VGF szaklap

Érdemes támogatni a távfűtést?

Érdemes támogatni a távfűtést?

Egy időben sok társasház szeretett volna leválni meglévő távfűtés rendszeréről. Voltak, akiknek ez sikerült. A tapasztalatok és a külföldi példa viszont azt mutatja, hogy a távhő az egyik legkorszerűbb fűtési megoldások egyike, ha megfelelően szabályozható. Az Otthon Melege Program keretében most 2 milliárd forint támogatás jut korszerűsítésre. Ezzel a lakások akár 10-15 ezer forintot is spórolhatnak egy fűtési szezon alatt.

TÁMOGATOTT CIKK

A káva hőszigetelése

A káva hőszigetelése

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burokra szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél, problémás csomópontoknál kompromisszumot kell kötnünk. Ilyen csomópont a nyílászáró és a főfal csatlakozási pontja is, az úgynevezett káva hőszigetelése is.

Miniszteri elismerésben részesült Bokor András

Miniszteri elismerésben részesült Bokor András

Épületgépészeket ritkán díjaznak. Míg az építészt hamar piedesztálra emeli a széles közvélemény, a gépész, ha jól végzi a dolgát, láthatatlan marad az esetek döntő többségében. Azonban most Bokor András épületgépész harmadmagával miniszteri kitüntetésben részesülhetett.

Tócsákban tocsogunk Budapesten

Tócsákban tocsogunk Budapesten

Nem megoldott a csapadékvíz-elvezetés

A májusi eső aranyat ér, szokták volt mondani, na de ekkora mennyiség? Bizony, gondot jelent egy kiadós zápor után a víz elvezetése. A jelenlegi közműszabványokat még a ’80-as évekre határozták meg, azóta sokat változott az éghajlat.

Szerelő vagy? Okítsd a felhasználót!

Szerelő vagy? Okítsd a felhasználót!

Megjelent a VGF&HKL júniusi száma

A megrendelőknek az esetek döntő többségében fogalmuk nincs arról, hogy egy hőszivattyú pontosan hogyan működik, és mennyit is fogyaszt valójában. A félreértések elkerülése végett a telepítő szerelőnek fel kell világosítani a laikus fogyasztókat a berendezés működéséről, ellenkező esetben nap nap után kapják az elégedetlen telefonokat. Júniusi lapszámunkban többek között erről is olvashatnak.

Címváltozás: elköltözött a szerkesztőség

Címváltozás: elköltözött a szerkesztőség

Zöld irodában a Media12 kiadó

Június elsejével a VGF&HKL és társkiadványa, a Villanyszerelők Lapja szerkesztősége új irodaházba költözött.

TÁMOGATOTT CIKK

Mosoly a mindennapokra

Mosoly a mindennapokra

HAJDU SMILEY rétegfűtésű forróvíztárolók

Új generációs, innovatív termékkel bővült a HAJDU elektromos forróvíztároló család, ami a SMILEY fantázianevet kapta. A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. zártrendszerű, kerámia fűtőbetétes rétegfűtésű forróvíztárolói alkalmasak egy, vagy több vízelvételi hely energiagazdaságos melegvíz ellátására háztartásokban és intézményekben egyaránt.

Megelőzött tragédiák

Megelőzött tragédiák

A május általában nem a szén-monoxid-mérgezésveszély szezonja, ez a május azonban nem olyan, mint általában. A szokatlanul hideg időjárás miatt sokan kapcsolták vissza a fűtést, s emiatt több helyre is vészhelyzet miatt kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek a hétvégén. Az esetek mindegyike szerencsésen végződött, mert jelzett a szén-monoxid-riasztó készülék.

TÁMOGATOTT CIKK

HVAC rendszerek a tervezőasztalon: modellezés és tervezés 3D-ben

Az LG légkondicionáló és energetikai megoldások üzletága számos eszközt kínál a fűtés-, hűtés-, és légkondicionálás (továbbiakban HVAC) rendszerekkel dolgozó mérnökök számára. A vállalat szoftvereivel egy projekt teljes HVAC rendszere 3D-ben megtervezhető, így már a tervezőasztalon kiküszöbölhetőek a megvalósítás során felmerülő problémák.

Megpályázható konvektortípusok

Megpályázható konvektortípusok

A konvektorcsere-pályázati kiírásnak jelenleg hátrom gyártó felel meg. Összeszedtük táblázatos formában a termékeket, melyek közül a pályázók választhatnak.

Konvektorcsere: Van még két nap!

Konvektorcsere: Van még két nap!

Bár ma indult volna a program, a szaktárca két nappal eltolta a konvektorok cseréjére kiírt pályázatok benyújtási időpontját. A változtatást az indokolta, hogy az eredeti dátum egybeesik a személyi jövedelemadó bevallásának határidejével.

Levelesláda: A felhasználók alapfogalmakkal nincsenek tisztában

Levelesláda: A felhasználók alapfogalmakkal nincsenek tisztában

Szakmai hozzászólásokat várunk

Az alábbi levelet egy olvasónk juttatta el hozzánk, aki valamilyen költséghatékony fűtési módot szeretne otthonában. A klímafűtést is górcső alá veszi, azonban érezhető, hogy a COP fogalmával nincs teljesen tisztában. A szakember felelőssége, és valamilyen szinten kötelessége felvilágosítani a megrendelőt az alapvető műszaki kérdésekben.

TÁMOGATOTT CIKK

Fújható ásványgyapot termékek fejlesztése

Fújható ásványgyapot termékek fejlesztése

A Knauf Insulation Kft. a 2012. évtől forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket.

Ólmos vizet isznak a Budapestiek?

Ólmos vizet isznak a Budapestiek?

A régi épületekben élő fővárosiak 80 százaléka nagy valószínűséggel találkozhat lakásának falában ólomcsövekkel. A vízszolgáltató csak a bekötőcsöveket cseréli, a strangokat, az épületen belüli vezetékeket nem. Jelenleg is zajlanak felújítások Budapest IX. kerületében, ahol a gerincvezetéket és a bekötő csöveket cserélték KPE csövekre.

Ólom a csapvízben

Ólom a csapvízben

Folyatni kell fogyasztás előtt a csapvizet – ez a hatóság javaslata az ivóvízben található ólom konventrációjának csökkentésére. De hogy kerül a veszélyes nehézfém a poharunkba, ha egyszer a szolgáltatók szinte tökéletes minőségű vizet juttatnak a gerincvezetékekbe? A régi bekötő és fali ólomcsövekből. Hogy ezekből hol és mennyi van még használatban, nem tudjuk pontosan.

Szén-monoxid-mérgezésben két ember meghalt az Újszegedi temetőben

Szén-monoxid-mérgezésben két ember meghalt az Újszegedi temetőben

Szén-monoxid-mérgezés miatt két ember meghalt, hármat kórházba vittek kedden Szegeden – adott tájékoztatást a katasztrófavédelem. A közlemény szerint szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat a Szőregi úti temetőben lévő ingatlanhoz.

TÁMOGATOTT CIKK

Az elektromos fűtésé a jövő?

Az elektromos fűtésé a jövő?

A közelmúltban zárult Construma/Hungarotherm egyik tanulsága, hogy számolni kell az elektromos fűtések piacán tapasztalható fejlődésekkel.

Egyszerűsödő klímagáz-adatbázis?

Hatályba lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) módosítása. Így egyszerűsödtek a hűtősöket, klímásokat érintő adminisztrációs terhek.