VGF szaklap

Ingyenmunka?

Ingyenmunka?

Egy törvényjavaslat szerint nőne a nem fizetett túlórák száma, lehetősége, a kollektív szerződéses cégek esetében. Szerencsére az épületgépészeket foglalkoztatók jellemzően nem ilyen, általában multicégek, de azért sok épületgépész dolgozik multik üzemeltetésében, nekik ez bizony nagyon nem lesz jó.

Vége a szénnek?

Vége a szénnek?

A készülő jogaszabálytervezet szerint gyakorlatilag igen. A sok, a fatüzelés betiltásával kapcsolatos rémhír után ez végre reálisnak tűnik, ugyanis a háztartási széntüzelést egyszerűen azzal meg lehet, hogy hazánk egyetlen lignitbányája ezentúl nem szolgálja ki a lakosságot.

A cégek átvehetik a szakképzést?

A cégek átvehetik a szakképzést?

Legalábbis léteznek ez irányú kezdeményezések. A legutóbbinál egy multi a saját, természetesen szuper tanműhelyében gépi forgácsoló, CNC gépkezelő, gépgyártás technológiai technikus tanulókat oktat a duális képzés keretein belül. Mindez annak lehet az előfutára, hogy amely cégnek szüksége van szakemberre, az már a középiskolában kiválasztja és képezi, saját technológiájára tanítja őket.

Menő lett a CO-vészjelzős csalás

Menő lett a CO-vészjelzős csalás

Tavaly Tigáz, idén Főgáz területen jelentek meg olyan csalók, akik a gázszolgáltatóra hivatkozva, annak embereinek kiadva magukat szerelnek fel CO-vészjelzőket, persze jó pénzért. A CO-vészjelzők VGF általi kommunikációjának, ismetségének „mellékhatása”.

Megújul az ÉTDR

Megújul az ÉTDR

Megújul az ÉTDR ügyféloldali felülete, könnyebbé válik az építéshatósági ügyintézés – jelentette be Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár a Construma építőipari kiállításon, 2017. április 6-án.

Épületgépész Forma-1, újabb futamok a Construmán

Épületgépész Forma-1, újabb futamok a Construmán

Az I. VGF épületgépész Forma-1 második és harmadik futamának a Construma-Hungarotherm kiállítás adott otthont 2017. április 5–9. között. Ez alkalommal 10 járgány került kiállításra, a futamokon túl a kiállítás ideje alatt bárki beleülhetett, és kipróbálhatta azokat.

Fusizik a Katasztrófavédelem?

Fusizik a Katasztrófavédelem?

A Kéményseprők Országos Szakszervezete szerint igen, azaz egy központilag szervezett GMK működik a Katvéd kéményseprőinél. Tevékenységük lényege: ha olyan ingatlanban sepernének, amelyről kiderül, hogy cég van bejelentve oda, gyorsan „átveszik” a magáncéges dzsekijüket, és immár jó pénzért seprik az adott kéményt. Gáz, sőt füstgáz, ha igaz a hír, márpedig a KOSZ-osoknak belső infóik vannak.

Szuperhősöket a magyar oktatásba!

Szuperhősöket a magyar oktatásba!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetek címmel hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A társadalmi felelősségvállalási program célja a felnövekvő generáció energiatudatos szemléletének formálása, rendhagyó eszközökkel.

Ha senki nincs, ki felrobbantson…

Első alkalommal nyitottuk meg a Construmán épületgépészeti kalandparkunk kapuit, ahol a látogatók testközelből ismerkedhettek meg a szakma elméleti és gyakorlati tudnivalóival.

TÁMOGATOTT CIKK

Rézcsőszerelési tanfolyam

Rézcsőszerelési tanfolyam

A kétnapos tanfolyam első napján a rézcsőszerelés elméletével ismerkedhetnek meg a résztvevők, a második napon gyakorlati tudásukat csiszolhatják tökéletesre. A tanfolyam elméleti és gyakorlati vizsgával fejeződik be, amelynek sikeres elvégzését tanúsítvány igazolja, melyet többek között a gázszolgáltató vállalatok is kérnek és elfogadnak keményforrasztásos és présidomos rézcsöves gázszerelés engedélyezéséhez.

Gyűjtőkémény: ez ma a sláger

Gyűjtőkémény: ez ma a sláger

Teltház volt a VGF szaklap és VGF Képzési központ közös szervezésében megtartott „Társasházak fűtési megoldásai” című szakmai napon, ahová elsősorban közös képviselők és kivitelezők, közel 200-an látogattak el.

Minden lakás fűtéskorszerűsítésére létezik megfelelő műszaki megoldás

Minden lakás fűtéskorszerűsítésére létezik megfelelő műszaki megoldás

Rövid időn belül több százezer lakásban kerülhet sor kazáncserére, mivel megnőtt a kereslet az energiatakarékos kondenzációs kazánok iránt, viszont az épületek többségében át kell alakítani a kéményeket. Nagy problémát jelentenek a társasházakban elterjedt gyűjtőkémények, mert az ezekhez tartozó hőtermelők cseréjét a készülékek tulajdonosai egyedül nem végezhetik el.

Gázszivárgásokat derít fel a Google Street View

Gázszivárgásokat derít fel a Google Street View

Infravörös lézerrel működő gázérzékelőkkel szerelték fel a Google Street View autóit a a Colorado Állami Egyetem kutatói, egy projekt keretében. A földgázvezetékek szivárgásait derítik fel a módszerrel.

Jön a 120 oldalas áprilisi lapszám

Jön a 120 oldalas áprilisi lapszám

Április 3-án jelenik meg a VGF szaklap következő, 120 oldalas száma. Előfizetőink számára az elektronikus változat már aznap elérhető honlapunkon.

Egy bécsi lakás feleannyi energiát fogyaszt, mint egy budapesti?

Egy bécsi lakás feleannyi energiát fogyaszt, mint egy budapesti?

Ezt a sommás megállapítást olvashattuk a napokban az országos sajtóban. Pontosítsunk: a ránk nézve szomorú arány öt évvel ezelőtti adatokra, és csak a lakások fűtésére fordított energiafelhasználásra igaz.

Támogathatók a gázkonvektorcserék is

Támogathatók a gázkonvektorcserék is

A gázkonvektorokat kicsit mostahagyermekként kezeljük, mert bár 3 millió üzemel belőlük Magyarországon, elavult technológiának van elkönyvelve. De azért vannak társasházak, ahol a pénzügyi és a helyi viszonyok miatt gyakorlatilag csak ezek jönnek szóba; nekik próbálunk segíteni.

Mi kókadozunk, a növények virulnak

Mi kókadozunk, a növények virulnak

A nyílt égésterű fűtőberendezések megszívják a régi, huzatos, gerébtokos ablakokat, és jól átszellőztetik a lakóteret. Gond akkor van (általában), amikor kicserélik a nyílászárókat; ilyenkor esélyes a CO-visszaáramlás és -mérgezés. A megoldás a kazáncsere, zárt égésterűre. De vajon a kondenzációs kazán mindent megold?

Folytatódik az Otthon melege program

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára bejelentette: megjelenik a családi házak és társasházak komplex fűtéskorszerűsítését, kazán- és konvektorcseréjét, illetve a kiegészítő elemek, például kémények felújítását, cseréjét támogató pályázat.