Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tiszta víz

Tiszta víz

Megjelent VGF&HKL decemberi száma

Közismert tény, hogy a régi épületek ólomból készült vízvezetékei veszélyeztetik az ivóvízbiztonságot. A kioldódó ólom különösen a gyermekekre veszélyes, ezért rendkívül fontos a régi vezetékek cseréje. De hogy ne essünk cseberből vederbe, arra is figyelnünk kell, hogy az új szerelvények beépítése ne okozzon új veszélyforrást!

Haladék a takarékoskodásra

Haladék a takarékoskodásra

A veszélyhelyzetre hivatkozva, rendeletben írta felül a kormány az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény bizonyos pontjait. Ennek megfelelően az áram- és gázszolgáltatók, valamint a benzinkutak ráérnek a jövő év végéig teljesíteni az idei évre előírt energiamegtakarítási kötelezettségüket. A nagy áram- és gázfogyasztó cégek is haladékot kaptak azzal, hogy csak 2022. november 15-e után lesz kötelező energetikai szakreferenst alkalmazniuk.

OMÉN: Díjazták a szakma legjobbjait!

OMÉN: Díjazták a szakma legjobbjait!

A leköszönő kamarai elnök, Nagy Gyula kapta a Meszlényi Zoltán Díjat

Hagyományosan minden év novemberének utolsó péntek estéjén, az Épületgépész Bálon kapják meg elismerésüket az év emberei, vagyis a szakma legkiválóbb képviselői. Mivel a járványhelyzet megengedte, a tavalyi virtuális találkozó után idén személyesen is találkozhattak az épületgépészek az egyik budapesti szálloda különtermében.

Módosult a napelemes pályázat, elengedték a 4,8-as COP-t!

Módosult a napelemes pályázat, elengedték a 4,8-as COP-t!

Több ponton is módosult a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű lakossági pályázat, mi ezek közül csak egy műszaki szempontból rendkívül fontos változást emelnénk ki. Korábban a kiírás szerint a támogatható levegő-vizes hőszivattyú elvárt fűtési COP-ját 4,8-ban határozták meg, ezt most levitték 4,2-re.

A felelősség kérdése

A felelősség kérdése

A közösségi média egyik csoportjában heves vita alakult ki az épületgépészet területén a felelősségeket illetően. Utána jártunk, hogy kinek, mely szereplőnek meddig terjed a hatásköre, és melyik feladatért kell jótállni.

Hőszivattyús rendszer tervek nélkül?

Hőszivattyús rendszer tervek nélkül?

Alapos szakmai körültekintés szükséges a napelemes pályázat valódi sikeréhez

Hatalmas a lakossági érdeklődés az úgynevezett napelemes pályázat iránt. Nem is csoda, hiszen legfeljebb 2,9 millió forintot lehet nyerni tetőre szerelt napelem telepítésére, illetve maximum 11,3 milliót akkor, ha a napelem-telepítést – kötelező ablakcsere és szintén kötelező akkumulátoros energiatároló üzembe állítása mellett – a meglévő fűtési rendszer kiváltására, hőszivattyús fűtéssel kombináljuk. Szakmai fórumokon, beszélgetéseken a kiírás számos pontja, előírása kapcsán alakult ki élénk szakmai diskurzus, mi ezek közül most csak hármat emelnénk ki vázlatosan: a pályázók terveit a split klímákkal kapcsolatban, a beépítendő levegő-vizes hőszivattyútól elvárt 4,8-as COP-t, és azt, hogy a kiírás szerint a „tervezés (köztes energetikai tervezés), engedélyezés” nem kötelező feltétele a támogatásnak, csupán egy önállóan nem támogatható, „választható tevékenység”.

Alternatív vízkőmentesítés

Alternatív vízkőmentesítés

Nemrég írtunk a hőcserélők savazásáról. Többen jelezték, hogy nem ez az egyetlen módszer, vannak eredményesebb, az iparban elterjedtebb módszerek. Kisebb alkatrészek vízkőmentesítésére még mindig a savas kezelés a jó, de nagyméretű tárolók esetén már nem biztos, hogy ez a jó megoldás.

TÁMOGATOTT CIKK

„Okosotthon – okos fűtés”

„Okosotthon – okos fűtés”

Fenntarthatóság és környezettudatosság

Hűtés-fűtés, árnyékolás, világítás, energiamenedzsment, beléptetés és biztonság. Egy komplex okosotthon összes funkciója egy platformon, felhasználóbarát módon és bárhonnan elérhetően. Ezt hozza tető alá az Uponor és a Chameleon együtt.

Intelligens szelepek

A VGF&HKL novemberi számában

Okostelefon, okosóra, okosotthon – hétköznapi életünk részévé váltak az okos előtaggal rendelkező megoldások, és úgy használjuk őket, mintha valóban tudnánk, mire képes ez a technológia. A novemberi VGF&HKL-ből ajánljuk Várföldi Róbert cikkét, amelyben a szerző részletesen kifejti, melyek azok az eszközök, amelyek gépészeti oldalról okossá tesznek egy-egy otthont, épületet.

TÁMOGATOTT CIKK

Szolár Konferencia részvétel kedvezményes szaklapelőfizetéssel

Szolár Konferencia részvétel kedvezményes szaklapelőfizetéssel

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség november 17-én rendezi a magyar napenergia ipar legrangosabb eseményét, ahol a december 6-án nyíló napelempályázat részleteiről és szakmai kérdéseiről beszélgetnek a szakértők. A rendezvényen a VGF&HKL szaklap és a Villanyszerelők Lapja olvasói az éves lapelőfizetés árával olcsóbban (31 750 Ft helyett 24 250 illetve 25 500 Ft-ért) tudnak résztvenni, ha most előfizetnek valamelyik szaklapra. Gyakorlatilag a szaklap éves előfizetését ajándékba kapják, akik most résztvesznek a konferencián vagy az online is közvetített webináriumon.

Nagy hidegben kevesebb meleg víz?

Nagy hidegben kevesebb meleg víz?

A hőcserélő-savazás még segíthet

Az átfolyós vízmelegítők, HMV tároló nélküli cirkók esetén fordul elő, ha a külső hőmérséklet tartósan nulla fok alá csökken, nem lesz megfelelő a melegvízellátás. Különösen a régi készülékek, karbantartás nélküli kazánok esetén találkozhatunk a problémával. A savazás megoldás lehet!

Idén is díjazzák az Év Embereit

Idén is díjazzák az Év Embereit

Az Országos Épületgépész Napok hagyományos záróeseménye az Épületgépész Bál, amelynek csúcspontja az év legjobb épületgépészeinek díjadása. Az idei bálon a tavalyi díjazottakat (köztük a VGF&HKL állandó szerzőjét, Bokor Andrást) is megtapsolhatjuk, hiszen 2020-ban a járványhelyzet miatt erre nem kerülhetett sor.

A kamara épületébe költözik a Műegyetemi Épületgépész Nap

A kamara épületébe költözik a Műegyetemi Épületgépész Nap

Az okosotthon és a hatékonyság témai köré szervezik az idei Műegyetemi Épületgépész Napot, amely Rendhagyó módon a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) épületében kap helyet. A rendezvényen szokás szerint épületgépészeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, a szakmai képzésen pedig az épületenergetikai irányelv új kihívásairól, a közel nulla energiafelhasználású és okos épületekről adnak elő neves hazai és külföldi szakemberek.

Jön az OMÉN 2021!

Jön az OMÉN 2021!

Több helyszínen, november 22–26. között rendezik meg az idei Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) rendezvénysorozatot. A koordináló bizottság még várja a rendezvényt szervezni kívánó cégeket, szervezeteket, iskolákat, kereskedelmi partnereket, hogy minél több esemény megvalósulhasson.

Minőségi sörökhöz minőségi vízkezelés

Minőségi sörökhöz minőségi vízkezelés

A folyékony kenyér titkai a novemberi VGF&HKL-ben

Utánajártunk, a kisebb sörüzemek hogyan és miként használnak a szakmánkban is megtalálható vízkezelő berendezéseket a tökéletesebb minőség eléréséért. A novemberi VGF&HKL-ben olvasható, mit tudtunk meg. Ebből egy kis betekintést adunk, a teljes cikket előfizetőink olvashatják.

TÁMOGATOTT CIKK

Megváltoztak a Viega vörösöntvényből készült idomjai

Megváltoztak a Viega vörösöntvényből készült idomjai

Prés-menetes idomok és menetes csatlakozók

Az Európai Uniós ivóvízhigiéniai irányelvek módosításának egyik része az emberi fogyasztásra szánt vízzel érintkező termékek ólomtartalmának csökkentése. Az új határérték 0,01 mg/l-re csökkent. Többek között ezért is döntött úgy a Viega, hogy a korábbi vörösöntvény helyett szilíciumbronz övözetet választ.

Ajándék HopTop sörválogatás a VGF&HKL előfizetéshez

Ajándék HopTop sörválogatás a VGF&HKL előfizetéshez

Fizessen elő most a VGF&HKL nyomtatott szaklapra egy évre, és megajándékozzuk egy díszdobozos sörcsomaggal, amiben 3 üveg HopTop kraftsör van. Az akció november 30-ig érvényes. Ha Ön már rendelkezik érvényes előfizetéssel, de újra előfizet, akkor egy évvel meghosszabbítjuk az előfizetését és átveheti az ajándék söröket.

TÁMOGATOTT CIKK

Gépészeti kivitelezők: elkerülhetők a komoly kártérítések, íme a „varázsmondat”

A közelmúltban számos jogvita és jelentős kártérítési perek kiindulópontja volt, hogy egy hidegszigetelési rendszerbe nem kerültek be a megfelelően méretezett csőbilincsbetétek. A kicsapódó és lecsöpögő kondenzvíz kárt okozott. A perek során nem egyszer bebizonyosodik, hogy a technológia kivitelezőnek fel kellett volna hívni a megbízó figyelmét a csőbilincsbetétek alkalmazásának szükségére és az ezzel járó többletköltségekre. Van megoldás.