Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szalai Gabriella

 10 788 | |

 Szalai Gabriella

Közgazdász, marketinggel, kommunikációval, pályázatírással, projektmenedzsmenttel foglalkozott. Dolgozott regionális és államfejlesztési ügynökségeknél is, majd 3 évig a Magyar Energiahatékonysági Intézetet (MEHI) vezette. Jelenleg a Daikin Hungary Kft. munkatársa, feladatai közé tartozik többek között a fenntartható fejlődéssel és klímavédelemmel kapcsolatos szabályozási kérdéskör. Férjezett, két felnőtt gyermeke van.

Szalai Gabriella cikkei

Szalai Gabriella

Felmérik, mivel gazdálkodhatunk

Hiánypótló adatgyűjtés indul a hazai hőszivattyúpiac számbavételére

2024. február 29. |  187

Az Energiahivatal az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban kötelező adatgyűjtést indít 2024-ben a Magyarországra érkező, illetve telepítésre kerülő hőszivattyúk számbavételére. Az adatgyűjtés a hőszivattyús berendezéseket forgalomba hozó szervezetek körében fog zajlani, 2024. április 30-i adatközlési határidővel. A Magyar Hőszivattyú Szövetség üdvözli és támogatja az adatgyűjtés elindítását, hiszen a hőszivattyúzás elterjedésében érdekelt szereplők számára a piac pontos felmérése és ismerete komoly előnyt jelenthet.

Szalai Gabriella

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Néhány szempont és gondolat az F-gáz-rendelet módosításával kapcsolatban

2024. január 30. |  665
Társszerző: Mészáros Fanni
1 5 (1)

Az F-gáz-rendelet (517/2014/EU) módosítása során megszületett politikai alku (2023. október 19.) óta számos olyan prezentációt és szakcikket láthattunk, olvashattunk, melyek a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzik, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk.

Szalai Gabriella

Felmérik a hazai hőszivattyú-állományt

2024. január 12. |  872

Számos haszna lenne, ha tudnánk, pontosan hány hőszivattyú üzemel Magyarországon, s persze nyomon követnénk az új telepítések alakulsát is. Ilyen pontos statisztika ugyanakkor jelenleg nem létezik. Ezt a hiányt kívánja pótolni az az adatfelvételi program, amelyet a Magyar Energiahivatal indít hamarosan a Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHÖSZ) kezdeményezése nyomán.

Szalai Gabriella

Napelemmel kombinált hőszivattyú

Ez az optimális megoldás mindazoknak, akik az energiaönellátásra törekszenek

2023. május 3. |  2939
Társszerző: Mesterházi Kristóf Muth Gergely
5 5 (3)

Zöld átállás van folyamatban az energetikában, ezzel együtt erősödik az elektrifikáció trendje, Európában is, hazánkban is. Kettős a cél: csökkenteni kell az energiafelhasználást, valamint az energia-előállításhoz és -felhasználáshoz köthető széndioxid-kibocsátást is mérsékelni szükséges. Az okosépület-megoldások segítik ezeknek a céloknak az elérését.

Szalai Gabriella

Hőszivattyú-technológia

Kulcs az európai épületállomány megújításához

2022. szeptember 1. |  683
4 5 (4)

Európában felgyorsult az a szakpolitikai folyamat, melynek célja, hogy az EU karbonsemlegessé váljon 2050-re. Nemcsak a klímaváltozással kapcsolatos egyre riasztóbb jelenségek és jelentések, hanem az energiafüggetlenségre való törekvés is komoly lökést adott az Unió döntéshozóinak – beleértve az Európai Bizottság, Parlament és Tanács képviselőit is –, hogy számba véve a rendelkezésre álló eszközöket, fokozzák az ütemet. Ahogy az energiarendszer az átalakulás következő szakaszába lép, szigorodnak az éghajlatvédelmi célok és nő az igény a gázfüggőség csökkentésére, a kibocsátáscsökkentés legnyilvánvalóbb módja az épületek – főként otthonaink – emissziójának visszafogása. Ehhez pedig a hőszivattyúk jelentik azt a fenntartható, kiforrott, már rendelkezésre álló fűtési technológiát, amely jelentősen képes mérsékelni a primerenergia-igényt.

Szalai Gabriella

Okosépület-mutató

Avagy elég-e, ha csak az épület „okos”?

