Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dr. Chappon Miklós

 4080 | |

Dr. Chappon Miklós

1974-ben végzett a BME I. Épületgépészeti Tanszékén, ahol ezt követően 13 évig tanított. 1987–89. között vezető tervezőként dolgozott a TETA Tervező és Tanácsadó Kisszövetkezetben, melyben 1982–87. években már másodállásúként tervezett és végzett kutatási tevékenységet is. 1989 óta a Kamleithner-Budapest Kft. ügyvezetője. A légtechnikával (Helios vezérképviselet) foglalkozó cég irányítása mellett több társadalmi munkát végzett, a KÉOSZ Kéményjobbítók Országos Szövetségében, a Magyar Mérnöki Kamarában, ezen belül is az Épületgépészeti Tagozatban. 2002 óta legfontosabb feladatának és egyben hobbijának az Épületgépészeti Múzeum érdekében végzett tevékenységét tartja.

Dr. Chappon Miklós cikkei

Chappon Miklós

Főzés-sütés gázzal

2019. szeptember 6. |  382

Tisztaság, kényelem és viszonylag jó szabályozhatóság – ezt hozta el a huszadik század a konyhákba. Miután előző számunkban a sparheltet már megtárgyaltuk, az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a gázzal működő berendezéseket vesszük sorra.

Chappon Miklós

Sparherd vagy sparhelt?

2019. július 8. |  1555
1 3 (1)

Az Épületgépészeti múzeum tárgyait bemutató sorozatunk jelen cikke az előző oldalakon olvashatókhoz kapcsolódik. Vagyis egy kis időre még maradunk a konyhában, a tűzhely mellett.

Chappon Miklós

Szobai és légóvécé

2018. december 18. |  359

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban már írtunk egy korabeli intim tárgyról, a bourdaloue-ról (2018/1–2.), a most bemutatandó tárgyak is ebből az időszakból valók, illetve hasonló célból készültek.

Chappon Miklós

Fali légszesz-fürdőkályhák

2018. november 20. |  417

Ha megnézzük a közel 100 éves gázvízmelegítőket, újra és újra bizonyítást nyer, eleinknek nemcsak az volt fontos, hogy a berendezési tárgyaik jól ellássák feladatukat, hanem szépek is legyenek.

Chappon Miklós

A mosakodás eszközeinek fejlődése

2018. október 20. |  427

Cikkünket indíthatnánk azzal a korabeli szokással, mely a Gangesban az évi egyszeri megmártózást jelentette, de ezt sem annak vallási tartalma, sem a terjedelmi korlátok miatt nem tesszük.

Chappon Miklós

25 éves múlttal egy jobb jövőt építve

2018. március 21. |  1995

1993-at írtunk akkor, amikor a ’70-es évek nagy gázosítási programja után már jelentkeztek az akkor elkövetett hibák következményei. Miről is van szó? A levegő tisztaságának növelése és a kényelmi igények kiszolgálása érdekében hihetetlenül felgyorsult a szilárdtüzelésről a gáztüzelésre való átállás. Sajnálatosan ez csak a berendezések szempontjából volt átgondolt, a kémények szempontjából nem. Ekkor döntött úgy az ezen a területen dolgozó szakemberek egy csoportja, hogy alapít egy civil szervezetet, a Kéményjobbítók Országos Szövetségét (KÉOSZ)...

Chappon Miklós

Emlékek mentén

2018. február 2. |  1024

Az épületgépészeti szakma múltja csupa meglepetés. Eleink míves, kimunkált, ötletes, olykor talán megmosolyogtató tárgyai a jövő szakembereinek és felhasználóinak is üzennek. Ezt az üzenetet őrzi és adja tovább az Épületgépészeti Múzeum, amelynek két tárgyát mutatjuk be most.

CO-mérgezések és megoldási javaslatok

2012. december 11. |  3449
1 3 (1)

CO-mérgezések és megoldási javaslatok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Mozaikok a kémények történetéből

2006. április 10. |  3534

A tűz feltalálását, Prométheusz által az istenektől való ellopását követően már tudták, hogy az égésnek 3 feltétele van: éghető anyag, oxigén, mely az égést táplálja és gyulladási hőmérséklet. Sajnálatos, hogy napjaikban gyakran nem gondolunk erre a hármas követelményre.

Épületgépészet II.

2002. július 10. |  2306
Társszerző: Keszthelyi István

Épületgépészeti rendszereink épületeinkben a megfelelő életkörülmények fenntartását, az épületfunkciók egy részét, az épület állagmegóvását és katasztrófavédelmét egyaránt szolgálják. A gépészeti rendszerek üzemeltetési oldalról azzal tűnnek ki valamennyi egyéb épületelemhez képest, hogy karbantartás-igényük igen jelentős (mozgó-kopó alkatrészeik, fokozott hőfokváltozásuk, a csővezetékek, járatok piszkolódása miatt), míg élettartamuk általában az egyéb épületelemekhez képest rövidebb. Ugyanakkor működtetésük lényege az energiaátalakítás, így a hozzájuk kapcsolódó energiaköltség teszi ki az épület teljes energiaköltségének 90%-át.

Épületfunkciók, költségek, szemlélet I.

2002. április 10. |  2377
Társszerző: Keszthelyi István

Hazánkban sajnos nem közismert, hogy egy átlagos épület üzemeltetése nagyobb összeget emészt fel évente, mint a bekerülés arányos költségei. Sokan gondolják úgy, hogy ha egy rendszert, épületet létrehoztunk, megvettünk, pusztán az „üzemanyagról" kell gondoskodnunk. Ezt a hozzáállást már a cseppet sem műszaki beállítottságú Petőfi Sándor is kritizálta Pató Pál úrról szóló művében, sajnos ez a kép mára nem sokat változott.