2024 januárjától változnak a VGF&HKL szaklap előfizetési árai, de az év végéig lehetősége van arra, hogy még az idei áron vásárolja meg új (vagy hosszabbítsa meg jelenleg érvényes) előfizetését. Gondolkodjon előre, és tartson velünk jövőre és azután is, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
2023. december 13.
Árváltozás előtti utolsó lehetőség – idén még a „régi” áron fizethet elő a VGF&HKL-re
2024 januárjától változnak a VGF&HKL szaklap előfizetési árai, de az év végéig lehetősége van arra, hogy még az idei áron vásárolja meg új (vagy hosszabbítsa meg jelenleg érvényes) előfizetését. Gondolkodjon előre, és tartson velünk jövőre és azután is, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Tovább a cikkhez →
Fókuszban a hőtömeg
Kiderült, milyen házat építenének a gépészek
Nemrégiben került lapunk fókuszába az a törekvés, hogy megmutassuk, nem csupán akkumulátorokban lehet a ház körül megtermelt energiát tárolni, hanem van ennek egy ennél jóval ősibb és kézenfekvőbb módja is, az épületszerkezeti temperálás.
Tovább a cikkhez →
Szavazás
Ön is betiltaná a gázkazánokat?
Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenes politikai megállapodásra jutott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatról. Ennek keretében a fosszilis tüzelőanyagokat fokozatosan vezetnék ki az épületek fűtéséből.
A magyar sajtóban ez a téma lényegében a „betiltják a gázkazánokat” felütéssel futott végig, és valóban, a fosszilis tüzelőberendezések legnagyobb része a gáztüzelésű kazánok, vízmelegítők, konvektorok stb. teszik ki. A javaslat értelmében 2040 után ilyen készülékeket – továbbá szén vagy olajtüzelésű kazánokat, kályhákat s egyebeket– nem lehet forgalomba hozni az EU tagországaiban, 2050-re pedig a meglévő épületekben is ki kell váltani a fosszilis eredetű tüzelőanyaggal működő készülékeket. Több szakértő véleménye szerint ez nehéz, egyenesen kivitelezhetetlen feladat; gondoljunk csak arra, hogy idehaza például a háztartások hatvan százaléka fűt gázzal!
Ön egyetért a fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések betiltásával?
 
Teljes mértékben, és akadályát sem látom az elképzelés megvalósításának.
 
A tervezet mögött meghúzódó környezetvédelmi célokkal egyetértek, de kivitelezhetetlennek látom annak végrehajtását.
 
Kizárólag az új építésű épületek esetén lenne szabad ilyen előírásokat hozni.
 
Egy olyan országban, ahol még mindig tömegek fűtenek limlommal és bontási hulladékkal, inkább a gázfűtésre való áttérést kellene támogatni.
 
A terv káros és haszontalan, nem old meg semmit.
 
Politikai blöff az egész, úgysem lesz belőle semmi.
 
Nincs véleményem.
Előfizetőknek
Az épület, mint energiatároló 2.
Csőfektetési, hőmérséklet- és páraszabályozási kérdések
Sorozatunk második részében sorra vesszük az épületszerkezet temperálásához megvalósítható rendszereket annak függvényében, hogy azok a födém közepén, az alsó vasalásán, illetve az alatt helyezkedik el. Ennek függvényében ugyanis más-más féle szabályozásról, illetve szabályozhatóságról kell beszélnünk, márpedig az kétségtelen, hogy a komfortos üzemeltetés kulcsa a szabályozás. Mint ahogyan az is, hogy beszélnünk kell a páraszabályozásról is, mert anélkül a felülethűtés igazi rémtörténetté válhat.
Tovább a cikkhez →
Játék 1,2 millió forint összenyereményért
A VGF&HKL szaklap idei utolsó száma már a karácsonyt idézi, már annyiban, hogy ezúttal is nyereményjátékra invitáljuk előfizetőinket. Partnereink támogatásával 12 kérdéses totót állítottunk össze értékes nyereményekért, s a nyereményjátékon mindenki részt vehet, aki érvényes VGF&HKL-előfizetéssel rendelkezik. Bár az újság nyomtatásban még nem jelent meg, online kiadásunkban már most elérhetővé tettük a kérdéssort és a beküldési lehetőséget.
Tovább a nyereményjátékhoz →
Ha ön előfizetőnk, már most is bátran beküldheti a válaszait, aki pedig nem rendelkezik előfizetéssel, az alábbi linken megrendelheti szaklapunkat.
Érdekel az előfizetés →
Megjelent a VGF&HKL szaklap idei utolsó lapszáma
Novemberi számunkban megkezdtünk egy témát, arról, milyen lehetőségeket kínál az épület – ha az megfelelő tömegű, és a célnak megfelelő gépészettel szerelt – a megtermelt hűtési vagy fűtési energia tárolására. Frissen megjelent decemberi számunkban folytatjuk ezt a témát, s kiemelten ajánljuk olvasóinknak Szebellédi Tamás írást, amelyben a szerző az épületszerkezet temperálásához megvalósítható rendszereket veszi sorra annak függvényében, hogy azok a födém közepén, az alsó vasalásán, illetve az alatt helyezkedik el.
Karácsony hónapja lévén, játékra is invitáljuk olvasóinkat. Már hagyományosnak mondható épületgépész totónk nyereményeinek összértéke meghaladja az 1,2 millió forintot, ami reményeink szerint elég kecsegtető ahhoz, hogy minél többen játsszanak velünk. Emellett természetesen számos témában kínálunk szakcikkeket, íme egy kis ízelítő a tartalomból:
 • Az épület, mint energiatároló II. Csőfektetési, hőmérséklet- és páraszabályozási kérdések
 • Száraz módszerű falfűtés és leszúrótüskés padlófűtés
 • Ilyen a modern fűtési rendszer: vegyszermentes
 • Fókuszban a hőtömeg. Kiderült, milyen házat építenének a gépészek
 • Szeretne hőszivattyút? Nem? És ha ingyen van? A „rózsák háborúját” vívják újra Nagy-Britanniában a hidrogén- és a hőszivattyúpártiak
 • MekkMester
 • Épületgépészeti Múzeum
 • Hírek, újdonságok
 • Áttekintő táblázat: Akkumulátoros présgépek
 • Ezért fontos a födémszigetelés!
 • Dugulásmentes, energiahatékony szennyvízszivattyúk
 • Páraelszívók kiválasztása és üzemeltetése
 • Összehasonlító táblázat: Teleszkópos háztartási páraelszívók
 • Nyereményjáték
 • Keresztrejtény
Beleolvasok →
Tegyen előfizetést a fa alá!
Lepje meg a szakma újdonságai iránt érdeklődő épületgépész rokonát, ismerősét – legyen az akár víz-, gáz-, fűtésszerelő vagy klímás szakember – egy VGF&HKL-előfizetéssel! Az épületgépészeti szaklapot az ön által kiválasztott szakember kapja majd egy éven át, de hogy a meglepetés azonnal kézzel fogható és fellapozható legyen, önnek is küldünk egy személyesen átadható mutatványszámot és ajándékkártyát.
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le,
bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@vgf.hu
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap