Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?
Mit is jelent a hazánkban is életbe lépő TNM rendelet módosítása a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?
2019. október 9.
Jönnek a KNE épületek 2020-tól
Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?
Jönnek a KNE épületek 2020-tól
Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Támogatott cikk
Közel nulla energiaigény?
A hőszigetelés lehet a válasz
Hamarosan életbe lép a „közel nulla” követelményszint az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás. Az előírások szerint 2020.december 31-e után valamennyi új épületet úgy kell megépíteni, hogy az energiaigénye csaknem nulla legyen.
Tovább a cikkhez →
Forgótáras géppuska a kéménycsövön?
Első ránézésre egy forgótáras géppuskára emlékeztetnek a kályhacsőre szerelt hődobok. Ez a praktikus találmány nagymértékben javítja a szilárd tüzelés hatásfokát.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Csak előfizetőinknek
Az energetikai tanúsítvány és a gépészet
Az épületek energetikai tanúsítványa egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Ma már talán nem egy szükséges rossz, egy beszerzendő darab papír, hanem több annál. Az épületgépészet is jelentős mértékben befolyásolja az épület besorolását. Nem is gondolnánk, hogy pusztán azzal, ha a hagyományos ON/OFF termosztátot lecseréljük programozhatóra, akár egy kategóriát javulhat az épület minősítése.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Zellerin Mátyás-díj 2019
Pályázati felhívás épületgépész kivitelezőknek
A Zellerin Mátyás-díj célja, hogy az épületgépészet terén végzett értékteremtő, innovatív munka elismerésével a díjazott, mint példakép kiemelésével példát nyújtson a szakma résztvevői számára. Egyben Zellerin Mátyás kimagasló munkásságának emléket állítson egy olyan magas színvonalú díjjal, mely az adott év kiemelkedő épületgépészeti munkáját és kivitelezőjét díjazza.
Tovább a cikkhez →
Valódi komfort a WiFi?
Parasztvakítás vagy valódi komfort a WiFi?
WiFi-s kazán, klíma, hőszivattyú, légtechnika. Minden berendezésünkhöz jár internetes kapcsolat, amely távolról vezérelhetővé teszi az eszközeinket. Sokszor azonban azon kapjuk magunkat, hogy a berendezés nem működik, síelés után a hazafelé úton nem tudom az otthonom melegét szabályozni.
Ön be szokta állítani a készülék internetes kapcsolatát?
 
Igen, külön megbeszélem a megrendelővel, és felár ellenében megfelelően be tudom állítani
 
Igen, de nem minden esetben tehető ez meg egyszerűen
 
Nem, nem foglalkozom ilyen jellegű beállításokkal, ha külön megkérnek, megpróbálkozom vele
 
Parasztvakításnak tartom az egészet, senkinek nem ajánlom, felesleges pénzkidobás
Hány-tál? Különleges szaniterbe?
Közeledik az Októberfest, amely a sörivás ünnepe. A különleges alkalom felértékeli egyes szaniterek fontosságát. A WC kagylók, piszoárok feladata jól definiálható, de egyéb berendezésekre is szükség van. Ezek közül a hányócsésze az egyik ilyen.
Tovább a cikkhez →
A mi munkánkhoz is szükséges tűzvédelmi szakvizsga?
Ki ne szembesülne nap mint nap azzal, hogy tevékenységét hány és hány jogszabály szabályozza? Hiába próbálunk jogkövetően tevékenykedni, előfordul, hogy egy ránk is vonatkozó előírással szinte csak „véletlenül” találkozunk. Leginkább azon követelmények esetében jellemző ez, melyeket csak bizonyos esetekben kell(ene) alkalmaznunk. Részben ide tartoznak a tűzvédelmi jogszabályok egyes követelményei is.
Tovább a cikkhez →
Weishaupt ajándékcsomag
Weishaupt ajándékcsomag
új VGF&HKL előfizetőknek
Minden új előfizetőnk prémium Weishaupt ajándékcsomagot kap, ha előfizet októberben a VGF&HKL szaklapra.
Részletek, rendelés →
A legjobb épületgépészek előfizetőink
Az előfizetőink a legjobb épületgépészek!
Megjelent a VGF&HKL októberi lapszáma
Ízelítő a tartalomból:
  • Nem tekinthetünk sikertörténetként az idei konvektorcsere pályázatra. Májusban nyílt meg és augusztus harmincadikán zárult az Otthon melege program meglévő konvektorok cseréjére kiírt alprogramja. Tekintettel arra, hogy a korábbi években pillanatok alatt lekötötték a pályázók a teljes támogatási keretet, számos kérdés vetődik fel annak kapcsán, hogy ebben az évben miért maradt el a szokásos roham.
  • Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezeti levegő védelmére, mindenekelőtt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A cél elérése érdekében a megújuló energiaforrások használatát szorgalmazzák. Terjed a szilárd biomassza tüzelés az erőművekben, a városi fűtőművekben, és egyre több lakásban jelenik meg a fatüzelés a hőigények legalább részleges kielégítésére. Cikkünkben a fatüzelés műszaki, gazdasági és környezetvédelmi kérdéseit tekintjük át.
  • Nagy a bizonytalanság a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, illetve a tanfolyamszervezők körében azzal kapcsolatban, hogy jövőre miként alakul át az Országos képzési jegyzékhez (OKJ) kapcsolódó oktatási rendszer. Sokan attól tartanak, hogy a mostaninál hosszabb lesz a képzési idő a nappali tagozatokon és a felnőttoktatásban egyaránt, és ezért a mostaninál is több időbe és pénzbe kerül majd egy-egy szakma részleges vagy teljes elsajátítása. Hogy mi várható jövőre, kiderül az októberi lapszámból.
  • Szerelési hibák a gyakorlatból: ötrétegű rendszerek csőkötései. Lapunk cikksorozatában arra igyekszünk útmutatót kínálni, hogyan kerülhetik el a szerelők a leggyakoribb hibákat a kivitelezés során. Ezúttal az ötrétegű rendszerek csőkötéseinek legjellemzőbb hibáit vesszük sorra, és teszünk javaslatot a helyes kivitelezésre. Mottónk: Más kárán tanul az okos!
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
Facebook YouTube
Ha levelünk olvashatatlan formában jelenne meg, kattintson ide
Hírlevelünkről történő leiratkozáshoz kattintson ide
A VGF hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap