Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmatörténet

Központi porszívók

2023/3. lapszám | Dr. Szánthó Zoltán |  287 |

Központi porszívók

Hazánkban a központi porszívó rendszerek nem számítanak különösebben elterjedtnek. Holott az ilyen rendszerek számos előnnyel rendelkeznek: sokkal könnyebb általuk a munka, mert nem kell a térben a porszívó gépi berendezéseit mozgatni; a stabil központi elszívás nagyobb teljesítménye miatt nagyobb a szívóerő, ezáltal jobb a tisztítóhatás, ráadásul a takarított térben sokkal alacsonyabb a zajszint; az elszívott levegő a szabadba jut, így a szűrökön átjutó szennyeződések nem kerülnek vissza a térbe. A nyilvánvaló előnyökkel szemben áll az olcsó tömegtermékként forgalmazott hagyományos porszívókét lényegesen meghaladó ár, ezért ez a megoldás lakóingatlanokban ma is luxusmegoldásnak számít.

A porszívóhoz hasonló takarítószerkezetetek konstrukciója az Egyesült Államokban fejlődött ki. Daniel Hess 1860-ban forgókefés szerkezetet alkotott, amihez kézi fújtató szolgáltatta a vákuumot. A Chicago-i Ives W. McGaffey 1869-es szerkezetében a vákuumról már egy kézzel forgatható ventilátor gondoskodott.

Egy részlet Walter Griffiths szabadalmi beadványából

John S. Thurman 1898-ban nyújtott be szabadalmat egy belsőégésű motorral működtetett, szőnyeg takarítására szolgáló szerkezetre, ami szolgáltatásként lovaskocsival szállt ki a megrendelők házához.

A villamos motor használata a Savannah-i Corrine Dufour 1899-es és 1900-as szabadalmaihoz kötődik. Hubert Cecil Booth brit mérnök és David T. Kenney amerikai feltaláló 1901-ben egymástól függetlenül találták fel a szívással üzemelő motoros porszívókat. Ezekben a megoldásokban a mai korszerű porszívók jellemzői csak részlegesen jelentek meg: vagy nem is volt gépi hajtásuk, vagy az valamilyen körülményesen üzemeltethető, nem villamos szerkezet volt; esetleg csak keféket mozgattak; nem szívták, hanem fújták a port stb.

Az első, mai értelemben vett mozgatható házi porszívót Walter Griffiths szabadalmaztatta 1905-ben Angliában. 1907-ben Murray Spangler feltaláló Ohioban egy új házi porszívót épített és szabadalmaztatott. 1908-ban eladta a szabadalmat W.H. „Boss” Hoover befektetőnek, aki jó üzleti érzékkel felfuttatta a „szívó seprőgép” forgalmát annyira, hogy a cég neve köznévvé vált, és a „hoover” kifejezés az Egyesült Államokban a porszívót jelenti. (Megjegyzendő, hogy a fenti adatok forrásául szolgáló angol nyelvű Wikipédia „vacuum cleaner” szócikkében a berendezés történetének leírása nagyon eltér a magyar nyelvű Wikipédia „porszívó” szócikknél találhatótól. Feltehetően egy nagyon bonyolult és hosszú fejlődési folyamat más és más lépcsőiről olvashatunk a két helyen.)

Ezzel párhuzamosan jelentek meg a XIX. század utolsó harmadában a központi porszívórendszerek. Az épületben rézcsövekből elszívócsatorna-hálózatot építettek ki, amelynek elszívó szerkezetét jellemzően a pincében telepítették. Az épület helyiségeiben tömített csatlakozási pontokat alakítottak ki az elszívó fejek csatlakoztatására. A magas költségek és az olcsó, hordozható porszívók versenye miatt ezek azonban a 60-as évekig nem igazán terjedtek el.

Ilyen körülmények között különösen érdekesek egy hazai központi porszívórendszer darabjai, amelyek egy 1904-ben épült zuglói bérházból kerültek az Épületgépészeti Múzeum gyűjteményébe. A képen látható a rendszer iker kialakítású elszívóventilátora. A feltehetően villamos üzemű motor a tálcán helyezkedett el, és egy laposszíj áttételen hajtotta a ventilátorokat.

Ez a berendezés egy zuglói társasházban szolgált, onnan került a múzeum tulajdonába

A helyiségek falán található míves elszívó csatlakozócsonkok egyike

A berendezést gyártó, és feltehetően a beépítést is végző Magyar Vacuum Cleaner cégnek egy szórólapját ismerjük csak, amiből egyelőre még nincsen példánya az Épületgépészeti Múzeumnak.  2023. januárjában a Darabanth Aukciósház gyorsárverésén 1400 Ft kikiáltási áron szerepelt egy ilyen szórólap, az árverési leírás szerint „cca 1900 Budapest, Magyar Vacuum Cleaner (Vákum kliner) szecessziós reklám nyomtatvány félbehajtva, 2 db kis méretű (5×11 cm) cédulával, 21×14 cm”.

A Magyar Vacuum Cleaner cég szórólapja

A szerző az Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagja

központi porszívómúzeumporszívó

Kapcsolódó