Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szalai Gabriella

 383 | |

 Szalai Gabriella

Közgazdász, marketinggel, kommunikációval, pályázatírással, projektmenedzsmenttel foglalkozott. Dolgozott regionális és államfejlesztési ügynökségeknél is, majd 3 évig a Magyar Energiahatékonysági Intézetet (MEHI) vezette. Jelenleg a Daikin Hungary Kft. munkatársa, feladatai közé tartozik többek között a fenntartható fejlődéssel és klímavédelemmel kapcsolatos szabályozási kérdéskör. Férjezett, két felnőtt gyermeke van.

Szalai Gabriella cikkei

Szalai Gabriella

Hűtőközegek körforgásban

2021. február 3. |  102

Jelentős változást hozott a klímatechnikában a hűtőközegek körforgásban tartása. Az újrafelhasználás egyszerre védi a környezetet, támogatja a közös európai F-gáz szabályozás teljesülését és csökkenti az új hűtőközegekkel járó környezeti terhelést.

Szalai Gabriella

Kihagyjuk a ziccert?

Érthetetlen, hogy hőszivattyúk hasznos energiájának miért csak a töredékét könyveljük el a megújuló források közé

2020. december 4. |  359
2 4.5 (2)

A hőszivattyúk térnyerése ma már nem kérdéses. Az épületállomány, így a hűtés és fűtés 2050-re kitűzött dekarbonizációja kulcsfontosságú lesz Európa klímasemlegessé tételében, és ebben a hőszivattyúk központi szerepet fognak játszani. Nálunk viszont eddig elsikkadt az a rejtett technológiai előny, miszerint a hőszivattyúk által előállított hasznos energiát megújuló energiának kell tekinteni, és a megújulóenergia-statisztikában megjeleníteni. Valóban annyira jól teljesíti Magyarország a megújulós célokat, hogy elvesztegethet egy erőforrást, mely adott és nem igényel külön befektetést?

Szalai Gabriella

Épületüzemeltetés és egészség

2020. május 7. |  509
Társszerző: Király Tamás Lantos Tivadar

Az épületüzemeltetés nem csupán azt jelenti, hogy egy adott irodaházat vagy más létesítményt a lehető legkomfortosabban, energetikailag optimálisan működtessünk, de gondolnunk kell a benne dolgozók egészségére is. A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Most részben ezt közöljük, kiegészítve hazai szakemberek javaslataival. Az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Szalai Gabriella

Épületüzemeltetés járvány idején

2020. március 26. |  2445

A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Bár nagyon sok közösségi-, illetve irodaépület kiürült a #maradjotthon felhívás hatására, az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Szalai Gabriella

Hőszivattyúval a klímavédelemért

2020. február 8. |  296

A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú-technológia lehet.

Szalai Gabriella

Rossz beidegződés

A magyarok többsége ma még csak hűtésre használja fűtésre is optimalizált klímáját

2019. december 2. |  482
3 5 (2)

A légkondicionálóval rendelkező magyar háztartás többségében oldalfali klíma található, a vásárlásnál pedig az energiahatékonyság mellett kiemelten fontosnak tartják a vásárlók a szűrők meglétét, a halk működést, valamint a megfelelő teljesítményt – derül ki az egyik klímagyártó cég használati trendekre irányuló kutatásából. A magyarok többsége csak hűtésre használja klímaberendezését, hiába van benne fűtőfunkció is.

Szalai Gabriella

Klimatizált kifutót kaptak az oroszlánok

2019. november 4. |  279
Társszerző: Nyilas Mihály

A Veszprémi Állatkertben nagyszabású fejlesztések történtek, amely során kiderült, hogy az összetett műszaki elvárásoknak és előírásoknak megfelelő új épületfunkciókat, csak speciális HVAC technológia képes teljesíteni.

Szalai Gabriella

Dekarbonzáció

A hőszivattyú lehet a kulcs?

2019. október 7. |  459
Társszerző: Hordermarszki Zsolt

Elindult a visszaszámlálás a közel nulla épületenergetikai szabályok általános érvénybe lépése előtt. A kép ugyan tisztul, de ahogy közeledünk a „D-naphoz”, újabb és újabb szempontok látnak napvilágot. Ilyen az is, hogy a hőszivattyú-technológia jelentősen megkönnyítheti és leegyszerűsítheti az átállást egy szén-dioxid-mentes európai épületállomány 2050-es elérésére. A hőszivattyú ugyanis nemcsak egy környezetbarát fűtési–hűtési és háztartási melegvíz-előállításra alkalmas gépészeti megoldás, de egyben az új épületek megújulóenergia-részarányára vonatkozó energetikai elvárást is teljesíti.