Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Sircz jános

 678 | |

Sircz jános cikkei

Sircz jános

Horganylemez fürdőkád

2020. november 2. |  100

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban megismerkedhettünk már korábban a horganyzott ülőkádakkal, és ezúttal is maradunk a tisztálkodás témakörében. Épp csak ezúttal egy szinttel feljebb lépünk a komfortot tekintve, s nem ülő-, hanem fürdőkádakról lesz szó, a szerzőre jellemző személyes élményeket, emlékeket sem kifelejtve.

Sircz jános

Öntöttvas lefolyócső (csatornacső)

2020. május 7. |  248

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban több cikkben is foglalkoztunk már a vezetékes vízellátás kezdetének eszközeivel. Ezúttal is maradunk e tárgykörben, az alábbiakban az öntöttvasból készült lefolyócsövekről lesz szó.

Sircz jános

Vascsövek és fittingek

2020. március 31. |  239

A vascsövek (acélcsövek) különböző fajtáit az épületgépészetben elődeink is széles körben alkalmazták elődeink különböző célokra. Ebben a kis cikkben elsősorban a múzeumunk tulajdonát képező régi, míves, menetes idomdarabokat (fittingeket, menetes cső összekötő elemeket) kívánjuk bemutatni. Egyben csodálattal adózunk őseinknek, hogy milyen sok speciális, egyben esztétikus kötőelemet gyártottak. Ezzel elősegítették, gyorsították a szerelést és szebbé tették a különböző célú csőhálózatokat.

Sircz jános

Az eternitcső

2020. március 5. |  953
1 4 (1)

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal az eternitcsövekkel foglalkozunk. Ezt az anyagot egészségügyi okokból – a tűfőbe kerülve az eternitszálak súlyos betegséget, rákot okozhatnak – már nem használjuk, de nem véletlenül volt olyan népszerű hosszú évtizedekig. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, nevéhez méltóan az „örökkévalóságnak készült”.

Sircz jános

Öntöttvas nyomócső

2019. december 2. |  312

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk előző két részében a lakások vízvezetékrendszerében használt ólomcsövekkel ismerkedhettek meg. Újabb cikkünkben maradunk a vízellátásnál, de kilépünk a lakásokból, és az öntöttvas nyomócsövekre vetünk egy pillantást.

Sircz jános

Ólom lefolyócső

A csatornázás kezdete

2019. november 4. |  579

Az előző számunkban az ólomcsövek típusaival, illetve illesztési, forrasztási technológiájával foglalkoztunk. Ezúttal ólom lefolyócsövekkel foglalkozunk egy személyes vonatkozásokat is tartalmazó cikkben az Épületgépészeti Múzeum segítségének köszönhetően.

Sircz jános

Ólom nyomócső

A vízellátás kezdete

2019. október 4. |  416

Kellően szilárd, jól alakítható és könnyen csatlakoztatható – ez az ólomcső. Ezt az anyagot hosszú időn át szinte kizárólagosan használták vízvezetékekhez. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal az ólomcsővel és forrasztási technikáival foglalkozunk.

Sircz jános

Mosógép

2019. június 4. |  307
1 5 (1)

Ma már természetesnek vesszük, hogy a mosás nem jelent fizikailag megerőltető munkát, holott ennek évszázadokon keresztül éppen az ellenkezője volt igaz. Az első mosógépet a XVII. században készítették Angliában, de természetesen technikájában ez még nagyon távol állt a ma ismert masináktól. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a ruhák tisztítását megkönnyítő szerkezetekkel foglalkozunk – személyes elemekkel átszőtt írásban.

Sircz jános

Horganylemez-ülőkád

2019. május 7. |  498

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a horganylemezből készült ülőkádakat mutatjuk be – méghozzá egy személyes elemekkel gazdagon átszőtt írásban.

Sircz jános

Tábori csősatu és menetmetsző

2019. február 2. |  522

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal egy igazi strapabíró munkaeszközről lesz szó, még abból az időből, amikor a csövek vasból voltak, a mesterek pedig a szaktudásuknak és a praktikus munkaeszközeiknek köszönhetően bárhol felállíthatták „műhelyüket”. Persze ezt az eszközt alkalomadtán még ma, az ötrétegű műanyag csövek és a kézzel rögzíthető kapcsolatok korában is használják olykor.

Sircz jános

Fürdőhenger

2018. július 9. |  726

A 20. században a háztartásokban a meleg vizet elsősorban fürdőkályhára helyezett fürdőhengerrel állították elő. Manapság is alkalmazzák olyan helyeken, ahol a vízellátás megoldott, de sem elektromos, sem gázhálózat nincs kiépítve.

Sircz jános

A légszeszlámpa

2018. június 9. |  464

Pest-Budán 1777-ben vezették be a közvilágítást. A lámpákban akkor még repceolaj égett, de elég gyenge fényt adott. Bő tíz év múlva Európa-szerte már az erősebb és gazdaságosabb gázvilágítás terjedt el, ennek ellenére a pest-budai városvezetők még hosszú évekig ellenálltak a gáz használatának.

Sircz jános

Petróleumlámpától a hőlégszóróig

2018. május 9. |  482

A kőolaj egyik lepárlási terméke a petróleum. Kedvező égési tulajdonságai miatt világszerte széles körben alkalmazták (sok helyen még ma is alkalmazzák) világítási, főzési, fűtési célra.

Sircz jános

Ceglédi kanna és vízgyűjtő üst

2018. március 10. |  797

Az épületgépészet (régebbi nevén a szerelőipar) a bádogosságból alakult ki. A bádogosok készítettek edényeket folyadékok (főképpen víz) tárolására, szállítására, ereszcsatornákat, csöveket az esővíz felfogására és elvezetésére. Az ügyesebb bádogosok készítették később az első vízvezetékeket és szennyvízelvezető csatornákat.