Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Mit értünk teljes kazánfelújítás alatt?

Szavazásra buzdítottuk olvasóinkat, az eredmény tanulságos

2022/4. lapszám | Erdősi Csaba |  939 |

Mit értünk teljes kazánfelújítás alatt?

Egy régebbi, mondjuk turbós falikazán cseréje sokszor komoly nehézségekbe ütközik. Nem is csoda, hiszen az előírások szerint ma már csak olyan gázkészüléket lehet üzembe helyezni, amely megfelel az érvényben lévő károsanyag-kibocsátási normáknak, de ahhoz új kéményre is szükség van. Nem csoda, ha a tulajdonosok a felújítás, a teljeskörű felújítás mellett teszik le voksukat. De vajon mi is az a teljes felújítás? Erről készítettünk szavazást online kiadásunkban, az eredmény alább olvasható.

Egyre-másra találkozni „felújított” gázkazánokkal. Vajon mit értünk teljes felújításon? Minden egyes alkatrész újra cserélését? Vagy használt, az eredetinél jóval kevesebbet futott alkatrészekkel történő pótlást?

Minden a pénzen múlik

Sokszor a kazáncseréket úgy hárítják el a megrendelők, hogy a régi készülékeket felújíttatják, és ezzel konzerválják a meglévő állapotokat. De mit is takar a felújítás, ezt ugyanis egyik szabvány sem határozza meg. Volt olyan gázkészülék, melynek a hőcserélőjét cserélték ki, a gyújtóelektródák, ionáram-érzékelők, a szivattyú, a vezérlés maradt a régi. A tulajdonos szerint teljesen felújított a készülék...

Vannak olyan készülékek, melyekhez új alkatrészeket egyáltalán nem lehet kapni. Ha viszont a vázon és a házon kívül sikerül az egész nyílt égésterű, vagy turbós készüléket új alkatrészekkel telepakolni (ami szinte lehetetlen), az nem olyan, mintha cseréltük volna a kazánt?

Megannyi kérdés, amelyre válaszokat vártunk. A következő kérdést tettük fel online kiadásunk olvasóinak:

Ön mit ért teljes gázkazánfelújítás alatt?

És íme a válaszok:

  • 30% A teljes felújítás az, amikor a készülékek fődarabjait cseréljük jobb állapotú alkatrészekre. Ezek a hőcserélő, HMV hőcserélő, szivattyú, váltószelep, gázszelep, égő, elektródák, vezérlés. Nem olcsó mulatság!
  • 17% A teljes felújítás azt jelentené, hogy új gyári, vagy utángyártott alkatrészekkel helyettesítem a gázkazán fődarabjait.
  • 23% Egy gázkészülék is, akár csak egy autó, alkatrészenként megvásárolva többe kerül, mint egészben. Így nincs értelme egy teljes felújításnak. Amúgy is az olyan, mintha pl. egy nyílt égésterű készüléket nyílt égésterűre cserélné.
  • 20% Rossz állapotú készülékek esetén csak kazáncserét vállalok.
  • 11% Nincs véleményem.

Amint látszik, a válaszadók többsége törekszik arra, hogy alapos munkát végezzen, az ő kezük alól kikerülő kazánokat valóban felújított, és nem csak működőképessé tett fűtőberendezésként értékelhetjük. Jól látszik ugyanakkor szerelő olvasóink óvatossága is, amennyiben a válaszok 23 százaléka szerint nincs értelme teljes felújításban gondolkodni, 20 százalékuk pedig rossz állapotú kazán felújítását egyáltalán nem vállalja. Ez nem is csoda, hiszen egy esetleges baleset – gázszivárgás, szén-monoxid-mérgezés, stb. – esetén a felelősség azt a szakembert terheli, aki utoljára hozzányúlt a készülékhez.

SzavazásVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó

Csere vagy javítás?

Csere vagy javítás?

Örök dilemma, mi legyen a meghibásodott vezérlőpanelekkel