Padlófűtés-szabályzás egyszerűen
A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Sőt, sokszor nem is hozzák az elvárt eredményeket. A szabályozásra egy jó, egyszerű megoldást jelenthetnek a kapillárisfejek.
2020. augusztus 19.
Padlófűtés-szabályzás egyszerűen
Padlófűtés-szabályzás egyszerűen
A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Sőt, sokszor nem is hozzák az elvárt eredményeket. A szabályozásra egy jó, egyszerű megoldást jelenthetnek a kapillárisfejek.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Még egy szó a számláról
A számlaadás eleddig papír alapon történt, megírtad, aláírtad, lepecsételted, majd amikor kellett, a NAV felé bevallottad. Idén július 1-től azonban bonyolódott a helyzet, elektronikusan könyvelned is kell.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Támogatott cikk
A VRF rendszerek és a >B< MaxiPro préskötés
A split, multisplit, VRF rendszerek elterjedése előtt jellemzően ablakklímák terjedtek el. Ezek a berendezések energetikailag, esztétikailag és komfort szempontjából is problémásak voltak. Ezek után kezdtek elterjedni az úgynevezett split, multisplit (osztott) klímák, amik jobb komfortot nyújtottak, de az energetikai és esztétikai problémák továbbra is fennálltak, a kültéri egységben beépített fix fordulatú kompresszorok miatt.
Tovább a cikkhez →
Ünnepel a Pollack
Kereken 50 éves a gépészmérnökképzés Pécsett, várják az egykori hallgatók fotóit, videóit
1970. október elsején indult a gépészmérnök főiskolai képzés Pécsett, a frissen átadott Boszorkány úti kampuszon. Az elmúlt ötven év alatt gépészmérnökök ezrei szerezték itt diplomát főiskolai, egyetemi vagy szakmérnöki képzéseken.
Tovább a cikkhez →
Előfizetőknek
A britek belevágnak
A szigetországban nagy szerepet szánnak a hőszivattyús technológia elterjesztésének a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ehhez első lépésként a brit hőszivattyú-szövetség (Heat Pump Association, HPA) képzési programot indít szerelőknek és mérnököknek, amelyhez az állam segítségét is várják.
Tovább a cikkhez →
Olvasta már a VGF&HKL
július-augusztusi lapszámát?
Fókuszban a szakszerűség
Kiemelten foglalkozunk a szakszerű munkavégzéssel, illetve a szakszerűtlen munkavégzés lehetséges következményeivel. Több cikket is olvashat ebben a témában. Megismerhet olyan esetet, amikor csupán a kazán ment tönkre a kontár üzembe helyezés miatt, egy másik történetünkben már tűz is keletkezett hasonló okból – szerencsére személyi sérülés, tragédia nélkül. Kiderül az is, miért tilos sima glikollal tölteni azokat a napkollektoros vagy hőszivattyús rendszereket, amelyek közvetlenül érintkeznek a háztartási meleg vízzel – és persze ezeken túl egy sor egyéb információval is szolgálunk lapunk hasábjain.
Ízelítő a tartalomból:
 • Különbség bekapcsolás és beüzemelés között
 • Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos? Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán
 • Fürdőszobák komplett felújítása
 • Ólom, amerre csak nézünk
 • Okosotthon-platformok
 • Mérgező fagyálló a kollektorokban?
 • „Tévétorony” rézcsőből
 • Áttekintő táblázat: Hőcserélők primer 70/55°C, szekunder 65/50°C radiátoros fűtésre
 • Hírek, újdonságok
 • Kültéri egység felszerelése egyedül
 • Ahol télen is hűteni kell
 • Összehasonlító táblázat: Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok
 • Hővisszanyerők: becsapós adatok
 • Energiamegtakarítás optimalizálással
Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Szavazás
Szavazás:
Valóban leáldozott a napkollektoroknak?
Tagadhatatlan tény, hogy a napkollektorok kevésbé, vagy egyáltalán nincsenek a piacon. A kezdeti lelkesedéssel telepített rendszerek kevésbé lettek sikeresek, nem hozták a tőlük elvárt színvonalat. Persze léteznek üdítő példák is, ahol a rendszer be tudta váltani a hozzá fűzött reményeket.
A napkollektorokkal legnagyobb probléma a stagnációs állapotban van, nyáron, amikor a megtermelt hőenergiára kevésbé van igény. A csövekben a szolár folyadék savasodása megindul, melynek hatására a teljes rendszer tönkremegy. Ennek egyik oka a túlméretezés. A fűtési rendszereknél jól megszokott tervezői, kivitelezői gyakorlat hibásnak bizonyult a napkollektorok esetén, ahol alul kellett volna méretezni a rendszereket, hogy azok hosszú életűek, gazdaságosak legyenek. Való igaz, hogy egy kollektoros rendszer a napból érkező energia 90 százalékát képes hasznosítani, míg egy jobb napelem csak maximum 20 százalékos hatásfokkal működhet. Viszont a villamos energia sokkal jobban hasznosítható, az igényeknek megfelelően alakítható, mint a hőenergia. Számtalan érvet és ellenérvet lehet a két rendszer esetében felsorakoztatni. Miközben a napkollektorok kikoptak, a napelemes piac szárnyalóban van.
Ön szerint valóban leáldozott a napkollektoroknak?
Szavazzon!
 
Nehezebb egy kollektoros rendszert telepíteni, kiépíteni, sokkal jobb a napelem a napenergia hasznosítására. Egy nap alatt elkészül, könnyen tervezhető, és a hozam, megtérülés is kiszámíthatóbb
 
Nincs már létjogosultságuk a napkollektoroknak. A régi telepítések esetében is egyre több bírósági per lát napvilágot a rossz tervezés, kivitelezés miatt
 
Nem kellene temetni ezt a technológiát, hiszen nyugat Európában jól használják a napkollektorokat. A tervezők, kivitelezők ezzel kapcsolatban nem voltak megfelelően oktatva
 
A napelemeket nem tartom olyan „zöld” energiának, mint a kollektorokat. Utóbbival megfelelően méretezve és hőtárolókkal ki lehet fűteni egy lakást, míg a napelemeknél vételeznünk kell villamos energiát a közhálózatból, ami már korántsem csak zöld energia
VGF&HKL videó
Az épületgépész autója
Kíváncsiak voltunk, miben különbözik egy fűtésszerelő autója egy átlagos ember autójától. Sejtettük, hogy más lesz, de ez meglepett minket! Köszönjük szépen Töreky Róbert fűtésszerelő kedvességét, hogy megmutatta kulisszatitkait és kívánjuk, hogy autója sokáig jól szolgálja munkájában! A Te autód is hasonló?
Tovább a videóhoz →
VGF&HKL bónusz
Új pólók a VGF shopban
Új pólók
Már az óvodában is ütvefúró volt a jelem!
AC-DC Tesla vs. Edison
Szürke és fekete színben, teljes méretválasztékkal,
VGF&HKL előfizetéssel együtt 4080 Ft helyett 1700 Ft
Megrendelem →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap