VGF szaklap

R744 hűtőközeg, a közönséges széndioxid

R744 hűtőközeg, a közönséges széndioxid

Ha már szó esett a kompresszorok kapcsán az R744 hűtőközegről, azaz a széndioxidról, vizsgáljuk meg közelebbről ezt a természetes gázt. Annak apropóján is, hogy a Német Járműgyártók Szövetsége (VDA) bejelentette, hogy a jövőben az R744 közegű klímarendszereket fogják használni.

Kényszer vagy megoldás a mobilklíma?

Kényszer vagy megoldás a mobilklíma?

A meleg beköszöntével ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobil klímák vásárlása. Nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, olcsóbb, ám itt is vannak buktatók, amely könnyen tönkreteheti a berendezést.

Nők az épületgépészetben

Nők az épületgépészetben

Tanulni, a szakmát megismerni sohasem késő. Szalai Zsófia egy harmincas éveiben járó ifjú hölgy, aki Győrben él, és dolgozik, munkája kapcsán szerette meg az épületgépész szakmát. Ebben az évben szerzett technikusi oklevelet, jelenleg is műszaki előkészítőként dolgozik, segíti elő az építkezéseken lévő szakemberek munkáját. Hogy mit is jelent nőként ebben a szakmában tevékenykedni, erről kérdeztük meg Szalai Zsófiát.

Gyorsabban épülhet meg a horvátországi LNG-terminál

Gyorsabban épülhet meg a horvátországi LNG-terminál

A krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építésének felgyorsításáról döntöttek Horvátországban. A törvénytervezet csökkenti az adminisztratív terheket, rendezi a tulajdonviszonyokat az építkezési területen, valamint rendelkezik a tengeri területekre kiterjedő koncessziós jogokról és díjakról is.

Vége a csődvédelemnek? Jön a felszámolás?

Vége a csődvédelemnek? Jön a felszámolás?

A Mart ügyvezetője fellebbez! Újabb fordulat a Mart csődeljárásában.

A bíróság mai nappal végzést tett közzé, melyben a Mart Kft. önmaga ellen kezdeményezett csődeljárását szünteti meg, illetve kezdeményezi a felszámolást. A megdöbbentő hírt a mai cégközlönyben olvastuk és azonnal megkerestük Mart Kft-t.

Chillventa

Chillventa

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Chillventa, amely a nürnbergi kiállítási központot a hűtős, légkondicionálós, szellőztetős és hőszivattyús szakemberek nemzetközi találkozóhelyévé alakítja át 2018. október 16–18. között.

Egyetlen grafikonon 200 év energiafelhasználása

Egyetlen grafikonon 200 év energiafelhasználása

A nagy mennyiségű adatsorok vizualizációjával foglalkozó portál, az Our World in Data újfent nekigyürkőzött, és sikerrel vette a nagy kihívást: most egyetlen ábrán mutatják be 200 év globális energiafogyasztását.

Védtelen okos eszközök – A Nagy Testvér már a múlté

Védtelen okos eszközök – A Nagy Testvér már a múlté

A mindennapi életben egyre gyakrabban használunk okos eszközöket, mobiltelefont, tablet-et otthonaink vezérléséhez, komfortosabbá tételéhez. Mindennapos használati tárgyaink is használják az internetet kommunikáció céljából. Vajon vannak-e ennek veszélyei? Mennyire vagyunk védettek, hogyan védekezhetünk?

Textil légcsatorna: lágy áramlat a lakásban

A textil légcsatornák, diffúzorok alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Segítségével oda is ki lehet építeni a hálózatot, ahová a hagyományos, elemes csatornák installálása nem biztosítható. Ezen kívül rendkívül egyszerű telepíteni, a diffúzorok pedig hangtalan, huzat nélküli légbevezetést tesznek lehetővé.

Naperőmű-tervezők fóruma

Naperőmű-tervezők fóruma

Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata

A BME-n tartották a Naperőmű-tervezők fórumát, melyen a napenergia-hasznosítás jelentősége, a tervezés és az engedélyeztetés volt a fő téma.

Homokszem a gépezetben – Jelentéktelen alkatrész okozta a kompresszor hibát

Homokszem a gépezetben – Jelentéktelen alkatrész okozta a kompresszor hibát

Egy kelet magyarországi Volán telepen R407C hűtőközeggel üzemelő split rendszerű folyadékhűtő hibásodott meg rejtélyes körülmények között. A kivonuló hűtős szakembernek nagy fejtörést okozott az üzemzavar, azonban a történet sok tanulsággal szolgál.

TÁMOGATOTT CIKK

Korszerű melegvíz-előállítás

Korszerű melegvíz-előállítás

HP-Tower hőszivattyús forróvíztároló a HAJDU-tól

Idén újabb termékcsaláddal bővülnek a HAJDU hőszivattyús forróvíztárolós termékei. A korábbi HB-terméksor mellett megjelenik a cég a HAJDU HP TOWER nevű, HPT típusú terméksorozattal.

Lassú növekedéssel, de halad az építőipar

Lassú növekedéssel, de halad az építőipar

Az új szerződések volumene némileg csökkent, ugyanakkor a szerződésállományok még mindig jelentősen nagyobbak az egy évvel korábbinál.

10 millió ember dolgozik a globális megújuló energia iparágában

10 millió ember dolgozik a globális megújuló energia iparágában

Világszerte több mint 10 millióan dolgoznak már a megújuló energia ágazatában, miután 2017-ben több mint félmillió új munkahely jött létre az iparágban.

Becsület – Wolfgang Hatzl őszinte vallomása

Becsület – Wolfgang Hatzl őszinte vallomása

Exkluzív interjú a Mart tulajdonosával

Interjút adott a csődeljárás közepén járó Mart Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a VGF Szaklapnak, amiben őszintén, első kézből számol be az elmúlt időszak eseményeiről, saját tapasztalatairól, érzéseiről. Bár leginkább a Mart jövőjére voltunk kíváncsiak, de sok apró részlet is kiderült a botrányról. Hatzl úr őszinte vallomása meghökkentő nyíltságáról és erős jelleméről tett tanúbizonyságot, de ítéljék meg olvasóink – mi a beszélgetés minden részletét közöljük.

Kompresszorok és hűtőközegek

Kompresszorok és hűtőközegek

A gázsűrítők működését a különböző hűtőközegek jelentős módon befolyásolják. A méretezés, és a kiválasztás tehát egy hűtőrendszer tervezésénél kulcsfontosságú. A hűtőközegek gyorsan változnak, kiváltásuk, cseréjük esetén mindig szem előtt kell tartani a kompresszorok egyedi tulajdonságait.

A Mart csődegyezsége

A Mart csődegyezsége

Május 2-án rendezték meg a Mart Kereskedelmi Kft. (továbbiakban Mart) csődeljárása alatt szervezett egyezségi tárgyalást, ahol elképesztő magas arányban, 90%-ban elfogadták a hitelezők a felkínált lehetőséget.

Új épületenergetikai szabályozások jönnek

A cél: 2030-ra 40%-kal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás

A régi épületek hosszútávú energetikai felújítási stratégiája, az e-mo­bilitás támogatása, az intelligens épületüzemeltetés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyfokú csökkentéséről szól az a tervezet, mely az Európa Tanács jóváhagyására vár. A módosítás lényege a szigorúbb energetikai hatékonyság és az építőipar fellendítése Európában.