Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Több ezer otthon válhat idén korszerűbbé és energiatakarékosabbá Magyarországon

Több ezer otthon válhat idén korszerűbbé és energiatakarékosabbá Magyarországon

Fűtés és meleg víz károsanyag-kibocsátás nélkül

Köztudott, hogy a magyarországi ingatlanok nagy része energiahatékonysági szempontból még mindig elavult. A háztartásokban felhasznált energiának akár 80 százalékát is felemésztheti az elavult fűtésrendszer és a meleg víz előállítása. A teljes fűtéskorszerűsítés ugyanakkor akár 20-30 százalékkal is csökkentheti a családi házak és a társasházak fűtési költségeit. Aki környezetvédelmi és pénzügyi okokból a megújuló energia mellett dönt, okos lépés, ha először feltérképezni a hőszivattyús megoldásokat.


TÁMOGATOTT CIKK

Fisher szerverklíma vezérlő modul

Fisher szerverklíma vezérlő modul

Fisher klímákhoz illeszthető szerver- és csoportvezérlő

Teljes kontroll, gondtalan üzemeltetés, pontos szabályozás jellemzik a szervervezérlő modult. Csökken a hardver meghibásodásának kockázata, növekszk az üzemi hatékonyság. Ismerje meg a Fisher szerverklíma rendszert!


TÁMOGATOTT CIKK

Visszaesést tapasztalt a Panasonic a hazai hőszivattyú-piacon

Visszaesést tapasztalt a Panasonic a hazai hőszivattyú-piacon

A társaság vezetése arra számít, hogy új állami támogatások fellendülést hozhatnak

Tavaly hazánkban mérséklődött a kereslet a hőszivattyúk iránt, amely megoldások tiszta, környezetbarát és költséghatékony hűtési és fűtési rendszert biztosítanak az olyan lakóházak esetében is, ahol a fűtéskorszerűsítés nagyobb beruházást igényelne. Károsanyag-kibocsátás a telepítés helyszínén nincs, amellyel egészségünket és környezetünket is megóvhatjuk. A legújabb berendezések a legfejlettebb természetes hűtőközeg technológiával vannak ellátva, amelyek az Európai Unió 2030-ra kitűzött éghajlatra vonatkozó vállalásait is támogatják. Az új lakásépítések és az építőipari teljesítmény függvényében a Panasonic mérsékelt növekedésre számít az év második felében, és a cég hazai képviselete bizakodva várja a hőszivattyú-beruházásokat érintő állami támogatásokat is, amelyek jelentősen fellendíthetnék a hőszivattyúk piacát is.


120 oldalon az épületgépészet aktualitásai

120 oldalon az épületgépészet aktualitásai

Megjelent a VGF&HKL kibővített áprilisi száma

Április van, és immár hagyomány, hogy ebben a hónapban, igazodva a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásár jelentette fokozott érdeklődéshez, szaklapunk kibővített tartalommal, a szokásos 80 helyett 120 oldalon jelentkezik. Nem történt ez másképpen idén sem, és ha szeretné, akár a kiállításon is találkozhatunk, ugyanis előfizetőink közül az első ötven jelentkező páros belépőjegyet kap tőlünk ajándékba!


Bejelentették az új házfelújítási programot

Bejelentették az új házfelújítási programot

Utólagos szigetelésre, nyílászáró- és gázkazáncserére, kéménybélelésre, illetve a melegvízellátó rendszerek modernizálására lehet pályázni

Bemutatták a REPowerEU keretein belül indult magyar otthonfelújítási támogatási programot, amelyben 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai vehetnek részt. Minimum egymillió forintos önerő mellett legfeljebb hatmillió forintot kaphatnak a nyertesek, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel formájában. Kikötés, hogy az érintett házba be legyen kötve a vezetékes gáz, s hogy a beruházás révén legalább harminc százalékos energiafogyasztás-csökkenés legyen elérhető.


TÁMOGATOTT CIKK

Elektromos fűtés: okos, modern, zöld!

Elektromos fűtés: okos, modern, zöld!

A napenergia hasznosítása elektromos fűtési rendszerekkel együtt jelentős előrelépést jelent a háztartások energiafogyasztásának optimalizálása terén. Az elektromos fűtőpanelek és fűtőszőnyegek napelemes rendszerekbe történő zökkenőmentes integrálásával nem csak a hőmérséklet-szabályozás javul, hanem az energiaforrások hatékonyabb felhasználására is lehetőség nyílik. A napelemek által termelt villamos energia beépítése ezekbe az elektromos fűtési rendszerekbe csökkenti a hálózati elektromosságtól való függőséget, ami költséghatékonyabb és megbízhatóbb energiaellátást eredményez. Ezért az elektromos fűtés nemcsak a kényelmet és pontos szabályozást segíti, hanem javítja az energiahatékonyságot is.


TÁMOGATOTT CIKK

Áprilisban ismét CONSTRUMA kiállítás

Áprilisban ismét CONSTRUMA kiállítás

Jövő héten ismét megnyitja kapuit a 42. alkalommal megrendezésre kerülő CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az esemény méltán nevezhető nemcsak a hazai, de a kelet-közép-európai építőipari szakma éves csúcstalálkozójának, ahol idén is több száz kiállító vár minden érdeklődő szakmabelit termékeivel, szolgáltatásaival és újdonságaival.


TÁMOGATOTT CIKK

A legdrágább energia, amit kidobunk az ablakon

A legdrágább energia, amit kidobunk az ablakon

Minden épület más, akár funkcióját, akár megjelenését vagy a benne megvalósított műszaki megoldásait vesszük alapul. Azonban van egy közös pont, mégpedig a tartós emberi tartózkodásra való alkalmasság kérdése. Ezt mind egészségügyi, mind komfortkialakítási szempontból figyelembe kell venni már a tervezési fázisban.


Jön a XVII. Szolár Konferencia a Construmán!

Kiadónk lapjainak (VGF&HKL, Villanyszerelők Lapja, Magyar Energetika) előfizetői kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet az eseményre

Az idei év legnagyobb napelemes rendezvényének ígérkezik a XVII. Szolár Konferencia a Magyar Napelem Napkollektor szövetség szervezésében. A neves szakmai előadókat felvonultató, egész napos eseményt a Construma kiállítás második napján, április 11-én rendezik a Hungexpo Plenáris termében.


Keressen minket, kérjen ingyenes szaktanácsot kollégánktól a Construmán!

Keressen minket, kérjen ingyenes szaktanácsot kollégánktól a Construmán!

A VGF&HKl standján ebben az évben is díjmentesen ad épületgépészeti szaktanácsot az érdeklődőnknek Kis István épületgépész mérnök kollégánk a Construma szakkiállítás ideje alatt. Keressen minket az A pavilon 103 B kiállítóhelyén április 10. és 14. között bármelyik napon. Az ingyenes szaktanácsadás lehetőségével magánszemélyek és céges képviselők, kivitelezők egyaránt élhetnek.


Idén is legyen a vendégünk a Construmán!

Idén is legyen a vendégünk a Construmán!

A VGF&HKL szaklap ötven előfizetője páros belépőt kap tőlünk az idei Construma kiállítási csokor szakmai napjaira. Aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, annak más dolga nincs is, mint hogy ír nekünk egy e-mailt, mi pedig válaszban küldjük a regisztrációs linket. Legyen a vendégünk, és látogasson meg minket az A pavilon 103 B standján!


Túlteljesítettük a gázfogyasztás-csökkentési célt

Túlteljesítettük a gázfogyasztás-csökkentési célt

Az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki a magyarországi földgázfelhasználás, ami 20%-os zuhanást jelent a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti referenciaidőszakhoz képest, és ezzel sorozatban másodszor is túlteljesítette Magyarország a 15%-os kötelező uniós gázfogyasztás-visszafogási célt – derült ki az Energiaügyi Minisztérium bejelentéséből, amelyet a Portfolio.hu szemlézett.


Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Bár az eternitet nevezték el az örökkévalóságról, az eternitcsövek valószínűleg sehol nincsenek élettartam szempontjából az öntöttvas csövektől. Ezt látszik bizonyítani legalábbis, hogy Budapesten épp most cseréltek ki egy olyan öntöttvascső-szakaszt, ami 1869 óta üzemelt hibátlanul, törésmentesen. Kérdés, hogy ami a helyére került, meddig húzza majd.


TÁMOGATOTT CIKK

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

Az egész egy újsághirdetéssel kezdődött 1874. augusztus elsején. A németországi Remscheid város helyi lapjában Johann Vaillant rézműves és szivattyúgyártó gyors és korrekt szolgáltatásait ajánlotta a lakosságnak. A „zárt rendszerű” gázüzemű vízmelegítővel forradalmi újítást dobott piacra a meleg víz és a kényelem terén. Ekkor vált először elérhetővé a víz gyors, kényelmes és higiénikus felmelegítése. Ez alapozta meg igazán a világszerte tevékenykedő családi vállalkozás alapjait, amely hatékony és környezetbarát fűtést szolgáló technológiákkal járul hozzá a jobb éghajlat megteremtéséhez.


Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Ez év március negyedikén egy olyan bűncselekménnyel bukott le egy amerikai férfi, mint korábban még soha senki az Egyesült Államok történetében. Hűtőközeget, konkrétan R22-t (freont) csempészett be Mexikóból az USA-ba, ahol ennek a fluorozott szénhidrogénnek a felhasználását, hasonlóan az Európai Unióhoz és más országokhoz, már betiltották. Öt év börtön és 250 ezer dollár pénzbüntetés lehet a bűncselekmény jogkövetkezménye.


TÁMOGATOTT CIKK

Elindult a szakmai regisztráció a Construma kiállításra

Elindult a szakmai regisztráció a Construma kiállításra

Megkezdődött a szakmai regisztráció az idén április 10-14. között 42. alkalommal megrendezésre kerülő CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállításra. A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor keretében több száz kiállító várja az érdeklődőket legújabb termékeivel, szolgáltatásaival a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítási csokor része az OTTHONDesign 12. Otthonteremtési szakkiállítás.


TÁMOGATOTT CIKK

Euroklimat újdonságok

Euroklimat újdonságok

Most, hogy az Európa Parlament által elfogadott F-Gáz törvény-tervezet a vártnál is gyorsabban került elfogadásra a Európa Tanácsban is, fókuszáljunk annak lényegére, mondanivalójára anélkül, hogy egy politikai alkuként aposztrofálnánk, pláne, hogy az előjelek alapján, bizony számítani lehetett rá.


Fókuszban a füstgázelvezetés

Sorrendben már a 13. Országos Kéménykonferencia zajlott le Kaposváron

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2024. február 28-án és 29-én Kaposváron 13. alkalommal rendezte meg az Országos Kéménykonferenciát a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara meghívására és támogatásával. A konferenciát kísérő kiállítást Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg. A kiállítás megnyitását követően füstérzékelőket adtak át civil szervezetek képviselőinek.