VGF&HKL szaklap

Mennyire hozzáférhetők a légcsatornák tisztításkor?

2020. április 1. | VGF&HKL online |  331 | |

A szakemberek gyakran szembesülnek olyan helyzettel, hogy egy adott légcsatorna tisztítási lehetőségének kialakítására nem fordítottak kellő gondot a tervezés, kivitelezés során. Nem hozzáférhető helyeken, álmennyezetekben, elfalazott helyiségekben vezet a levegő útja, ami a karbantartást szinte lehetetlenné teszi. Pedig az elhanyagolt légcsatorna-rendszerek komoly egészségügyi kockázatot rejtenek magukban, többek között a legionella fertőzést. Sajnos rengeteg olyan gombafajta él, amelyek életük során a legváltozatosabb toxikus melléktermékeket képesek előállítani, ezeknek ideális életkörülményeket biztosítanak a karbantartás nélküli légcsatornák.

A legkisebb légcsatornában is lehetnek olyan elemek, amelyek fertőzésveszélyt jelentenek. Azonban a kockázat elkerülhető vagy csökkenthető, ha a tervezéskor olyan légcsatornarendszereket alakítunk ki, amelyek falbontás nélkül is könnyen hozzáférhetők. Gyakran találkozni olyan belsőépítészeti megoldásokkal, amelyek kifogástalanul eltakarják a „csúnya” légcsatorna-elemeket, és súlyos, akár több milliós károk árán lehet csak hozzáférni az addigra már katasztrofálissá állapotba került rendszerekhez. Mindemellett olyan karbantartóra is szükség van, aki rendszeres időközönként képes is elvégezni a takarítást.

Az üzemeltetők jelentős részének esze ágában sincs a szellőztető rendszer tisztítására költeni. Ritka kivétel, ahol az épület saját karbantartó személyzete rendelkezik a kellő épületgépészeti szaktudással, hogy el tudja végezni a szükséges tisztítást. A légcsatornák tisztítását, karbantartásuk fontosságát több jogszabály is közvetlenül vagy közvetetten előírja, ilyen például a legfrissebb BM 54/2014., amely a következőket mondja: a 14 méternél magasabb legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint az étterem, konyha szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben háromévente, étterem esetén félévente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Ön szerint mennyire hozzáférhetők a légcsatornák tisztításkor?

A szavazás lezárult

Eredmények:

28%

Katasztrofális állapotokkal, évtizedek óta elhanyagolt rendszerekkel találkozom, amiket szinte újjá kell építeni

11%

Nem gondoskodnak megfelelő tisztítópontok kialakításáról, rendszerint nekünk kell vágni a rendszereken új tisztítónyílásokat

22%

Egyre több a jó példa, új építésű rendszerek viszonylag könnyen karbantarthatók, a régiekkel van probléma

8%

Megfelelő géppel, szaktudással szinte minden tisztítás megoldható

31%

Nem tudom