Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

AjánlóAppajánló

Okosotthon-platformok

Appajánló

2020/7-8. lapszám | Papp Tibor |  8265 |

Okosotthon-platformok

Sok mindent várhatunk egy jól működő okosotthonrendszertől: energiahatékonyságot, költségmegtakarítást, értékeink védelmét, reagálást a környezeti változásokra, a paraméterek optimális sávban tartását, szórakoztatást, kényelmet stb. Egy-egy digitális kommunikációra képes, vezérelhető eszköz önmagában is képes jobbá, hatékonyabbá tenni valamit, ám egy lakás, ház, iroda vagy műhely „felokosításának” igazi ereje, életminőség-javítási képessége akkor mutatkozik meg igazán, ha rendszerben gondolkozunk.

Légkondicionálók, légtisztítók, párásítók, lámpák, zárak, kapcsolók, kamerák, ventilátorok, redőnymozgatók, ajtócsengők, szivattyúk, kazánok, bojlerek, csaptelepek, termosztátok, szórakoztatóelektronikai készülékek, különféle érzékelők – és még folytathatnánk a felsorolást. Mind-mind léteznek digitális kommunikációra, vezérelhetőségre képes változatban is. Egy okoscsap önmagában is vizet spórol, az okostermosztát le tud faragni a fűtésköltségen, de ez szigetszerű működés. Ahhoz, hogy összehangolt, a változó körülményekhez és igényekhez alkalmazkodó, integrált rendszer jöjjön létre, egységes, központi irányításra van szükség.

A megvalósítandó igényeket, környezetet mi határozzuk meg, a részegységek összehangolásáról már a rendszer gondoskodik. Olyan ez, mint a karmester a zenekar élén. A zenét mi írjuk, de az azt megszólaltató zenészek munkáját a karmester irányítja, hangolja össze. Az alábbiakban a legelterjedtebb „karmesterekről” adunk rövid áttekintést.

Apple HomeKit

Összehangolt rendszer- és felhasználóközpontú működés jellemezte mindig is az almás cég termékeit. Aki megbarátkozik a némileg zárt rendszerrel és az Apple eszközeinek árszínvonalával, egy stabil és jól működő okosotthonszisztémával javíthatja életminőségét és energiahatékonyságát.

A rendszer több mint 450 kompatibilis eszközt támogat. A hitelesítést igénylő eszközök (például garázskapuk, zárak, biztonsági rendszerek) iPhone, iPad készülékekről biztonságosan vezérelhetők, Bluetooth és Wi-Fi protokollokkal.

A HomeKit-hez fejlesztett Home alkalmazás iPad, iPhone és Apple Watch készülékeken fut. A negyedik generációs és újabb Apple TV-k is használhatók otthoni központként a HomeKit készülékek távoli irányítására, a vendéghozzáférés biztosítására és az automatizálás beállítására. Értesítéseket kapunk az otthon bekövetkező eseményekről, és az információkat elérhetjük, az eszközöket vezérelhetjük távolról is. Az irányítás megosztható más iOS-eszközökkel is.

iOS: vgf.hu/i-ahome

Amazon Alexa

Okoshangszórókhoz fejlesztett virtuális asszisztensből nőtte ki magát a rendszer, amelyhez mára már számos gyártó kínál kompatibilis eszközöket. Az Alexa még mindig a szórakozásra, rekreációra, életminőség-javításra teszi a hangsúlyt, ám a mesterséges intelligenciával támogatott, jól átgondolt és rengeteg funkciót kínáló keretrendszere a legtöbb okosotthon-automatizálási és vezérlési funkciót képes integrálni.

Applikációja mind Android, mind iOS rendszerű készülékeken elérhető. Rugalmas fejlesztői eszközének köszönhetően nyolcvanezer fölött van a csatlakoztatható okosotthoneszközök száma.

Android: vgf.hu/a-alexa
iOS: vgf.hu/i-alexa

Belkin WeMo

Mobilapplikációval, iOS vagy Android rendszerű okostelefonról, Wi-Fi vagy mobiltelefon-hálózaton vezérelhetők a csatlakoztatott eszközök. Képes az Apple, az Amazon és a Google megoldásaival is interaktívan együttműködni. Funkcióinak és a vezérelhető eszközöknek tárháza szerényebb, de a rendszer kiforrott. A termékcsalád elektromos csatlakozókat, mozgásérzékelőket, kapcsolókat, kamerákat, fényforrásokat tartalmaz.

Android: vgf.hu/a-wemo
iOS: vgf.hu/i-wemo

Google Home

Egyetlen alkalmazásból állíthatjuk be, kezelhetjük és vezérelhetjük a Google Home-, a Google Nest- és a Chromecast-eszközöket, valamint sok egyéb kapcsolódó eszközt. Tízezernél több a csatlakoztatható okosotthoneszközök száma. Egy pillanat alatt átlátható, mi történik az otthonunkban, a fontosakról a rendszer értesítést küld.

Rutinokat hozhatunk létre a vezérléshez, amelyekkel egyszerű parancsokba kombinálhatók különböző műveletsorok. Konfigurálható a Wi-Fi hálózat is. Vendéghálózatot állíthatunk be, amelyhez meghatározott jogköröket rendelhetünk, eldönthetjük, mely eszközök kapjanak prioritást, és melyek szülői felügyeletet.

Android: vgf.hu/a-ghome
iOS: vgf.hu/i-ghome

Samsung SmartThings

Kifejezetten otthoni környezet irányítására, automatizálására kifejlesztett rendszer. Az eszközök integrációjához egy belső virtuális hálózat jön létre. Az energiagazdálkodást, otthoni automatizálást és otthoni biztonságot megvalósító funkciók egyszerű „ha ez, akkor az” típusú műveletekre is bonthatók, például: ha kilépek a házból, a SmartThings bezárja az ajtót.

Nemcsak a koreai gyártó termékeivel, hanem az Alexa- és a Google Home-kompatibilis eszközökkel is együttműködik.

Android: vgf.hu/a-smartthings
iOS: vgf.hu/i-smartthings

Wink

A SmartThings kihívójaként tartják számon, ahhoz hasonló koncepció széles terméktámogatással, jó ár-érték aránnyal. Több száz okoseszközhöz, több tucat gyártó termékeihez kapcsolódhat.

Vezérlésen, automatizáláson kívül biztonsági riasztásokat (ajtók, ablakok, zárak, garázskapuk, mozgás stb.), jelenlét-szimulációt és további kiegészítő funkciókat kínál, például a parancsikonokat, ütemezéseket, robotokat, az okoseszközök működésének testreszabására.

Android: vgf.hu/a-wink
iOS: vgf.hu/i-wink

Szoftver

Kapcsolódó