HMV fertőtlenítés: hogyan csinálják?
Az épületek melegvíz-ellátásának higiéniáját elsősorban a legionella baktérium veszélyezteti. A csővezetékekben kialakuló biofilmréteg melegágya a kórokozók elszaporodásának, melyek ellen vegyszeres védelem nélkül szinte lehetetlen védekezni. Az UV fénnyel történő besugárzás növelheti a biztonságot, a HMV 65 °C fölé történő időszakonkénti felmelegítése is alternatíva, azonban költséges megoldás, és számos problémát helyez előtérbe.
2020. szeptember 9.
HMV fertőtlenítés
HMV fertőtlenítés
Hogyan csinálják?
Az épületek melegvíz-ellátásának higiéniáját elsősorban a legionella baktérium veszélyezteti. A csővezetékekben kialakuló biofilmréteg melegágya a kórokozók elszaporodásának, melyek ellen vegyszeres védelem nélkül szinte lehetetlen védekezni. Az UV fénnyel történő besugárzás növelheti a biztonságot, a HMV 65 °C fölé történő időszakonkénti felmelegítése is alternatíva, azonban költséges megoldás, és számos problémát helyez előtérbe.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Támogatott cikk
Tiszta levegőt!
Központi hővisszanyerős szellőztető akció
A Kamleithner-Budapest Kft. „Tiszta levegőt!” címmel akciót hirdetett HELIOS KWL® hővisszanyerős szellőztető rendszereire.
Tovább a cikkhez →
101 napot kell várni egy épületgépészre
Februárban még rosszabb volt a helyzet, de koronavírus-járvány hazaűzhette a külföldön dolgozók egy részét
A Mapei Kft előbb idén februárban, a koronavírus-járvány előtt, majd júliusban is felmérte, hogy mennyi idő telik el az építőiparban egy szakember felkeresése és a munka megkezdése között. Februárban 135 nap volt az átlagos várakozási idő, júliusban már „csak” 119, ami azt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent a szakemberhiány Magyarországon – és persze a beruházások is visszaestek valamelyest. Egy kisebb felmérést lapunk is szeretne elkészíteni, kérjük, segítse a munkánkat a cikk végén található kérdőív kitöltésével!
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Támogatott cikk
Uponor ötrétegű vezetékrendszer
nagy épületekhez
Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is kiviteleznek. A csővezetékek kiválasztásakor sok tervező és kivitelező 50 mm–es méretig használja az ötrétegű rendszereket, felette pedig már más anyagú rendszerek nyújtanak számukra megoldást. Tapasztalatunk szerint ezen gondolatot elsősorban az esetleges magas ár vagy a beszerzési nehézségek félelme okozza.
Tovább a cikkhez →
Kondenzációs kandalló fatüzeléssel?
Igen, létezik. Füst nélkül izzik el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsát ki a légkörbe környezetszennyező gázokat. Kondenzációs képessége pedig egészen különleges.
Tovább a cikkhez →
Támogatott cikk
Mindent egyszerre
Avagy sokrétű stúdiószigetelés Tektalannal
Egy még a tavalyi évben indult, de csak idén elkészült projektet mutatunk be. Egy kis méretű videóstúdió kialakításához kérték a Knauf Insulation segítségét. A meglehetősen régi épületrész hagyományos téglából készült, nagyobb részben alumínium lemez, kisebb részben cserép borítású tetővel. Az építő szerette volna egy szigetelőanyaggal megoldani az épület hő- és hangszigetelését is. Miután ebben a stúdióban hangfelvétel is történik, a megfelelő akusztikai kialakítás is szempont volt, egy csendes, minél kisebb utózengésű tér kialakítása volt a cél.
Tovább a cikkhez →
Aknák: vigyázat, nem robban!
A különböző aknák az ivóvíz, szennyvízhálózat kiépítésében fontos szerepet játszanak. Készülhetnek egyedileg, de a kereskedelemben előre gyártott, műanyag aknák is vásárolhatók. Az utóbbiak lényegesen olcsóbbak, és a szabványi előírásoknak biztosan megfelelnek. Azonban nem minden helyre telepíthetők.
Tovább a cikkhez →
Előfizetőknek
Ólom, amerre csak nézünk
A közelmúltban két programot is indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a hazai ivóvizek ólomszennyezettsége kapcsán. Az adatok már érkeznek, a levett csapnyitási minták körülbelül 25–30 százalékában határérték feletti az ólomtartalom. A legrosszabb a helyzet az 1945 előtt épült házakban. Talán már az őszre lesz olyan készülék, akár több is, amely bizonyítottan képes eltávolítani az ólomszennyezést az ivóvízből.
Tovább a cikkhez →
Szavazás
Szavazás:
Földgáz: múlt vagy jövő?
A gázfűtés bevált, olcsó, gazdaságos, környezetkímélő fűtési mód. Szinte már közhely, hogy hazánk teljes mértékben elkötelezett a lakossági gázfelhasználás területén, szinte minden kistelepülésen is elérhető opció a földgáz.
Az új építésű lakások, családi házak esetén viszont sokan úgy döntenek, hogy nem vezettetik be a gázt az épületbe, a fűtést, HMV szolgáltatást hőszivattyúval, elektromos árammal, napelemmel oldják meg, a gázfűtést elavultnak tartják. illetve mások a szolgáltatóktól való függőségi viszonytól tartanak. Néhány hónapja látott napvilágot egy EU-s tanulmány, mely mérlegeli annak lehetőségét, hogy 2025-től már ne lehessen földgázt használni az új építésű lakások, házak esetében. Meglehetősen korainak hangzik ez a dátum, de a technológia fejlődése öt év alatt is csodákra képes. Sokszor beszéltek már a földgázfelhasználás csökkenéséről, de a statisztikai adatok egészen mást mutatnak. Egyre nő a gázszolgáltatást igénybe vevők köre.
Ön szerint a következő évtizedben eltűnhet, illetve jelentősen csökkenhet a földgáz felhasználása a háztartásokban?
Szavazzon!
 
Nem tudom elképzelni, hogy a következő harminc évben ne lenne szükség földgázra és az ezt használó tüzelőberendezésekre
 
A technológiai váltásokhoz sok pénzre van szükség, és az anyagi erőforrások hiánya konzerválja az állapotokat. A következő évtizedben nem lesz jelentős változás
 
Egyre kevesebb szerep jut a jövőben a gáz tüzelőberendezéseknek. A villamosenergia termelés területén is drasztikusan csökkent a földgázfelhasználás
 
A jövő nem a földgázé, ez egyértelmű. Lassan, de biztosan „kikopik” ez a primer energiahordozó
VGF&HKL bónusz
Rothenberger Rogrip F vízpumpafogó
VGF&HKL bónusz
2 éves VGF&HKL előfizetés esetén most ajándékba adjuk ezt a szerszámot előfizetőinknek, amennyiben a készlet erejéig további két évre előfizetnek szaklapunkra. (Érdemes nem késlekedni, mert a termék korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre!) Ez a forradalmi újdonságokkal rendelkező fogó igazi kuriózum, hiszen újításaival még könnyebbé és még gyorsabbá teszi a munkát.
Megrendelem →
VGF&HKL videó
Napelemmel való elektromos padlófűtés előnyei és hátrányai
A napelem-technológia lényege ismert: panelek a háztetőn egyenáramot hoznak létre. Az inverter ezt átalakítja hálózati árammá. Amivel üzemeltethetjük a tévét, a rádiót a hajszárítót. Nem összetévesztendő a napkollektorral: a napelem elektromos energiát állít elő, a napkollektor pedig a melegvíz-ellátásról és a fűtésről gondoskodik. Viszont arra is van lehetőség, hogy a napkollektort elhagyjuk, és csak napelemmel fűtsük lakásunkat. Ennek egyik módja az elektromos padlófűtés.
Tovább a videóhoz →
Megjelent a VGF&HKL
szeptemberi lapszáma
Minden szakma alapja, pláne, ha hivatásként tekint rá a művelője, a felelősségteljes munkavégzés. Igaz ez természetesen az épületgépészetre is, sőt, talán még hatványozottabban, mint sok egyéb szakmára. Hiszen a hanyag tervezés, rossz kivitelezés ezen a területen nem csak anyagi hátrányt, sok esetben tragédiát is okozhat. És persze ennek az ellenkezője is igaz, szakszerű munkával nem csupán egy műszaki problémát oldhatunk meg, de komfortosabbá, élhetőbbé is tehetjük a megrendelők életét. A VGF&HKL szaklap szeptemberi számának olvasói szemezgethetnek azokból a cikkekből, amelyek így-vagy úgy, de a felelősség fogalma köré szerveződnek.
Ízelítő a tartalomból:
 • Átalakítás szabályosan, átgondoltan –Kondenzációs és „turbós” gázkészülékek együttes üzemeltetésének feltételei gyűjtőkéményben
 • Gondolatok a lakossági fatüzelésről I.
 • Lakossági füstgázelemzés gyorsan és költséghatékonyan
 • Néhány szó a jótállásról – Miért kell 3 hónapon belül beüzemeltetni egy kazánt?
 • Nyomásszabályozók ivóvízhálózatokon
 • Padlóösszefolyók
 • Kék fény az épületgépész gyakorlatban
 • Rézcsöves préskötések a gyakorlatban
 • Körmére néztünk a TPI-nek
 • Tanulságos történetek a hűtéstechnikai gyakorlatból
 • Természetes hűtőközegek
Olvasson minket, hiszen „A legjobb épületgépészek előfizetőink, előfizetőink a legjobb épületgépészek!”
Érdekel az előfizetés →
Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
VGF&HKL Facebook VGF&HKL YouTube VGF Home YouTube
Ha levelünk hibásan jelenne meg, kattintson ide
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
A VGF&HKL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
A VGF&HKL hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-78912/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 556 2918; E-mail: info@vgf.hu
Honlap: www.vgfszaklap.hu
Facebook: @vgfszaklap