Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Találkozzunk, legyen a vendégünk a Construmán!

Találkozzunk, legyen a vendégünk a Construmán!

A VGF&HKL szaklap ötven előfizetője ingyen látogathat ki a jövő héten megrendezendő Construma – Hungarotherm szakkiállításra egy általa tetszőlegesen kiválasztott napon. Ehhez nem is kell mást tenni, mint küldeni nekünk egy e-mailt! Legyen a vendégünk, és látogasson meg minket az A pavilon 103 A standján!


TÁMOGATOTT CIKK

HUNGAROTHERM 2023 – szakmai regisztráció, szakmai programok

HUNGAROTHERM 2023 – szakmai regisztráció, szakmai programok

Elindult a szakmai regisztráció az idén március 29. és április 2. között megrendezésre kerülő CONSTRUMA-HUNGAROTHERM szakkiállításokra, ahova ismét több száz kiállító hozza el legújabb termékeit, innovációit.


Bebútorozott készülékek

Bebútorozott készülékek

Egyes felhasználók a bútor szerves részének tekintik a különböző épületgépészeti készülékeket. Jól eltakarják, sarokba, kisebb fülkékbe helyeztetik el a berendezéseket, így karbantartás vagy javítás során szinte nem lehet hozzáférni.


Gépészettel a klímacélokért

Gépészettel a klímacélokért

A 2023-as ISH középpontjában a környezettudatosság és fosszilis energiahordozóktól való függés csökkentése állt

A szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a megújuló energiaforrásokra való átállás, illetve az ezekhez szükséges technológiák álltak a világ talán legnagyobb épületgépészeti (ez magában foglalta a hűtési, fűtési, légkezelési és vízellátási megoldásokat is) szakkiállítása, a frankfurti ISH középpontjában. A kiállításra 54 országból 2025 kiállító érkezett, dugig megtöltve a 12 háromszintes pavilont.


TÁMOGATOTT CIKK

Infra fűtőpanel terméskőből

Infra fűtőpanel terméskőből

Átfogó kutatás-fejlesztési projekttel bővíti termékeinek körét a Kő-ker Csákvár Kft.

A 2020-1.1.1-KKV START pályázat keretében jelentős kutatás-fejlesztési projektet valósít meg a Kő-ker Csákvár Kft., amelynek eredményeként a terméskőből gyártott termékeiknek a körét egy megújuló elektromos energia felhasználásával üzemelő, moduláris kialakítású terméskő infra fűtőpanel kifejlesztésével bővítik. A megvalósult fejlesztés eredményeként létrejött energiatakarékos termék előállítási hatékonyságát az Ipar 4.0 alkalmazáshoz kapcsolható gyártásvezérléssel kívánják fokozni.


Fűtés gázzal – és minden mással

Fűtés gázzal – és minden mással

Megjelent 120 oldalon a VGF&HKL márciusi száma!

Napjainkra pénztárcába vágó választássá vált, hogy mivel fűtünk. A március 8-án megjelent, a szokásos nyolcvan oldal helyett százhúsz oldalon jelentkező 2023/3. lapszámunk minden oldalról körbejárja a fűtés témáját.


TÁMOGATOTT CIKK

Az energiahatékonyság útján HAJDU termékekkel

Az energiahatékonyság útján HAJDU termékekkel

Manapság, ha energiahatékonyságról és rezsicsökkentésről esik szó, mindenkinek első körben jutnak eszébe a hőszivattyúk, mint otthonunk korszerű fűtési-hűtési megoldásai. A különböző törvényi szabályozások és az energiaárak kiugró drágulása után nem is meglepő, hiszen amellett, hogy, fosszilis tüzelőanyagokat mellőző, megújuló energiaforrást használók, kiváló választás a H-tarifára való átállásra és hosszútávon kedvező megtérülést biztosítanak.


TÁMOGATOTT CIKK

Kihirdették a HUNGAROTHERM Díj győzteseit

Kihirdették a HUNGAROTHERM Díj győzteseit

Idén március 29. és április 2. között várják a látogatókat a CONSTRUMA-HUNGAROTHERM szakkiállításokon részt vevő cégek, ahova ismét több száz kiállító hozza el legújabb termékeit, innovációit. A csokor kiállításai a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás, a HUNGAROTHERM Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás és az OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás.


Kedvelik a szerelők az ötrétegű csöveket

Egy friss felmérés szerint a vízvezetékszerelők több mint fele számára az a legfontosabb, hogy könnyen, hibamentesen szerelhető présidomokkal dolgozzon, és csak minden ötödik mesterember választ az ár alapján. A szakemberek egyelőre fele-fele arányban végeznek vízzel, illetve levegővel nyomáspróbát, ám túlnyomó többségük szeretné továbbképezni magát a levegővel végezhető próbák terén.


