is több mint 400 km gázvezeték a fővárosban, a magyar ipar az 1930-as évek közepéig a gazdasági nehézségekből való kilábalás ellenére sem látott fantáziát a gázkészülékek gyártásában. Hazánk egyik gázkészülékgyártója – a három közül –, az 1891. február 24-én alapított Fegyver és Gépgyártó Részvénytársaság, a FÉG, 1935-ben egyesült a Lampart lámpagyárral, melynek nevét is viselte 1946 és 1965 között. 1965-ben Fegyver és Gázkészülék Gyár (ismét csak FÉG) lett a neve, s az általa gyártott gázkészülékek fontos szerepet kaptak a magyar lakosság kiszolgálásában. 1995-ben a FÉG kettévált, létrejött a FÉGARMY fegyvergyár, illetve a FÉG Konvektorgyártó Rt., utóbbi a Pest megyei Ócsán ma is működik.

A cikk még 8 367 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Történelem