VGF&HKL szaklap

Találkozzunk virtuálisan!

Találkozzunk virtuálisan!

Az internetre költözik az idei Műegyetemi Épületgépész Napok

Az időpont nem változott, de az idei rendezvény jelentősen más lesz, mint amit megszokhattunk az elmúlt huszonöt évben. November 26–27-én ugyanis a járványveszély miatt virtuálisan rendezik meg Műegyetemi Épületgépész Napokat. Lesznek konferenciák és továbbképzések, a kiállításokat pedig egy héten át látogathatja majd a nagyközönség az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) honlapján.

Felelősség és szakértelem

Felelősség és szakértelem

Megjelent a VGF&HKL szeptemberi lapszáma

Minden szakma alapja, pláne, ha hivatásként tekint rá a művelője, a felelősségteljes munkavégzés. Igaz ez természetesen az épületgépészetre is, sőt, talán még hatványozottabban, mint sok egyéb szakmára. Hiszen a hanyag tervezés, rossz kivitelezés ezen a területen nem csak anyagi hátrányt, sok esetben tragédiát is okozhat. És persze ennek az ellenkezője is igaz, szakszerű munkával nem csupán egy műszaki problémát oldhatunk meg, de komfortosabbá, élhetőbbé is tehetjük a megrendelők életét. A VGF&HKL szaklap szeptemberi számának olvasói szemezgethetnek azokból a cikkekből, amelyek így-vagy úgy, de a felelősség fogalma köré szerveződnek.

Aknák: vigyázat, nem robban!

Aknák: vigyázat, nem robban!

A különböző aknák az ivóvíz, szennyvízhálózat kiépítésében fontos szerepet játszanak. Készülhetnek egyedileg, de a kereskedelemben előre gyártott, műanyag aknák is vásárolhatók. Az utóbbiak lényegesen olcsóbbak, és a szabványi előírásoknak biztosan megfelelnek. Azonban nem minden helyre telepíthetők.

Kondenzációs kandalló fatüzeléssel?

Kondenzációs kandalló fatüzeléssel?

Igen, létezik. Füst nélkül izzik el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsát ki a légkörbe környezetszennyező gázokat. Kondenzációs képessége pedig egészen különleges.

HMV fertőtlenítés

HMV fertőtlenítés

Hogyan csinálják?

Az épületek melegvíz-ellátásának higiéniáját elsősorban a legionella baktérium veszélyezteti. A csővezetékekben kialakuló biofilmréteg melegágya a kórokozók elszaporodásának, melyek ellen vegyszeres védelem nélkül szinte lehetetlen védekezni. Az UV fénnyel történő besugárzás növelheti a biztonságot, a HMV 65 °C fölé történő időszakonkénti felmelegítése is alternatíva, azonban költséges megoldás, és számos problémát helyez előtérbe.

TÁMOGATOTT CIKK

Uponor ötrétegű vezetékrendszer nagy épületekhez

Uponor ötrétegű vezetékrendszer nagy épületekhez

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is kiviteleznek. A csővezetékek kiválasztásakor sok tervező és kivitelező 50 mm–es méretig használja az ötrétegű rendszereket, felette pedig már más anyagú rendszerek nyújtanak számukra megoldást. Tapasztalatunk szerint ezen gondolatot elsősorban az esetleges magas ár vagy a beszerzési nehézségek félelme okozza.

TÁMOGATOTT CIKK

Mindent egyszerre

Mindent egyszerre

Avagy sokrétű stúdiószigetelés Tektalannal

Egy még a tavalyi évben indult, de csak idén elkészült projektet mutatunk be. Egy kis méretű videóstúdió kialakításához kérték a Knauf Insulation segítségét. A meglehetősen régi épületrész hagyományos téglából készült, nagyobb részben alumínium lemez, kisebb részben cserép borítású tetővel. Az építő szerette volna egy szigetelőanyaggal megoldani az épület hő- és hangszigetelését is. Miután ebben a stúdióban hangfelvétel is történik, a megfelelő akusztikai kialakítás is szempont volt, egy csendes, minél kisebb utózengésű tér kialakítása volt a cél.

TÁMOGATOTT CIKK

Tiszta levegőt!

Tiszta levegőt!

Központi hővisszanyerős szellőztető akció

A Kamleithner-Budapest Kft. „Tiszta levegőt!” címmel akciót hirdetett HELIOS KWL® hővisszanyerős szellőztető rendszereire.

TÁMOGATOTT CIKK

GREE inverteres folyadékhűtők

A legfejlettebb technológiát képviselve és kiszolgálva a hűtéstechnikával szemben támasztott legmagasabb igényeket is, megérkeztek a COOL4U raktárába a GREE gyártmányú, teljesen inverteres folyadékhűtők. A modulárisan összekapcsolható készülékek 32 és 65 kW-os hűtési teljesítményben érhetők el és alkalmazhatók komfort vagy ipari célokra. egyaránt.

TÁMOGATOTT CIKK

Innovatív indirekt forróvíztároló

Innovatív indirekt forróvíztároló

A HAJDU a magyar emberek otthonának megbízható tagja és hosszú évtizedeken keresztül szolgálta és szolgálja ma is a családok kényelmét. A HAJDU azokra a vevőire is gondol, akik számára fontos, hogy a használati meleg víz előállítása alternatív megoldásokkal is biztosítható legyen. Nemrég egy már közismert HAJDU termék, a HAJDU IDE…F indirekt forróvíztároló megjelenése és tudása újult meg.

101 napot kell várni egy épületgépészre

101 napot kell várni egy épületgépészre

Februárban még rosszabb volt a helyzet, de koronavírus-járvány hazaűzhette a külföldön dolgozó szakemberek egy részét

A Mapei Kft előbb idén februárban, a koronavírus-járvány előtt, majd júliusban is felmérte, hogy mennyi idő telik el az építőiparban egy szakember felkeresése és a munka megkezdése között. Februárban 135 nap volt az átlagos várakozási idő, júliusban már „csak” 119, ami azt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent a szakemberhiány Magyarországon – és persze a beruházások is visszaestek valamelyest. Egy kisebb felmérést lapunk is szeretne elkészíteni, kérjük, segítse a munkánkat a cikk végén található kérdőív kitöltésével!

Még egy szó a számláról

Még egy szó a számláról

A számlaadás eleddig papír alapon történt, megírtad, aláírtad, lepecsételted, majd amikor kellett, a NAV felé bevallottad. Idén július 1-től azonban bonyolódott a helyzet, elektronikusan könyvelned is kell.

Padlófűtés-szabályzás egyszerűen

Padlófűtés-szabályzás egyszerűen

A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Sőt, sokszor nem is hozzák az elvárt eredményeket. A szabályozásra egy jó, egyszerű megoldást jelenthetnek a kapillárisfejek.

TÁMOGATOTT CIKK

A VRF rendszerek és a >B< MaxiPro préskötés

A VRF rendszerek és a >B< MaxiPro préskötés

A split, multisplit, VRF rendszerek elterjedése előtt jellemzően ablakklímák terjedtek el. Ezek a berendezések energetikailag, esztétikailag és komfort szempontjából is problémásak voltak. Ezek után kezdtek elterjedni az úgynevezett split, multisplit (osztott) klímák, amik jobb komfortot nyújtottak, de az energetikai és esztétikai problémák továbbra is fennálltak, a kültéri egységben beépített fix fordulatú kompresszorok miatt.

Ünnepel a Pollack

Ünnepel a Pollack

Kereken 50 éves a gépészmérnökképzés Pécsett, várják az egykori hallgatók fotóit, videóit

1970. október elsején indult a gépészmérnök főiskolai képzés Pécsett, a frissen átadott Boszorkány úti kampuszon. Az elmúlt ötven év alatt gépészmérnökök ezrei szerezték itt diplomát főiskolai, egyetemi vagy szakmérnöki képzéseken.

Hőkamerával a hibák felderítéséért

Hőkamerával a hibák felderítéséért

Az épületenergetikai vizsgálatoknál a hőkamera használata nagyban megkönnyíti a szakemberek munkáját. Az épületgépészeti gyakorlatban is óriási hasznot hozhat a termokamera, mert használatával megelőzhetőek a nélkülözhetetlen feltárások, és gyors helyzetfelismerést tesz lehetővé.

Leolvasztás gázzal

Leolvasztás gázzal

Hűtőberendezések leolvasztása a gyakorlatban 2.

Előző cikkünkben szó volt arról, hogy a fagypont alatti szívóhőmérsékleten működő hűtőrendszerek párologtató csövei, bordái idővel eljegesednek. Hogy a problémát megelőzzük, jégtelenítésre van szükség. Megvizsgáltuk a cikluson kívüli leolvasztás, valamint az elektromos leolvasztás lehetőségeit. Ez alkalommal nézzük át a gázzal történő leolvasztás módszerét.

TÁMOGATOTT CIKK

Thermo-Tek Lm Air Alu

A kiválóan alkalmazható alufólia kasírozású ásványgyapot lamell, kör és négyszögletes keresztmetszetű légcsatornák és csővezetékek szigetelésére alkalmas.