VGF&HKL szaklap

Sircz jános

 71 | |

Sircz jános cikkei

Sircz jános

Ólom lefolyócső

A csatornázás kezdete

2019. november 4. |  44

Az előző számunkban az ólomcsövek típusaival, illetve illesztési, forrasztási technológiájával foglalkoztunk. Ezúttal ólom lefolyócsövekkel foglalkozunk egy személyes vonatkozásokat is tartalmazó cikkben az Épületgépészeti Múzeum segítségének köszönhetően.

Sircz jános

Ólom nyomócső

A vízellátás kezdete

2019. október 4. |  98

Kellően szilárd, jól alakítható és könnyen csatlakoztatható – ez az ólomcső. Ezt az anyagot hosszú időn át szinte kizárólagosan használták vízvezetékekhez. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal az ólomcsővel és forrasztási technikáival foglalkozunk.

Sircz jános

Mosógép

2019. június 4. |  94

Ma már természetesnek vesszük, hogy a mosás nem jelent fizikailag megerőltető munkát, holott ennek évszázadokon keresztül éppen az ellenkezője volt igaz. Az első mosógépet a XVII. században készítették Angliában, de természetesen technikájában ez még nagyon távol állt a ma ismert masináktól. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a ruhák tisztítását megkönnyítő szerkezetekkel foglalkozunk – személyes elemekkel átszőtt írásban.

Sircz jános

Horganylemez-ülőkád

2019. május 7. |  209

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a horganylemezből készült ülőkádakat mutatjuk be – méghozzá egy személyes elemekkel gazdagon átszőtt írásban.

Sircz jános

Tábori csősatu és menetmetsző

2019. február 2. |  195

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal egy igazi strapabíró munkaeszközről lesz szó, még abból az időből, amikor a csövek vasból voltak, a mesterek pedig a szaktudásuknak és a praktikus munkaeszközeiknek köszönhetően bárhol felállíthatták „műhelyüket”. Persze ezt az eszközt alkalomadtán még ma, az ötrétegű műanyag csövek és a kézzel rögzíthető kapcsolatok korában is használják olykor.

Sircz jános

Fürdőhenger

2018. július 9. |  295

A 20. században a háztartásokban a meleg vizet elsősorban fürdőkályhára helyezett fürdőhengerrel állították elő. Manapság is alkalmazzák olyan helyeken, ahol a vízellátás megoldott, de sem elektromos, sem gázhálózat nincs kiépítve.

Sircz jános

A légszeszlámpa

2018. június 9. |  236

Pest-Budán 1777-ben vezették be a közvilágítást. A lámpákban akkor még repceolaj égett, de elég gyenge fényt adott. Bő tíz év múlva Európa-szerte már az erősebb és gazdaságosabb gázvilágítás terjedt el, ennek ellenére a pest-budai városvezetők még hosszú évekig ellenálltak a gáz használatának.

Sircz jános

Petróleumlámpától a hőlégszóróig

2018. május 9. |  217

A kőolaj egyik lepárlási terméke a petróleum. Kedvező égési tulajdonságai miatt világszerte széles körben alkalmazták (sok helyen még ma is alkalmazzák) világítási, főzési, fűtési célra.

Sircz jános

Ceglédi kanna és vízgyűjtő üst

2018. március 10. |  409

Az épületgépészet (régebbi nevén a szerelőipar) a bádogosságból alakult ki. A bádogosok készítettek edényeket folyadékok (főképpen víz) tárolására, szállítására, ereszcsatornákat, csöveket az esővíz felfogására és elvezetésére. Az ügyesebb bádogosok készítették később az első vízvezetékeket és szennyvízelvezető csatornákat.