2021. június 30. |  7987
Társszerző: Kinde Gergely Takarics László
1 5 (1)

Magyarországon először teszteltek okosépület-mutatót, mégpedig légtechnikai társaság multifunkciós irodatelepén. A mutató célja, hogy az építési intelligencia hozzáadott értékét kézzelfoghatóbbá tegye az épület felhasználói, tulajdonosai, bérlői és intelligens szolgáltatói számára. A minősítés önkéntes, egyelőre nem kötelező. De vajon mit is jelent ez, és egyáltalán, hogyan tesztelhető? Cikkünk ezt foglalja össze.

Szalai Gabriella

Hűtőközegek körforgásban

2021. február 3. |  7983

Jelentős változást hozott a klímatechnikában a hűtőközegek körforgásban tartása. Az újrafelhasználás egyszerre védi a környezetet, támogatja a közös európai F-gáz szabályozás teljesülését és csökkenti az új hűtőközegekkel járó környezeti terhelést.

Szalai Gabriella

Kihagyjuk a ziccert?

Érthetetlen, hogy hőszivattyúk hasznos energiájának miért csak a töredékét könyveljük el a megújuló források közé

2020. december 4. |  8575
2 4.5 (2)

A hőszivattyúk térnyerése ma már nem kérdéses. Az épületállomány, így a hűtés és fűtés 2050-re kitűzött dekarbonizációja kulcsfontosságú lesz Európa klímasemlegessé tételében, és ebben a hőszivattyúk központi szerepet fognak játszani. Nálunk viszont eddig elsikkadt az a rejtett technológiai előny, miszerint a hőszivattyúk által előállított hasznos energiát megújuló energiának kell tekinteni, és a megújulóenergia-statisztikában megjeleníteni. Valóban annyira jól teljesíti Magyarország a megújulós célokat, hogy elvesztegethet egy erőforrást, mely adott és nem igényel külön befektetést?

Szalai Gabriella

Épületüzemeltetés és egészség

2020. május 7. |  8809
Társszerző: Király Tamás Lantos Tivadar

Az épületüzemeltetés nem csupán azt jelenti, hogy egy adott irodaházat vagy más létesítményt a lehető legkomfortosabban, energetikailag optimálisan működtessünk, de gondolnunk kell a benne dolgozók egészségére is. A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Most részben ezt közöljük, kiegészítve hazai szakemberek javaslataival. Az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Szalai Gabriella

Épületüzemeltetés járvány idején

2020. március 26. |  3915

A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Bár nagyon sok közösségi-, illetve irodaépület kiürült a #maradjotthon felhívás hatására, az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Szalai Gabriella

Hőszivattyúval a klímavédelemért

2020. február 8. |  8139

A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú-technológia lehet.

Szalai Gabriella

Rossz beidegződés

A magyarok többsége ma még csak hűtésre használja fűtésre is optimalizált klímáját

2019. december 2. |  7316
3 5 (2)

A légkondicionálóval rendelkező magyar háztartás többségében oldalfali klíma található, a vásárlásnál pedig az energiahatékonyság mellett kiemelten fontosnak tartják a vásárlók a szűrők meglétét, a halk működést, valamint a megfelelő teljesítményt – derül ki az egyik klímagyártó cég használati trendekre irányuló kutatásából. A magyarok többsége csak hűtésre használja klímaberendezését, hiába van benne fűtőfunkció is.

Szalai Gabriella

Klimatizált kifutót kaptak az oroszlánok

2019. november 4. |  788
Társszerző: Nyilas Mihály

A Veszprémi Állatkertben nagyszabású fejlesztések történtek, amely során kiderült, hogy az összetett műszaki elvárásoknak és előírásoknak megfelelő új épületfunkciókat, csak speciális HVAC technológia képes teljesíteni.

Szalai Gabriella

Dekarbonzáció

A hőszivattyú lehet a kulcs?

2019. október 7. |  8198
Társszerző: Hordermarszki Zsolt

Elindult a visszaszámlálás a közel nulla épületenergetikai szabályok általános érvénybe lépése előtt. A kép ugyan tisztul, de ahogy közeledünk a „D-naphoz”, újabb és újabb szempontok látnak napvilágot. Ilyen az is, hogy a hőszivattyú-technológia jelentősen megkönnyítheti és leegyszerűsítheti az átállást egy szén-dioxid-mentes európai épületállomány 2050-es elérésére. A hőszivattyú ugyanis nemcsak egy környezetbarát fűtési–hűtési és háztartási melegvíz-előállításra alkalmas gépészeti megoldás, de egyben az új épületek megújulóenergia-részarányára vonatkozó energetikai elvárást is teljesíti.