Két év múlva újabb szigorítás jön
A jövő vonatkozásában két fontos számot kell megjegyeznie a hűtőgépeseknek. Az egyik szám a 2500: ugyanis idén már betiltották az olyan anyagokat, amelyek GWP-je meghaladja a 2500-as értéket. A másik szám pedig a 150: ez az üvegházhatási tényező, ami fölött 2022-től már nem lehet új berendezést a piacra vinni. Ami biztos, hogy a magas GWP-jű anyagok ára villám gyorsan növekedni fog.
2020. július 8.
Állandó változás a hűtőközegek piacán
Két év múlva újabb szigorítás jön
Állandó változás a hűtőközegek piacán
A jövő vonatkozásában két fontos számot kell megjegyeznie a hűtőgépeseknek. Az egyik szám a 2500: ugyanis idén már betiltották az olyan anyagokat, amelyek GWP-je meghaladja a 2500-as értéket. A másik szám pedig a 150: ez az üvegházhatási tényező, ami fölött 2022-től már nem lehet új berendezést a piacra vinni. Ami biztos, hogy a magas GWP-jű anyagok ára villám gyorsan növekedni fog.
Tovább a cikkhez →
Támogatott cikk
Akusztika és fagyapot
Tektalan 037/2 a budapesti IV. kerületi kosárlabdacsarnokban
A kivitelezés előkészítése során alapvetően két elengedhetetlen műszaki szempontot határoztak meg elérendő célként. Elsősorban olyan modern sportlétesítményt szerettek volna kialakítani, amelynek belső környezete hozzásegíti a használókat a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez. A műszaki tartalom egyik legfontosabb részét képezik az akusztikai követelmények.
Tovább a cikkhez →
Ólom a vízben: közel a megoldás?
Szeptemberre hozhat eredményt a nehézfémet valóban kiszűrni képes tisztítóberendezések vizsgálata
Olyan háztartási víztisztító berendezéseket vizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amelyek képesek lehetnek megtisztítani a csapvizet az esetleges ólomszennyezéstől. Az NNK lapunknak adott tájékoztatása szerint kilenc készüléktípus hatékonyságát mérik fel ebből a szempontból. Ha a gyártók fejlesztései hatékonynak bizonyulnak, egy bevizsgált, tanúsított berendezés előírásszerű használatával komoly egészségügyi kockázattól mentesülhetnek a régebbi építésű, részben vagy teljes egészében ólomból készült víznyomócsövekkel szerelt otthonok lakói. Az eredmények hamarosan nyilvánosak lesznek.
Tovább a cikkhez →
Előfizetőknek
Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?
Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
Kigyulladt egy budai villa állókazánja, és kisebb tüzet is okozott az ingatlanban. A lakás házvezetőnője megpróbálta megfékezni a lángokat, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. A nyílt égésterű gázkazán évek óta nem volt karbantartva, nem volt légbevezető, a nyílászárók fokozott légzárásúak voltak, és a lakás konyhájában páraelszívó berendezés is működött.
Tovább a cikkhez →
Hétvégi házak, nyaralók épületgépészete
Javában fut már a nyaralási szezon, tehát a legtöbb tulajdonos már „kinyitotta” a hétvégi házát, nyaralóját, mégsem haszontalan talán sorra venni, mit is kell tudnunk ezekről az épületekről gépészeti szempontból.
Tovább a cikkhez →
Szavazás
Szavazás:
Mennyire okoznak problémát a régi ólomcsövek?
A régi épületek felújítása során gyakran találkoznak a szakemberek ólomvezetékekkel. Teljes csere esetén nincs is probléma, a régi vezetékek kikerülnek, és jöhet a presszgép, az ötrétegű, és egy kis ötlet. Ha a strangok is ólomból vannak, akkor már nehezedik a helyzet.
Az ólomkehely-forrasztást ma már nem tanítják a gépészeti iskolákban, mint hajdanán. Idősebb mesterektől még elleshető a technika, az esetek többségében azonban ólomgebo adja a megoldást, ami szintén jó. Viszont itt figyelni kell, hogy milyen átmérőjű ólomcsövet kell szerelnünk: budai, pesti, vagy félbudai. Legjobb lemérni az átmérőt, de sokszor találkozunk azzal a megoldással, hogy a szerelő magával hoz egy darabot a gépészkereskedésbe. Ez a biztos! Ólom lefolyók esetén viszont az ötletek tárháza kifogyhatatlan. Szóba jött már a gumislag, a sziloplaszt stb., kinek mi volt kéznél. Érzésünk szerint ma már nem lehet probléma, ha a szerelő kibontja a falat, és ólomvezetékkel találkozik. Néhány évvel ezelőtt még hanyatt homlok menekültek ezektől az esetektől. Azonban minden eszköz a rendelkezésre áll, hogy ezeket a problémákat át lehessen hidalni.
Önnek mennyire okoznak problémát
munkája során a régi ólomcsövek?

Szavazzon!
 
Egyáltalán nem okoznak problémát, nap mint nap ilyen helyzeteket oldok meg, bár hosszú távon a teljes csere lenne a legjobb
 
Volt már olyan eset, amikor nem lehetett megoldani a helyzetet, mert az ólomvezeték annyira rossz állapotban volt
 
Csak a teljes csere lenne szakszerű egy ilyen régi bérházban. Ha kihívnak és előre tájékoztatnak, megcsinálom a munkát
 
Egyáltalán nem foglalkozom az ólomvezetékekkel, nem vállalom a munkát
VGF&HKL videó
Így használd a motoros emelőt!
Teszteltük a gépet és megmutatjuk, hogy kell egyedül klímát szerelni
Az emelő három méter kilencven centiméteres magasságig maximum 130 kilogrammos, négy méter kilencven centiméteres magasságig pedig legfeljebb kilencven kilogrammos teher emelésére alkalmas.
Tovább a videóhoz →
VGF&HKL bónusz
Ha júliusban előfizet a VGF&HKL szaklapra, megajándékozzuk egy ARCO Regula golyóscsap formájú vezeték nélküli hangszóróval
VGF&HKL bónusz: ARCO Regula Bluetooth hangszóró
Megrendelését csak online tudja leadni a VGF shopban. A termék csak a VGF&HKL nyomtatott számának előfizetésével együtt rendelhető, a készlet erejéig. Természetesen előfizetőink is élhetnek a bónusz akcióval, ha meglévő előfizetésüket meghosszabbítják.
Megrendelem →
Megjelent a VGF&HKL
július-augusztusi lapszáma
Fókuszban a szakszerűség
Kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel. Több cikket is olvashat ebben a témában. Megismerhet olyan esetet, amikor csupán a kazán ment tönkre a kontár üzembe helyezés miatt, egy másik történetünkben már tűz is keletkezett hasonló okból – szerencsére személyi sérülés, tragédia nélkül. Kiderül az is, miért tilos sima glikollal tölteni azokat a napkollektoros vagy hőszivattyús rendszereket, amelyek közvetlenül érintkeznek a háztartási meleg vízzel – és persze ezeken túl egy sor egyéb információval is szolgálunk lapunk hasábjain.
Ízelítő a tartalomból:
 • Különbség bekapcsolás és beüzemelés között
 • Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos? Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
 • Fürdőszobák komplett felújítása
 • Ólom, amerre csak nézünk
 • Okosotthon-platformok
 • Mérgező fagyálló a kollektorokban?
 • „Tévétorony” rézcsőből
 • Áttekintő táblázat: Hőcserélők primer 70/55°C, szekunder 65/50°C radiátoros fűtésre
 • Hírek, újdonságok
 • Kültéri egység felszerelése egyedül
 • Ahol télen is hűteni kell
 • Összehasonlító táblázat: Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok
 • Hővisszanyerők: becsapós adatok
 • Energiamegtakarítás optimalizálással
Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap