Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ablakok, záróra!

Ablakok, záróra!

Tilos lesz ablaknyitással szellőztetni az új rendelet szerint

Az új előírásnak megfelelően ablaknyitással már nem lehet megoldani az új építésű lakó- és nem lakóépületek szellőztetését, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével.

Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

Legfeljebb hárommillió forint, az anyagköltség és a vállalkozási díj fele – a legtöbbek fejében ez a kulcsmondata a januárban startoló támogatási rendszernek, amellyel a gyermeket nevelő családok lakásfelújítását segíti az állam. Ez valóban jól hangzik, de nem teljesen így van. Ha ugyanis a két költségelem nincs megfelelő egyensúlyban, nem kaphatjuk meg a kiadások felét, csak annál kevesebbet. Kalkulátorunk megmutatja, mire is számíthatunk!

Haladék a nulla energiaigényű épületeknek

Haladék a nulla energiaigényű épületeknek

Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás értelmében az előírást csak 2021. június 30-a után kell alkalmazni. A 25 százalékos megújulóenergia-részarány kiváltható lesz magasabb energiahatékonysággal is.

Ledugult hőcserélő: a szén-monoxid melegágya

Ledugult hőcserélő: a szén-monoxid melegágya

Régebbi, atmoszférikus kazánok hőcserélőjénél gyakran találkozhatunk a „ledugulás” jelenségével. Elsősorban a karbantartás hiánya a felelős, de a kialakult szennyeződéseket a por mellett a kondenzáció is okozhatja.

Kötelező lesz a takarékoskodás

Kötelező lesz a takarékoskodás

Januártól egy jelentős felújításon vagy bővítésen átesett lakóingatlannak be kell érnie évi 76 kWh energiával éves szinten, és olyan fűtési, hűtési rendszerrel kell rendelkeznie, amely alkalmas a helyiségenkénti szabályozásra. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a jogszabály-módosítás, ami nem sokkal az év vége előtt jelent meg a Magyar Közlönyben.

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2020-ban

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2020-ban

Híreinket, cikkeinket sokan olvassák. Alább a 2020-as év tíz legolvasottabb cikkét idézzük fel. Betiltották a klímák használatát? Mi az, amit iszunk? Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött. Megjelent az új MBSZ. Szakember ilyet nem vállal! Hatályos az új GMBSZ. Van műszaki megoldás a vírusfertőzések ellen. Tények a szájmaszkokról. „Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!” A hideg előhozza a hibákat.

Ajándékozzon karácsonyra VGF&HKL előfizetést!

Ajándékozzon karácsonyra VGF&HKL előfizetést!

Pillanatok alatt, érintésmentesen gondoskodhat egy igazán hasznos ajándékról épületgépész vagy víz-, gáz-, fűtésszerelő vagy klíma-, hűtő-, légtechnika-szerelő rokonának, barátjának, munkatársának.

Állásfoglalás a komfortszellőzés elfogadottságáért

Állásfoglalás a komfortszellőzés elfogadottságáért

Közös állásfoglalásban hívja fel a figyelmet három nagy, Magyarországon is jelen lévő légtechnikai vállalat a gépi szellőzés kedvező energetikai és egészségügyi hatásaira, ezzel párhuzamosan pedig javaslatokat fogalmaz meg egyebek mellett a vonatkozó a szabályozási környezet átalakítására, illetve a támogatott lakásfelújítási beruházások körének bővítésére. A dokumentumot, amelyet az Aereco Légtecnika Kft., a Kamleithner-Budapest Kft. és a Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet vezetői írtak alá, mint lapunk felfogásával megegyező állásfoglalást, változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

Saját otthonához riasztották a tűzoltót

Szerencsére jól működött a CO-érzékelő, így nem történt tragédia

Szén-monoxid-szivárgás miatt riasztották a székesfehérvári tűzoltókat nemrégiben egy családi házhoz. A családfő a riasztás előtt nem sokkal indult dolgozni – a megyeszékhely tűzoltó-parancsnokságára. Csak menet közben derült ki számára, hogy a saját otthonába kell kivonulnia, ahol a szén-monoxid-riasztónak hála senkinek sem esett baja. A szivárgás forrása egy cserépkályha volt.

Ólomszennyezéssel érintett családok jelentkezését várjuk

Ólomszennyezéssel érintett családok jelentkezését várjuk

Olyan kisgyermekes családokat keresünk, amelyek lakásában ólomból készültek a vízvezetékek, így ki vannak téve annak az egészségügyi kockázatnak, amelyet az ólommal szennyezett csapvíz fogyasztása jelent.

Megéri klímával fűteni!

Megéri klímával fűteni!

Split klímával történő fűtés esetén bizonyos kompromisszumok megkötése elengedhetetlen. A klímák beltéri egysége zajt produkál, felfűtésnél – a hőtágulás hatására – a kondenzátoron pattogó hangot lehet hallani. Van némi szélzaj is, ami elsősorban a készülék teljesítményétől függ. Viszont a helyiséget a klímafűtés néhány perc elteltével felfűti, azonnal érezhető a hatása, szemben a padló- vagy a falfűtéssel, amely akár órákig is eltarthat. Nem beszélve arról, hogy utóbbi kiépítése sokkal költségesebb, és elsősorban az új építésű lakásoknál jöhet szóba, ráadásul a pontos kivitelezés időigényes folyamat. Egy split klíma bárhol, bármikor felszerelhető, a megfelelően képzett szakemberrel telepíthető és beüzemelhető, akár néhány óra alatt is.

Az igazság szakértője

Az igazság szakértője

Mire jó egy épületgépész igazságügyi szakértő?

Bokor András nevét a szakmában szinte mindenki ismeri, és méltán elismeri. A minap tervezői munkásságáért Macskásy Árpád Alkotói Díjban részesült szakembert kérdeztük az igazságügyi szakértés jelentőségéről, folyamatairól, a hazai építőipar helyzetéről.

TÁMOGATOTT CIKK

Gree GMV6 – a VRF rendszerek új generációja

Gree GMV6 – a VRF rendszerek új generációja

Az elmúlt évek alatt a folyadékhűtők mellett folyamatosan növekvő piaci részesedést szereztek maguknak a VRF rendszerek. Ez nem véletlen. Egyre több beruházó és kivitelező fedezte fel ezen berendezések előnyeit, melyek mind az üzemeltetésben, mind a kivitelezésben is meghatározóak.

Az ereszcsatorna

Az ereszcsatorna

A csapadékvíz-elvezető rendszerekben kiemelkedő fontossággal bírnak az ereszcsatornák. A kivitelezésnél fontos a precizitás, a megfelelő anyaghasználat és anyagminőség. Ugyan bádogos szakembert ma már nagyon nehéz találni, mi az épületgépészet szempontjából vizsgáljuk meg a kérdést.

Klímafűtéses otthonokat keresünk

Klímafűtéses otthonokat keresünk

Egy tanulmány elkészítéséhez kérjük az épületgépészek segítségét, hogy olyan lakásokat találjunk, ahol gázkonvektor kiváltására klímafűtést szereltek fel, mert szeretnénk felmérni ezeknek a lakásoknak az energetikai jellemzőit.

TÁMOGATOTT CIKK

Környezetkímélő HVAC-rendszer új kompresszortechnológiával az LG-től

Környezetkímélő HVAC-rendszer új kompresszortechnológiával az LG-től

Bemutatkozik a Therma V R32 Split hőszivattyú

Környezetbarát és hatékony R32-es hűtőközeg, a csavarkompresszorok és a forgó dugattyús kompresszorok legjobb elemeit egyesítő R1 kompresszor, 4,65-ös SCOP érték és A+++-os energiahatékonyságú fűtés – ez jellemzi a legújabb LG Therma V R32 Split HVAC-rendszert, amelyet új és felújított épületek esetében egyaránt ajánl a gyártó.

OMÉN 2020: rangos elismerést kapott Bokor András

OMÉN 2020: rangos elismerést kapott Bokor András

Tervezői munkásságáért lapunk rovatvezetője kapta idén a Macskássy Árpád Alkotói Díjat

Bár az idei Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) a járványhelyzet miatt a világhálóra költözött, a szokásos évi díjak korántsem virtuálisak. A VGF&HKL természetesen elismerését fejezi ki minden kitüntetett felé, annál is inkább, mert az egyik „legfényesebb” kitüntetéssel lapunk állandó munkatársa, Bokor András szakmai tevékenységét ismerte el a bíráló bizottság. Az igazságügyi szakértőként is dolgozó tervező, épületgépész mérnök tanulságos történeteit alighanem minden olvasónk jól ismeri.

Inkább a csempe menjen, mint hogy az ólomcső maradjon!

Lapunk cikksorozatban igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt jelentenek a vízfogyasztók számára az ólomból készült strangok és leágazó vezetékek. A végső megoldás ezek cseréje, ami technikailag nem bonyolult, de esetenként sziszifuszi munka. Vegyük most sorra az ólomcsövek kiváltásának menetét, és az esetleges buktatókat, amelyek leggyakrabban a lakók ellenállása miatt jelentkeznek.