Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmatörténet

20 éves az Épületgépészeti Múzeum

2022/12. lapszám | Dr. Chappon Miklós |  562 |

20 éves az Épületgépészeti Múzeum

Rendszeres olvasóink már megszokhatták, hogy ezeken a hasábokon az Épületgépészeti Múzeum egy-egy érdekes tárgyáról ejtünk szót, lehetőleg bő fotóanyaggal. Ez az írás rendhagyó lesz abból a szempontból, hogy magáról a múzeumról is szó lesz, mégpedig abból az apropóból, hogy a gyűjtemény húszéves lett. Persze azért a fotók sem maradnak el.

2002 tavaszán határoztam el egy szakterületi múzeum megalapítását. Felhívtam 20 ismert szakembert, akik közül tizenhatan azonnal igent mondtak, négyen pedig jó ötletnek tartották, de idő hiányában nem tudtak részt venni a munkában. Ezt követően a csapat legfontosabbnak azt a két kérdést tartotta, hogy hol lesz helyileg a múzeum, illetve honnan lesz erre pénz. Szeptember közepén azzal zártam le a vitát, hogy pillanatnyilag nincs semmink, azaz sem hely, sem pénz nem kell, tehát október elsejével meghirdetem a megalakulásunkat, és a szaklapokon keresztül kérem mindenki támogatását.

Nagy örömöt okozott, hogy osztatlan támogatást kaptunk – a szerelősegédektől kezdve az egyetemi professzorokig bezárólag. Jó volt látni, hogy milyen sok ember örül, hogy a régi szép szerszámukat, könyveiket nem kell kidobni, hanem megmaradnak az utókornak. Pénzünk nem lévén, azt ígértük, hogy minden darabot az adományozó nevével állítunk ki, illetve veszünk leltárba. Ezt azóta is így csináljuk.

Macskásy Árpád íróasztala és munkaeszközei

Jeles alkalmak, találkozók

Nagyon nehéz összefoglalni 20 év történését, de a legfontosabbak bemutatásával erre most kísérletet teszek. Indulásunk után nem sokkal már volt annyi tárgyunk, hogy a Magyar Épületgépészek Napján (a továbbiakban MÉN, majd országossá válása után OMÉN) kis kiállítással jelenhettünk meg. A kezdetektől ott voltunk az egyetemi szaknapokon, a BME-n, Pécsett, és Debrecenben is. A Construma és a Hungarotherm is számít ránk minden alkalommal, ugyanúgy, mint a SzakmaSztár verseny.

A nagyközönségnek szánt kiállítások közül kiemelendő a Monostori Erődbe szervezett 2 kiállítás (2010-ben és 2014-ben), a Zipernowsky Házban háromszor vendégeskedtünk, de a legnagyobb sikert a 2013-ban, a Közlekedési Múzeumban, 170 m2-en berendezett kiállításunk hozta.  Első Állandó kiállításunk a Csepelen negyven négyzetméteres volt, majd a gyűjteménynek teret adó cég Nagytéténybe költözése után már 260 m2-re nőtt a kiállítótér.

Nevezetes tárgyaink

Leltárunkban az 1. számú tárgy az úgynevezett Ördög fürdőkádja, amelynek vizét a fürdőző alatti tűztérben melegítették. Nálunk van Macskásy Professzor úr íróasztala, 500 mm hosszú logarléce, valamint egy 110 éves gázkandalló a Szilágyi Dezső téri templomból, 3 db 120 éves, míves öntöttvas radiátor a Magyar Királyi Pénzügyminisz­tériumból, egy 100 éves fürdőkád körülmelegítő kályhával, 3 db Zsolnay WC-csésze, egy közel 100 éves mosdóasztal szájöblögető medencével, Zellerin-falikút és több, mint 100 éves fűtőtestkályhák az Országházból.

Az ördög fürdőkádja volt a gyűjtemény első darabja

Balra: 110 éves gázkandalló

Jobbra: Egy a régi Magyar Királyi Pénzügyminisztérium 120 éves, míves öntöttvas radiátorai közül

Sok évvel ezelőtt találtuk ki, hogy minden épületgépészeti oktatási intéz­ményben legyen egy ún. „Múzeumi sarok”, ahol a diákok testközelből ismerkedhetnek a régi, szép tárgyakkal. Az ötlet onnan jött, hogy egy-egy berendezési tárgyból, szerszámból, rajzeszközből több példánnyal rendel­kezünk, így van lehetőségünk ezek kihelyezésére. Az iskolák igénye szerint ezeket időnként cseréljük, így a vitrinek tartalma megújulhat.

Balra: Kézi hajtású, vörösrézből készített mosógép

Jobbra: Védettségi plakett

Plakettezés

Értékmentő munkánk során gyakran találkozunk olyan tárgyakkal, melyek már muzeális korúak, de jól működnek és még nem szándékoznak lecserélni azokat. Ezek meg­mentésére találtuk ki a védetté nyilvánító plakettünket. Ezt a tulajdonos egyetértése esetén helyezzük el az adott berendezésen, bízva abban, ha az végleg befejezi munkáját, akkor az oda kerülő, jószándékú szakember értesít bennünket a bontásról a plaketten lévő elérhetőségünk valamelyikén.

Később kapott egy második szerepkört is plakettünk, miszerint olyan berendezéseket jelölünk meg vele, melyeket semmilyen veszély sem fenyeget, azonban a tulajdonos és mi is ki akarjuk emelni a tárgy fontosságát, jelentőségét. Ez utóbbiból van több a listánkban. 2006 tavaszán az Országházban kezdtük a plakettezést, ahol egy liftkabint, egy szegecselt lapátos ventilátort, kondenzvíz-leválasztókat és szellőzéstechnikai elemeket jelöltünk meg.

Szegecselt lapátos ventilátor az Országházban

Külsős kiállítások

A két legutóbbi megjelenésünk ahhoz a fantasztikus kiállításhoz kapcsolódik, melyet a Kiscelli Múzeum rendezett. Már a címe is meghökkentő: „Kloáka, Kanális, Klozet – kis dolgok, de nagy változások”, és Budapest csatornázásának kultúrtörténetét öleli fel. Ehhez a kiállításhoz mi 50 tárgyat adtunk kölcsön. Zárás után az anyag a szegedi Móra Ferenc Múzeumba költözött és várhatóan június végéig lesz látható. Természetesen ott Szeged Csatornázásának kultúrtörténetével egészült ki.

A Múzeum rendszeresen kitelepül a nagy szakkiállításokra és vásárokra

Múzeumi sarok az egyik szakképző intézményben

Jöjjenek el hozzánk!

Az ország minden szegletéből szerveznek hozzánk tanulmányi kirándulásokat az iskolák, egyetemek, amire szintén büszkék vagyunk. Jelenleg 13 100 nyomtatott dokumentum és 8900 eszköz, tárgy van a leltárunkban. Honlapunkon megtalálhatók törekvéseink, céljaink, melyekhez várunk további ötleteket, kritikákat. Várjuk azok jelentkezését is, akik munkájukkal tudnák segíteni a tárgyak bemutatható állapotba hozását! Múzeumunk előzetes időpont egyeztetés után minden érdeklődő számára elérhető.

www.epuletgepeszetimuzeum.hu

Múzeum

Kapcsolódó