Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szavazás

Fizessenek a cégek? Jó ötlet ez?

2024. június 13. |  167

Januártól a korábbihoz képest drágábban kapják a vizet a cégek, és a szennyvíz-elvezetésért is többet kell fizetniük. Ráadásul a nyakukba kaptak egy olyan alapdíjat, amelyet akkor is fizetniük kell, ha minimális a fogyasztásuk, mert nem a vételezett víz mennyiségén, hanem a vízóra átfolyási támérőjén alapul a díj.

Szavazás

Jön az otthonfelújítási pályázat. Jó ötlet ebbe vállalkozóként beszállni?

2024. május 16. |  487

Június harmadikán nyílik meg a 108 milliárd forintos keretösszegű otthonfelújítási program pályázati ablaka, de a szaktárca közlése szerint a tájékozódást segítő honlap már májusban élesedik. A pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán az érdeklődők kikereshetik a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket és a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat.

Szavazás

Ajánlana ügyfelének napkollektort?

2024. május 2. |  443

Úgy tűnik egy ideje, hogy a napenergiát közvetlenül melegvízkészítésre használó berendezések aranykorának leáldozott. Míg húsz éve rengeteg új építésű ház tetejére szereltek napkollektort, most a helyüket a villamos energiát termelő napelemek veszik át. De még fordulhat a kocka, ha a körülmények is úgy hozzák.

Szavazás

Mikor olvadhat fel a befagyott hőszivattyúpiac?

2024. április 18. |  266

Az egyik legnevesebb hőszivattyúgyártó világcég hazai leányvállalatánál visszaesést érzékeltek a hőszivattyúk piacán. A társaság arra számít, hogy az idei évben remélhetőleg kiheverjük a tavalyi mérséklődés jelentette sokkot, a számok javulását pedig a lakásfelújítási támogatás újbóli bejelentése, valamint az építőipar reménybeli emelkedő pályára állása segíthetné.

Szavazás

Beépítene polifoszfát vízlágyítót a vízóra után?

2024. március 14. |  352

Témánkat egy olvasói levél inspirálta, melyben azt kérdezték, okozhat-e egészégügyi problémát, ha polifoszfát szűrővel/vízlágyítóval kezelt vizet használnak főzésre és mosogatásra, mert a készüléküket közvetlenül a vízóra után építette be a szakember.

Szavazás

Befékezett az építőipar. Ön ebből mit tapasztal?

2024. február 28. |  283

Egy friss felmérés szerint 2023 egészét tekintve folyó áron több mint 30%-kal csökkent a megkezdett építőipari kivitelezések összértéke, az év utolsó negyedévében pedig különösen jelentős volt a visszaesés 2022 azonos időszakához képest.

Szavazás

Ön egyetért az F-gázok gyors ütemű kivezetésével?

2024. február 1. |  868

A hűtőberendezésekben használt hűtőközegek a technológia hajnalán, a 20 század első évtizedeiben rendkívül hatékonyak, de ugyanakkor rendkívül mérgezőek és gyúlékonyak is voltak. Szivárgásuk miatt számos haláleset történt, ezért a gyártók – részben törvényi előírások nyomása alatt – halogénezett szénhidrogén (CFC) közegekre váltottak.

Szavazás

Ön is betiltaná a gázkazánokat?

2023. december 13. |  763

Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenes politikai megállapodásra jutott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatról. Ennek keretében a fosszilis tüzelőanyagokat fokozatosan vezetnék ki az épületek fűtéséből.

Szavazás

Kenderkóc, bálamadzag, szappanos víz vagy tömítőzsinór és szivárgásvizsgáló?

2023. november 24. |  589

Az árak a szerelők szokásait nagy mértékben befolyásolják, de a megszokás is nagy úr. Van, aki a kenderkócra esküszik, mások jobban szeretik a tisztább, újabb technológiákat.

Szavazás

Használ ügyfélnyilvántartó rendszert?

2023. november 2. |  544

A szezonban bizony nem könnyű az ügyfelek igényeit kielégíteni. Az egyszerű határidőnapló kevés lehet. Az esetleges konfliktusok elkerülésére fontos észben tartanunk, kinek, mit ígérünk.

Szavazás

Ön, mint gépész, milyen házat építene?

2023. október 13. |  372

A házépítések évszázadokon keresztül a régi, jól bevált technológiákra és alapanyagokra épültek. Hogy egyes vidékeken, égtájakon milyen megoldásokat, faltípusokat részesítettek előnyben, az nyilván függött a helyben elérhető természetes építőanyagok fajtájától (kő, rakott sár, vályog, fa stb.) és az éghajlati viszonyoktól.

Szavazás

Milyen csővel célszerű szerelni kazáncsere esetén?

2023. október 5. |  431

Egy kazánszereléssel foglalkozó közösségi csoport oldalán megjelent egy kép, melyen a fűtési előremenő, visszatérő, valamint a gázcsatlakozó vezeték ugyanolyan sárga flexibilis csővel volt bekötve. A kép megosztotta a csoporttagok véleményét, és sokan műszakilag jónak találták a bekötést, sőt „szegény ember vízzel főz” közmondás alapján még jó megoldásnak is tartották a szerelést.

Szavazás

Érdemes manapság horganyzott acélcsővel szerelni?

2023. szeptember 21. |  347

Sokan hisznek a hegesztett kötésekben, a menetvágásban, a klasszikus szereléstechnikában. Ma a piacon már nagyon sok újdonság elérhető, amely ki tudná váltani a klasszikus gépészetet.

Szavazás

Megéri még a napelemmel kombinált hőszivattyú-telepítés?

2023. szeptember 7. |  554

Nagy a káosz kommunikációs területen a napelemekkel kapcsolatos szaldós elszámolással kapcsolatban. Még a tavalyi évben írtuk meg, hogy a gyors változások, és a bizonytalanabb jogszabályi környezet irracionális döntésekre is sarkallhatja a felhasználókat.

Szavazás

Karbantartásbarát módon kell szerelni a kültériket?

2023. augusztus 17. |  508

Hogyan szervizeljük a klíma kültériket, ha elérhetetlen magasságokban vannak, vagy ha úgy el lettek burkolva, hogy hozzáférhetetlenek. Nincs az a megrendelő, aki a tisztítás költségét kifizetné.

Szavazás

Mihez kezdene, ha nem fizetnék ki a munkáját?

2023. július 20. |  456

A szerviz, a szerelés lényegében bizalmi munka is. A kivitelezőnek meg kell bíznia a megrendelőben, hogy az teljesíteni fog, és a megrendelőnek is a szerelőben, hogy a munka amit elvégzett, szakszerű. Mégis sokszor előfordul, hogy mondva csinált körülményekre hivatkozva elmarad a számla kiegyenlítése.

Szavazás

Kinek a feladata a fűtésrendszer beszabályozása?

2023. július 6. |  412

Sokszor találkozni olyan panaszokkal, hogy az egyik helyiségben túl meleg van, míg a másikban meg lehet fagyni. A nyári időszak alkalmas lenne a kísérletezésre és az utólagos beszabályozásokra.

Szavazás

Kinek kell a készülékek kondenzvíz-elvezetéséről gondoskodni?

2023. június 15. |  1542

Ez a kérdés nem is olyan egyértelmű, mint azt számos gyakorlati példa mutatja. Csöpögő klíma kültérik, kémény miatt szétázó falak, WC tartályba bekötött kazánok a megmondhatói.

Szavazás

Megismételhető a tavalyi siker?

2023. május 18. |  699

Vannak arra utaló jelek, hogy az épületgépészeti beruházások volumene idén elmarad a tavalyitól. Igaz, 2022 kiugróan jó évnek számított ebből a szempontból. Lapunk arra kíváncsi, mire számítanak ebből a szempontból – saját magukra vonatkoztatva – az épületgépészet területén dolgozó szakemberek.

Szavazás

Megbízható energiahordozó a földgáz?

2023. május 4. |  760

Szinte minden évben megjelenik egy-két cikk, hogy bizonyos céldátumra betiltják a gázkazánokat, megtiltják a vezetékes földgáz használatát. A földgázhasználat úgy tűnik túlmutat az észszerű műszaki kérdéseken, mára már nem csupán a tüzeléstechnika eszközévé vált.

Szavazás

Megéri használt szerszámokat vásárolni?

2023. április 20. |  941

A különböző aukciós és közösségi oldalakon is találkozhatunk kéziszerszám-apróhirdetésekkel. Présgépeket, rendszermosókat, savazó gépeket kínálnak viszonylag olcsón.

Szavazás

Kiválthatják a jövőben a szerelők munkáját a gépek, a mesterséges intelligencia?

2023. április 6. |  385

Manapság egyre gyakrabban foglalkozunk ezzel a kérdéssel. A számítógépek megjelenése óta a mesterséges intelligencia fejlődését tartják a következő nagy változásnak. A munkaerőhiány orvoslását már sok esetben most is végzik robotok. De elvehetik-e a gépek a mi munkánkat?

Szavazás

Mikor jó egy épületgépészeti árajánlat?

2023. március 16. |  495

Nagyobb munkák esetén a megrendelők elvárják, hogy a kivitelező árajánlatot készítsen. A formai követelmények tekintetében megoszlanak a vélemények, mennyire kell részletesnek Lennie, mit tartalmazzon pontosan az ajánlat.

Szavazás

Hol vannak az épületgépész nők?

2023. március 2. |  749

Az épületgépész szakma férfias világ, itt be kell piszkolni a kezet, olykor porolni kell, terheket emelni, cipelni, hegeszteni, vágni stb.

Szavazás

Gyors az épületgépész szakma fejlődése?

2023. február 16. |  467

Az elmúlt 15-20 évben az épületek gépészeti megoldásanál új anyagok, berendezések, új filozófiák jelentek meg, melyekhez a szakmának alkalmazkodnia kell.

Szavazás

Le a gáztűzhelyekkel?

2023. február 2. |  1121

A tankönyvek szerint a földgáz tökéletes égésekor gyakorlatilag csak szén-dioxid és vízgőz képződik égéstermékként. Mostanában mégis egyre többször hallani, hogy be kellene tiltani a gáztűzhelyeket, mert számos légúti megbetegedés vezethető vissza a használatukra.

Szavazás

Milyen év lesz az idei az épületgépészet szempontjából?

2023. január 19. |  674

A január mindig egy kicsit aggasztó. Minden áll, a nagy decemberi hajsza után nem csörögnek a telefonok. Egy vállalkozó ilyenkor némi aggodalommal néz az év még hátralévő részére, még akkor is, ha tudja, ez csak a szokásos téli „uborkaszezon”.

Szavazás

Gondot jelent önnek a budapesti közlekedés a szakmája végzésében?

2023. január 5. |  509

Nem csak Budapestből áll az ország, azonban egyik vidéki nagyvárosban sem tapasztalhatunk annyi nehézséget, mint a fővárosban.

Szavazás

Van értelme használt alkatrészek beépítésének az épületgépészetben?

2022. november 17. |  627

A használt alkatrészeknek, készülékeknek minden szakmában nagy piaca van. Az autóiparban ez természetes. De mennyire természetes az épületgépészetben?

Szavazás

Van értelme a gázszerelő-igazolványnak?

2022. november 3. |  766

„Régóta megvan, eddig még soha nem kérték, de ismerek olyat, akinek már szüksége volt rá.”

Szavazás

Érdemes lecserélni a konvektorok régi gázszelepeit?

2022. október 20. |  1499

Hazánkban több mint 1 millió konvektor teljesít szolgálatot. Közülük sokan akadnak igazi „veteránok”, amik 40 éve szolgáltatják a meleget. Le lehet cserélni a gázszelepüket? Jó ötlet ez a korszerűsítés?

Szavazás

Csak a gépi az igazi, vagy elég a kézi szellőztetés?

2022. október 6. |  807

A modern, új épületekben a szellőztetőrendszer elengedhetetlen része a minőségi létnek.

Szavazás

Mit gondol a szilárd tüzelés újbóli térhódításáról?

2022. szeptember 22. |  1049

Kéményes szakemberek szerint rengeteg kéményt építenek szilárd tüzelésre. Sokan vannak olyanok is, akik visszaalakítják a gáztüzelésű berendezések kéményeit. Jó ez az irány?

Szavazás

Mennyire lehetnek hatékonyak a házilag barkácsolt készülékek?

2022. szeptember 8. |  706

A közösségi oldalakon egyre-másra jönnek elő a házilag készített készülékek, mint a hűtőből átalakított hőszivattyú, az autó akkumulátorára rákötött napelemcella, vagy a fatüzelésű „kondenzációs” kazán.

Szavazás

Milyen anyagú cső legyen a kazán alatt?

2022. augusztus 18. |  1779

Sok kazán alatt látni ötrétegű csövet. Van, aki flexicsővel cseréli a kazánokat, mások a bordáscsőre esküsznek. De a hagyományos, rézcsöves forrasztásos technológiának is van a mai napig létjogosultsága.

Szavazás

Mi most a legcélravezetőbb takarékoskodás?

2022. augusztus 6. |  927

Ma az egész ország lázban ég, számolgatunk, fogyasztási jelleggörbéket elemzünk, gondolkozunk az alternatív lehetőségeken.

Szavazás

Önnek mennyire átlagos a gázfogyasztása?

2022. július 14. |  4447

A rezsicsökkentést lényegesen érintő bejelentéseket tett a magyar kormány, hogy kezelni próbálja az egész Európát, így hazánkat is egyre komolyabban érintő energiaválságot. A bejelentések értelmében komoly változásokkal számolhatnak a lakossági fogyasztók.

Szavazás

Megbízhatóság vagy energiahatékonyság?

2022. július 7. |  2087

Az épületgépészetben sok esetben kerülünk ilyen dilemma elé, vajon mire törekedjünk; az energiahatékonyságot vagy a megbízhatóságot helyezzük előtérbe?

Szavazás

Célszerű megvizsgálni a fűtési vizet gázkazán-karbantartás során?

2022. június 16. |  1162

A fűtési víz gyakran szóba kerül szaklapunkban. A gázkazánok működését, élettartamát alapvetően befolyásolja a vízminőség. A gázkészülékek karbantartásakor nem feladat a fűtési víz ellenőrzése, de a célszerűség olykor megkívánhatja. Egy kezdődő meghibásodás előhírnöke lehet a szennyezettség milyensége.

Szavazás

Mi a földgáz jövője?

2022. május 19. |  1715

Az utóbbi időben egyre-másra hallani a földgáz tüzelési és energetikai célú felhasználásának átalakulásáról. Egyrészt a klímasemlegesség, másrészt az ukrán-orosz konfliktus aspektusából.

Szavazás

Mi lehet a fűtési alternatíva, ha elzárják a gázcsapot?

2022. május 5. |  1937

Hangsúlyoznunk kell, minden felvetés ebben a témában hipotetikus. Szigorú protokoll van arra az esetre, ha mindez megtörténik, viszont egy gondolatkísérletet, egy együttgondolkodást megér a téma.

Szavazás

Milyen rendszert használ ügyfélkezelésre?

2022. április 21. |  915

Manapság számtalan módja van az ügyfelekkel való kapcsolattartásnak. A célszoftverektől a névjegykártyáig, matricáig szinte minden megtalálható.

Szavazás

Mennyire hasznosak a készülékgyártói tanfolyamok?

2022. április 7. |  624

Minden évben a nagyobb épületgépészeti készülékgyártók, kazánosok, klímások, hőszivattyúsok tartanak tanfolyamokat, ahol bemutatják az új készülékeket, valamint a régebbi típusokról is információkat adnak.

Szavazás

Karbantartás után szükség van műszeres ellenőrző mérésre?

2022. március 31. |  713

Gázkazánok, klímaberendezések, hőszivattyúk működéséről a műszeres ellenőrzés sok információt hordoz. A mérés soha nem árt, de kell-e rendszeresen mérnünk?

Szavazás

Mennyire hatékonyak a szilikát alapú fűtésrendszer-javító folyadékok?

2022. március 17. |  1087

Ha szivárog a fűtésrendszer, a nyomásvesztés következtében a gázkazán leáll. Ilyenkor a felhasználók újra töltenek, és töltenek, és töltenek… A nyers víz különösen a legújabb készülékeket viseli meg. Friss oxigént bejuttatva korrodálja a fűtési rendszert, és a telepítéskor feltöltött inhibitor koncentrációját is csökkenti. Ha látszik, hogy a rendszer hol ereszt, viszonylag könnyű dolgunk van, a hibát meg lehet oldani. Ha azonban semmi kézzelfogható támpont nincs, akkor bizony rejtetten, a falon, padlón belül van a hiba. Ekkor lehet megoldás a szilikát alapú javító, tisztító és karbantartó adalék.

Szavazás

Mennyire tartják fontosnak a lakástulajdonosok a szellőztetőrendszerek tisztán tartását?

2022. március 3. |  1136

A gyakorlatban számos példát találni elhanyagolt szellőzőkre, elsősorban a régebben épült irodaházakban, vendéglátó helyiségekben, társasházakban. Szerencsére ma már egyre több a pozitív példa is.

Szavazás

Mit értünk teljes kazánfelújítás alatt?

2022. február 17. |  1506

Egyre-másra találkozni „felújított” gázkazánokkal. Vajon mit értünk teljes felújításon? Minden egyes alkatrész újra cserélését? Vagy használt, az eredetinél jóval kevesebbet futott alkatrészekkel történő pótlást?

Szavazás

Szükség van a műszaki ellenőrök munkájára?

2022. február 3. |  1076

A műszaki ellenőr a beruházó szeme, füle, jobbkeze kellene, hogy legyen. Ő az, aki felhívja a figyelmet, ha építés közben valami hibás, vagy nem úgy teljesítenek, ahogy a szerződésben megállapodtak. Sajnos nagyon sokszor találkozni olyan esettel, amikor a műszaki ellenőr csak aláír, átvesz, és nem győződik meg a szakszerűségről.

Szavazás

Szükséges a műszeres mérés gázkészülék-karbantartást követően?

2022. január 20. |  1535

Fórumokon, különböző gázkészülékes közösségi csoportokban nagy vitát váltott ki, hogy szükséges-e a készülékeket évenként műszerrel is ellenőrizni. Sajnos még egy repedt, korrodált konvektortest is lehet életveszélyes, amely egy egyszerű méréssel azonnal kideríthető.

Szavazás

Szükségük van az épületgépész szerelőknek sárga villogóra?

2022. január 6. |  1947

A figyelmeztető jelzést viselő autóknak számos lehetőséget biztosít a KRESZ. Többek között behajthatnak olyan utcákba, várakozhatnak olyan helyeken, ahol más autók nem. Hasznos lehet kiváltani nekünk is?

Szavazás

Miért hosszabbították meg a napelemes pályázatot?

2021. december 22. |  868

Hőszivattyúval fűteni, főleg napelemmel kombinált rend jó és takarékos megoldás – főként egy korszerű, jól hőszigetelt és megfelelő hőleadókkal szerelt, új építésű ingatlanban. Nemrégiben azonban olyan pályázat jelent meg, amely felújításhoz kínál támogatást hőszivattyú telepítésére. A pályázat kapcsán friss hír, hogy meghosszabbították a beadási határidőt.

Szavazás

Meddig lesznek még gázkazánok üzemben?

2021. december 9. |  2991

Időről-időre felröppen a hír, hogy betiltják a földgáz működtetésű lakossági fűtőberendezéseket. Ígérték már 2023-ra, 2030-ra, sőt 2050-es dátumokról is hallottunk már. Olyan ez, mint a világvége jóslat, melynek időpontja folyamatosan változik?

Szavazás

Sajátmárkás vagy csak minőségi kéziszerszámot használ?

2021. november 25. |  1581

A nagyobb barkácsáruházak polcain is megjelentek a sajátmárkás kéziszerszámok. Ezen felül egyes élelmiszerláncok is forgalmaznak kéziszerszámokat hosszú garanciális idővel. Érdemes ezeket használni?

Szavazás

Hogyan tudja tartani a lépést a változó szakmai kihívásokkal szemben?

2021. november 18. |  1165

Az épületgépész szakma is viszonylag gyorsan változik. Ami tegnap még újdonság volt, az ma már napi gyakorlat, rutinfeladat. Gondoljunk a műanyag csövek szerelésére, vagy éppen a hőszivattyúk elterjedésére.

Szavazás

Szükség van új építésű lakásoknál falazott kéményekre?

2021. november 11. |  2033

Gyakran látni olyan sorházi lakásokat, lakóparkokban házakat, ahol az épületekre nem raktak a kőművesek kéményt. Műanyagcsövek árválkodnak a tetőn, jelezvén, hogy kondenzációs gázkazán szolgáltatja a meleget.

Szavazás

A márka vagy az ár fontosabb?

2021. november 4. |  1092

Szerelőként, kivitelezőként léteznek preferált márkák, amit szívesen vásárolunk. Vannak, akiknek fontosabb a termékek ára, nyilván az olcsóbb, de jó termékekkel többet kereshetünk.

Szavazás

Vezérlőpanel: cseréljem vagy javítsam?

2021. október 28. |  3505

Fontos kérdéssel érkezett hozzánk olvasói megkeresés: a gázkazán vezérlőpanele meghibásodott.

Szavazás

Létezik olyan, hogy valaki csak karbantartó szerelő?

2021. október 21. |  1261

Gázkészülék-szerelők gyakran találkozhatnak a szakmában elhíresült, ún. karbantartó szerelőkkel. Hivatalosan ez a megnevezés nem létezik, kazánszerelő az, aki megfelelő jogosultságokkal rendelkezik.

Szavazás

Kimenne külföldre dolgozni?

2021. október 14. |  6182

A koronavírus, a Brexit jelentősen megváltoztatta a külföldi munkaerőpiacot. A jó szakemberek hazai megbecsülése is emelkedőben van, egyre többet ér a szakmához értő munkavállaló.

Szavazás

Mit tesz, ha nem kapható hagyományos szivattyú, de cserélni kell?

2021. október 7. |  1381

Kevesebb mint 4 hónap múlva életbe lép egy uniós rendelet, amely hatással lesz a régi gázkészülékek javítására is. Csak nagy hatékonyságú szivattyút gyárthatnak a gyártók, az eddig előállított darabokat viszont vásárolni lehet. Ám a készletek végesek.

Szavazás

Javítanak vagy cserélnek a megrendelők a gázkazánok esetén?

2021. szeptember 23. |  1474

Manapság több támogatás is igénybe vehető kazáncserére, fürdőszoba-felújításra, hőszivattyú-telepítésre, egyéb gépészeti felújításokra. Sokan azért nem vágnak bele a korszerűsítésekbe, mert nem áll rendelkezésre elég anyagi forrás, vagy egyéb külső körülmények nem teszik lehetővé a cserét.

Szavazás

Dolgozzon mások helyett a gépész?

2021. szeptember 16. |  1294

Kiviteli tervek nélkül a kivitelezőknek sokkal több dolguk van, nem beszélve arról, hogy hiba esetén a felelősség nagy része is az övék. Lakóparkok, családi házak építésénél bizony gyakran szembesülhet a megrendelő azzal, hogy utólagos, kevésbé szakszerű pótmegoldásokra van szükség.

Szavazás

Mennyire figyel a klímák kondenzvíz-elvezetésére?

2021. szeptember 9. |  1918

A cseppvizet szigorúan tilos közterületre (utcára, járdára) kivezetni, ezt az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák. Ennek ellenére itt-ott találkozhatunk csöpögő készülékekkel.

Szavazás

Mennyire bizonytalan a kivitelezők helyzete az áremelkedések és a COVID következő hulláma miatt?

2021. augusztus 19. |  1089

Nem lehet tudni, hogy szeptembertől akár nálunk, akár a környező országokban milyen egészségvédelmi intézkedések, szigorítások várhatók. Közben az építőanyagok ára tovább emelkedik, így egyre kiszámíthatatlanabb a helyzet.

Szavazás

Mennyire számít a megjelenés egy épületgépész számára?

2021. augusztus 5. |  1470

Az öltözet kifejezheti hovatartozásunkat, hivatásunkat, igényességünket, stílusunkat. Nem a ruha teszi az embert, de… – szokták volt mondani. Munkaruha esetén, a praktikusságon és a tartósságon túl más is számít manapság?

Szavazás

Hogyan zajlik egy szakszerű klímakarbantartás?

2021. július 22. |  1205

A klímaberendezéseket is fontos évente legalább egyszer karbantartani. A készülékek most csúcsüzemben működnek, és bizony sok problémát okoz a nem megfelelően elvégzett karbantartás.

Szavazás

Brutális áremelkedés az épületgépészetben

2021. július 1. |  1768

Egyre több kivitelező tapasztalja, hogy az adott projekt önköltségi ára meghaladja a szerződésben szereplő árat, ezért az eredetileg megállapodott összegért csak veszteséggel fejezheti be a munkát.

Szavazás

Szokott ön szerelvényeket, készülékeket webáruházban vásárolni?

2021. június 17. |  1257

A pandémiás időszak előtérbe helyezte a webáruházakat és az internetes vásárlást. A kérdés, hogy egy szerelő is használhatja-e eredményesen a webshopokat, hogy a munkához elengedhetetlen alkatrészeket megvásárolja?

Szavazás

Milyen csővel köti be az új gázkazánt?

Peremezhető bordáscső (KATT-cső), bordás flexi, forrasztott réz stb.

2021. június 3. |  2518

Az új kazánok bekötésére számtalan megoldás kínálkozik, így gyakran láthatunk működő, ám egészen hajmeresztő látványt produkáló megoldásokat.

Szavazás

Használ a szakmája gyakorlásához applikációkat?

2021. május 20. |  1551

Egyre több hasznos app áll a gyakorló épületgépész rendelkezésére. Egyszerűbb számításokat válthat ki, lekérdezheti a gépek jellemzőit, illetve a gyártók készülékeikhez segédinformációkat is applikációkon keresztül adhatnak.

Szavazás

Figyel a fűtés/hűtés rendszer kialakításánál a rendszer közegellenállására, energiahatékonyságára?

2021. május 6. |  1541

A hidraulikai rendszerek közegellenállása a szivattyúk élettartama alatt jelentős többletfogyasztást eredményeznek. Tervezéssel, precízebb kivitelezésekkel, anyagválasztással, felesleges elemek kiküszöbölésével nagymértékben csökkenthető lenne a rendszerek ellenállása.

Szavazás

Mi a jobb megoldás: gázkazáncsere, vagy javítgatás?

