Hőkamerával a hibák felderítéséért
Az épületenergetikai vizsgálatoknál a hőkamera használata nagyban megkönnyíti a szakemberek munkáját. Az épületgépészeti gyakorlatban is óriási hasznot hozhat a termokamera, mert használatával megelőzhetőek a nélkülözhetetlen feltárások, és gyors helyzetfelismerést tesz lehetővé.
2020. augusztus 5.
Hőkamerával a hibák felderítéséért
Hőkamerával a hibák felderítéséért
Az épületenergetikai vizsgálatoknál a hőkamera használata nagyban megkönnyíti a szakemberek munkáját. Az épületgépészeti gyakorlatban is óriási hasznot hozhat a termokamera, mert használatával megelőzhetőek a nélkülözhetetlen feltárások, és gyors helyzetfelismerést tesz lehetővé.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Leolvasztás gázzal
Előző hírlevelünkben szó volt arról, hogy a fagypont alatti szívóhőmérsékleten működő hűtőrendszerek párologtató csövei, bordái idővel eljegesednek. Hogy a problémát megelőzzük, jégtelenítésre van szükség. Megvizsgáltuk a cikluson kívüli leolvasztás, valamint az elektromos leolvasztás lehetőségeit. Ez alkalommal nézzük át a gázzal történő leolvasztás módszerét.
Tovább a cikkhez →
Támogatott cikk
Thermo-Tek Lm Air Alu
A kiválóan alkalmazható alufólia kasírozású ásványgyapot lamell, kör és négyszögletes keresztmetszetű légcsatornák és csővezetékek szigetelésére alkalmas.
Tovább a cikkhez →
Maszkokat fel, jön a kéménykonferencia!
Eredetileg márciusban tartotta volna meg A Kéményjobbítók Országos Szövetsége a XI. Országos Kéménykonferenciát, de a koronavírus-helyzet miatt a rendezvényt el kellett halasztani. A szervezők tájékoztatása szerint ugyanakkor megszületett az új időpont, a konferenciát 2020. augusztus 27–28-án tartják az eredetileg kiválasztott helyszínen, a kecskeméti Három Gúnár Rendezvényházban.
Tovább a cikkhez →
Előfizetőknek
Okosotthon-platformok
Appajánló
Sok mindent várhatunk egy jól működő okosotthonrendszertől: energiahatékonyságot, költségmegtakarítást, értékeink védelmét, reagálást a környezeti változásokra, a paraméterek optimális sávban tartását, szórakoztatást, kényelmet stb. Egy-egy digitális kommunikációra képes, vezérelhető eszköz önmagában is képes jobbá, hatékonyabbá tenni valamit, ám egy lakás, ház, iroda vagy műhely „felokosításának” igazi ereje, életminőség-javítási képessége akkor mutatkozik meg igazán, ha rendszerben gondolkozunk.
Tovább a cikkhez →
Szavazás
Szavazás:
Egy szakkivitelezőnek joga és kötelessége felülbírálni a tervezőt, ha a papíron műszakilag hibás megoldást talál?
Bírósági gyakorlatban gyakran előfordul, hogy rossz tervek miatt elmarasztalják a kivitelezőt is. Ekkor azzal védekeznek a gépészek, hogy ők mindent a tervezői előírásnak megfelelően hajtottak végre, és annak megfelelően szereltek.
Igen ám, de azért szakkivitelező a szakkivitelező, hogy megértse a terveket, ne csak szolgai módon végrehajtson. A saját munkáját megvédő eljárás az lenne, ha írásban jelezné a kivitelező a tervező felé a hibát, és ha továbbra is ragaszkodik a tervező a rossz megoldáshoz, azt az építési naplóban rögzítenék. Ez sajnos az esetek döntő többségében elmarad, és bizony a gépészen is „csattan az ostor”. Ilyenkor jön elő annak a kérdése, hogy miért nincs felelős műszaki vezető, aki a felmerülő problémákra, kérdésekre szakszerű választ tudna adni. Vagy a munkafolyamat végén műszaki ellenőr, aki figyelmeztetni tudná a hibára a kollégákat.
Ön szerint egy szakkivitelezőnek joga és kötelessége felülbírálni a tervezőt, ha a papíron műszakilag hibás megoldást talál?
Szavazzon!
 
Mindig a terv szerint kell eljárni, nincs jogom felülbírálni a tervező intézkedéseit, végrehajtom, ami a papíron le van írva
 
Ha valami hibát látok, akkor szólok a tervezőnek, de azt már nem követem, hogy mit kezd ezzel az információval
 
Minden esetben írásban történő levélváltás történik, észlelem a hibát, és megírom a tervezőnek, hogy annak nyoma maradjon
 
A hibát jelezzük az építési naplóban, és nem folytatjuk addig a munkát, míg nem történik megfelelő műszaki magyarázat a problémára
VGF&HKL videó
Klímatelepítés csörlővel
Ha egyedül szeretnénk felszerelni egy klímaberendezés kültéri egységét, hús-vér munkatárs helyett valami egyéb segítséget kell kerítenünk. Például egy speciális, pont erre a feladatra kialakított csörlőt. Megmutatjuk, hogyan működik a szerkezet.
Korábban készítettünk már egy videót arról, hogyan emelhetünk fel a helyére egy kültéri egységet teleszkópos emelővel. Most bemutatunk egy olyan szerkezetet, amely lényegében ugyanerre képes, de jóval egyszerűbb, és persze olcsóbb is, mint a teleszkópos masina.
Tovább a videóhoz →
VGF&HKL bónusz
Új pólók a VGF shopban
Új pólók
Már az óvodában is ütvefúró volt a jelem!
AC-DC Tesla vs. Edison
Szürke és fekete színben, teljes méretválasztékkal,
VGF&HKL előfizetéssel együtt 4080 Ft helyett 1700 Ft
Megrendelem →
Megjelent a VGF&HKL
július-augusztusi lapszáma
Fókuszban a szakszerűség
Kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel. Több cikket is olvashat ebben a témában. Megismerhet olyan esetet, amikor csupán a kazán ment tönkre a kontár üzembe helyezés miatt, egy másik történetünkben már tűz is keletkezett hasonló okból – szerencsére személyi sérülés, tragédia nélkül. Kiderül az is, miért tilos sima glikollal tölteni azokat a napkollektoros vagy hőszivattyús rendszereket, amelyek közvetlenül érintkeznek a háztartási meleg vízzel – és persze ezeken túl egy sor egyéb információval is szolgálunk lapunk hasábjain.
Ízelítő a tartalomból:
 • Különbség bekapcsolás és beüzemelés között
 • Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos? Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
 • Fürdőszobák komplett felújítása
 • Ólom, amerre csak nézünk
 • Okosotthon-platformok
 • Mérgező fagyálló a kollektorokban?
 • „Tévétorony” rézcsőből
 • Áttekintő táblázat: Hőcserélők primer 70/55°C, szekunder 65/50°C radiátoros fűtésre
 • Hírek, újdonságok
 • Kültéri egység felszerelése egyedül
 • Ahol télen is hűteni kell
 • Összehasonlító táblázat: Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok
 • Hővisszanyerők: becsapós adatok
 • Energiamegtakarítás optimalizálással
Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap