VGF szaklap

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

Szurkoljunk a magyaroknak a szakmák olimpiáján!

A víz- gáz- és fűtésszerelők mezőnyében a budapesti Török Balázs Máté képviseli hazánkat

Ma kezdődik, és augusztus 27-én ér véget a WorldSkilss Kazan 2019. Az oroszországi városban rendezett szakmai versenyen 22 számban indul magyar versenyző, ami rekordnak számít a rendezvény eddigi történetében.

Bemutató túra a Szoláris faluban a lapcsoportunk előfizetőknek

Bemutató túra a Szoláris faluban a lapcsoportunk előfizetőknek

Szeptember 5-én „szakmai túrát” szervezünk a Szentendrén épített Szoláris faluba épületgépész és épületvillamossági szakemberek részére. Nézze meg Ön is, mit lehet kihozni épületgépészeti szempontból a Kádár-kockákból!

Ködhűtés ködösítés nélkül

Ködhűtés ködösítés nélkül

Hazánkban is egyre inkább elterjedt a ködhűtő ventilátor. A készülék a vizet 5-10 mikron nagyságú vízcseppekké porlasztja, aminek hatására az azonnal elpárolog, miközben hőt von el a környezetéből. De léteznek más elven működő berendezések is…

Fűtőpatron a hőszivattyúkban

Szívat a fűtőpatron?

Számos kérdést vetnek fel a hőszivattyúkba beépített fűtőpatronok. Hogyan számolják a gépek COP, SCOP értékét, alacsony külső hőmérsékleten a teljesítményét? Kaphat-e kedvezményes tarifát az ilyen gép az áramszolgáltatótól? Vitaindítóként ennek a kérdéskörnek jártunk utána.

Heti 400 ezer forintos fizetés

Heti 400 ezer forintos fizetés

Az egyéni vállalkozók krémjébe tartoznak a vízvezeték-szerelők Angliában

Júliusban átlagosan heti 1139 font – nagyjából 400 000 forint – jövedelemre tettek szert a szigetországban egyéni vállalkozóként dolgozó vízvezeték-szerelők – tette közzé egy brit társaság. Ebből a pénzből persze még adózni is kell, de ami marad, még mindig sokkal több, mint az ottani átlagbér.

Bonjour energiatakarékosság!

Bonjour energiatakarékosság!

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt! Egy élhető, és minden szempontból megvalósítható házat terveztek.

TÁMOGATOTT CIKK

Műszaki szigetelések

Műszaki szigetelések

Már Magyarországon is kapható a Knauf Insulation horvátországi gyárában, Ecose kötőanyaggal előállított, speciális drótfonatos paplan és a szerbiai, OEM termékekre specializálódott gyárban előállított, kandalló és kémény szigetelésére alkalmazható termék.

Fontosabb a festés, mint a kazán karbantartása?

Fontosabb a festés, mint a kazán karbantartása?

Sokszor foglalkoztunk már azzal, miért elengedhetetlen rendszeresen ellenőriztetni és megfelelő műszaki állapotban tartani a gázkészülékeinket, s egy friss brit felmérés adatai szerint a szigetországban sem felesleges erre felhívni a figyelmet. A válaszadók huszonnégy százaléka még soha nem hívott kazánszerelőt készüléke átvizsgálására, karbantartására.

Amerika fúrja a gázvezetéket

Az amerikai szenátusi külügyi bizottság szerdán támogatta az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésében részt vevő cégek elleni szankciókat – tette közzé az MTI. A republikánusok közül csak egy képviselő szavazott az előterjesztés ellen.

Mire jó a mobilklíma?

Mire jó a mobilklíma?

Mobilklímát használni csak ott érdemes, ahol a műszaki, vagy gazdasági lehetőségek nem engedik meg split rendszerű berendezések telepítését. A napokban az egyik cég két terméket visszahívott, mert a készülékek tűzveszélyesek. Nézzük át, mi a helyzet a mobilklímákkal.

Vitaindító kazáncserékhez

Vitaindító kazáncserékhez

A nyár közepe a készülékcserék időszaka. A tulajdonosok javarészt ilyenkor döntik el, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezen felül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Mobilklímákat hív vissza a gyártó

Mobilklímákat hív vissza a gyártó

FAST Hungary Kft. arra kéri az ügyfeleit, akik a közelmúltban Sencor SAC MT1221CH, illetve SAC MT1222CH mobil klímát vásároltak, hogy ne használják a termékeket, azokat áramtalanítsák, mert a készülék tűzveszélyes és vegyék fel a céggel a kapcsolatot.

Elektromos fűtés, rossz minősítés

Elektromos fűtés, rossz minősítés

Hiába van napelem

Hogy milyen energetikai besorolást kap egy épület, azt nagymértékben befolyásolja a gépészet. Hiába kombináljuk napelemmel az elektromos fűtésünket, akkor sem lesz a tanúsítvány szerint korszerű az épületünk. Viszont, ha ON/OFF helyett heti programozású termosztátot szerelünk fel, akár egy kategóriát is javulhat a minősítés. A hőszivattyú környezetből felvett energiája viszont megújuló energiának minősül.

Új kézben a Mart

Új kézben a Mart

Új tulajdonos, új ügyvezetés, új álmok

A cég csődeljárásában a végletekig küzdő Wolfgang Hatzl nevéhez köthető Mart Kft.-ben már a tavalyi évtől tulajdonosként szerepelt Hatzl úr mellett a PRIMACTIVA Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., aminek a bevonása a tagok közé a csődeljárás miatt volt szükséges.

Hamarosan indul a gázkészülék-karbantartási szezon

Hamarosan indul a gázkészülék-karbantartási szezon

Megkezdődött a nyári karbantartási szezon. Hirdetnek a szerelők, némelyik ingyen kiszállást emleget, sőt, nyugdíjas kedvezménnyel, diákkedvezménnyel is találkoztunk már. De számtalan olyan megrendelő is van, aki karbantartás címén akarja készülékét javíttatni. A félreértések elkerülése végett a munkával kapcsolatos tudnivalókat előre tisztázni kell!

Bajban a FŐKÉTÜSZ?

Bajban a FŐKÉTÜSZ?

Több megkeresés is érkezett szaklapunkhoz a kéményesek részéről, hogy valami nincs rendben a FŐKÉTÜSZ háza táján. Többen említették, hogy augusztusig nem adnak ki kéményengedélyeket, illetve többen a Kft. dolgozói közül beadták felmondásukat.

Elektromos Fűtés Konferencia

Elektromos Fűtés Konferencia

A MEDIA12 tisztelettel meghívja önt Elektromos Fűtés Konferencia című rendezvényére, melynek időpontja: 2019. szeptember 19., csütörtök,10 óra. Helyszín: HUNGEXPO Zrt. 25-ös pavilon. 1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Ingyen látogathatók a jövő házai

Tíz mintaházat épített közel 400 fiatal egyetemista, a Solar Decathlon 19 nemzetközi építészeti verseny alkalmával, Szentendrén. Tíz versenyszámban mérik össze tudásukat a csapatok, de ami a legérdekesebb, hogy bárki megtekintheti a kész mintaházakat. Július 13-tól hivatalosan is látogatható az ÉMI ipari parkjában, ahol a semmiből húzták fel ezeket a modern, építészeti és épületgépészeti szempontból is egyedülálló házakat.