Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Könnyebbé vált a társasházi napelemtelepítés

Könnyebbé vált a társasházi napelemtelepítés

Korábban minden tulajdonosnak rá kellett bólintania, hogy egy társasház tetejére napelem vagy napkollektor kerüljön, ám egy friss rendelet alapján a jövőben 75 százaléknyi szavazat is elegendő ehhez. A berendezés szolgálhatja akár csak az egyik lakás energiaellátást, de csak akkor, ha nem veszi el a helyet a közös költség csökkentése céljára szolgáló napelemnek.


Kandalló: hol és hogyan keressem?

Kandalló: hol és hogyan keressem?

Ezekben a hetekben az egyik slágertéma a fatüzelés lett. Sokan keresnek cserépkályhás mestereket, vagy fatüzelésű kazánokat, vaskályhákat állítanak szolgálatba. Ha megjött a kedv, nézzük át, hogyan is válasszunk.


Gázkazán és hőszivattyú? Előtérben a hibrid fűtési rendszerek

Gázkazán és hőszivattyú? Előtérben a hibrid fűtési rendszerek

A gázkazán és hőszivattyú együttese egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Nemcsak az új építésű épületekben szükséges megújuló energiák kötelező telepítése miatt, hanem az egyre inkább megtérülő, és gazdaságosabban működtethető rendszerek miatt is.


TÁMOGATOTT CIKK

Környezetbarát Nap a Weishauptnál

Környezetbarát Nap a Weishauptnál

Szeptember 8-án 11 és 16 óra között rendezik meg a Weishaupt Hőtechnikai Kft. VIII. Környezetbarát Nap elnevezésű rendezvényét. A társaság érdekes és hasznos programokkal várja a környezet védelme és a modern technológiák iránt elkötelezett érdeklődőket.


Gázgyár Danitz-pusztán

Gázgyár Danitz-pusztán

Lejönni a gázról – ez lenne most az aktuális feladat. Persze az is megoldás lehet, ha nem a gázról jövünk le, csak a külföldi földgázról – legalább egy kis részben. Hogy ez nem lehetséges? A Pécshez közeli Danitz-puszta állami gazdaságában már az 1950-es években is bizonyították, hogy de bizony az. Erről egy filmhíradórészlet is tanúskodik, amelyre nemrégiben bukkantunk rá a Nemzeti Filmintézet archívumában.


TÁMOGATOTT CIKK

IT-Cover: Optimális megoldás a bádogozás kiváltására ipari hűtési rendszerek esetén

IT-Cover: Optimális megoldás a bádogozás kiváltására ipari hűtési rendszerek esetén

Az ipari hűtési rendszerek egyik fontos kiegészítője a szigetelés madár-, időjárás és UV-álló burkolata. Mivel a bádogozás költségei az utóbbi időben jelentősen nőttek, ott, ahol nincs szükség magasfokú mechanikai védelemre, az optimális megoldás az IT-Cover lágy héjalások használata.


Hidrogént kevernek majd a földgázba

Hidrogént kevernek majd a földgázba

A kardoskúti tárolónál műszerezési és irányítási munkákkal kezdődik az átállás

Akvamarin – ez a neve annak a projektnek, amelynek célja, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. hidrogént is keverjen a földgázhoz. A munka első fázisára egy siófoki székhelyű társaság nyert el megbízást nettó 339 millió forint értékben.


Rezsikisokost tett közzé az MVM

Rezsikisokost tett közzé az MVM

Számos kérdést tisztáz az a tájékoztató, amelyet az MVM tett közzé, és pontról-pontra veszi végig, milyen módon érinti a fogyasztókat az áram- és gáztarifák változása. A lényeg: teljesen mindegy, eddig mennyit fogyasztottunk az idei évben, mert augusztus elsejétől indul az új rendszer, és jövő év július 31-ig tart. Ez alatt a kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022. 08. 01 és 2023. 07. 31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. Áram vonatkozásában a vezérelt (leánykori nevén éjszakai) és a „nappali” áram (A árszabás) külön fogyasztási helynek minősül, vagyis az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és a vezérelt mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót.


Az MVM tájékoztatója a rezsiárváltozásról

Jön a naparányos elszámolás

A lakossági fogyasztóknak továbbra is biztosított a rezsicsökkentés, de a jövőben rezsicsökkentett áron fogyasztható földgáz- és villamos energia mértéke megváltozik.


Korszerűtlen lakások, magasabb rezsi

Korszerűtlen lakások, magasabb rezsi

Magyarország lakásállománya energetikai szempontból kritikus állapotban van. Míg az új építésű lakásoknál a közel nulla energia szabályozás teljes mértékben megoldotta a problémát, a régi épületek energetikai korszerűsítése elmaradt. A korszerűsítés pedig nem a kazáncserével, fűtéscserével kezdődik, hanem a szigeteléssel, nyílászáró cserékkel.


Gázvezetékek nyomáspróbájának fejlődése

Gázvezetékek nyomáspróbájának fejlődése

A nyomáspróba az épületgépészet egyik legfontosabb biztonsági vizsgálata. Legyen akár vízhálózat, fűtésrendszer, gázhálózat, a nyomáspróba a legbiztosabb vizsgálata a szakszerű és hibamentes csőhálózati munkavégzésnek.


Itt vannak az új rezsiárak

Itt vannak az új rezsiárak

A hőszivattyúk felé billentik a mérleg nyelvét

A Magyar Közlönyben megjelent három rendelet, amelyek a rezsiárváltozás részletszabályait rögzítik. A meghatározott átlagfogyasztás felett a villamos energia esetében kisebb, a gáz esetében jelentős drágulás jön.


Komplex gondolkodást igényel az energetikai felújítás

Komplex gondolkodást igényel az energetikai felújítás

Ha valamikor, hát most igazán aktuális téma a lakások energetikai rendszereinek felújítása, modernizálása. A rezsiköltségek várható emelkedésének hírére felpezsdült az épületgépészeti piac, de abból a szempontból csínján kell bánni a vásárlással, hogy egy ilyen beruházás, ha jól akarjuk elvégezni, komplex feladat – szóval nem jó ötlet elkapkodni. Egyebek mellett ennek a komplexitásnak a hátteréről beszélt a VGF&HKL főszerkesztője, Szemán Róbert a Klubrádió Kulcsrakész című műsorában. Az épületgépész mérnök az adás második felében osztotta meg tanácsait a hallgatókkal.


TÁMOGATOTT CIKK

Tendenciák az épületgépészetben

Tendenciák az épületgépészetben

Fenntartható, gyors és sikeres megoldások az Uponortól

Az építőipar és az épületgépészeti ágazat hatalmas átalakuláson megy keresztül. Aki ehhez az iparághoz tartozik, az pontosan tudja, milyen nehéz megbirkózni a számos környezeti, szociológiai és technológiai változással, melyek száma és összetettsége folyamatosan növekszik. Ezeket a kihívásokat négy fő tendencia köré lehet csoportosítani: megváltozott vevői igények, a megfelelő berendezések kiválasztása és a technológiával való lépéstartás, a szakképzett munkaerő hiánya és az éghajlati változások.


Megjelent a VGF&HKL július-augusztusi száma

Megjelent a VGF&HKL július-augusztusi száma

Hőszivattyús átállás? Csak okosan!

A VGF&HKL hazánk piacvezető épületgépészeti szaklapja, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Cikkünkben a 2022/7–8. számunkat ajánljuk.


Felrobbant az épületgépészeti piac!

Felrobbant az épületgépészeti piac!

A rezsicsökkentés átalakításának hírére megmozdult az épületgépészeti piac. Ugyan a változás pontos részletei ebben a pillanatban még nem ismertek, az szinte bizonyos, hogy az áram- és gázszámlák jelentős növekedésére lehet számítani és ez számos érintett fogyasztót azonnali cselekvésre késztetett.


10 tipp, hogyan csökkentsük gázfogyasztásunkat

10 tipp, hogyan csökkentsük gázfogyasztásunkat

A rezsicsökkentés korlátozásának kormányzati bejelentése sok embert megijesztett és az első meghökkenés után elkezdtek azon gondolkozni, hogyan tudják a saját ingatlanjaik gáz- és áramfogyasztásait a meghatározott értéken belül tartani. Ebben segítünk cikkünkben, ahol tételesen felsoroljuk a legfontosabb energiatakarékossági lehetőségeket a teljesség igénye nélkül.


A Magyar Mérnöki Kamara elnökségének állásfoglalása a kata változásairól

A kata módosítása jelentős mértékben érinti a Magyar Mérnöki Kamarában tömörülő tervezők, szakértők, műszaki ellenőrök jelentős részét, ezért a MMK elnöksége állásfoglalását adott közre.