Hűtőberendezések leolvasztása
Elkerülhetetlen, hogy fagypont alatti szívóhőmérsékleten működő hűtőrendszerek párologtató csövei, bordái idővel el ne jegesedjenek. Ez a jelenség számos probléma forrása lehet, elsősorban a jég szigetelőként szolgál a hűtési helyről átvezető hő és a hűtőközeg között, ami nagymértékben csökkenti a párologtató hatékonyságát. Ezért a berendezésgyártóknak bizonyos technikákat kell alkalmazniuk a jég időszakos eltávolítására az érintett felületéről.
2020. július 22.
Megtört a jég
Megtört a jég
Hűtőberendezések leolvasztása a gyakorlatban 1.
Elkerülhetetlen, hogy fagypont alatti szívóhőmérsékleten működő hűtőrendszerek párologtató csövei, bordái idővel el ne jegesedjenek. Ez a jelenség számos probléma forrása lehet, elsősorban a jég szigetelőként szolgál a hűtési helyről átvezető hő és a hűtőközeg között, ami nagymértékben csökkenti a párologtató hatékonyságát. Ezért a berendezésgyártóknak bizonyos technikákat kell alkalmazniuk a jég időszakos eltávolítására az érintett felületéről.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Illegális rákötés állhat
a siófoki vízszennyezés mögött
Tilos rákötni a hálózatra a kerti kutak vizét – ez a lényege annak a felhívásnak, amelyet a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. tett közzé. A társaság szakemberei azt keresik, honnan kerülhetett a hálózatba az a baktériumtörzs, amelyet Siófok Kiliti városrészén több helyen is kimutattak az ivóvízből. A közműtársaság az elmúlt években többször is tapasztalta, hogy egyesek a kerti kútjuk vizét hozzákeverik a hálózati vízhez, amely így kikerülhet a közműhálózatba. A fertőzést egy újranyitás előtt álló óvodában mutatták ki először.
Tovább a cikkhez →
Jön a Construma, mi biztosan ott leszünk!
A koronavírus-járvány miatt idén szokatlan időpontban, október 7–11. között rendezik a nemzetközi építőipari szakkiállítást a megszokott helyen, a Hungexpo területén. Bár az építőipar nem szenvedte különösképpen a mögöttünk hagyott időszakot, a vásáron való részvétel jó lehetőség rá, hogy az ágazat cégei megmutassák: jelen vannak a piacon, és komoly terveik vannak a jövőre nézve. A MEDIA12 biztosan ott lesz a VGF&HKL-lel és a Villanyszerelők lapjával, keressenek minket a D-pavilonban!
Tovább a cikkhez →
Előfizetőknek
Hővisszanyerők: becsapós adatok
Egyáltalán nem mindegy, hogy a reklámszövegnek
vagy a teljesítménynyilatkozatnak hiszünk
A marketinganyagokban csaknem minden hővisszanyerős szellőztető berendezés 90% feletti hatásfokú. Vajon igaz ez? Tényleg „magas hatásfokúak”, „nagyon csendesek” és „nagyon energiatakarékosak” az olcsó gépek is? Természetesen nem. Az EU energiahatékonysáot és klímavédelmet szem előtt tartó előírásrendszere (ErP) pontosan szabályozza ezeket a kérdéseket. 2016 körül az ErP bevezetésekor a gázkazánokkal kapcsolatban hónapokig csak erről lehetett hallani. A hővisszanyerős szellőztetőkre ugyanilyen szigorú szabályok vonatkoznak, mégis nagy a hallgatás. Vajon miért?
Tovább a cikkhez →
Szavazás
Szavazás:
Kötelessége a klímaszerelőnek a megrendelő figyelmét felhívni a klíma helyes üzemeltetésére?
Ma már a különböző légkondicionáló berendezéseket a lehető legváltozatosabb kiegészítőkkel látják el. Van wifis, ionizátoros, különböző légtisztító berendezéses készülék a piacon. Azonban a beállítás a telepítés után elmarad, és a változatos funkciókat legtöbbször ki sem használják a végfelhasználók.
Sokan egy inverteres klímát is képesek on/off üzemmódban használni. Hazajönnek a lakásokba, majd a legalacsonyabb hőmérsékleten maximális ventillátorfordulaton üzemeltetik a készüléket. Amikor már kellően fáznak, egyszerűen kikapcsolják a klímát. Sokkal gazdaságosabb lenne, ha folyamatosan működne a készülék, egy adott hőmérsékletre beállítva. A szakszerű üzemeltetésre elsősorban a telepítő szakembernek kell felhívnia a figyelmet. Továbbá hiába van egy készülékben – arra most ne térjünk ki, hogy fölöslegesen vagy nem – távoli vezérelhetőség, nem használják ki, nem tudják beállítani stb. A pandémiás időszakban előtérbe kerültek a légkezelő, baktérium- és vírusölő funkciók is. A tapasztalat az, hogy ezzel kapcsolatban is kevés információ áll a felhasználók rendelkezésére, és elsősorban a szakemberektől várnak választ a kérdéseikre. Fontos tehát ezzel kapcsolatban is képbe kerülni, hogy ezzel is segítsük a megrendelőket.
Ön szerint kötelessége a klímaszerelőnek a megrendelő figyelmét felhívni a klíma helyes üzemeltetésére?
Szavazzon!
 
A szerelő csak az elvégzett munka minőségéért, és a garanciális problémákért felel. Minden másra ott a gyártói leírás
 
Alapvető dolgokat kell elmagyarázni, hogy lehet a készüléket ki-be kapcsolni, a hőfokot, a ventilátor fordulatszámát beállítani. Minden készülék más, tájékozódjon a felhasználó
 
Fontos elmondani, hogyan lehet a készüléket energiatakarékosan üzemeltetni, mik az alapvető funkciók, hogyan működtetjük a készüléket
 
Amellett, hogy részletesen elmagyarázzuk a készülék működését, funkcióit, ha kell, összekapcsoljuk a WiFi hálózattal. Teljes egészében, minden ismeret birtokában adjuk át a készüléket
VGF&HKL videó
Klímatelepítés csörlővel
Ha egyedül szeretnénk felszerelni egy klímaberendezés kültéri egységét, hús-vér munkatárs helyett valami egyéb segítséget kell kerítenünk. Például egy speciális, pont erre a feladatra kialakított csörlőt. Megmutatjuk, hogyan működik a szerkezet.
Korábban készítettünk már egy videót arról, hogyan emelhetünk fel a helyére egy kültéri egységet teleszkópos emelővel. Most bemutatunk egy olyan szerkezetet, amely lényegében ugyanerre képes, de jóval egyszerűbb, és persze olcsóbb is, mint a teleszkópos masina.
Tovább a videóhoz →
VGF&HKL bónusz
Ha júliusban előfizet a VGF&HKL szaklapra, megajándékozzuk egy ARCO Regula golyóscsap formájú vezeték nélküli hangszóróval
VGF&HKL bónusz: ARCO Regula Bluetooth hangszóró
Megrendelését csak online tudja leadni a VGF shopban. A termék csak a VGF&HKL nyomtatott számának előfizetésével együtt rendelhető, a készlet erejéig. Természetesen előfizetőink is élhetnek a bónusz akcióval, ha meglévő előfizetésüket meghosszabbítják.
Megrendelem →
Megjelent a VGF&HKL
július-augusztusi lapszáma
Fókuszban a szakszerűség
Kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel. Több cikket is olvashat ebben a témában. Megismerhet olyan esetet, amikor csupán a kazán ment tönkre a kontár üzembe helyezés miatt, egy másik történetünkben már tűz is keletkezett hasonló okból – szerencsére személyi sérülés, tragédia nélkül. Kiderül az is, miért tilos sima glikollal tölteni azokat a napkollektoros vagy hőszivattyús rendszereket, amelyek közvetlenül érintkeznek a háztartási meleg vízzel – és persze ezeken túl egy sor egyéb információval is szolgálunk lapunk hasábjain.
Ízelítő a tartalomból:
 • Különbség bekapcsolás és beüzemelés között
 • Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos? Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
 • Fürdőszobák komplett felújítása
 • Ólom, amerre csak nézünk
 • Okosotthon-platformok
 • Mérgező fagyálló a kollektorokban?
 • „Tévétorony” rézcsőből
 • Áttekintő táblázat: Hőcserélők primer 70/55°C, szekunder 65/50°C radiátoros fűtésre
 • Hírek, újdonságok
 • Kültéri egység felszerelése egyedül
 • Ahol télen is hűteni kell
 • Összehasonlító táblázat: Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok
 • Hővisszanyerők: becsapós adatok
 • Energiamegtakarítás optimalizálással
Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap