VGF szaklap

VGF blog

Viselne aknafedeles vagy szellőzős pólót?

2017. április 25. | VGF online

Egy fiatal német csapat kreatívan használja az utcán fellelhető motívumokat. Pólókat, táskákat díszítenek aknafedelek, szellőzők és egyéb közművek mintáinak lenyomatával.

VGF blog

Hányszor fürdik a magyar?

2017. április 12. | VGF online

A statisztika érdekes dolog, például az is elég furcsán hangzik, hogy egy házaspárnak két egész három tized gyermekének kell születnie, hogy a népességet reprodukáljuk. De hányszor fürdünk naponta a „hivatal” szerint?

VGF blog

A költészet napjára

2017. április 12. | Veresegyházi Béla

Egy kolléga ajánlotta figyelmünkbe az Arany János Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola honlapján fellelhető verset. Én azt mondom: ha valaki úgy szereti a szakmáját, hogy verset ír az épületgépészethez, az rossz ember nem lehet!

VGF blog

Bejelentetted a kényszervállalkozásodat a lakásodba?

2017. április 12. | VGF online

Akkor vigyázz, mert a kéményseprés nem lesz ingyenes neked, rád nem érvényes a rezsicsökkentés! Sőt, szabadáras kéményseprésben részesülsz, ami szolgáltatótól függően több tízezer forintos költséget is jelenthet.

VGF blog

Posztálás

Az internet régebbi, mint hinnénk

2017. április 1. | April First

A posztálás speciális kommunikációs eljárás. Első előfordulása a római időkre tehető, az internet első verzióját megalkotó Mucius Postes és Horatius Alas, római kommunikátorok – ahogy akkor nevezték: communi catio – alkalmazták, később az ő tiszteletükre, neveik összevonásával jelölte a hálás utókor.

VGF blog

Kézimunka a gurigán

2017. március 23. | VGF online

Kalocsai motívumsort hímzett egy tekercs WC-papír első lapjaira Molnár Judit Lilla képzőművész, aki a sérülékeny alapanyaggal a kézimunka nehézségét és megbecsületlenségét kívánta kifejezni.

VGF blog

Tüzeljünk jól!

2017. március 19. | VGF online

Mutatjuk, hogyan kell begyújtani, hogy a lehető legtöbb energiát nyerjük a tűzből, és a legjobban kíméljük kályhánkat és környezetünket.

VGF blog

A kandallót is vezetni kell az e-naplóban?

2017. március 16. | VGF online

Az e-napló nem olyan régi találmány, hogy ne merülnének fel kérdések vekle kapcsolatban. Most egy olvasónk, egy kandallóépítő mester várja a kollégák segítségét, tanáccsal, ötlettel.

VGF blog

A gáztűzhely égőfeje csak kör alakú lehet?

2017. március 4. | VGF online

Egy amerikai gyártó, a Thermador szerint nem. Közel húsz éve, 1998-ban léptek egy merészet, és gáztűzhelyeiket elkezdték kör helyett csillag alakú égőfejekkel gyártani.

VGF blog

Szó szerint tűzcsap

2017. február 8. | VGF online

Ismertek a palagáz-kitermelés nem kívánt mellékhatásai. A rétegrepesztéses kitermelés során a föld alatti vízkészletek szennyeződnek, és van, ahol a vezetékes víz metángázzal dúsul.

VGF blog

Hálószoba-hőmérsékletek

Forró éjszakák Törökországban, hűvös éjszakák Németországban

2017. január 31. | VGF online

Az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban és Magyarországon 2016 decemberében.

VGF blog

Vajon csöpög?

2017. január 26. | VGF online

Mintha cseppenő vízcseppre várna a képen a hölgy. Valójában egy csaptelep ihlette köztéri szobrot tanulmányoz.

VGF blog

Automata fürdető

2017. január 23. | VGF online

Egy bizonyos G. Hallum nevű úr kiötlött és 1969 decemberében szabadalmaztatott egy automata fürdetőrendszert, amely nagyszámú beteg, mozgáskorlátozott vagy szellemileg cselekvőképtelen páciens gyors, higiénikus vizsgálatra előkészítését kívánta megoldani.

VGF blog

Miért nem fagynak be a víztornyok télen?

2017. január 21. | VGF online

Az országos sajtót bejárták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncruszka szétfagyott víztornyának képei. Az ilyen esetek szerencsére ritkák, a víztornyok tervezői, üzemeltetői a szélsőséges hőmérsékletekre is gondolnak.

VGF blog

A Hajdu munkásai

2017. január 19. | VGF online

Sokan gondolhatták a hetvenes-nyolcvanas években, hogy a nők kapcsolata az épületgépészettel és a háztartási gépekkel csupán az otthoni felhasználó szerepére korlátozódik.

