VGF&HKL szaklap

Radiátorcsere: Nincs új pályázat, de még nyitott a tavalyi!

Radiátorcsere: Nincs új pályázat, de még nyitott a tavalyi!

Valamiért a napokban felbukkant a sajtóban, hogy az Otthon melege program keretében a távfűtéses társasházak pályázhatnak radiátorcserére. A hír igaz, de nem új programról van szó. A kiírás még tavaly szeptemberi, a legvégső benyújtási határidő pedig március 31-e, szóval még valóban van idő arra, hogy az érintett lakásszövetkezetek és társasházak – magánszemélyek számára ez a lehetőség nem adott – induljanak.

Hőszivattyúk ellenőrzése

Hőszivattyúk ellenőrzése

Még most sem késő

Viszonylag sokat beszéltünk a gázkazánok karbantartásáról, meghibásodásáról, működéséről, de szót kell ejtenünk a hőszivattyúkról is. Annál is inkább, mert egyre több családi házban döntenek úgy, hogy az épület hűtését, fűtését hőszivattyúval oldják meg.

Nyilvános a klíma- és energiastratégia

Nyilvános a klíma- és energiastratégia

A kormány az atomenergiára és a megújuló források felfutására alapozza a dekarbonizációt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közzétette a közelmúltban elfogadott energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumokat. Ezek szerint a magyar villamosenergia-termelés már 2030-ban is kilencven, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz, kiváltva a földgázt. A stratégia szakmai értékeléshez még idő kell, intő jel ugyanakkor, hogy a mértékegységekkel hadilábon állhatnak az anyag összeállítói. Joule helyett „joul”, terawatt helyett „terrawatt”, gigawatt helyett „gigwatt” szerepel az összeállításban.

Megjelent az új MBSZ

Megjelent az új MBSZ

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent 3 új műszaki-biztonsági rendelet, vagyis kihirdették a régóta várt MBSZ-t. A műszaki-biztonsági hatósági felügyelet rendjéről kormányrendelet intézkedik, műszaki-biztonsági kérdéseket pedig miniszteri rendelet tárgyalja.

A hideg előhozza a hibákat

A hideg előhozza a hibákat

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2019-ben

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2019-ben

Örülünk, ha cikkeinket sokan olvassák. Annak még inkább, ha sok írás kiemelkedő számú kattintást ér el. A következőkben a 2019-es évad tíz legolvasottabb lapszámcikkét idézzük fel.

Árváltozás előtt kedvezményes előfizetés

Árváltozás előtt kedvezményes előfizetés

Felhívjuk mindazok figyelmét, akik a közeljövőben terveztek előfizetni a VGF&HKL szaklapra, vagy meglévő előfizetésüket tervezték meghosszabbítani, hogy december 31-ig még az idei áron tudják megvásárolni előfizetésüket.

A hőszivattyú technológia a klímaválság árnyékában

A hőszivattyú technológia a klímaválság árnyékában

Hazai és külföldi előadókkal szervez konferenciát a Mahösz és a Media12 Budapesten

A Magyar Hőszivattyú Szövetség és a Media12 kiadó 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú technológia lehet.

Reagált az ÉMI a MÉGSZ levelére

A minőségellenőrző szervezet az előírásokban foglaltakhoz ragaszkodik

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) műkődésével kapcsolatos levelet küldött az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, kérve a szervezet munkáját szabályozó rendelet módosítását. Az ÉMI tevékenyéségét több pontban is bíráló írást korábban már közöltük, most változtatás nélkül adjuk közre az ÉMI lapunk kérésére adott reakcióját.

Az év épületgépészei

Az év épületgépészei

Az előző évek gyakorlata szerint idén is az Épületgépész Bál keretei között adták át az Év emberei kitüntetéseket, és a gépész szakma díjait. Lássuk, kiket tartott a szakma idén a legjobbaknak.

TÁMOGATOTT CIKK

CONSTRUMA: kedvezményes jelentkezés január 15-ig

CONSTRUMA: kedvezményes jelentkezés január 15-ig

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, a közép-kelet-európai régió vezető otthonteremtési kiállítási csokra, a CONSTRUMA 2020-ban április 1–5. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

TÁMOGATOTT CIKK

Egy lelkes apa az építőiparban

Egy lelkes apa az építőiparban

Az építőiparban volt alkalmam megismerni sok műszaki megoldást az évek során, mindig vannak új és érdekes igények, kihívások.

TÁMOGATOTT CIKK

3x3 REHAU padlófűtés akció

3x3 REHAU padlófűtés akció

3 akciós termék 3 hónapon keresztül

A REHAU rendszerekkel különösen gyors a padlófűtés-szerelés. A VARIONOVA rendszerlemez és a különösen rugalmas új RAUTHERM SPEED PE-Xa fűtéscső együttes alkalmazásával jobban halad az építkezés. Az akciós termékek most 20%-kal kedvezőbb áron vásárolhatók meg!

Kazán és kazán között…

Kazán és kazán között…

Manapság egy gázszerelő már jóval több szerszámot, alkatrészt kell magával vigyen a szervizautójában. Rengeteg típusú és üzemmódú kazánnal találkoznak a szakemberek. Az elmúlt húsz-harminc esztendő robbanásszerű változásokat hozott a technológiában. Nézzük át, mi is történt.

Mi legyen a gyűjtőkéményekkel?

Mi legyen a gyűjtőkéményekkel?

Itt vannak a VGF&HKL ankétjának előadásai

Hogyan cserélhetőek le az egycsatornás gyűjtőkéményekre illesztett régi gázkészülékek? – e kérdéskört járták körbe a VGF&HKL ankétjának előadói, résztvevői. A „Kéményseprő kontra épületgépész” címen meghirdetett esemény nem az ellentétek további kiélezésének, hanem a közös munka, az együttműködés hangsúlyozásának a jegyében zajlott.

Háromezer gázszerelő hiányzik a piacról

Háromezer gázszerelő hiányzik a piacról

A szakemberek szerint átképzéssel lehetne enyhíteni a problémán

Az idei ősz a szokásosnál is melegebb volt, ami kicsit több időt engedett a fűtőberendezések ellenőrzésére. Erre szükség is volt, hiszen az országban olyan méreteket öltött a szakemberhiány, ami mára az őszi biztonsági ellenőrzéseket is veszélyezteti. Több helyen akár heteket is kell várni egy ellenőrzésre vagy a hibás fűtőberendezés javítására.

Leépít a Mart

Leépít a Mart

December 1-től bezár a debreceni, a gyöngyösi, a székesfehérvári és a győri Mart üzlet. Bezár a bemutatóterem Dunakeszin, és ami talán a legfontosabb: „a cég munkatársainak egy részétől megválunk.” – közölte a Mart Kft. sajtóközleményében.

Kiadó a VGF&HKL szerkesztőségének korábbi irodája

Budapest XIII. kerületében, a Róbert Károly krt. 90. alatti központi elhelyezkedésű, háromemeletes, polgári társasházban egy 213 m²-es, kétszintes, nagy belmagasságú lakásból kialakított iroda kiadó rendelőnek vagy irodának.