Javították az új gázipari szakági műszaki előírásokat
Idén áprilisban tették közzé a Gázipari Szakági Műszaki Előírásokat, majd ennek szövegén három helyen kisebb módosításokat hajtottak végre a Gázipari Műszaki Szakbizottsághoz azóta beérkezett észrevételek, javaslatok alapján. Bevezették a légterhelés fogalmát, tisztázták a vízvezetéktől való védőtávolság mértékét, és pontosították a gázfogyasztó készülékek levegőellátására vonatkozó előírásokat. Az új, SZME-G 2020.06.12-es megjelölést viselő változatot előfizetőink megtalálhatják a GMBSZ 2020 című e-bookunk frissített verziójában.
2020. június 24.
GMBSZ 2020
Javították az új gázipari szakági műszaki előírásokat
Idén áprilisban tették közzé a Gázipari Szakági Műszaki Előírásokat, majd ennek szövegén három helyen kisebb módosításokat hajtottak végre a Gázipari Műszaki Szakbizottsághoz azóta beérkezett észrevételek, javaslatok alapján. Bevezették a légterhelés fogalmát, tisztázták a vízvezetéktől való védőtávolság mértékét, és pontosították a gázfogyasztó készülékek levegőellátására vonatkozó előírásokat. Az új, SZME-G 2020.06.12-es megjelölést viselő változatot előfizetőink megtalálhatják a GMBSZ 2020 című e-bookunk frissített verziójában.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Három tanulságos történet hűtősöknek
A tanulságos esetek a hűtőberendezések mindennapos szerelési munkálatai során történtek meg. Az egyik esetben a hűtőközegcsere világított rá nem várt problémákra, a másik esetben a rosszul megválasztott hűtőköri szabályzóelem okozott bonyodalmat, a harmadik pedig a hibás kommunikáció miatt következhetett be.
Tovább a cikkhez →
Előfizetőknek
Azbeszt
Az örök (?) és elpusztíthatatlan (?)
A hazai ivóvízellátó-hálózat jelentős részben még mindig azbesztcement (ac) nyomócsövekre épül. Bár az ivóvízbe kioldódott, és így elfogyasztott azbeszt káros egészségügyi hatásai vitatottak, ezeket a csöveket a közeljövőben mindenképpen cserélni kell, hiszen elöregedtek. A kérdés csak az, hogy miből. Az EU ugyanis, noha tiltja az anyag felhasználását, az azbesztből készült víznyomócsövek cseréjének támogatását nem tartja indokoltnak.
Tovább a cikkhez →
OMÉN 2020: már keresik az év legjobbjait
Gőzerővel zajlik az idei Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN 2020) szervezése. Ennek megfelelően már megnyílt az út az Év Emberei díjakra való jelölésekre, és meghirdették a nyilvános tervpályázatot is épületgépész tervezők részére.
Tovább a cikkhez →
Újra lehet „klímázni”
A veszélyhelyzet elmúltával ismét be lehet kapcsolni a magyar vendéglátóhelyeken az oldalfali split klímákat. Ezt május közepétől egészen a múlt hét csütörtökéig – néhány kivételétől eltekintve – kormányrendelet tiltotta meg.
Tovább a cikkhez →
Szavazás
Szavazás:
Mi a legcélravezetőbb módszer a helyiségek páratartalmának szabályozásában?
Esős, nyirkos nyári napokat élünk, a magas páratartalom ilyen időszakban igen nagy problémákat okozhat a lakásokban.
Különösen a felülethűtéssel szerelt, új építésű lakások vannak kitéve ennek a problémának, ahol a harmatpont megtartása nem kis kihívást okoz. A gépi szellőztetés sem oldja meg a problémákat, ha nincs beépítve páramentesítő, páraszabályzó. Sőt, az egyszerű gépi szellőztető berendezések egy kiadós esős nap után „húzzák” be a lakások helyiségeibe a páradús levegőt, ezáltal elviselhetetlenné téve a belső klímát. Manapság az építőipar is kínál lehetőséget a páratartalom megkötésére, különböző építőanyagok használatával. Ilyen például a mész alapú vakolatok használata, vagy a vályog vakolat. Hogy ez mennyire jó, arról igazából nincs információ.
Ön szerint mi a legcélravezetőbb módszer a helyiségek páratartalmának szabályozásában?
Szavazzon!
 
