Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gyors és hatékony munkavégzés csőfagyasztóval

2019. december 13. | VGF&HKL online |  5993 |

Gyors és hatékony munkavégzés csőfagyasztóval

Ha egy fűtési rendszert valamiért meg kell bontanunk, komoly vesződséggel, sok munkával, ezáltal felesleges pénzkidobással jár, ha ehhez le kell eresztenünk a fűtőközeget. Itt jön képbe a csőfagyasztó berendezés. Megmutatjuk, hogyan kell használni!

Az elektromos csőfagyasztó gépek működési elve semmiben nem különbözik a közönséges hűtőszekrényekétől. Vagyis a zárt rendszerben a gép gázt sűrít össze, majd ez gáz a fagyasztófejben lévő diffúzoron áthaladva elveszíti a nyomását, miközben akár –30 °C-os hőmérsékletűre hűl le.

Hogy miért hasznos berendezés egy csőfagyasztó az épületgépészeti kivitelező számára, azt talán nem is kell magyarázni. A megfelelő méretű fagyasztófej segítségével ugyanis úgy bontható meg a csőhálózat, például egy fűtési rendszer, hogy abból a fűtőközeget le kellene engednünk, hogy aztán a munka végeztével újra feltöltsük azt. A csőfagyasztó készülék lényege, hogy segítségével jégdugót hozunk létre a csőben. Laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy a megfelelően létrehozott jégdugó teherbírása akár 200 bar is lehet, vagyis nem kell tartanunk attól, hogy a rendszerben maradt víz, akárcsak egy felrázott pezsgősüveg, kilöki a víz elfolyását megakadályozó dugót. Attól sem kell tartanunk, hogy a jég szétnyomja a csövet, mert a dugó hossza viszonylag rövid, és a keletkező feszültség megoszlik a csőmezőben.

Ha végeztünk a fagyasztással – a fagyasztófej és a cső megfelelő érintkezését elősegíthetjük egy speciális paszta alkalmazásával – gyorsan elvégezhetjük a szükséges munkát. Például egy szelep vagy T-elágazás beszerelését, vagy egy radiátor cseréjét.

SzerszámokVideó

Kapcsolódó