Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázkészülék-karbantartások szezonja

Gázkészülék-karbantartások szezonja

Még tombol a jó idő, a hőmérő higanyszála az esti órákban sem kúszik 15 Celsius-fok alá. A hőtermelők karbantartása már megkezdődött, de sokan az utolsó pillanatig várnak. Rosszul teszik.


Jön az I. Vágis Épületgépész Találkozó

Jön az I. Vágis Épületgépész Találkozó

A Merkapt Zrt. által szervezett II. Épületgépész Októberfesten tartják a Vági István Építőipari Szakközépiskola öregdiákjainak első találkozóját. A rendezvény célja, hogy egy hangulatos szakmai nappal összekötött sörfesztiválon ismét összehozza a „Vágisokat” és a diákévek emlékezetes pillanatainak felelevenítése mellett elősegítse új kapcsolatok létrejöttét.


Offner Márton Európa-bajnok!

Offner Márton Európa-bajnok!

Aranyérmet szerzett a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a víz- gáz, fűtésszerelők között a zalaegerszegi Offner Márton. A fiatal szakember, akinek már van egy ezüstérme világbajnokságról is, 32 nemzet fiatal szakemberei között érdemelte ki az első helyezést.


Baj van a HMV tárolókkal?

Baj van a HMV tárolókkal?

Az elmúlt időszakban több probléma is akadt az indirekt tárolók ivóvízhálózatba történő beépítésével kapcsolatban. Szabálytalan tágulásivezeték-csonkok, hiányzó tanúsítványok borzolják a kedélyeket.


TÁMOGATOTT CIKK

A KAN-therm Tacker rendszer újdonságai

A KAN-therm Tacker rendszer újdonságai

A tacker egy jól ismert, megbízható eszköz, amelyet a padlófűtéses berendezésekben használnak. A KAN-therm rendszerben a tacker egy speciális eszköz, amely lehetővé teszi a padlófűtés csöveinek gyors és egyszerű rögzítését a szigetelőréteghez, például a polisztirolhabhoz.


TÁMOGATOTT CIKK

Az UEFA EURO 2024™ globális szponzorává lépett elő a Hisense

Az UEFA EURO 2024™ globális szponzorává lépett elő a Hisense

A 2016-os és a 2020-as labdarugó Európa-bajnokság, valamint a 2022-es FIFA-világbajnokság után, az UEFA EURO 2024™ globális szponzori szerepét is bezsebelte a Hisense. A stratégiai megállapodásnak köszönhetően a 2023-24-es és 2025-26-os UEFA Európa-bajnoki-selejtezők, a 2025-ös UEFA Nemzetek Ligája-döntő, az UEFA U21 EURO 2025, a Finalissima 2024 és az UEFA Futsal 2026 szponzori jogokat is magáénak tudhatja a vállalat.


Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Az egymásnak tökéletesen ellentmondó napelemes hírek özönében sokan érezhetik magukat bizonytalan helyzetben. Azok is csak kapkodják a fejüket, akik már rendelkeznek háztartási méretű szoláris kiserőművel, és azok is, akik ilyen beruházást még csak tervezgetnek vagy pont most vetnek el. Azt nem ígérhetjük, hogy rendet vágunk a szaldós elszámolás körüli kommunikációs káoszban, hiszen konkrétumok híján erre nincs módunk. Felhívnánk ugyanakkor a figyelmet néhány olyan aspektusra, amelyek a gyorsan változó és bizonytalan szabályozási környezettől függetlenek, és azok is maradnak – lévén alapvetően a természet, nem pedig a jogalkotók törvényeire támaszkodnak. Cikkünk a VGF&HKL szaklap 2023. májusi számában jelent meg, így a jelenlegi hírekkel kapcsolatban értelemszerűen semmi újdonságot nem tartalmazhat. Mivel azonban megítélésünk szerint témája mostanra joggal tart számot a szakmán túli közérdeklődésre, az írást ingyenesen hozzáférhetővé és – változatlan formában, a forrás feltüntetésével – szabadon megoszthatóvá tettük.


A tíz nálunk egy tucatot jelent

A tíz nálunk egy tucatot jelent

Ha most köt egyéves VGF&HKL-előfizetést, plusz két lapszámot ajándékba adunk!

Fizessen elő e hónap végéig a VGF&HKL szaklapra egy évre, és a cserébe járó tíz lapszám helyett mi tizenkettőt küldünk Önnek – természetesen ajándékba! Az akcióval meglévő előfizetőink is élhetnek, amennyiben megújítják lejárathoz közeli előfizetésüket. A közleménybe írja be: 10+2!


TÁMOGATOTT CIKK

Kereskedelmi központ építése és kapacitásbővítés a Merkapt Zrt.-nél

Sikerrel pályázott a Merkapt Zrt. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz felhívásában, a megnyert 418 278 456 forint európai uniós támogatás segítségével egy kereskedelmi központ kialakítása és az üzemeltetéséhez szükséges megújúló energiaforrás telepítése, valamint eszközbeszerzés valósult meg.


Ősszel ismét Elektromos Fűtés Konferencia

Ősszel ismét Elektromos Fűtés Konferencia

A VGF&HKL és a Villanyszerelők Lapja előfizetőinek a részvétel ingyenes!

Az ismét megrendezésre kerülő Elektromos Fűtés Konferencián ezúttal is szakemberek segítenek a technológiák és a komplex megoldások között tájékozódni a felhasználóknak, a fűtéstechnikai és villamosipari területen dolgozó kollégáknak.


A teniszpályán mérték össze tudásukat az épületgépészek

A teniszpályán mérték össze tudásukat az épületgépészek

2023. augusztus 26-án a Mátyásföldi Lawn Tennis Club-ban 8 páros, összesen 16 játékos lépett pályára az első Épületgépész Tenisz Kupán. A 4 szettes csoportmérkőzéseket követően 6 szettes menetek döntöttek az első 4 helyezésről.


Vágis öregdiákok, figyelem!

Vágis öregdiákok, figyelem!

Találkozzunk a II. Épületgépész Oktoberfesten!

Hagyományteremtő jelleggel, 2023. szeptember 22-én (pénteken) megrendezésre kerül a Vágis Öregdiákok első találkozója a Merkapt Zrt. által szervezett II. Épületgépész Oktoberfesten. A rendezvény nem titkolt célja, hogy egy hangulatos szakmai nappal összekötött sörfesztiválon ismét összehozza a Vágisokat és a diákévek emlékezetes pillanatainak felelevenítése mellett elősegítse új kapcsolatok létrejöttét.


Nincs pénzünk felújításra

Nincs pénzünk felújításra

A legtöbb állami támogatás kivezetése után megcsappant a magyarok a felújítási kedve. Egy friss felmérés szerint a válaszadók mindössze 54 százaléka tervez energiai korszerűsítését az elkövetkezendő években.


TÁMOGATOTT CIKK

Melegvíz-előállítás megújuló módon

Melegvíz-előállítás megújuló módon

Hőszivattyús bojlerek

Az elmúlt években a hőszivattyúk töretlen sikere tagadhatatlan, hiszen elsősorban a környezeti energiát hasznosítva, a levegő hőenergiáját használja a létesítmény fűtésére, hűtésére és esetlegesen használati melegvizének előállítására. Így megújuló forrásokból dolgozva takarít meg nekünk jelentős költségeket, melyek az elszabadult energiaárak korában talán az egyik legfontosabb szempont. De milyen lehetőségeink nyílnak, ha pusztán csak a melegvíz-előállításra szeretnénk készüléket?


Viharban károsodott gázkészülékek

Viharban károsodott gázkészülékek

Az utóbbi időben sűrűn találkozunk hirtelen jött viharokkal, extra mennyiségű, rövid ideig tartó esőzésekkel, villámcsapásokkal. Az ilyen időjárás gyakran okoz kárt, problémákat a gázkazánokban is.


Gépészek a salakon

Gépészek a salakon

Az emlékezetes focikupa után ezúttal a teniszpályán csaphatnak össze az épületgépészek. Az Épületgépész Sport Alapítvány által szervezett teniszversenyre egyéniben és párosban is várják a sportolni vágyó kollégák jelentkezését!


Hűtést, levegőt!

Hűtést, levegőt!

Ezekben a napokban minden a hűtésről, a légkondikról szól, amikor a hőmérő higanyszála gyakorta kúszik 40 ˚C közelébe. A pálmát egy iráni repülőtér viszi, ahol 66 ˚C volt a legmagasabb hőmérséklet. Az ilyen extrém hőmérséklet a klímákat is igénybe veszi.


Alumínium béléscső a régi kéményben

Egykoron jó megoldásnak tűnt a vékonyfalú „westerform” béléscsövek használata a téglafalú kémények bélelésére. Könnyű, gyors vele a munka, de nem időtálló, nem tartós.