Csak a gépi szellőztetés lehet hatékony, megfelelő páratartalom szabályozó egység beépítésével
 
Extra párás helyiségek esetén mobil páramentesítőt kell használni, egyébként nem éri meg páraszabályzót beépíteni a lakásba, mert viszonylag kevés a magas páratartalmú napok száma
 
A különböző vakolatok egész jól megkötik az alacsonyabb párát, így a dohosodás, penészesedés megelőzhető. De extrém magas páratartalmak esetén csak a gépi megoldás jöhet számításba
 
Legegyszerűbb, legjobb módszer a hagyományos kézi szellőztetés, a nyílászárók nyitásával
 
Nem akkora probléma a páratartalom, hogy annak csökkentésével foglalkoznia kellene egy gépésznek
VGF&HKL videó
Felületfűtés, -hűtés telepítése
Mennyezetfűtés, falfűtés, födémfűtés és hűtés
Sínek rögzítése, csövek rögzítése, fűtőmezők bekötése, vakolat felhordása, gipszkarton tartószerkezet elhelyezése, vezetékek párazáró hőszigetelése, toldóhüvelyes kötés, csövek hőszigetelése, panelek elhelyezése, nyomáspróba, osztó-gyűjtő bekötése.
Tovább a videóhoz →
VGF&HKL bónusz
Ha júniusban előfizet a VGF&HKL szaklapra, megajándékozzuk egy Siemens RDH100 öntanuló, intelligens szabályzású szobatermosztáttal
VGF&HKL bónusz: Siemens RDH100 szobatermosztát
Megrendelését csak online tudja leadni a VGF shopban. A termék csak a VGF&HKL nyomtatott számának előfizetésével együtt rendelhető, a készlet erejéig. Természetesen előfizetőink is élhetnek a bónusz akcióval, ha meglévő előfizetésüket meghosszabbítják.
Megrendelem →
Épületgépészeti webináriumok
Újabb videókkal bővült az online képzéseket, tudásanyagokat ajánló oldalunk
Weishaupt Online Akadémia, Grundfos Product Center, Danfoss Fűtés e-Akademia, Zehnder online kurzus, Rothenberger infó.
Tovább a webináriumokhoz →
Nyomdában van a VGF&HKL
július-augusztusi lapszáma
Fókuszban a szakszerűség
Már nyomdában van lapunk következő, július-augusztusi száma. Ezután egy szusszanásnyi szünetet tartunk, hiszen az ezt követő lapszám már csak szeptemberben jelenik meg, de bízunk benne, hogy így is tartalmas olvasnivalót tudunk nyújtani az előfizetőinknek a nyári napokra.
Kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel. Következő lapszámunkban több cikket is olvashat ebben a témában. Megismerhet olyan esetet, amikor csupán a kazán ment tönkre a kontár üzembe helyezés miatt, egy másik történetünkben már tűz is keletkezett hasonló okból – szerencsére személyi sérülés, tragédia nélkül. Kiderül az is, miért tilos sima glikollal tölteni azokat a napkollektoros vagy hőszivattyús rendszereket, amelyek közvetlenül érintkeznek a háztartási meleg vízzel – és persze ezeken túl egy sor egyéb információval is szolgálunk lapunk hasábjain.
Ízelítő a tartalomból:
 • Különbség bekapcsolás és beüzemelés között
 • Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos? Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
 • Fürdőszobák komplett felújítása
 • Ólom, amerre csak nézünk
 • Okosotthon-platformok
 • Mérgező fagyálló a kollektorokban?
 • „Tévétorony” rézcsőből
 • Áttekintő táblázat: Hőcserélők primer 70/55°C, szekunder 65/50°C radiátoros fűtésre
 • Hírek, újdonságok
 • Kültéri egység felszerelése egyedül
 • Ahol télen is hűteni kell
 • Összehasonlító táblázat: Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok
 • Hővisszanyerők: becsapós adatok
 • Energiamegtakarítás optimalizálással
Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap