Miről szól a VGF&HKL szaklap július-augusztusi száma?
Lapunk, a VGF&HKL szaklap július-augusztusi számában kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel.
Lapunk, a VGF&HKL szaklap július-augusztusi számában kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel. Előfizetőink a honlapunkon is olvashatják cikkeinket.
Ízelítő a lap tartalmából:
Különbség bekapcsolás és beüzemelés között
A hálózati nyomáscsökkentő volt a bűnös
Gyakran előfordul, hogy az újonnan telepített gázkazánt hivatalosan nem helyezik üzembe. A fűtési rendszert kivitelező gépész ideiglenesen bekapcsolja a készüléket, ami a későbbiekben „úgy marad”. Ebből később jelentős problémák keletkeznek.
Tovább a cikkhez →
Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?
Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
Kigyulladt egy budai villa állókazánja, és kisebb tüzet is okozott az ingatlanban. A lakás házvezetőnője megpróbálta megfékezni a lángokat, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. A nyílt égésterű gázkazán évek óta nem volt karbantartva, nem volt légbevezető, a nyílászárók fokozott légzárásúak voltak, és a lakás konyhájában páraelszívó berendezés is működött.
Tovább a cikkhez →
Fürdőszobák komplett felújítása
A nagyvárosok lakásaiban viszonylag gyakori, hogy komplett fürdőszoba-felújításra van szükség. Legtöbb problémát az ólomvezetékek okozzák, ahol sokszor még a szennyvízlefolyó is ólomból készült, acél padlóösszefolyóval.
Tovább a cikkhez →
Ólom, amerre csak nézünk
A közelmúltban két programot is indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a hazai ivóvizek ólomszennyezettsége kapcsán. Az adatok már érkeznek, a levett csapnyitási minták körülbelül 25–30 százalékában határérték feletti az ólomtartalom. A legrosszabb a helyzet az 1945 előtt épült házakban. Talán már az őszre lesz olyan készülék, akár több is, amely bizonyítottan képes eltávolítani az ólomszennyezést az ivóvízből.
Tovább a cikkhez →
Okosotthon-platformok
Sok mindent várhatunk egy jól működő okosotthonrendszertől: energiahatékonyságot, költségmegtakarítást, értékeink védelmét, reagálást a környezeti változásokra, a paraméterek optimális sávban tartását, szórakoztatást, kényelmet stb. Egy-egy digitális kommunikációra képes, vezérelhető eszköz önmagában is képes jobbá, hatékonyabbá tenni valamit, ám egy lakás, ház, iroda vagy műhely „felokosításának” igazi ereje, életminőség-javítási képessége akkor mutatkozik meg igazán, ha rendszerben gondolkozunk.
Tovább a cikkhez →
Mérgező fagyálló a napkollektorokban?
Büntetőjogi felelőssége is fennáll annak a szerelőnek és üzemeltetőnek, aki tudatosan mérgező etilén-glikol fagyálló folyadékkal tölt fel egy napkollektoros rendszert. Bár a szakemberek és gyártók mind tisztában vannak vele, hogy ilyen rendszerekbe csak propilén-glikolt lehet tölteni, mégis előfordul, hogy méreg kerül a használati meleg vízbe egy-egy kilyukadt hőcserélőn keresztül Most ivóvízbiztonsági szempontból vizsgáljuk a hibásan, gondatlanul feltöltött napkollektoros rendszereket az országos tisztifőorvos, dr. Müller Cecília segítségével.
Tovább a cikkhez →
„Tévétorony” rézcsőből
Lapunk cikksorozatban igyekszik közelebb hozni olvasóit a szakmai világversenyeken (WorldSkills, EuroSkills) induló magyar versenyzőkhöz és felkészítésük részleteihez. Ezúttal egy 2018-as tréningverseny feladatát ismertetjük. A fiatal szakembereknek a nürnbergi tévétorony makettjét kellett elkészíteniük rézcsövekből, méghozzá lágyforrasztásos illesztésekkel.
Tovább a cikkhez →
Hőcserélők áttekintő táblázata
Táblázatunkban az Alfa Laval, a Kaori, a SWEP, a Bolko és a ZILMET termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok és saját gyűjtésünk alapján.
