VGF szaklap

Rahne Eric

okl. villamosmérnök

 82 | |

Rahne Eric cikkei

Rahne Eric

Hűtőkamrák és egyéb épületrészek

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia VII.

2019. július 8. |  90

Termográfiai sorozatunk utolsó darabjához érkeztünk. Ebben a cikkben a hűtőházak és hűtőkamrák, illetve egyéb épületrészek vizsgálatáról lesz szó, és szót ejtünk magáról a hőkameráról mint eszközről is. Cikksorozatunkban a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba igyekeztünk bepillantást adni Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.

Rahne Eric

Épületgépészeti csövek felderítése, szivárgások keresése

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia VI.

2019. június 4. |  104

Ha egy rejtett csővezeték hőmérséklete szignifikánsan magasabb a körbevevő közegénél, termográfiai módszerekkel megvizsgálható. A hőkamerás felvételek fényt deríthetnek az esetleges szivárgásokra is.

Rahne Eric

Vízzel és vízgőzzel kapcsolatos épületkárok felfedezése termográfiával

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia V.

2019. május 6. |  180

Az épületekben nemcsak a hőhidak és nem kívánt levegőáramlások okozta hőmérséklet-eltérések jelentenek gondot önmagukban, hanem az ezekkel összefüggésben fellépő vízgőzszállítások, páralecsapódások következményeként fellépő penészesedések vagy akár szerkezeti átnedvesedések.

Rahne Eric

Rejtett épületkonstrukciós elemek felderítése termográfiával

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia IV.

2019. április 5. |  105

A termográfia témakörét körbejáró cikksorozatunkból sok hasznos információt szerezhettünk: megtudtuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkező készülékkel érdemes munkához látnunk, és a mérések mikéntjéről is sok minden kiderült, ezúttal pedig a nyílászárók környékén fogunk vizsgálódni.

Rahne Eric

A termográfia gyakorlati alkalmazása épületek állapotfelméréséhez

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia III.

2019. február 2. |  137

Előző cikkünkben azt vettük sorra, miért fontos figyelembe venni hőkameránk geometriai felbontását, a hőkép pixelfelbontását és a hőkamera termikus felbontóképességét. Most azt tekintjük át, mitől lesz eredményes a felmérésünk.

Rahne Eric

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia II.

2018. december 18. |  170

Cikksorozatunk előző részében arról beszéltünk, hogy milyen jellegű (célú) épülettermográfiai mérések léteznek, a szükséges mérési körülményekről és az azokból adódó nehézségekről, illetve korlátozásokról. A most következő részből pedig megtudhatjuk, hogy mi a szerepe a hőkamera adottságai alapján figyelembe veendő geometriai felbontás követelményének, a hőkép pixelfelbontásának, valamint a hőkamera termikus felbontóképességének. Mindezt valós hőképekkel illusztrálva, a Termográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika című szakkönyvből merítve.

Rahne Eric

Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia I.

2018. november 20. |  153

A most kezdődő cikksorozattal betekintést kívánunk nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve.