VGF&HKL szaklap

Októberben lesz az idei Construma

Októberben lesz az idei Construma

Eredetileg április elsején nyitotta volna meg kapuit az idei Construma és OtthonDesign szakkiállítás, de a járványhelyzet miatt a szervezők júniusra halasztották az eseményt. Ez túl optimista döntésnek bizonyult, így újfent halasztásra kényszerültek. Tájékoztatásuk szerint a kiállítási csokor legújabb időpontja 2020. október 7-11.

TÁMOGATOTT CIKK

Higiénikus, tisztítható Zehnder légcsatornák

Higiénikus, tisztítható Zehnder légcsatornák

A Zehnder húsz éve fejleszti komfortszellőzés-termékeit. Comfotube néven, tekercses kiszerelésben hozzáférhetők kör keresztmetszetű műanyag légcsatornái 90 és 75 mm átmérőben. Laposított légcsatornánk, a Comfotube Flat 51 szintén tekercses kiszerelésben, 138×51 mm méretben, a Comfotube 90-nel egyenértékű légszállítási paraméterekkel rendelkezik. Ebben a cikkben a csövek higiéniai jellemzőjét mutatjuk be.

TÁMOGATOTT CIKK

Egy sertéshízlalda esete a fagyapottal

Egy sertéshízlalda esete a fagyapottal

A Knauf Insulation Kft. a Zalaegerszeg melletti Heraklith gyárában már hosszú ideje készít fagyapotból U zsalu termékeket, amelyek – mivel használata esetén megtámasztó zsaluzatot nem igényel a koszorú kialakítása – jelentősen meggyorsítják az építés ezen részének folyamatát.

Hűtéstechnika és a koronavírus

Hűtéstechnika és a koronavírus

Lassan beindul a klímaszezon, az átmeneti időszakban sokan fűtenek split készülékekkel. A karbantartás most is fontos, de a kialakult helyzetre való tekintettel érdemes a klímaberendezések tisztítását, ellenőrzését is eltolni a járványügyi vészhelyzet végéig. Annak érdekében, hogy a szakemberek átfogó információkkal tudják ellátni ügyfeleiket, nézzük át, hogyan változik a helyiség szennyezett levegője egy korszerű mono, illetve multi klímaberendezés üzemeltetésekor.

TÁMOGATOTT CIKK

Terjedhet szellőzőrendszeren keresztül egy vírus?

Terjedhet szellőzőrendszeren keresztül egy vírus?

Teszik fel mostanában maguknak sokan ezt a kérdést

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrendszereken keresztül, főleg ha tisztán friss levegős rendszereket használunk! A vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez egyáltalán nem okoz problémát.

TÁMOGATOTT CIKK

Széles körben alkalmazható hővisszanyerős szellőzési megoldások az Aerecotól

Széles körben alkalmazható hővisszanyerős szellőzési megoldások az Aerecotól

Az egészséges levegőminőség fenntartásához, az épület használatától függően, 2-3 óra alatt szükséges kicserélni a beltér levegőjét. Akkor járunk el helyesen, ha ezt folyamatos, lassú légáram mellett, huzathatás nélkül valósítjuk meg.

Átmenetileg leáll a hódmezővásárhelyi Villeroy & Boch

Átmenetileg leáll a hódmezővásárhelyi Villeroy & Boch

A koronavírus-fertőzés miatt már több magyarországi gyár is átmeneti leállást jelentett be, azonban a legjobb tudomásunk szerint épületgépészeti piacra termelő üzem eddig nem volt közöttük. Ma ugyanakkor a szaniterek gyártásával foglalkozó Villeroy & Boch bejelentette, hogy április 10-étől két hétre szünetelteti a munkát, az alkalmazottakat pedig szabadságra küldik.

Tények a szájmaszkokról

Tények a szájmaszkokról

Összeszedtük, milyen típusok közül választhatnak a víz-, gáz- és fűtésszerelők a koronavírus ellen

Mi a különbség az egészségügyi maszk és a légzésvédők között? Melyik mire alkalmas, kell-e egyáltalán használni? Mi azaz FFP, KN95, N95? Otthon is készíthetünk védőmaszkot? A VGF&HKL szaklap szerkesztői utánajártak a legfontosabb kérdéseknek, és segítenek az épületgépészeknek a megfelelő védőfelszerelések kiválasztásában. Nem foglalunk állást se pró, se kontra egyik kapcsán sem, pusztán leírjuk, melyik mire való.

Épületüzemeltetés járvány idején

A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Bár nagyon sok közösségi-, illetve irodaépület kiürült a #maradjotthon felhívás hatására, az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Veszélyhelyzetben a kazánkarbantartás

Veszélyhelyzetben a kazánkarbantartás

A készülékgyártók rendszerint a garancia feltételéül szabják meg a rendszeres karbantartás elvégzését. Ennek időpontja természetesen a jelenlegi járványhelyzetre is eshet. Megkérdeztük a gázkészülék- és hőszivattyúgyártókat, hogy mit tegyen a szervizes, ha nem engedik be az önkéntes karantén alatt a megrendelők a lakásba, illetve mi a teendő, ha maga a szakember az, aki nem szívesen vállal veszélyhelyzetben ilyen megbízást. Elveszíti a gázkészülék tulajdonosa a garanciát? Van türelmi idő? Van méltányosság?

Átmeneti adómentesség: nem, nem hajtják be utólag

Átmeneti adómentesség: nem, nem hajtják be utólag

A kedvezményezett katásoknak legközelebb augusztusban kell fizetniük a rendelet értelmében

Hétfőn jelentette be a miniszterelnök, hogy 2020. március elseje és június 30-a között egy sor kisadózó vállalkozó – köztük minden katás víz-, gáz-, fűtés- és légkondicionáló-szerelő – mentesül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megfizetési kötelezettsége alól. Több olvasónkban is felmerült, hogy a terhet majd utólag hajtják be, de az időközben megjelent rendelet szerint erről nincs szó. A március elsejéig felgyűlt esetleges adótartozásokat ugyanakkor meg kell fizetni, de csak a veszélyhelyzet lezárulta után, akár részletekben is.

Márciusi tesztsorunk megfejtése

Márciusi tesztsorunk megfejtése

A március elején megjelent VGF&HKL-ben közzétettük annak a tesztsornak az első felét, amelyet a szakmák Európa-bajnokságára, vagyis az EuroSkills-re készülő fiatal magyar víz-, gáz- és fűtésszerelő szakemebreknek kellett kitölteniük a hazai válogató során. Ahogy ígértük ma közöljük a válaszokat is. Vastag szedéssel jelölöltük a zsúri szerinti jó megoldást – de van, aki szerint két kérdésnél is tévedtünk a lehetséges válaszokkal. De vajon így van-e? Tényleg elhibáztuk? Mondja el Ön is kommentben!

Átmeneti adómentesség a katás kollégáknak

Átmeneti adómentesség a katás kollégáknak

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A távirati iroda tudósítása szerint közéjük tartoznak a kisadózó víz-, gáz- és fűtésszerelők is.

„Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!”

„Ha elönti a sz@r a házat, majd hívnak!”

Megkérdeztük a fűtésszerelőket, tervezőket és kereskedőket, hogy milyen hatással van az épületgépészek munkájára a koronavírusnak, és ők őszintén válaszoltak. Sok mindenre kíváncsiak voltunk, például arra, hogy mi változott két hét alatt, félnek-e a járványtól, dolgoznak-e egyáltalán. Mit szólnak a megrendelők? Van-e áru a szerelvényboltokban? Van-e új megrendelés? Mire számítanak karantén idején? Egyebek mellett ezek voltak az állandó kérdéseink. És most lássuk a válaszokat!

Leállnak a kéményellenőrzések

Leállnak a kéményellenőrzések

A csalók már aktivizálódtak

A FŐKÉTÜSZ és a Katasztrófavédelemi is leállítja a kéményellenőrzéseket a szolgáltatási területeiken a koronavírus miatt. Ezt kihasználva máris csalók járják a társasházakat, akik szakembereknek kiadva magukat kéményellenőrzés címén pénzt csalnak ki az emberek zsebéből.

A gépészet hibája mindig utólag derül ki

A gépészet hibája mindig utólag derül ki

Régi lakások vásárlásánál, vagy akár egy új építésű ingatlannál csak a napi használat során derül fény arra, hogy a ház gépészetével, villamos szerelésével problémák vannak. A gépész, illetve a villanyszerelő akkor végzett jó munkát, ha évtizedekig láthatatlan marad – szokták volt mondani.

TÁMOGATOTT CIKK

Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

Ásványgyapot anyagok alkalmazása a homlokzati hőszigetelésekben

Az épületek homlokzatainak külsőoldali hőszigetelése rengeteg hasznos fűtési energiát (az összes veszteség kb. 35%-át) spórol meg számunkra a téli hónapokban, és óvja a felmelegedésétől a belső tereket, helységeket a nyári forróságban, így a hűtési költségeinket csökkenthetjük. Kiegyensúlyozott belső hőmérsékletet és belső páratartalmat biztosítanak az épületnek, ezáltal egy egészségesebb és komfortosabb környezetet teremtenek a benne élők számára.

Rendkívüli közlemény

A VGF&HKL szaklap kiadója a március 16-ától az alábbi intézkedésekkel támogatja a koronavírus hazai terjedésének megfékezését.