Tovább a cikkhez →
Kültéri egység felszerelése egyedül
Egy klímaszerelő ismeri a cipekedést – amikor már a harmadik kültéri egységet kell a konzolra helyezni a létrán billegve, akkor bizony már nyúlnak a vállak, sajognak a könyökök és roppanhatnak a derekak. Hagyományos létrázós módszerrel a munka minimum kétemberes. Egy klímaszerelő kolléga, Kovács Attila Zoltán segítségével azonban most bemutatunk két olyan szerkezetet is, amelyekkel akár egy szerelő is könnyedén a helyére emelheti, illetve csörlőzheti a nehéz berendezést anélkül, hogy megszakadna.
Tovább a cikkhez →
Ahol télen is hűteni kell
Nem érdemes komfortklímákkal kísérletezni a komolyabb szervertermekben
Egy nagyobb méretű szerverterem áramellátásnak és hűtésének szakszerű megtervezése kardinális fontosságú a későbbi üzemeltetés szempontjából. Ha bármelyik rendszert alulméretezzük, nem a megfelelő berendezést választjuk, a szoba óhatatlanul túl fog melegedni, meghibásodásokat okozva ezzel.
Tovább a cikkhez →
Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok
Hét gyártó, a CAIROX, a FläktGroup, a Radel & Hahn, a Lindab, az Alnor, a SCHAKO és a TROX készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.
Tovább a cikkhez →
Hővisszanyerők: becsapós adatok
Egyáltalán nem mindegy, hogy a reklámszövegnek, vagy a teljesítménynyilatkozatnak hiszünk
A marketinganyagokban csaknem minden hővisszanyerős szellőztető berendezés 90% feletti hatásfokú. Vajon igaz ez? Tényleg „magas hatásfokúak”, „nagyon csendesek” és „nagyon energiatakarékosak” az olcsó gépek is? Természetesen nem. Az EU energiahatékonysáot és klímavédelmet szem előtt tartó előírásrendszere (ErP) pontosan szabályozza ezeket a kérdéseket. 2016 körül az ErP bevezetésekor a gázkazánokkal kapcsolatban hónapokig csak erről lehetett hallani. A hővisszanyerős szellőztetőkre ugyanilyen szigorú szabályok vonatkoznak, mégis nagy a hallgatás. Vajon miért?
Tovább a cikkhez →
Energiamegtakarítás optimalizálással
Tekintsük át, hogy egy üzletben, ahol légkondicionáló berendezések, hűtőbútorok, légkezelők és egyéb villamos árammal működő berendezések üzemelnek, hogyan lehet a meglévő energiaköltségeket nagymértékben csökkenteni egy kis értékű, rövidtávon megtérülő beruházással.
Tovább a cikkhez →
...és még sok cikk, hírek, újdonságok, érdekességek. Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Új előfizetőink és az előfizetésüket meghosszabbító olvasóink ezúttal sem maradnak bónuszajándék nélkül
A VGF shopban az előfizetés megrendelésénel kérhetik ajándékunkat: egy ARCO Regula golyóscsap formájú vezeték nélküli hangszórót.
VGF&HKL 2020. július-augusztus
Tovább a bónuszhoz →
A termék korlátozott számban, a készlet erejéig kapható, a kedvezményes vásárlási lehetőség 2020. július 31-ig érvényes.
Új pólók a shopban – előfizetőknek kedvezménnyel
A VGF shop további újdonsága: négy új póló kapható, teljes méretskálában, előfizetőknek jelentős kedvezménnyel.
VGF&HKL 2020. július-augusztus
Előfizetés mellé egy vagy két póló jelentős kedvezménnyel; 4080 Ft helyett 1700 Ft-ért vásárolható, és a kapucnis pulóverekre is biztosítunk előfizetői kedvezményt. A készlet erejéig még kaphatók a korábbi, kifutó pólóink is, a fekete és szürke klímaszerelő, vízszerelő, gázszerelő és fűtésszerelő pólók.
Tovább a shopba →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap