Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kerüljük el, hogy dunsztosüveg legyen a lakás

Kerüljük el, hogy dunsztosüveg legyen a lakás

Áprilisi lapszámunk HKL rovatának vezértémája a lakásszellőzés, a hővisszanyerős szellőztetés

Áprilisi lapszámunk a szokásos 80 helyett idén is120 oldalon jelent meg. Bár a megnövelt tavaszi oldalszámot évről évre a Construma csokor indokolja, és tudtuk ugyan, hogy a járványhelyzet miatt a rendezvény júniusra tolódik, a terjedelemre vonatkozó régi jó szokásunkat megtartottuk.

Életveszélyes rezsicsökkentés

Életveszélyes rezsicsökkentés

Három családi házra és egy mezőgazdasági csaptak le a nyomozók Pásztón. Az ingatlanok tulajdonosa a mérőket megkerülve mindhárom helyszínen lopta az áramot és a gázt. Utóbbit például egy kerti locsolócsővel.

Miért érdemes drágább zuhanyfolyókát választani? I.

Miért érdemes drágább zuhanyfolyókát választani? I.

Egyre nagyobb választék található zuhanyfolyókákból a szaküzletekben. A választék mellett az árak is széles skálán mozognak. De vajon mi okozza az egyes termékek között olykor jelentős árkülönbséget? Megéri a drágább terméket választani? A válaszunk ez utóbbi kérdésre a határozott igen, az alábbiakban ki is fejtjük, miért érdemes egy picivel többet beruházni a jó minőségű zuhanyfolyókára. Kétrészes cikksorozatunk első darabját olvashatják.

Virtuális ISH

Virtuális ISH

Összesen 373 vállalat mutatta be termékeit az ágazat legnagyobb nemzetközi vásárán

Zöldfordulat a fűtéstechnikában, egészséges légellátás és tiszta, higiénikus fürdőszoba – ezekre a társadalmi, politikai és gazdasági jelentőségű témákra irányította rá a figyelmet a világ legnagyobb épületgépészeti szakkiállítása, a járványhelyzet miatt idén csak az online térben megrendezett frankfurti ISH. Az alábbiakban a szervezők záróközleményét ismertetjük.

Törődj a szerszámod akkujával!

Törődj a szerszámod akkujával!

Az épületgépész gyakorlat során egyre gyakrabban használnunk akkus kéziszerszámokat. Az ilyen szerszámok gyenge pontja maga az akkumulátor. Kimerül, nem lehet tölteni, bizony néha sok bosszúságot okoz. Nem beszélve arról, ha tönkremegy az akku, sokszor a készülék is a kukában végzi, pedig nem kellene!

TÁMOGATOTT CIKK

Idő- és mozdulattanulmány – BSRIA riportösszegzés

Idő- és mozdulattanulmány – BSRIA riportösszegzés

Hagyományos csővezetékszerelési módszer összehasonlítása a Viega Megapress technológiával

A press csatlakozási technológia fejlődése és újításai révén egyre inkább alkalmazott csatlakozási módszer a csúcskategóriás lakóépületeken, a szállodákon és az egészségügyi létesítményeken át a világörökségi épületekig.

Felrobbant a gázpalack, heten megsérültek

Felrobbant a gázpalack, heten megsérültek

Egy csepeli gyros-osnál április másodikán felrobbant egy gázpalack, heten megsérültek – adta hírül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltók évente átlagosan hétszáz olyan esetnél avatkoznak be, amelynek a helyszínén gázpalack van. Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt propánbutángáz-palackok adnak munkát nekik. A tűzzel érintett helyszínen lévő gázpalackok az esetek 15 százalékában fel is robbannak, nem ritkán súlyos személyi sérülést és jelentős károkat okozva.

Szeged szabadul a gáztól

Szeged szabadul a gáztól

A csongrádi megyeszékhelyen már jó ideje dolgoznak azon, hogy felerészben geotermikus energiával váltsa ki az eddig használt földgázt. Két kerületben már működik a rendszer, amelyet szerdán újságírók előtt is bemutattak.

TÁMOGATOTT CIKK

Sauermann Si-82

Többcélú, tartályra szerelhető szivattyú, kondenzátum eltávolítására

A Sauermann cég megbízható és erős szivattyúiról ismert, amelyek nagyobb kondenzátummennyiségek eltávolítására is alkalmasak.

Csőtermosztátok a gyakorlatban

Csőtermosztátok a gyakorlatban

Nem a legpontosabb szabályozási eszköz, de az egyszerűbb céloknak megfelelő. Például segíthet, hogy ne fűtsük túl a rendszert, illetve megfelelő hőmérséklet hatására beinduljon a keringtetés.

TÁMOGATOTT CIKK

Lakásszellőztető készülékek

Lakásszellőztető készülékek

Szellőztetés, hűtés, fűtés

A magánlakások, jellemzően családi házak gépi szellőztetése a korszerű építési anyagok és eljárások következtében vált szükségessé. A nyílászárók ugyanis légtömörré váltak. Néhány évtizeddel korábban még megszokott volt, hogy a nyílászárókon a benntartózkodók számára nélkülözhetetlen mennyiségű friss levegő még zárt állapotban is átszivárgott. Mára ez a helyzet teljesen megszűnt. Az időnként megrendülést keltő balesetek és tragédiák többnyire ennek a változásnak a figyelmen kívül hagyásából, a frisslevegő-utánpótlásban szükséges változtatások elhanyagolásából származnak.

TÁMOGATOTT CIKK

Felületfűtés: padló, fali és kültéri megoldások

Felületfűtés: padló, fali és kültéri megoldások

Gazdaságos, energiatakarékos és kényelmes fűtés

Az emelkedő energiaárak igazi kihívást jelentenek a fűtési rendszerek gyártói számára. Az általuk kínált termékeknek meg kell felelniük a fogyasztók magas elvárásainak, akik olcsó és gazdaságos felhasználással rendelkező, egyben modern, hatékony és környezetkímélő megoldásokat várnak el. Egyre több felhasználó választja a vízzel működő, alacsony hőkibocsátású felületi fűtő- és hűtőkészülékeket, amelyek padlóra és falra is felszerelhetők, beltéri hőleadóként vagy hűtőegységként funkcionálva.

TÁMOGATOTT CIKK

A klímapiac új szereplője

A klímapiac új szereplője

AUX klímák a Rotovilltől

A pécsi székhelyű Rotovill Kft. 1993 óta segíti a szakemberek mindennapi munkáját az alkatrész- és klímapiacon. Az azóta eltelt közel három évtized alatt a vállalat az ország piacvezető háztartásigép-alkatrész nagykereskedőjévé, valamint széles termékportfóliójának köszönhetően a lakossági klímatechnika meghatározó szereplőjévé vált. Az idei évre ráadásul egy hatalmas bejelentéssel is készültek: piacra vezetik Magyarországon a világszerte méltán népszerű, megújult és megbízható AUX klímákat.

TÁMOGATOTT CIKK

Virtuális ISH konferencia

Virtuális ISH konferencia

Mintha ott lennél

Jó lenne ott lenni, megfogni, tapasztalni, megnézni. Ilyen gondolatok gyakran felmerülnek a pandémiás időszak alatt. Az online világ jelentősen felértékelődött, most az ISH kiállításon is virtuálisan vehetünk részt. Legalább nem maradunk le a világ épületgépészeti újdonságairól.

Passzív hűtés? Működhet!

Passzív hűtés? Működhet!

A páratartalom, a kondenzvíz elvezetése, a lakás hűtésének korlátai fontos szempontok, ezért a passzív hűtés alkalmazása mind tervezői, mind kivitelezői oldalon nagy odafigyelést igényel.

TÁMOGATOTT CIKK

Jön a XI. Szolár Konferencia

Jön a XI. Szolár Konferencia

A szakmai és befektetői workshoppal egybekötött fórumot ezúttal online rendezik meg

Április 14-én rendezi meg a hazai napenergiaipar egyik legnagyobb eseményét a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége (és lapunk médiatámogatása) mellett szervezett konferencia célja a szakma és a befektetők egymásra találásának elősegítése.

Korszerűsítési pályázat távfűtéses házaknak

Korszerűsítési pályázat távfűtéses házaknak

Hárommilliárd forintos keretösszeggel vissza nem térítendő támogatást kínál az állam a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítésére. Pályázni március 16-án tíz órától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2021. augusztus 31-ig lehet.

Közel nulla energiaigény: plusz egy év haladékot adott a kormány

Változott a sokat emlegetett TNM-rendelet is, tisztázták benne a gépi szellőztetésre vonatkozó követelményeket

Újabb egy évvel tolta ki kormány a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól. Eldőlt a „nagy szellőztetésvita” is, a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.