VGF blog

Ne cserélj ablakot!

2017. január 18. | VGF online

Legalábbis amíg nem tudod lecserélni nyílt égésterű gázkészülékedet (vagy fatüzelésű kályhádat) zárt égésterű, kondenzációs kazánra.

VGF blog

Nem legenda a feketecsere

2017. január 17. | VGF online

Tavaly egy épületgépész szakemberrel beszélgettünk, aki a fűtési szezon előtti tapasztalatait osztotta meg velünk. Talán ma is aktuális...

VGF blog

WC-lélegeztető

2016. szeptember 4. | VGF online

William O. Holmes 1981. februárjában benyújtott egy amerikai szabadalmi kérelmet ezzel az indoklással: A sokemeletes épületekben keletkező tüzeknél a keletkező füst sok halálesetet okoz. Ezért szükség van egy lélegeztető szerkezetre, amely az embereknek friss levegőt juttat, amíg a mentés megérkezik. A találmány biztosítja a légzést egy csövön keresztül, amely a WC vízzárán keresztül a szennyvízcsatornába csatlakozik. (A szabadalmat 4320756 számon, 1982. márciusában be is jegyezték.)

VGF blog

Műanyagok az épületgépészetben

Anno 1963

2016. szeptember 1. | VGF online

Érdekes kordokumentum olvasható a műanyagok térhódításáról az Építőipari Tudományos Egyesület lapja, az ÉPÜLETGÉPÉSZET 1963. júniusi számában. A szerző, Kegyes Ferenc részletesen ismerteti a műanyagcsövek, szerelvények, berendezési tárgyak, egészségügyi blokkok, térelemek alkalmazásának helyzetét Magyarországon.

VGF blog

Ebédidő

2016. augusztus 23. | VGF online

A háború idején mindennapos volt, hogy sok nő dolgozik a legnehezebb munkakörökben is.

VGF blog

Elkészült a világ első nyomtatott klímája

2015. november 12. | hoszivattyugepesz.hu

Kína lassan minden iparágban az élre tör, igaz ez a 3D-s nyomtatásra is. Néhány évvel ezelőtt a nyomtatás szó csupán egy papírlapra írt szöveget, vagy egy kirajzolódó fotót jelentett, azóta azonban nagyot fordult a világ.

VGF blog

Zsákban lopják haza a gázt, amivel fűtenek!

2015. október 28. | keptelenseg.hu

Egészen extrém fűtési módszert találtak fel Kínában: az olaj-és földgázmezők munkásai a környékbeliekkel együtt saját otthonaikat is a frissen kitermelt gázzal fűtik. A gázt pedig - valószínűleg teljesen illegálisan- hatalmas, 6-7 méter széles nejlonzsákokban szállítják, kézben vagy kerékpáron, és rutinos mozdulatokkal, pár perc alatt feltöltik a gázkutaknál.

Többet kell tanulnunk a madaraktól

2015. június 25. | SG.HU

A XXI. század új energiaforrása a megújuló energiák lesznek. Ugyan még gyerekcipőben jár és sok fejlesztésen kell átesniük. Jobbnál jobb megoldással állnak elő a terület szakértői, most éppen madaraktól tanulhatnánk a szélturbinák csendesebb működése érdekében.

Panelban is lehet zöld

2015. április 29. | VGF OTTHON

A SmartGreenHouse startup cég által fejlesztett klímaszabályzó jóval többet tud, mint az elsőre gondolnánk. Az eszköz tökéletes környezetet teremt növényeink számára a hőmérséklet, fény és a talaj víztartalmának szabályozásával.

VGF blog

A dán szélenergia projektek már árukban is verik a gázt és a nukleáris energiát

2015. április 28. | chikansplanet.blog.hu

A szélenergia-projektek, különösképpen a tengeri szélenergiafarmok, önállóan is életképes vállalkozásokká nőtték ki magukat. Jól látszik ez Dánia esetében, ahol a szélerőművek megtérülési mutatói lassan az állami támogatások átcsoportosítását teszik indokolttá. Mindezt a dán kormány által a közelmúltban nyilvánosságra hozott újabb jelentés támasztja alá, amely a szélenergia terén világelsőnek számító ország összteljesítményét részletezi.

VGF blog

Innovatív konténergazdálkodás

2015. április 28. | VGF OTTHON

A már nem használt hajókonténereknek igen nagy hasznát veszik az építészetben, erről mi is beszámoltunk néhány alkalommal. Azonban akad egy másik kihasználási módszer ezeknek az otthon építése mellett. Ez pedig nem más, mint a farmgazdálkodás.

