VGF szaklap

Távhőként hasznosítanák a paksi erőmű hűtővizét

Távhőként hasznosítanák a paksi erőmű hűtővizét

A közeljövőben megvalósulhat az a projekt, amelynek keretében Szekszárd távfűtését az atomerőműben használt hűtővízzel látják el. A tervezett beruházás csökkenti azt a maradványhő-szennyezést, amelyet az erőmű okozott a Duna 8-10 kilométeres szakaszán, és olcsóbbá teszi a fűtést a lakosságnak.

Szolgáltatóközpontot nyit a Viessmann Pécsett

Szolgáltatóközpontot nyit a Viessmann Pécsett

A termelés után szolgáltatási tevékenységét is Magyarországra hozza a német Viessmann csoport, a pécsi 533 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 106 millió forint támogatást biztosít.

Otthon melege: több pénzre lenne szükség

Otthon melege: több pénzre lenne szükség

A 3,5 milliárd forintból még 1,3 milliárdra lehet pályázni. Azonban a szakma szerint legalább 50 milliárdra lenne szükség ahhoz, hogy áttörés legyen, és megállíthassuk a tüzelőberendezések átlagéletkorának növekedését.

Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

MANAP: Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe

Csináld magad!

Csináld magad!

Nem az első olyan példa a Continental gumigyáré, ami azt sugallja: ha szakmunkás kell, képezd ki magad. Lehet, hogy az egyébként konkurens, de hasonló területen működő épületgépész cégeknek is érdemes lenne összefogniuk, és saját tanműhelyt építeniük?

Otthon Melege Program: megint csak morzsák

Otthon Melege Program: megint csak morzsák

Június 6-án 8 órától lehetett pályázni a jelenleg egyetlen élő fűtésfelújítás, épületenergetika pályázaton. Nem meglepő, hogy a keretösszeget percek alatt túligényelték, így történt ez, amióta hasonló pályázatok futnak. A 3 millió potenciális igénylőből ismét ötezernek jutott.

Milyen lesz idén a klímapiac?

Milyen lesz idén a klímapiac?

2016-ban remek volt – volt meleg bőven, ha nem is annyi, mint az azt megelőző 3 évben, viszont mindenki arra készült, hogy megsül. Idén az áprilisi fagyok lassabb indulást indukáltak, de májusban már így is ott tartottunk, hogy csak augusztusra lehetett klímaszerelőt találni.

Legyen gyors és olcsó a kémény!

Legyen gyors és olcsó a kémény!

Míg az MBSZ legújabb módosítására várunk, amelyet júniusra ígértek, érdemes még egy szempontot behoznunk. A vita ugye a körül zajlik jó régen, hogy a kondenzációs kazán elvezetése az épületgépészek vagy a kéményseprők hatáskörébe tartozzon-e. A témának már bemutattuk műszaki-biztonsági és gazdasági vetületeit, de nem ejtettünk szót a bürokratikus, ügyintézési oldalról.

Megjelent a VGF szaklap júniusi száma

Idei ötödik lapszámunk 80 oldalon, szokásosan gazdag tartalommal jelent meg. Előfizetőink számára az elektronikus változat már elérhető itt, a honlapunkon. Bevezetőnk egy fontos szakmai szervezetünk élén történt személyi változásról szól.

TÁMOGATOTT CIKK

Rétegfűtésű forróvíztárolók

Rétegfűtésű forróvíztárolók

Nincs könnyű helyzetben az, aki most szeretne vásárolni egy olyan elektromos fűtésű forróvíztárolót, amely megfelel a következő feltételek mindegyikének: legyen biztonságos, tartós, energiatakarékos, megfizethető, formatervezett, jó szervizhátterű, és legfőképp mindig legyen benne elegendő és megfelelő hőmérsékletű meleg víz.

Online kéményseprő ügyintézés

Online kéményseprő ügyintézés

Modernizálódik a kéményseprés bonyolítása is, az online felületek lehetőséget adnak az időpontfoglalástól a számla-ügyintézésig lényegében mindenre. Különösen fontos, hogy a harmadik, elmulasztása esetén immár szankciókkal járó kéményseprő-látogatást is lehet egyeztetni.

Mobilklímákról szerelői szemmel

Mobilklímákról szerelői szemmel

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint egy split. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

Ha valaki hőszivattyút szeretne, gondoljon arra, hogy az nem egy mosógép, amit beállítunk a sarokba, bedugjuk a konnektorba, és működik. A hőszivattyúnak minőségi gyártmánynak kell lennie, jól meg kell tervezni, és színvonalasan kivitelezni – és akkor már csak a megfelelő üzemeltetés van hátra.

Hőszivattyúk: GEO vagy „H” tarifa?

Hőszivattyúk: GEO vagy „H” tarifa?

Ha családi házunkat (vagy az utóbbi időben egyre több kisebb, alacsony energiaigényű társasházat is) levegő-víz hőszivattyúval fűtjük, és a hőszivattyú hatékonysága egy előre megállapított érték felett van, akkor üzemeltetéséhez igényelhetünk kedvezményes áramtarifát. ELMŰ-ÉMÁSZ területen választhatunk a GEO vagy „H” tarifa között, E.ON területen „H” tarifát tudunk igényelni.

A MÉGSZ igent, a kéményseprő-szervezetek nemet mondanak

A MÉGSZ igent, a kéményseprő-szervezetek nemet mondanak

Az MBSZ módosítását helyesli a Magyar Épületgépészek Szövetsége. Információink szerint teszi ezt úgy, hogy kéményseprő tagjai, például a Baranyai Kéményseprők Ipartestülete, nem értenek egyet a változtatással, mint ahogy a többi kéményseprő-szervezet sem.

Veszélyeztetés? Piaci érdek? Észszerűség?

Veszélyeztetés? Piaci érdek? Észszerűség?

Az MBSZ legfrissebb, éppen egyeztetés alatt lévő módosítása lényegét tekintve kivenné a kéményseprők kezéből a kondenzációs elvezetéseket, és azok fogalmi és „kezelési” megkülönböztetésével hátrányos helyzetbe hozná a független kéménygyártókat. Gépészlobbi vagy műszaki szükségszerűség?

A klímaváltozás egészségügyi hatásai

A klímaváltozás egészségügyi hatásai

A klímaváltozás egyre inkább mindennapi életünk részévé válik. A viharok, özönvízszerű esőzések és a hőségriadók kapcsán saját bőrünkön tapasztaljuk a hőmérséklet, csapadékmennyiség vagy a szélerősség változását. A Kárpát-medence, azaz Magyarország Európának a klímaváltozásnak leginkább kitett területe!

Hogyan vásárolhatunk klímaberendezést?

Ha valaki azt gondolja, a klímakészülékek vásárlása egyszerű feladat – bemegyek egy áruházba, vagy egy webshopot kikeresek számítógépen, veszek, rendelek egy berendezést, és majd valakivel felszereltetem –, az tévedésben van. Ma már a barkácsáruházak is betartják, -tartatják a szabályokat.