VGF&HKL szaklap

Mérgező fagyálló a napkollektorokban

Mérgező fagyálló a napkollektorokban

Szerkesztőségünkbe több alkalommal is érkezett olyan bejelentés, ahol észlelték, hogy a napkollektorból mérgező etilén-glikol került a használati meleg vízbe. Ez akár halálesetet is okozhat. Egy ilyen esetben a tervező, a szerelő és még az üzembentartó felelőssége is felmerül. Felkértük az országos tisztifőorvost, dr. Müller Ceciliát, hogy népegészségügyi szempontból is vizsgálja meg az ivóvízmérgezés veszélyét. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elküldte számunkra állásfoglalását a napkollektoros és hőszivattyús rendszerek ivóvízbiztonsága kapcsán. Ennek részleteit ismertetjük most.

Fürdőszoba-felújítási szempontok

Fürdőszoba-felújítási szempontok

A nagyvárosok lakásaiban viszonylag gyakori, hogy komplett fürdőszoba-felújításra van szükség. Legtöbb problémát az ólomvezetékek okozzák, ahol sokszor még a szennyvízlefolyó is ólomból készült, acél padlóösszefolyóval.

Betiltották a klímák használatát?

Betiltották a klímák használatát?

A vendéglátó üzletekben nem lehet május 17-től „klímákat” üzemeltetni

Kormányrendelet tiltja az egyszerű oldalfali split klímák, fan-coilok és a ventilátorok használatát a vendéglátóhelyeken. A vendégtérben csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetőek, amelyek a külső levegő beszívásával működnek, vagy pedig speciális sterilizációra alkalmasak, UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

Nézze meg, mikor lesz a következő épületgépész webinárium!

Nézze meg, mikor lesz a következő épületgépész webinárium!

Elindult az új tematikus gyűjtőoldalunk, ahol időrendi sorrendben, naprakészen követheti, hogy milyen élő videóelőadásokat tartanak a szakma képviselői. Összeszedtük egy csokorba a következő hetek, hónapok élő adásait és kiegészítettük a partnereink már elkészült oktatóvideóival.

TÁMOGATOTT CIKK

Weishaupt online akadémia

Weishaupt online akadémia

2020. május

A szakma egyik meghatározó gyártója, fejlesztője ad jövőbemutató ismereteket ingyenes online képzések keretében.

TÁMOGATOTT CIKK

Könnyűszerkezetes épületek aljzatai és padlói

Könnyűszerkezetes épületek aljzatai és padlói

A gyorsan kivitelezhető, könnyűszerkezetes épületekben alapos szakmai előkészítő munkát igényel a megfelelő akusztikai tulajdonságú födémek és padlószerkezetek kialakítása. Legyen fából vagy fémből készült tartószerkezet, a napi használatot két épületakusztikai követelmény, a léghang- és a lépéshangszigetelés teljesítése befolyásolja.

Esettanulmány: mono vagy multisplit

Esettanulmány: mono vagy multisplit

Sokszor kerülnek szembe a szakemberek azzal a kérdéssel, hogy monosplit klímákat, vagy multi gépeket válasszanak egy feladat megoldására. Nem kézenfekvő, és egyértelmű. Nézzük meg gyakorlati oldalról ezt a kérdéskört.

Megindult a házi barkács

Megindult a házi barkács

Egyre-másra kapunk gázszerelőktől olyan visszajelzéseket, hogy a „Maradj otthon!” kampány átcsapott „Szerelj otthon!” kampányba. Az otthonlét, a nehezebb anyagi körülmények arra késztetnek sokakat, hogy gázkészüléke körüli teendőit saját kezébe vegye. Jól van ez így?

TÁMOGATOTT CIKK

Online kurzus hővisszanyerős szellőztetőkről

A Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet online előadásokat tart, amikre bárki jeletkezhet.

TÁMOGATOTT CIKK

Végy egy gázkazánt, adj hozzá egy hőszivattyút…

Végy egy gázkazánt, adj hozzá egy hőszivattyút…

… és egy okos szabályozást. Talán így kezdődhetne a hatékony és okos fűtés receptje napjainkban.

Sokan kapásból ellentmondanak ennek, de mint ahogyan az ételreceptek között is van olcsó, gyorsan elkészíthető, hagyományos, trendi, diétás stb., ez is egy valamilyen szempontból jó recept. Talán a kis üzemeltetési költségű, nem túl nagy beruházásigényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.

Kötelező maszkviselés Budapesten

Kötelező maszkviselés Budapesten

Április 27-től a budapesti szerelvényboltokban is kötelező lesz a vásárlók és eladók arcának eltakarása, védőmaszk viselése. A főpolgármester előírása alapján a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, taxikban és üzletekben is használni kell ilyen jellegű védőfelszerelést.

Így használd a koronavírus-gyorsteszted!

Így használd a koronavírus-gyorsteszted!

Koronavírus-szűrést csináltunk egy budapesti szerelvényboltban. Minden alkalmazottól és egy éppen vásárló fűtésszerelőtől is vért vettünk egy olyan teszteléshez, amely azt mutatja meg, vannak-e az alany vérében olyan antitestek, amelyeket szervezete a koronavírus elleni immunválaszként termelt. A kollégák önszántukból és kíváncsiságból vetették magukat alá a teszteknek, és a felhasználói ismereteket bemutató filmforgatásnak.

TÁMOGATOTT CIKK

Zehnder ComfoValve Luna légszelepek

Zehnder ComfoValve Luna légszelepek

A Zehnder légszelepei alkalmasak irányított, korlátozható légmennyiségek befúvására illetve elszívására. A légszelep formatervezését 2018-ban IF Design díjjal jutalmazták. A Zehnder TVA-P és CLRF típusú szelepfogadókba alkalmasak, azokba gumiajkas illeszkedéssel helyezhetők.

TÁMOGATOTT CIKK

Uponor Thermatop M

Uponor Thermatop M

Pehelysúlyú, pár kattintással sínbe illeszthető, blokkosított mennyezetfűtési rendszer

Ha olyan mennyezetfűtés/hűtési rendszert keres amely egyszerűen, gyorsan, akár szerszám nélkül is beszerelhető és csekély a súlya, nagyobb, egybefüggő felületet szeretne létrehozni, mennyezetbe süllyesztett berendezéseket is szeretne elhelyezni, hűtését/fűtését zaj és légzmogzás nélkül, ugyanakkor kiváló komfortérzetet biztosítva, akkor az Uponor Thermatop M csak önre vár.

Kazánból lélegeztetőgép

Kazánból lélegeztetőgép

Lélegeztetőgépek készítésére állította át egyik gyártósorát a tüzelőberendezésiről Magyarországon is ismert német Viessmann cég. Az ötlet, hogy megfelelő szoftveres háttérrel kazán- és hőszivattyú-alkatrészekből életmentő készülék is építhető, a társaság alkalmazottaitól származik. A cég napi 600 lélegeztetőgépet képes gyártani ideiglenes tábori kórházakban, csarnokokban felállított koronavírus- központokban elhelyezett betegek számára.

Vezérlés egyszerűen

Vezérlés egyszerűen

Vegyes, padlófűtéses és radiátoros rendszereknél gyakran találkozhatunk külső keringtetőszivattyúkkal, amelynek az indítását vezérelnünk kell. Régi típusú gázkészülékeknél sokszor a külső szivattyút bekötötték a kazán paneljébe, a belső keringtetőszivattyúhoz. Új típusú kondenzációs kazánoknál ez az eljárás nem működik, sőt garanciavesztéssel járhat.

Megjelent a GMBSZ 2020 e-book

Megjelent a GMBSZ 2020 e-book

Töltse le a VGF&HKL kiadványát, és jöjjön képbe a gázipari szabályváltozásokkal kapcsolatban!

Összeszedtük és egy átfogó kiadványba szerkesztettük mindazt, amit a gázipar új szabályozásáról, a megváltozott műszaki és biztonsági előírásokról tudni lehet. Régi és új előfizetőink ajándékba kapják tőlünk ezt az e-bookot, amelyben nemcsak a vonatkozó három rendeletet közöljük, hanem a gyakorlati munkát meghatározó szakági műszaki előírásokat is. Szakértő szerzőnk, Blazsovszky László írása pedig átfogó képet ad arról, mit is jelentenek a változások. Ha nem akar keresgélni, különböző honlapokra kattintgatni, mégis mindent tudni szeretne az új szabályozási környezetről, töltse le kiadványunkat!

A magasabb páratartalom csökkenti a vírusfertőzés kockázatát

A fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszerek az egészséges beltéri környezet megőrzéséhez is hozzájárulnak, de egészségkárosítók is lehetnek. A belső terek páratartalmára való fokozott odafigyeléssel az épületgépészeti rendszerek üzemeltetői is segíthetik egy járvány terjedésének lassítását.