Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTanulságos történetek

Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?

Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán

2020/7-8. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  1922 |

Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?

Kigyulladt egy budai villa állókazánja, és kisebb tüzet is okozott az ingatlanban. A lakás házvezetőnője megpróbálta megfékezni a lángokat, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. A nyílt égésterű gázkazán évek óta nem volt karbantartva, nem volt légbevezető, a nyílászárók fokozott légzárásúak voltak, és a lakás konyhájában páraelszívó berendezés is működött.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Mindezen tények ismeretében mondhatnánk, tipikus eset, mellyel nap, mint nap találkozhatunk. Van azonban ennek a tanulságos történetnek több érdekessége is. Bérelt lakásról lévén szó, a tulajdonos megpróbálja a felelősséget a bérlőkre hárítani. Igazát alátámasztva, saját tűzvédelmi igazságügyi szakértőt is megbízott, aki a tulajdonosnak kedvező szakvéleményt állított ki, anélkül, hogy a műszaki tényekről alaposabban meggyőződött volna. Sajnos ez a hozzáállás nem egyedi eset. Ha valaki ugyanis magánúton megbíz egy igazságügyi szakértőt, azt várja el, hogy neki legyen igaza, ezért fizeti ki a szakértői díjat. Bokor András épületgépész igazságügyi szakértő szerint ezért szerencsés minden egyes szakértői munkánál közjegyzőt bevonni, akinél a szakértői díjat előre letétbe lehet helyeztetni. Így a szakértő nyugodtan, elfogultság nélkül dolgozhat, hiszen az elvégzett munkadíját megkapja akkor is, ha véleménye a megbízóra hátrányos. A bíróság vagy a rendőrhatóság általi kirendelés esetén pedig a szakértő nem találkozik egyik féllel sem, így is teljesen elfogulatlanul, szakmai alapon végezheti a munkáját.

A cikk még 16 214 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásKazánTanulságos