VGF szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Új kezekben a Messe Frankfurt hazai képviselete

Új kezekben a Messe Frankfurt hazai képviselete

Nemcsak új, de nagyon is jó kezekbe került a világ vezető kiállításainak és konferenciáinak otthont adó messe frankfurt. Az ipar számos területén szervez kiállítást a vásárközpont, így az építőipar két legismertebb nemzetközi kiállításának a Light + Building-nek és az ISH-nak a házigazdája.

Magyar Épületgépészek Napja 2017

Magyar Épületgépészek Napja 2017

Fókuszban az épületgépészet műszaki „patológusa”

A Magyar Épületgépészek Napja számos érdekes és különleges programmal várja az érdeklődőket. Szeretnénk felhívni a figyelmet december 1-jén, a BME K épületének dísztermében 15:15-től tartandó előadásra, ahol Bokor András épületgépész igazságügyi szakértő beszél tervezési és kivitelezési hibákról.

Megjelent a Magyar Energetika legfrissebb száma

Megjelent a Magyar Energetika legfrissebb száma

A 2017. decemberi szám fókusztémája: Paks II. Aszódi Attilától két cikket is közöl a lap, amely az új atomerőmű létesítésével foglakozik. A hazai erőművek rendszeréről ad teljes képet Stróbl Alajos – Vitatható gondolatok az erőműépítésről címmel.

Fűtési rendszerek átmosása

Fűtési rendszerek átmosása

Elejét kell venni a meghibásodásnak

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhet meg a gondos eljárás, többek között a hőcserélők lyukadását, a kazán tönkremenetelét, a rendszer dugulását. Szaklapunk a gyakorlat ismerőjét, Németh Andrást kérdezte a témában, aki saját maga készítette berendezéssel végzi több éve sikeresen a fűtési rendszerek átmosását.

Klímák és a zajok

Klímák és a zajok

A zajos klíma télen-nyáron sok kellemetlenséget okoz. Társasházi lakásokban nemcsak a felhasználónak, de sok esetben a lakótársaknak is álmatlan éjszakákat okoznak. Mit tehetnek a gyártók, és mit tehet a felhasználó, hogy csökkenjen a zajszint?

Ma még gőzhengerként pörög az építőipar – 2020-ig tart a jó világ?

Ma még gőzhengerként pörög az építőipar – 2020-ig tart a jó világ?

Az építőipar évről-évre rekordokat dönt, és felvetődik a kérdés, meddig tart a lendület. Gazdasági szakértők 2020-ra visszaesést jósolnak. Biztos azonban az elkövetkezendő két-három év töretlen lendülete.

TÁMOGATOTT CIKK

Paks II. konferencia

Paks II. konferencia

A szakmáról, politikamentesen

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvénysorozat keretében a VGF és Magyar Energetika szaklap kiadója konferenciát szervez Paks II témakörében december 1-jén, 13-tól 16 óráig. A rendezvény helyszíne Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének 50-es terme.

Ingyenpénzből napelem?

Ingyenpénzből napelem?

Újabb hatalmas EU-pályázat jön

Elindult a társadalmi egyeztetése egy 35 milliárd forintos felhívásnak, amely a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását támogatja majd jövő februártól. A pályázat vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyből például napelemes rendszer is telepíthető. Ezen kívül egy 52,5 milliárd forintos keretösszegű vállalkozói energiahatékonysági pályázat is megjelenik majd január közepén.

Fény, levegő, biztonság

Felülvilágítók az épületgépészeti gyakorlatban

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el, melyek: a bevilágítás, a hő- és füstelvezetés, és a szellőztetés. Mindhárom egyformán fontos kellene, hogy legyen, ezzel szemben a költségminimalizálásnak köszönhetően a hazai gyakorlatban csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt.

Digitális Közmű a jövő

Digitális Közmű a jövő

A 49. Nemzetközi Gázkonferencia és szakkiállítás köszöntő beszédében Csiba Péter az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a jövőben nem árverseny, hanem innovációs verseny kezdődik, ahol a gáz és áramszolgáltatók a fejlesztésekben és egyedi megoldásokban fognak versenyezni a fogyasztókért. Ezt erősített meg Kóbor György a Nemzeti Közmű elnök-vezérigazgatója, aki a Digitális Közmű eszméjében elsősorban az informatikai fejlesztésekben és a gázszektor folyamatinak digitalizációjában látja a jövőt.

Kié lesz az Épületgépész „Oscar”?

Kié lesz az Épületgépész „Oscar”?

A szakmai szervezetek (MMK, BME ÉPGET, MÉGSZ és a MÉgKSZ) a „Magyar Épületgépészek Napja 2017” rendezvényhez kapcsolódva idén is díjazni kívánja a szakma szereplőit kiemelkedő tevékenységük elismeréseként. November 10-ig adja le jelölését! Már csak két napig van rá lehetősége!

TÁMOGATOTT CIKK

A HAJDU Zrt. az épületgépészetben

Legtöbbünknek a HAJDU hallatán az „elpusztíthatatlan” Energomat automata mosógép jut eszébe, melyből még a gyártás után negyven évvel is találhatunk működőképes darabot. A HAJDU Zrt. napjainkban már épületgépészeti berendezések gyártásával foglalkozik. A termékpaletta oly annyira széles, hogy egy hőközpont fő berendezései is kiválaszthatók a HAJDU kínálatából.

Ízelítő a VGF novemberi lapszámából

Ízelítő a VGF novemberi lapszámából

November másodikán jelenik meg a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap kilencedik idei lapszáma. Betekintő a szokásosan gazdag tartalomba.

Fagyálló hőátadó folyadékok

Fagyálló hőátadó folyadékok

A fagyálló hőátadó folyadékokat ma már meglehetősen széles körben használják az épületgépész gyakorlatban. Akár hűtőszerkezetekről, hőszivattyúkról akár napkollektorokról, talaj kollektorokról legyen szó, a minőségi, a megbízható hőátadó folyadékok használata elengedhetetlen. A fagyálló tulajdonság a legfőbb, de nem mellékes a folyadékok élettani és egyéb kémiai hatása sem.

Találkozzunk! – MÉN 2017

Találkozzunk! – MÉN 2017

Idén 22. alkalommal rendezik meg a Magyar Épületgépészek Napját, az évet lezáró nagy szakmai találkozót, ahol Bokor András épületgépész igazságügyi szakértő, a VGF szakértői rovatának gondozója is előadást tart „Tervezői hibák az épületgépészetben egy igazságügyi szakértő szemével” címmel.

Üllő és verő között a kéményellenőrzés

Üllő és verő között a kéményellenőrzés

Az államelnök nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt, melyet a parlament előzetesen elfogadott. A szakma üdvözli a döntést, mert az égéstermék elvezetők vizsgálata életeket menthet, annak hiánya pedig növelheti a CO mérgezések számát Magyarországon.

A kéményseprők nomád élete

A kéményseprők nomád élete

Az országgyűlés 2017. október 17.-i döntése értelmében, megszűnik a családi házak évente, illetve kétévente szükséges kéményellenőrzésének kötelező jellege. A döntés indoklásaként a családokat súlytó adminisztrációs és időbeli leterheltséget említik, míg a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba szerint, a döntés láncreakciót fog elindítani.

Indul a fűtési idény

Országosan október 15-én kezdődik a hivatalos fűtési idény, de van, ahol már egy hónapja javában dübörögnek a radiátorok. Vannak olyan családok is, akik az egyedi fűtőberendezésük bekapcsolását az utolsó pillanatig halogatják.