VGF&HKL szaklap

Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött

Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött

Tilos rákötni a hálózatra a kerti kutak vizét – ez a lényege annak a felhívásnak, amelyet a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. tett közzé. A társaság szakemberei azt keresik, honnan kerülhetett a hálózatba az a baktériumtörzs, amelyet Siófok Kiliti városrészén több helyen is kimutattak az ivóvízből. A közműtársaság az elmúlt években többször is tapasztalta, hogy egyesek a kerti kútjuk vizét hozzákeverik a hálózati vízhez, amely így kikerülhet a közműhálózatba. A fertőzést egy újranyitás előtt álló óvodában mutatták ki először.

TÁMOGATOTT CIKK

Akusztika és fagyapot

Akusztika és fagyapot

Tektalan 037/2 a budapesti IV. kerületi kosárlabdacsarnokban

A kivitelezés előkészítése során alapvetően két elengedhetetlen műszaki szempontot határoztak meg elérendő célként. Elsősorban olyan modern sportlétesítményt szerettek volna kialakítani, amelynek belső környezete hozzásegíti a használókat a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez. A műszaki tartalom egyik legfontosabb részét képezik az akusztikai követelmények.

Két év múlva újabb szigorítás jön

Két év múlva újabb szigorítás jön

Állandó változás a hűtőközegek piacán

A jövő vonatkozásában két fontos számot kell megjegyeznie a hűtőgépeseknek. Az egyik szám a 2500: ugyanis idén már betiltották az olyan anyagokat, amelyek GWP-je meghaladja a 2500-as értéket. A másik szám pedig a 150: ez az üvegházhatási tényező, ami fölött 2022-től már nem lehet új berendezést a piacra vinni. Ami biztos, hogy a magas GWP-jű anyagok ára villám gyorsan növekedni fog.

Hétvégi házak, nyaralók épületgépészete

Hétvégi házak, nyaralók épületgépészete

Javában fut már a nyaralási szezon, tehát a legtöbb tulajdonos már „kinyitotta” a hétvégi házát, nyaralóját, mégsem haszontalan talán sorra venni, mit is kell tudnunk ezekről az épületekről gépészeti szempontból.

COVID-19: az ISH pekingi és sanghaji kiállítását is elhalasztják

COVID-19: az ISH pekingi és sanghaji kiállítását is elhalasztják

Jövő év májusában rendezik meg az ISH Kína kiállítást és a hozzá kapcsolódó társrendezvényt. Az ISH Sanghaj is tolódik, méghozzá 2021. szeptemberére. A két vásárt eredetileg idén augusztusban, illetve szeptemberben tartották volna, ha nincs a járvány.

Nyomdában van a VGF&HKL július-augusztusi lapszáma

Nyomdában van a VGF&HKL július-augusztusi lapszáma

Fókuszban a szakszerűség

Július 3-án jelenik meg lapunk következő, július-augusztusi száma. Ezután egy szusszanásnyi szünetet tartunk, hiszen az ezt követő lapszám már csak szeptemberben jelenik meg, de bízunk benne, hogy így is tartalmas olvasnivalót tudunk nyújtani előfizetőinknek a nyári napokra.

Jön a Construma, mi biztosan ott leszünk!

Jön a Construma, mi biztosan ott leszünk!

A koronavírus-járvány miatt idén szokatlan időpontban, október 7–11. között rendezik a nemzetközi építőipari szakkiállítást a megszokott helyen, a Hungexpo területén. Bár az építőipar nem szenvedte különösképpen a mögöttünk hagyott időszakot, a vásáron való részvétel jó lehetőség rá, hogy az ágazat cégei megmutassák: jelen vannak a piacon, és komoly terveik vannak a jövőre nézve. A MEDIA12 biztosan ott lesz a VGF&HKL-lel és a Villanyszerelők lapjával, keressenek minket a D-pavilonban!

Ólom a vízben: közel a megoldás?

Ólom a vízben: közel a megoldás?

Szeptemberre hozhat eredményt a nehézfémet valóban kiszűrni képes tisztítóberendezések vizsgálata

Olyan háztartási víztisztító berendezéseket vizsgál a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amelyek képesek lehetnek megtisztítani a csapvizet az esetleges ólomszennyezéstől. Az NNK lapunknak adott tájékoztatása szerint kilenc készüléktípus hatékonyságát mérik fel ebből a szempontból. Ha a gyártók fejlesztései hatékonynak bizonyulnak, egy bevizsgált, tanúsított berendezés előírásszerű használatával komoly egészségügyi kockázattól mentesülhetnek a régebbi építésű, részben vagy teljes egészében ólomból készült víznyomócsövekkel szerelt otthonok lakói. Az eredmények hamarosan nyilvánosak lesznek.

Nyugodtan ihatunk csapvizet

Közleményben reagált lapunk „gyógyszeres” cikkére a Fővárosi Vízművek és a Magyar Víziközmű Szövetség. Mint írják, a Duna vizében és a csapvízben előforduló, kémiailag aktív gyógyszerhatóanyagok mennyisége rendkívül csekély, így a víz fogyasztása biztonságos. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az emberekkel meg kell értetni: az általuk birtokolt, feleslegessé vált gyógyszereket, növényvédő szereket, tisztító szerek maradékait, egyéb veszélyes kémiai anyagot kizárólag szabályos módon szabad kezelni, hulladékként elhelyezni.

Mi az, amit iszunk?

Mi az, amit iszunk?

Több mint harmincféle gyógyszermaradvány van a budapesti ivóvízben

A Duna fővárosi szakaszán 52 féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül. Az adatokat magyar kutatóknak köszönhetjük, akik azt vizsgálták, hogy a természetes parti szűrés mennyire hatékony a kémiailag aktív gyógyszermaradványokkal szemben. Kiderült, hogy a szűrés hatékonyságát a gyógyszermaradványok koncentrációja nem befolyásolja, a legnagyobb arányban pedig a fájdalomcsillapító lidokain, ez epilepszia kezelésére használt lamotrogin és karbamazepin, illetve egy ópiátszármazék, a tramadol kerül át a folyó vizéből a csapvízbe.

TÁMOGATOTT CIKK

Méltatlanul mellőzött napkollektorok

Méltatlanul mellőzött napkollektorok

Emlékeinkben még él a ’90-es évek hangulata, amikor egyre nagyobb számban kerültek értékesítésre e környezetbarát, szinte nulla befektetett energiával működő, megújuló energiaforrásokat használó hőtermelő berendezések.

Három tanulságos történet hűtősöknek

Három tanulságos történet hűtősöknek

A tanulságos esetek a hűtőberendezések mindennapos szerelési munkálatai során történtek meg. Az egyik esetben a hűtőközegcsere világított rá nem várt problémákra, a másik esetben a rosszul megválasztott hűtőköri szabályzóelem okozott bonyodalmat, a harmadik pedig a hibás kommunikáció miatt következhetett be.

OMÉN 2020: már keresik az év legjobbjait

OMÉN 2020: már keresik az év legjobbjait

Gőzerővel zajlik az idei Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN 2020) szervezése. Ennek megfelelően már megnyílt az út az Év Emberei díjakra való jelölésekre, és meghirdették a nyilvános tervpályázatot is épületgépész tervezők részére.

Törölték a 2020-as Mostra Convegno kiállítást

Törölték a 2020-as Mostra Convegno kiállítást

Előbb márciusról szeptemberre halasztották, most pedig végképp lemondták a világ egyik legnagyobb épületgépészeti szakkiállítását, a milánói Mostra Covegno Expocomfort megrendezését. A halasztás oka a koronavírus felbukkanása és olaszországi viharos terjedése volt, a lemondás mellett pedig azért döntöttek a vásár szerevezői, mert jelen állás szerint még mindig nem adottak a feltételek a szeptemberi rendezvényhez. Az új céldátum 2022. március 8–11.

Gázipar: frissítették a szakági műszaki előírásokat

Gázipar: frissítették a szakági műszaki előírásokat

Idén áprilisban tették közzé a Gázipari Szakági Műszaki Előírásokat, majd ennek szövegén három helyen kisebb módosításokat hajtottak végre a Gázipari Műszaki Szakbizottsághoz azóta beérkezett észrevételek, javaslatok alapján. Bevezették a légterhelés fogalmát, tisztázták a vízvezetéktől való védőtávolság mértékét, és pontosították a gázfogyasztó készülékek levegőellátására vonatkozó előírásokat. Az új, SZME-G 2020.06.12-es megjelölést viselő változatot előfizetőink megtalálhatják a GMBSZ 2020 című e-bookunk frissített verziójában.

Újra lehet „klímázni”

Újra lehet „klímázni”

A veszélyhelyzet elmúltával ismét be lehet kapcsolni a magyar vendéglátóhelyeken az oldalfali split klímákat. Ezt május közepétől egészen a múlt hét csütörtökéig – néhány kivételétől eltekintve – kormányrendelet tiltotta meg.

TÁMOGATOTT CIKK

Fagyapot termék rendhagyó alkalmazása

Fagyapot termék rendhagyó alkalmazása

A tervezés fő elvárása egy gyorsan kialakítható, temperált tárolásra alkalmas tér létrehozása volt.

Megéri a napelem és hőszivattyú kombó?

Két évvel ezelőtt foglalkoztunk már a kérdéssel, hogy vajon egy társasház esetében megéri-e napelemeket telepíteni a tetőre, és arról hőszivattyúkat üzemeltetni. Akkor az az eredmény látott napvilágot, hogy nem. Mára viszont a napelemek árának csökkenése, a kapacitásnövekedés, valamint a levegő-víz hőszivattyúk helyett a talajszondás hőszivattyú választása, az esetleges pályázatok más megvilágításba helyezték a megtérülést.