Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakember ilyet nem vállal!

A vízhálózat veszélyeztetése miatt nyolc felhasználó ellen tett feljelentés a vízmű Siófok-Kilitiben

2020. szeptember 24. | VGF&HKL online |  10 385 |

Szakember ilyet nem vállal!

Több mint 60 millió forintnyi ráfordítással tudta elhárítani a nyáron bekövetkezett haváriaproblémákat a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), amelyeket valószínűsíthetően felelőtlen felhasználói magatartás, illegális rákötés okozott. A vizsgálatok azután kezdődtek, hogy Pseudomonas baktérium jelenlétét mutatták ki a vezetékes vízben.

Sajtóközleményt adott ki a DRV Zrt. a nyári ivóvízproblémákkal kapcsolatban. Mint írják, júliusban két alkalommal is vízfogyasztási korlátozást kellett elrendelni Kilitiben, Siófok déli városrészében baktériumszennyezettség miatt, amely 5-6 ezer lakost érintett. A vezetékes ivóvíz a korlátozások életbe lépésétől csak forralás után volt fogyasztható a térségben, illetve a lakosok az utcákat járó lajtos kocsikról juthattak tiszta ivóvízhez. (Az esetről korábban lapunk is beszámolt.)

A Pseudomonas aeruginosa baktérium, amely megjelent a vezetékes vízben, talajokban, természetes vizekben gyakran előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést. A gyanú szerint úgy került a városi ivóvízhálózatba, hogy több felhasználó is rákötötte kerti kútja vizét a hálózatra, a baktérium így meg tudott telepedni a csövekben. A folyamatos vízmintavételezéseket, a víztárolók mosatását és a rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat követően ez be is bizonyosodott. Nyitóképünkön, amelyet a DRV Zrt.-től kaptunk, egy ilyen illegális rátáplálás látható, s a cikkünk végén található minigaléria képeit is Kilitiben készítették a társaság szakemberei.

A vízmű közeleménye szerint a haváriák elhárításában és az azzal kapcsolatos feladatokban közel 350 fő vett részt, a munkálatok összesen közel 9 ezer munkaóra és 60,6 millió forint ráfordítást igényeltek a szolgáltatótól – nem számolva a mosatásoknál elfolyt és a lajtos kocsik folyamatos feltöltéséhez szükséges több ezer köbméternyi ivóvíz költségét.

Az esetet követően a szolgáltató megkezdte az ingatlantulajdonosok kezelésében lévő kutak és az ivóvízvezeték-rendszer illegális összekötéseinek kivizsgálását is, valamint szakembereik folyamatosan végzik a városrész több mint 2500 bekötési helyén a vezetékes ivóvíz szennyezését akadályozó, úgynevezett visszacsapó szerelvények beépítését. Utóbbira további 15 millió forintot különített el a szolgáltató, saját forrásból.

„Az illegális rákötés törvénytelen és szankciókat von maga után, nem beszélve arról, hogy súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Jelen esetben a DRV a saját szabályzatai szerinti intézkedéseken túl 8 felhasználóját érintően rendőrségi feljelentést tett. Az ügyben az ingatlantulajdonosok mellett fokozottan fennáll a felelőssége az összekötést megvalósító szerelőknek is” – nyilatkozta Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője.

– A DRV célja a feljelentéssel az elkövető vagy elkövetők felelősségre vonásán túl a hasonló esetek megelőzése, akár büntetőjogi szankció alkalmazásával. A DRV Zrt. továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét – áll a közleményben.

És akkor elrettentésül jöjjön egy minigaléria a vízművek jóvoltából, kommentár nélkül:

 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Vízellátás

Kapcsolódó