Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetTanulságos történetek

Megint szolár!

Egyre több a napkollektoros per

2020/1-2. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  9318 |

Megint szolár!

Besavasodott csövek, rosszul tervezett, túlméretezett rendszerek, ideges beruházók, ezek a fogalmak jellemzik ma a napkollektor-tulajdonosokat. A kb. tíz évvel ezelőtti szolár „boom” után egyre-másra látnak napvilágot a hibák, a félreértések, a hozzá nem értés és a perek. Tegyük hozzá, tisztelet a kevés kivételnek. Tanulságos történetünk soron következő főszereplője egy 140 lakásos társasház.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A körülbelül 7 éve épült napkollektoros rendszer 50 darab szolárcsövet tartalmaz. A társasházban távfűtés működik, ennek költségeit szerették volna a lakók mérsékelni egy megújulóenergia-beruházással. Sajnos a szolárrendszer nem hozta a tőle elvártakat, a távfűtő művek felé fizetendő hődíj semmit nem változott. A közös képviselő gyanakodott először arra, hogy a rendszer feltehetően nem működik megfelelően. Mint utóbb kiderült, a rendszer nagyon is működött – más kérdés, hogy rossz hatásfokkal –, azonban a terv tartalmazott egy kapitális hibát. Kiderült, nem volt valódi tervező, hanem a kivitelező visszaélt egy mérnök nevével, és saját szakállára készítette el a kapcsolási terveket. A kamarai névjegyzékben az igazságügyi szakértő megtalálta a terveken feltüntetett tervező elérhetőségeit, aki semmit nem tudott erről a tervről és épületről. Gyanús volt, hogy a terv aláírást nem tartalmazott. Mivel szabályszerű tervek nem készültek, így a kivitelezést a távfűtő műveknél sem hagyták jóvá. Ennek is köszönhető, hogy a szolárrendszer nem hozta a kívánt megtakarítást, hőmennyiségmérő ugyanis nincs beépítve a rendszerbe. Ennek következtében a Főtáv által mért HMV-vízmérő, illetve hőmennyiségmérő megméri a hőközpontba bejövő vízmennyiséget, és a használati-melegvíz hőmérséklet-emelésének figyelembevételével állapítja meg a hődíjat. Tehát a rendszer automatikája úgy érzékeli, hogy a használati-melegvíz fűtését csak a Főtávos hőcserélő végzi, pedig a valóságban a szolárrendszerről már előmelegített vizet kap a hőcserélő.

A cikk még 15 441 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásNapkollektor