Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hidegben egyre több a hiba

Hidegben egyre több a hiba

Éjszaka a hőmérő higanyszála már gyakran van 0 ˚C közelében, így a gázkészülékeknek, hőszivattyúknak egyre nagyobb lesz az igénybevétele. A hideg bizony előhozza a készülékek rejtett hibáit, amelyek elsősorban a karbantartás hiányából erednek.

Probléma megoldva

Probléma megoldva

Az elmúlt hetekben számos alkalommal jelezték olvasóink, hogy a webshopunkban indított vásárlások során a bankkártyás fizetés több esetben sikertelen volt.

Ez kapóra jön a lakásfelújítóknak!

Ez kapóra jön a lakásfelújítóknak!

A kiadások felét átvállalja az állam január elsejétől

Fehéríti és felpörgeti az építőipari piacot, egyúttal a tulajdonosok számára is jó lehetőségeket, biztos megtérülést kínál a napokban bejelentett lakáskorszerűsítési támogatási program. Bár a felújítás jellegétől függetlenül adják majd az állami támogatást, a legnagyobb járulékos haszonnal nyilvánvalóan az energetikai korszerűsítések – fűtési rendszerek cseréje, hőszigetelés, nyílászárócsere – járnak. És ezekre a beruházásokra nagy szükség is van, a hazai lakásállomány nyolcvan százaléka ugyanis nem felel meg a korszerű épületgépészeti, műszaki és energetikai szempontoknak.

Ahány anyagú hőcserélő, annyiféle fűtővíz

Ahány anyagú hőcserélő, annyiféle fűtővíz

A gázkazánok korróziós védelme elsősorban a fűtővíz minőségétől, a beépített fémek sokszínűségétől függ. Különösen az alumínium hőcserélők esetén kell odafigyelni, amit a készülék többszörösen meg is hálál az üzemeltetés során.

TÁMOGATOTT CIKK

Zümmög a gépház

Zümmög a gépház

Hőszivattyú gépészeti akna, a hangelnyelés javítása után

A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési-fűtési rendszereit kiszolgáló ún. folyadékhűtő gépház-zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez.

Nagy kazán- és hőszivattyúválasztó a Construmán

Nagy kazán- és hőszivattyúválasztó a Construmán

„A” pavilon 105B stand

Standunkon betekintést adunk a hazai gázkészülékpiac- és hőszivattyúválasztékból, a Nagy kazán- és hőszivattyúválasztó nevű eseményünk keretében.

Találkozzunk a Construmán!

Találkozzunk a Construmán!

„A” pavilon, 105B stand

standunkon többek között betekintést adunk a látogatók számára a hazai gázkészülékpiac és hőszivattyú választékból, a Nagy kazán- és hőszivattyúválasztó nevű eseményünk keretében.

TÁMOGATOTT CIKK

125 éves a Zehnder

125 éves a Zehnder

A svájci-német gyártó 90 éve állít elő fűtőtesteket, de aktív a melegvizes sugárzóernyők és a hűtő-fűtő mennyezetek piacán is. Az elmúlt húsz év különösen a komfortszellőzés termékcsoport erőteljes fejlődését hozta magával.

TÁMOGATOTT CIKK

Keményforrasztásról préselésre

A >B< Maxipro préstechnológia meghozta Magyarországra a korszerű áttörést a klíma- és hűtésszerelésben

Olvashattuk az augusztusi VGF&HKL-ben, hogy átlagban 101 napot kell várni egy épületgépészre. Sztányi Róbert a „Munkaerőpiaci sajátosságok vizsgálata az építőiparban” című munkájából megtudhatjuk, hogy a cégek több mint 47%-a küzd szakemberhiánnyal. Ezen belül 19%-nál kifejezetten nagy hatással van a társaság működésére a szakemberhiány. 33% érzékeli a szakemberhiányt és nem tudják a meglévő munkaköreiket feltölteni, ennek ellenére nem érzékelnek nagy problémát a mindennapos működésükben. 56%-nál okozott a szakemberhiány ügyfélkiszolgálási képesség csökkenést és 51%-nál produktivitáscsökkenést.

TÁMOGATOTT CIKK

Danfoss AB-QM 4.0

Danfoss AB-QM 4.0

A megújult nyomásfüggetlen térfogatáram-korlátozó, szabályzó szelep (PICV) újraértelmezi a PICV technológia értékeit.

Az automatikus HVAC szelepek (DN 15-DN 32) optimális vízelosztást biztosítanak az épületek hőleadói számára. A Danfoss az új AB-QM 4.0 PICV szelepével most bővíti a HVAC fűtési és hűtési rendszerek szabályozásánál használatos termék portfólióját. A szelepet a hagyományos szelepmozgatókhoz, illetve az úgynevezett „smart” digitális motorokhoz (NovoCon® S) fejlesztették, melyek lehetővé teszik a HVAC 4.0 megoldásokat elsősorban kereskedelmi célú épületeknél mint például hoteleknél, irodáknál.

TÁMOGATOTT CIKK

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet szabályozott intelligens szellőzéssel

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet szabályozott intelligens szellőzéssel

Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez.

Szakági „elbeszélések”

Szakági „elbeszélések”

Újabb tanulságos történetekkel várja régi és új olvasóit az október 2-án megjelenő VGF&HKL.

Szakember ilyet nem vállal!

Szakember ilyet nem vállal!

A vízhálózat veszélyeztetése miatt nyolc felhasználó ellen tett feljelentés a vízmű Siófok-Kilitiben

Több mint 60 millió forintnyi ráfordítással tudta elhárítani a nyáron bekövetkezett haváriaproblémákat a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), amelyeket valószínűsíthetően felelőtlen felhasználói magatartás, illegális rákötés okozott. A vizsgálatok azután kezdődtek, hogy Pseudomonas baktérium jelenlétét mutatták ki a vezetékes vízben.

Jövőre digitális kiállítás lesz az ISH

Jövőre digitális kiállítás lesz az ISH

2021-ben csak digitális formában tartják meg az ISH nemzetközi épületgépészeti szakvásárt. A koronavírus okozta nemzetközi utazási korlátozások miatt, csak digitális platformon fognak jövőre bemutatkozni az épületgépész gyártók.

Nem csak a gázkazánt kell karbantartani

Nem csak a gázkazánt kell karbantartani

Forró őszünk van, de az idei gázkészülék-karbantartási időszak már megkezdődött. Bár még kevesen kapnak észbe, hogy gondoskodjanak gázkészülékek zavartalan működéséről, a szakembereknek érdemes felhívni a figyelmet arra, nem csak egy gázkazán igényli a törődést.

TÁMOGATOTT CIKK

Innovatív Conex Bänninger préskötéses csőrendszerek

Innovatív Conex Bänninger préskötéses csőrendszerek

A hőszivattyúk gyors és megbízható telepítéséhez

A hőszivattyú a leginkább jövőbe mutató, energiatakarékos és környezetbarát fűtési és hűtési megoldás, amellyel használati melegvizet és az épület optimális levegőztetését is biztosítani lehet.

CO-érzékelők: frissültek a katasztrófavédelem listái

CO-érzékelők: frissültek a katasztrófavédelem listái

Frissítette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szén-monoxid-érzékelőkről vezetett pozitív és negatív listáját, vagyis azt a két adatbázist, amelyből kiderül, hogy melyik termék felel meg a funkciójának, és melyekeket jobb a boltban hagyni, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat. A megbízhatóan működő berendezések felsorolása huszonkilenc, a nem megfelelőké harminckét eszközt tartalmaz.

Találkozzunk virtuálisan!

Az internetre költözik az idei Műegyetemi Épületgépész Napok

Az időpont nem változott, de az idei rendezvény jelentősen más lesz, mint amit megszokhattunk az elmúlt huszonöt évben. November 26–27-én ugyanis a járványveszély miatt virtuálisan rendezik meg Műegyetemi Épületgépész Napokat. Lesznek konferenciák és továbbképzések, a kiállításokat pedig egy héten át látogathatja majd a nagyközönség az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) honlapján.