TÁMOGATOTT CIKK

Régi lakás új köntösben

Régi lakás új köntösben

Akár 15 %-kal kisebb gázfogyasztásért már megéri radiátor helyett padlófűtést telepíteni, és 2 fokkal alacsonyabbra tekerni a termosztátot az eddig megszokottnál. Az Uponor adja a „talp-alá-valót”, amellyel nemcsak, hogy egyenletesen tudja felfűteni a helyiséget, de adott esetben sokkal kevesebb energiát is fog felhasználni.


TÁMOGATOTT CIKK

Kötelező elem a hőszigetelés és ablakcsere mellett

Kötelező elem a hőszigetelés és ablakcsere mellett

Hővisszanyerős szellőztetés

Széles körben ismert, hogy egy háznál/lakásnál az alacsony fűtési (és hűtési) költségek eléréséhez megfelelő épületszerkezeti hőszigeteléseket kell alkalmazni és többrétegű, jól záró ablakokat, ajtókat kell beépíteni. Kevésbé ismert azonban, hogy ennek milyen következménye van a lakás belső klímájára nézve.


Áprilisban jön a Pollack Expo

Áprilisban jön a Pollack Expo

A XVII. Pollack Expo szakmai kiállítást és konferenciát 2023. április 13-14-én rendezik a Pécsi Expo Centerben. A rendezvény nyomtatott programfüzetének lapzártája 2023. március 30. A határidőn túl jelentkezőket csak az online programfüzetben tudják megjeleníteni.


TÁMOGATOTT CIKK

Grohe szerelőszoba a technikumban

Grohe szerelőszoba a technikumban

Budapestre érkezett a Grohe GIVE programja, ennek keretében átadták az első magyarországi – s egyben a világon a hatvanadik „training roomot”, vagyis szerelő-, gyakorlószobát, amelyben a jövő szakmunkásai valós környezetben ismerkedhetnek meg a szaniterberendezések szerelésének szakmai fogásaival. Az ünnepélyes teremavató egy olyan hosszútávú programsorozatának egyik állomása volt, amely a vízszerelő és gépészeti képzésben résztvevő diákok támogatásáért, oktatásuk megkönnyítéséért jött létre.


Gázhálózati nyomáspróba

Gázhálózati nyomáspróba

Az újonnan létesített gázhálózaton, illetve gázműszaki biztonsági felülvizsgálat esetén elengedhetetlen a nyomáspróba, melynek két fázisa van, a szilárdsági, valamint a tömörségi nyomáspróba. Mindkettő elvégzése fontos, és szakszerű előkészítést, hitelesített műszert igényel.


TÁMOGATOTT CIKK

HUNGAROTHERM, ahol az épületgépész szakma találkozik

HUNGAROTHERM, ahol az épületgépész szakma találkozik

A HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. március 29. és április 2. között várják az érdeklődőket a CONSTRUMA – HUNGAROTHERM szakkiállításokon részt vevő cégek. Több száz kiállító hozza el ismét legújabb termékeit, innovációit. A CONSTRUMA csokor kiállításai 2023-ban a HUNGAROTHERM Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás, a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és az OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás.


Minden, amit a hőszivattyúkról tudni érdemes

Minden, amit a hőszivattyúkról tudni érdemes

A Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHŐSZ) 2023. április 19-én Budapesten egy magas szintű rendezvényt tart hazai és nemzetközi előadók részvételével. A konferencia keretében megoldásokat és jó példákat mutatnak fel arra, hogy a hőszivattyú-technológia hogyan könnyítheti meg és egyszerűsítheti le az átállást egy szén-dioxid-mentes hazai épületállomány mielőbbi elérésére.


Távhő szennyvízből

Távhő szennyvízből

A bécsi Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távfűtéssel lássa el az osztrák fővárost. Ebben segítenek majd azok a hőszivattyúk, amelyek Franciaországból a minap érkeztek meg, és Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvíz hőjét hasznosítják majd. Az 55 megawatt összteljesítményű, összesen három egységből álló rendszer 56 ezer lakást fog ellátni klímasemleges távhővel.


Megjelent a VGF&HKL január-februári lapszáma

Ahogyan azt hűséges olvasóink bizonnyal pontosan tudják, minden év elején összevont lapszámmal jelenik meg Magyarország piacvezető épületgépészeti magazinja, a VGF&HKL szaklap. Idén sincs ez másként, a január-februári összevont szám már úton van előfizetőink postaládájába. Reméljük, haszonnal forgatják majd!