Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetTechnológia

Kék fény az épületgépész gyakorlatban

2020/9. lapszám | Lantos Tivadar |  1104 |

Kék fény az épületgépész gyakorlatban

A csíraölő ultraviola (UV) technológia nagyjából 100 éve létezik, és sikeresen alkalmazzák mind ipari, mind pedig gyógyászati területen. A pandémiás időszakban újra központi témává lépett elő; mi most elsősorban az épületgépészeti alkalmazását vesszük górcső alá.

Az UV-technológia alkalmazásával kapcsolatosan fennálló jelenlegi dilemma, hogy alkalmazása óriási lehetőségeket rejt, de súlyos, maradandó károsodást okozhat, többek között a daganatok kialakulásáért is felelős lehet, károsíthatja a DNS-ünket és a szemünk szaruhártyáját. A germicid hatást az ultraviola-C fejti ki, amely egyike a Nap által kibocsájtott sugárzásnak a 253,7 nanométeres (nm) hullámhosszon. Az UV-C fény előállítására általánosan kisnyomású higanylámpák rövidhullámú ultraibolya-C sugárzást használnak a 254 nm hullámhosszon. A 200 nm alatti hullámhossztartományba eső sugárzást ózonképző- vagy nehéz UV-sugárzásnak nevezik. Az ebbe a tartományba eső UV-sugárzást általában nem engedélyezik ivóvízkezelési célra, ezért jellemzően a vízkezelésben sem alkalmazzák. Az UV-sugárzás olyan fotokémiai reakciókat indít meg a mikroorganizmusok DNS -szerkezetében, mely hatására a sejt sem növekedésre, sem metabolizmusra nem lesz képes, inaktív állapotba kerül, majd elpusztul. A lényeg, hogy ennek következtében nem keletkezik káros melléktermék, amely megváltoztathatná a vízösszetételt vagy káros hatással lenne a fogyasztókra.

A cikk még 6 019 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Koronavírus