2021. április 22. |  2534

Ez attól függ, jöhet az adekvát válasz. Mennyi idős a készülék, mennyi pénze van a tulajdonosnak, milyen a régi készülék alkatrészellátása, és milyenek az aktuális árak.

Szavazás

Milyen fűtési forma éri meg legjobban?

2021. április 15. |  2490

Sok vita van ez ügyben, hogy vajon mi éri meg igazán? A gáz, a villanyfűtés napelemmel, a hőszivattyú, vagy a szilárd tüzelés? Természetesen a fűtési mód megválasztása nagymértékben függ az épület adottságaitól, lehetőségeitől, a közművek kiépítettségeitől.

Szavazás

Sok kárt okoznak a szakmának az „épületgépész-szerencselovagok”?

2021. április 7. |  1701

Elsősorban a készülékek karbantartására vállalkoznak az ügyeskedők, legyen szó klímaberendezésekről, gázkészülékekről. A karbantartás elengedhetetlen a jó működéshez, de…

Szavazás

Önt hogy érintik szakmájában a vírushelyzet miatti korlátozó intézkedések?

2021. március 18. |  2083

Szakmán belül igencsak megoszlanak a tapasztalatok. Egyes alkatrész-nagykereskedések zárva tartanak, így a cserealkatrészek beszerzése nehézkesebb, mint máskor. Sokan arra panaszkodnak, hogy kevesebb a munka mint máskor.

Szavazás

Túlautomatizálhatjuk az épületeket?

2021. március 4. |  8718

Az automatizálás és a korszerű épületfelügyelet nélkül ma már szinte elképzelhetetlen az élet. Biztonsági rendszerek, világításvezérlés, hűtés-fűtés automatika. De vajon szükség van-e minderre, vagy az egyszerűbb mindig jobb?

Szavazás

Kinek a feladata a termosztát beprogramozása?

2021. február 18. |  1958

A lakások, ingatlanok többségébe már programozható szobatermosztátokat szerelnek. Ennek sok előnye van, többek között az energetikai tanúsítványban is eggyel jobb besorolást kaphat az ingatlan, ha programozható termosztáttal van felszerelve.

Szavazás

Érdemes használt alkatrészt beépíteni gázkészülékekbe?

2021. február 4. |  1594

A használt és bontott gázkészülék alkatrészeknek egyre nagyobb piaca van. Az interneten egyre több csoporttal, weboldallal találkozni, ahol hirdetik a régi alkatrészeket.

Szavazás

Hasznosak vagy károsak a tutorialvideók?

2021. január 20. |  1942

A közösségi médiában folyamatosan emelkedik azon csoportok létszáma, melyek az épületgépészet területén szerelési tanácsokkal látják el a látogatókat. Ezen felbátorodva sokan saját maguk kezdik el megjavítani a gázkazánjukat, villamos berendezéseiket, klíma- vagy háztartási berendezéseiket.

Szavazás

Van értelme az energetikai tanúsítványoknak?

2021. január 5. |  1752

Idén már csak a közel nulla energiaigénynek megfelelő épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt. Talán ennek hatására jobban figyelünk az energetikai tanúsítványokra is?

Szavazás

Munkája során mennyire találkozik szakszerű megoldásokkal a régi ólomcsöves és az új műanyagcsöves vezetékek összekötésekor?

2020. november 18. |  1472

A nagyvárosok lakásaiban viszonylag gyakori, hogy komplett fürdőszoba-felújításra van szükség. Legtöbb problémát az ólomvezetékek okozzák, sokszor még a szennyvízlefolyó is ólomból készült, acél padlóösszefolyóval.

Szavazás

Meg lehet építeni egy családi házas hőszivattyús hűtési/fűtési rendszert tervek nélkül?

2020. november 4. |  2034

Sok kivitelezés valósul meg családi házas méretekben tervek nélkül. A hőszivattyú nagyon érzékeny, az energiahatékonyság határait a végletekig kihasználó készülék, amely nagy pontosságot igényel a kivitelezések oldaláról.

Szavazás

Jó, ha van a munka előtt egyeztetés a szakágak között?

2020. október 21. |  1501

A kivitelezéseken a legtöbbször nincs külön egyeztetés a szakágak között. Társasházaknál, nagyobb irodaházaknál még csak-csak összeülnek a villamos, gépész, belsőépítész, kőműves, festő kollégák, de családi házak esetében ritkán van erre példa.

Szavazás

Mit szól ahhoz, hogy jövőre már csak közel nulla energiájú épület építhető?

2020. október 7. |  2033

Jövőre a törvényi szabályozás szerint már csak közel nulla energiájú (KNE) lakóházak kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az épületgépészetben a hővisszanyerős szellőztetés szerepe felértékelődik, valamint kötelező lesz a teljes energiaigényt 25 százalékban megújuló energiákból fedezni.

Szavazás

Jó az, ha otthonainkat minél inkább automatizáljuk?

2020. szeptember 23. |  2167

A digitális technika rohamosan fejlődik, mondhatnánk, a többi tudomány és mérnöki gyakorlat csak utána „kullog”. Ennek köszönhetően mindennapjainkban is egyre jelentősebb szerepet kap az elektronikus vezérlés.

Szavazás

Földgáz: múlt vagy jövő?

2020. szeptember 9. |  2565

A gázfűtés bevált, olcsó, gazdaságos, környezetkímélő fűtési mód. Szinte már közhely, hogy hazánk teljes mértékben elkötelezett a lakossági gázfelhasználás területén, szinte minden kistelepülésen is elérhető opció a földgáz.

Szavazás

Valóban leáldozott a napkollektoroknak?

2020. augusztus 19. |  2494

Tagadhatatlan tény, hogy a napkollektorok kevésbé, vagy egyáltalán nincsenek a piacon. A kezdeti lelkesedéssel telepített rendszerek kevésbé lettek sikeresek, nem hozták a tőlük elvárt színvonalat. Persze léteznek üdítő példák is, ahol a rendszer be tudta váltani a hozzá fűzött reményeket.

Szavazás

Egy szakkivitelezőnek joga és kötelessége felülbírálni a tervezőt, ha a papíron műszakilag hibás megoldást talál?

2020. augusztus 5. |  1528

Bírósági gyakorlatban gyakran előfordul, hogy rossz tervek miatt elmarasztalják a kivitelezőt is. Ekkor azzal védekeznek a gépészek, hogy ők mindent a tervezői előírásnak megfelelően hajtottak végre, és annak megfelelően szereltek.

Szavazás

Kötelessége a klímaszerelőnek a megrendelő figyelmét felhívni a klíma helyes üzemeltetésére?

2020. július 22. |  1645

Ma már a különböző légkondicionáló berendezéseket a lehető legváltozatosabb kiegészítőkkel látják el. Van wifis, ionizátoros, különböző légtisztító berendezéses készülék a piacon. Azonban a beállítás a telepítés után elmarad, és a változatos funkciókat legtöbbször ki sem használják a végfelhasználók.

Szavazás

Mennyire okoznak problémát a régi ólomcsövek?

2020. július 8. |  2365

A régi épületek felújítása során gyakran találkoznak a szakemberek ólomvezetékekkel. Teljes csere esetén nincs is probléma, a régi vezetékek kikerülnek, és jöhet a presszgép, az ötrétegű, és egy kis ötlet. Ha a strangok is ólomból vannak, akkor már nehezedik a helyzet.

Szavazás

Mi a legcélravezetőbb módszer a helyiségek páratartalmának szabályozásában?

2020. június 24. |  2341

Esős, nyirkos nyári napokat élünk, a magas páratartalom ilyen időszakban igen nagy problémákat okozhat a lakásokban.

Szavazás

Elegendő csak az iszapleválasztó, hogy megvédjük a gázkazánt?

2020. június 10. |  2950

A gyakorlatban egyre többször találkozni olyan ledugult kazánhőcserélőkkel, ahol a rendszerbe beépítettek iszapleválasztót. Felmerül tehát a kérdés, hogy pusztán a mágneses iszapleválasztó teljes egészében megvédi-e a készülék legdrágább alkatrészét, a hőcserélőt.

Szavazás

Találkozott már etilén-glikollal feltöltött szolárrendszerrel?

2020. május 20. |  1689

Fagyvédelmi szempontból gyakran kell a készülékeket fagyálló fűtőfolyadékkal tölteni. A talajszondás hőszivattyúkat, a szolárt, bizonyos esetekben a gázkazános fűtésrendszert is. Fontos kérdés egészség- és környezetvédelmi szempontból is, hogy milyen folyadékot használunk.

Szavazás

Szokott online képzéseken részt venni, szakmai videókat nézni?

2020. május 6. |  1711

Manapság az online oktatás óriási szerepet kapott. Az épületgépészeti szakmában is elmaradnak nagyobb rendezvények, továbbképzések, de a weben vannak hasznos videók, amiből képezheti magát a szakember.

Szavazás

Ilyen gyorsan kell változniuk a hűtőközegeknek?

2020. április 22. |  1756

Egy hűtéstechnikai konferencián hangzott el az alábbi, viccnek is beillő párbeszéd, ahol az előadó a változó hűtőközegekről tartott előadást: – kicsit hosszabban fogok most beszélgetni a retrofitról – mondja az előadó. Mire a közönség soraiból valaki beszól: – Na csak siess, mert mindjárt kijön az új hűtőközeg!

Szavazás

Mennyire hozzáférhetők a légcsatornák tisztításkor?

2020. április 1. |  1906

A szakemberek gyakran szembesülnek olyan helyzettel, hogy egy adott légcsatorna tisztítási lehetőségének kialakítására nem fordítottak kellő gondot a tervezés, kivitelezés során. Nem hozzáférhető helyeken, álmennyezetekben, elfalazott helyiségekben vezet a levegő útja, ami a karbantartást szinte lehetetlenné teszi. Pedig az elhanyagolt légcsatorna-rendszerek komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban, többek között a legionella fertőzést. Sajnos rengeteg olyan gombafajta él, amelyek életük során a legváltozatosabb toxikus melléktermékeket képesek előállítani, ezeknek ideális életkörülményeket biztosítanak a karbantartás nélküli légcsatornák.

Szavazás

Mennyiben érintik munkáját a koronavírussal kapcsolatos intézkedések?

2020. március 18. |  2202

Az idei év kezdetén nem is gondoltuk volna, hogy az év első felében megváltozik az életünk. Nem tudjuk, meddig fog tartani, tény az, hogy a vírusveszély miatt új szabályok lépnek életbe, melyre megfelelően és fegyelmezetten kell válaszolnunk.

Szavazás

Hatékonyan kiszűrhetők a levegőből a baktériumok és vírusok?

2020. március 4. |  1522

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok nagy része is kiszűrhető a levegőből.

Szavazás

A távhűtésé a jövő?

2020. február 19. |  1339

A szakértők szerint húsz év múlva Európának megközelítőleg annyi hűtési, mint fűtési energiára lesz szüksége. Jó lenne ezt az igényt környezetbarát módon kielégíteni. Ennek egyik formája lehet a távhűtés.

Szavazás

Reális veszélyeket hordoz a klímaváltozás?

2020. február 5. |  1405

Az épületgépész szakmát érzékenyen érinti a klímaváltozás jelensége. Részint ennek is köszönhetjük az ErP rendeleteket, a hűtőközegek napi változását, a szigorodó széndioxid kibocsátásra vonatkozó normákat.

Szavazás

Korszerű fűtési forma a távfűtés?

2020. január 22. |  1465

Vannak érvek és ellenérvek a távfűtéssel kapcsolatban. Emlékszünk még, a 2010-es években több társasház is levált vagy fontolgatta a leválást a távfűtésről. Vannak, akiknek bevált az átalakulás, de többségében soha meg nem térülő beruházás lett az eredménye a társasház döntésének.

Szavazás

Vásároljak vagy béreljek?

Ha jó szerszám kell

2020. január 9. |  8410

Nagy dilemma ez a vállalkozásoknál, hogy mit éri meg jobban. Tagadhatatlan, hogy saját géppel dolgozni nagy előrelépés, és nagy beruházás is egy vállalkozás életében. Viszont van olyan gép, eszköz, amire csak nagyon ritkán van szükségünk. Erre nyújt jó lehetőséget a bérlet.

Szavazás

Füstgázelemzés gázkazánszerelésnél

2019. december 4. |  8767

A gyors és pontos diagnosztikához elengedhetetlen a műszeres vizsgálat. A korszerű gázelemzők ma már nemcsak a CO mennyiségét mérik, hanem a kazán égése körül fontos szinte valamennyi paramétert vizsgálnak.

Szavazás

Villamos szakember gázkazán telepítésénél

2019. november 20. |  1935

Ha szakszerűek akarunk lenni, be kell látnunk, hogy egy gázszerelő nem szerelhet mindent. Ám a költségek néha felülírják a gyakorlatban a szabványokat és a jogszabályokat, ne legyünk álnaívak.

Szavazás

Mit tartalmaz egy kazánkarbantartás?

2019. november 6. |  1812

Egy nyílt égésterű, vagy egy turbós kazánt másképpen kell karbantartani, mint egy kondenzációs készüléket. Mindemellett a karbantartás része az is, hogy átnézik a szakemberek a berendezést, hogy megfelelően működik-e, nincs esetleg vízcsöpögés, gázszivárgás, az alkatrészei is üzembiztosak-e. Tájékoztatják a tulajdonosokat a működésről, az esetleges cserékről. Ha nyílt égésterű a készülék, felhívják a figyelmet a CO vészjelző elhelyezésére stb.

Szavazás

Mi a legjobb módszer a páramentesítésre?

2019. október 24. |  6388

Az épületek hőszigetelésével, hűtésével, szellőztetésével összefüggésben a helyiségekben található páratartalom szabályozása is előtérbe került. A szakirodalom szerint az ideális relatív páratartalom 40-60 százalék között kell, hogy legyen. Ezen érték alatt túl száraz, felette túl nedves a levegő. Mindkettőnek vannak egészségügyi hatásai, a magas páratartalom penészesedéshez, míg az alacsony kiszáradáshoz, köhögéshez, a komfortérzet csökkenéséhez vezethet. Különösen a felülethűtés esetén érzékeny téma a páraszabályozás, ugyanis a helyiségek páratartalma szab határt a hűtési lehetőségeknek. Egy lakásban utólag is lehet a párát szabályozni különböző eszközökkel.

Szavazás

Parasztvakítás vagy valódi komfort a WiFi?

2019. október 9. |  2521

WiFi-s kazán, klíma, hőszivattyú, légtechnika. Minden berendezésünkhöz jár internetes kapcsolat, amely távolról vezérelhetővé teszi az eszközeinket. Sokszor azonban azon kapjuk magunkat, hogy a berendezés nem működik, síelés után a hazafelé úton nem tudom az otthonom melegét szabályozni. Mi ennek az oka?

Szavazás

Lötyögő flexicső?

2019. szeptember 18. |  8738

Szakember olvasónk levele alapján állítottuk össze szavazásunkat.

Szavazás

Mikor kell a tulajt rábeszélni a gázkazán cseréjére?

2019. szeptember 4. |  996

Egy gázkazán nem olcsó, viszont belátható időn belül megtérülő beruházás. A korszerűtlen, gazdaságtalan állapotokat egy jó szerelőnek nem szabad konzerválni, így kellő időben fel kell ajánlanunk a kazáncserét.

Szavazás

Jó alternatíva-e a távfűtés?

2019. augusztus 21. |  2675

Lehet-e valódi alternatíva a gyűjtőkéményes turbós, nyílt égésterű gázkazánok helyett a távfűtés? Érdemes-e egy társasháznak elgondolkodni azon, hogy igénybe vegye a távfűtőművek szolgáltatását?

Szavazás

Mobilklímák a gyakorlatban

2019. július 31. |  8969

A szakembereknek véleményét gyakran kérik ki a megrendelők egy-egy döntés előtt. Mobilklímák esetében is számtalan érvet lehet megemlíteni pro és kontra.

Szavazás

Ki a hibás?

2019. július 17. |  9381

A történet ismeretében talán egyszerűbb lesz a hozzá értő szakembereknek megállapítani, hogy ki a felelős a hibás teljesítésért.

Szavazás

Meddig mehet el a gázszerelő?

Gázkazán elektromos telepítése

2019. július 3. |  4407

Némely gyártó a kazánjait dugvillával együtt szállítja, azonban a legtöbb esetben csak egy vezeték „lóg ki” a készülékből. Legálisan mit kezdhet ezzel egy gázszerelő?

Szavazás

Figyel a klímák zajára?

2019. június 19. |  1835

A zajos kültérik bizony jelentős problémát okozhatnak a felhasználóknak. Sok peres ügy adódik abból, hogy az érzékenyebb fülű szomszéd nem tud aludni, ha éjszaka jár a gép. A telepítőknek erre is oda kellene figyelni, és legalább elmondani a megrendelőnek, hogy a zaj később problémák forrása lehet.

Szavazás

Használt gázkészülék-alkatrészek

2019. június 5. |  9506

Egy gázkészülékcserét nem mindenki engedhet meg magának, éppen ezért a készülékek javítása egyre inkább felértékelődik. A használt gázkészülék-alkatrészeknek manapság piaca van, felvetődik a kérdés, mennyire jó ez a folyamat?

Szavazás

Elektromos fűtés? Jó alternatíva?

2019. május 22. |  3139

Az elektromos fűtés manapság egyre inkább előtérbe kerül, köszönhetően a napelemek kedvezőbb árának, valamint a gázkazánok telepítési nehézségeinek. Azonban bizonyos, az elektromos fűtésben érdekelt gyártók ezt a hullámot meglovagolva féligazságokkal próbálják a vevőket rábeszélni termékeikre olyan helyeken, lakásokban, ahol az nem lenne indokolt.

Szavazás

Jó-e split klímával fűteni?

2019. május 8. |  2662

Az elmúlt napok, hetek változékony időjárása előtérbe helyezte az átmeneti fűtés szükségességét. A hűtő-fűtő split klímák ebben az időben hatékonyak lehetnek. Gyors, komfortos megoldás, de vajon költséghatékony-e?

Szavazás

Több lesz a munkája a konvektorszerelőknek, ha van pályázat?

2019. április 17. |  1730

Ha van állami pályázat, úgy gondolnánk, lesz pénze a felhasználóknak korszerűsítésre, a szakembereknek pedig több munkája lesz. Vajon megéri bevállalni egy pályázatos konvektorcserét?

Szavazás

Távfelügyelet az otthonokban? Miért ne!

2019. április 3. |  1625

Az épületgépészeti gyakorlatban a távfelügyeletnek van gyakorlata. Nagyméretű hűtőköröket, szellőztető rendszereket, fűtési rendszereket kötnek be távolról felügyelhető üzemmódba. Ha meghibásodás van, a szerviz, illetve az üzemeltető észleli a problémát, első körben megpróbálja orvosolni, ha nem megy, a konkrét problémára tud szerelőt küldeni.

Szavazás

Okos készülékhez okos gázszerelő kell?

2019. március 20. |  1658

Az épületgépészetet a digitalizáció világa egyre inkább hatalmába keríti. A légkezelő berendezések kezelőfelülete, a gázkazánok, hőszivattyúk termosztátjai, vezérlése ma már egyre „okosabb” eszközök. kommunikálnak a világhálón, intelligensen szabályozzák a hűtést, fűtést, légminőséget, a felhasználó igényeire szabottan.

Szavazás

Multi vagy monosplit klíma?

2019. március 7. |  2557

Ez a kérdés gyakran felmerül, ha több helyiséget is hűteni kell. Mind a két rendszernek vannak előnyei és hátrányai is. Első és legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy hová kell a berendezést elhelyezni, milyen felhasználói környezetben, illetve milyen viszonyok vannak az épület tekintetében. Nem mindegy, hogy családi ház, társasház, műemléki vagy műemlék jellegű épületről beszélünk. Mint ahogyan az sem, hogy csak hűteni, vagy fűteni is szeretnénk a berendezéssel. Multi vagy monosplit cikkünkben részletesen kitérünk egyik és másik készülék képességeire, üzemeltetési körülményeire.

Szavazás

Ön használ a fűtési körben adalékanyagot?

2019. február 20. |  2059

Készülékcsere, új készülék telepítése előtt célszerű a fűtési rendszert átmosni. Az új radiátorokat olajemulzióval kezelik, a padlófűtési vezetékekben is lehetnek szennyeződések. A régi, vasas rendszerekről nem is beszélve. A legtöbb gázkészülékgyártó megköveteli már a mágneses iszapleválasztó telepítését. A korrekt módszer, ha az új készülék felszerelése után a megfelelő inhibítorral, adalékanyaggal töltjük fel a rendszert. Végül ellenőrizni kellene a fűtési rendszer vizét, pH értékét is. Más minőségű fűtés kell a rozsdamentes acélból készült hőcserélőknek, és más az alumínium ötvözeteknek. Ehhez kapcsolódik kérdésünk.

Szavazás

Ön reálisnak tartja a gázkészülékek betiltását 2030-tól?

2019. január 23. |  3025

Egy dán energetikus professzor szerint 10 év múlva egyes EU-s tagállamokban már be lehet tiltani a gázkészülékeket. Kíváncsiak vagyunk, ön szerint ennek mi lehet a realitása Magyarországon?

Szavazás

Ön szerint szükség van a kéményseprők munkájára?

2019. január 9. |  6543

Képzett szakemberekre mindig szükség van. Különösen, ha hiányszakmáról van szó. A kéményseprők munkáját sok kritika érte az utóbbi időben. Azonban egy-egy felmerülő nehéz, már-már megoldhatatlannak tűnő helyzet világít rá arra, mennyire fontos munkát végeznek. Hóban és fagyban a tetőket járják, javítják a kéményeket, és ellenőriznek, hogy csökkenjen a CO mérgezések száma. Mint minden szakmában, itt is meg voltak azok a finoman szólva munkájukra nem igényes munkavállalók, akik rossz hírét keltették a szakmának. Mára már a kép tisztulni látszik, ám a kéményseprés területén a mai napig sok a tennivaló. Soron következő szavazásunk egyik nagy kérdése is ide kapcsolódik.

Szavazás

Ön szerint van értelme a fűtési rendszer átmosásának?

2018. november 21. |  3943

Némely gázkészülékek garanciális feltétele az üzembe helyezés előtti fűtésrendszer-tisztítás. A kivitelező is rákérdezhet a megrendelőnél, illetve elmagyarázhatja a rendszermosás hasznosságát. A kondenzációs készülékek hőcserélője érzékeny szerkezet, szűk átmérője miatt könnyen dugulást okozhat benne a vízkő, illetve a nem megfelelő vízminőség a kazántest kilyukadásához vezethet. A hőcserélők költsége pedig igen jelentős tétel, a legtöbb esetben olcsóbb új kazánt vásárolni.

Szavazás

Ön szerint használható eszköz az inverteres split klíma fűtési célra?

2018. november 8. |  2728

Egyre többen használják a split klímát, mint kiegészítő fűtőberendezést. A ventilátoros légfűtés pillanatok alatt melegíti fel a lakást, igaz ez jár némi huzathatással, zajjal. A korszerű inverteres technológiának, és az egyre magasabb COP-nek köszönhetően gazdaságosabbnál gazdaságosabb készülékek jelennek meg a piacon.

Szavazás

Ön rendelkezik megbízható CO-vészjelzővel?

2018. október 24. |  2381

Néhány évvel ezelőtt nagy port kavart a VGF szaklap bejelentése, miszerint nem működnek megfelelően a kereskedelmi forgalomban használt CO-érzékelők. Mára már a piac letisztult, és a hatóság is a sarkára állt, eltűntek a rossz minőségű készülékek, és velük együtt a hamis biztonságérzet. Azonban sokan még mindig nem használják ezt az életmentő készüléket, miközben nyílt égésterű kazán, vízmelegítő, kéményes konvektor dolgozik otthonukban.

Szavazás

Ön mivel fűti otthonát?

2018. október 10. |  4205

A lakások hűtése fűtése, energetikája ma már nem elhanyagolható, mellékes kérdés. Az otthonok értékét alapvetően meghatározza, mennyire korszerű a tüzelőberendezés, mennyi lesz a lakás várható rezsije. A legtöbben ma még gáz tüzelőberendezést használnak. A változó jogszabályok hatására némelyek úgy döntöttek, hogy váltanak, hőszivattyúra, szilárd tüzelésre állnak át. Hogy igazuk van-e vagy sem, ezt a jövő dönti el. Tény az, hogy az emberek terveznek, gondolkoznak, próbálnak minél pontosabb információhoz jutni, műszaki szempontból képezni magukat, így megérteni a kor kihívásait.

Szavazás

Szilárd tüzelés: múlt vagy jelen?

2018. szeptember 19. |  2804

Vidéken sokan visszatértek a szilárd tüzeléshez, és ez bizony sok szempontból rossz folyamatokat indított el. A rossz minőségű, túlontúl olcsó tüzelőanyag, a magas víztartalmú fa, az elégetett szemét bizony megterheli a lakókörnyezet levegőjét, és az agglomerációk nagyvárosait. A hathatós hatósági intézkedések a renitens tüzelőkkel kapcsolatban lehetetlen. Mindez a jelenség rossz fényt vet a szilárd tüzelésre. Ha azonban a szilárd tüzelést egy másik aspektusból vesszük górcső alá, máris megváltozhat a képünk. Gondoljunk itt a pellet tüzelésre, a nagy hatásfokú égőterekre, a korszerű, szabályozható szilárd tüzelésű kazánokra.

Szavazás

Egészséges levegőt az otthonokba!

2018. szeptember 5. |  2348

Ez alkalommal elsősorban légtechnikával foglalkozó szakemberek véleményére, tapasztalataira vagyunk kíváncsiak. Az egészséges levegő nemcsak az irodai környezetben, éttermekben, konditermekben, bevásárlóközpontokban fontos, hanem az otthonokban is. Az egészségtelen, penészes, dohos lakás nagyon sok betegség forrása lehet.

Szavazás

Hová helyezzük a klímaberendezést?

2018. augusztus 22. |  3680

A jó szerelő sokszor kerül nézeteltérésbe a megrendelővel, aki a klíma beltérijét rendszerint arra a helyre kéri, ahová a legolcsóbb letelepíteni. Van, akit meg lehet győzni, de a legtöbben ellenállnak, kitartanak elképzeléseik mellett.