Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lessünk be a csőbe!

2020. március 4. | VGF&HKL Online |  1336 |

Lessünk be a csőbe!

Ha hibaelhárítás miatt meg kell bontanunk egy csőhálózatot, egyáltalán nem utolsó szempont, hogy a bontás mekkora területre terjed ki. A hiba helyének pontos meghatározásában segítségünkre lehet egy csővizsgáló kamera, amelynek képét akár a telefonunkon is követhetjük. Rövid videónkban egy ilyen berendezés használatát mutatjuk be.

A csőben sötét van. Kivéve persze, ha megbontjuk, és dugulás vagy törés miatt ez olykor elkerülhetetlen. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy ha már bontunk, az mekkora területet érint, hiszen minél kisebb felületen dolgozunk, annál gyorsabban végzünk, s annál olcsóbb lesz a helyreállítás.

A hibaazonosításban és a hiba helyének meghatározásában is nagy segítségünkre lehet egy csővizsgáló kamera. A szonda útját a csőben akár a mobiltelefonunkkal is követhetjük, pontos diagnosztika képet kapva mindarról, ami odabent rejtve van. A képeket, felvételeket egy memóriakártyára menti a készülék, úgyhogy minden keresést visszanézhetünk akár később is, ha erre bármilyen okból szükségünk lenne.

Videónkon jól látszik, milyen egyszerű egy ilyen berendezés használata. A szondát be kell vezetni a csőbe, a berendezés útját és környezetét pedig végigkövethetjük a készülékhez tartozó kijelzőn vagy a mobiltelefonunk képernyőjén. Ha megtaláltuk a hiba okát, például rábukkantunk a dugulásra, azt is pontosan bemérhetjük, hogy hol alakult ki a dugulás hol a csőszakaszon belül. Ehhez a szonda helyét kell meghatároznunk. Az erre szolgáló berendezés hasonlóan működik, mint a gépkocsik tolatóradarja. Minél közelebb kerülünk a csőben lévő szondához, annál sűrűbb hangjelzést ad ki a készülék, így pontosan bemérhetjük a meghibásodás helyét. Így tényleg csak akkora területen kell megbontanunk a falat, amennyire feltétlenül szükségünk van a hiba elhárításához. Ezzel pedig időt, és ezáltal persze pénzt spórolunk.

SzerszámokVideó

Kapcsolódó