VGF blog

Tolna megye fél milliárdot kap napelemekre

2015. március 10. | MTI

Több mint félmilliárd forint értékben kezdődnek napenergiát hasznosító projektek Tolna megye tizenkét településén százszázalékos európai uniós támogatással, a fejlesztések során javarészt önkormányzati intézmények épületein helyeznek el napelemeket, közölte az MTI.

VGF blog

Kertöntözés okostelefonnal

2015. február 27. |

Az automatizált kerti öntözőrendszerek az elmúlt huszonöt esztendő alatt a teljes ismeretlenségből jól ismert és sokak által vágyott kényelmi berendezésekké váltak, együtt felemelkedve a motoros garázs- és kertkapukkal.

VGF blog

Okos sütő

2015. február 27. |

Érezted már úgy, hogy jelenlegi sütőd nem tudja azt, amit akarsz? Vagy, hogy többet vársz el tőle, mint amire képes? A Samsung felajánl neked egy olyan berendezést, ami garantáltan mindent tud, amire csak egy sütő képes lehet, neked pusztán csak azt a 3000$-t (kb. 720 000Ft) kell megfizetned, amennyiért vesztegetik.

VGF blog

Gyűrűfű Magyarország ökofaluja

2015. február 23. | ORIGO.HU

Az ökofalusi életmódról a legtöbb embernek a térerő hiánya vagy a pottyantós vécé jut eszébe. A Baranya megyei Gyűrűfű azonban meglepően élhető, akár egy Budapestről frissen szabadult ember számára is, írja az origo.hu

VGF blog

Napelemes szövetsátor

2015. január 20. |

A kanadai-jordániai Abeer Seikaly tervező által teremtett innovatív dizájnt viselő kunyhó meglehetősen nagy szolgálatot tehet az elmaradottabb országok területén. A tervezőt a katasztrófák által sújtott sivatagi területeken élő nomád népek ihlették, melyek úgy lettek megépítve, hogy kihasználják az éghajlat által nyújtott adottságokat és csupán napfényenergia szükséges a kunyhó működéséhez.

Építsd meg a saját üvegházadat!

2015. január 14. |

A zöldség és gyümölcstermesztés a téli hónapokban mindig egy problémás dolog szokott lenni a hidegebb éghajlattal rendelkező országokban, mint nálunk is, Magyarországon. Az üvegház ezt a problémát orvosolja, meleget biztosít a növények számára a hideg téli napokon is, bár ennek kiépítése igen költséges művelet.

Az ázsiai stílusú fürdőszoba 13 fogása

2015. január 13. |

Az ember és a természet az ázsiai kultúrában jobban összekapcsolódik, mint a nyugatiban, ezt látja a legfőbb különbségnek a japán százrmazású kaliforniai lakberendező, Fumiko Faiman. Az ázsiai lakberendezés egyik ereje az, hogy megpróbál valami természeteset behozni a lakásba. Összeállítottuk az ázsiai stílus kulcspontjainak listáját.

Hűtsd le a szobádat virágcseréppel!

2015. január 13. |

Az agyagot már régen is használták természetes hűtésre, és nemrég egy svájci formatervező, Thibault Faverie készített egy egyszerű, természetes légkondícionálót ebből az anyagból. A tárgyat hideg cserépnek nevezete el, az agyagot és a természetes párolgást használja fel, hogy csökkentse a hőmérsékletet nagyon hatékony és energiatakarékos módon. A tárgy ráadásul nagyon esztétikus, és úgy néz ki, mint egy virágcserép.

VGF blog

Okosítsd a buta légkondícionálód is

2015. január 13. |

Egyre népszerűbbek az intelligens hőfokszabályozók, részben az olyan okos eszközök sikerének, mint amilyen a Nest tanuló termosztátja (következő lapszámunkban egy átfogó és részletes cikk jelenik meg az okos termsoztátokról). Most egy izraeli startup adott ki egy eszközt, a Sensibo-t, ami okos funkciókkal látja el akár a régi, távirányítós légkondikat is.

Csővezeték mint design elem

2015. január 9. |

Egy falban megbúvó vízvezeték eltörése komoly fejfájást okoz, és a javítás alaposan kiürítheti pénztárcánk tartalmát. Ennek ellenére sokszor időt és pénzt nem kímélünk annak érdekében, hogy rondának bélyegzett vezetékeinket a falak mögött tartsuk. Az említett trend megállni látszik, mivel a rút csövekben egyre több belsőépítész és képzőművész lát fantáziát. A nyers vezetékek egyre többször válnak lakberendezési designelemmé, kihasználva azok dekoratív tulajdonságait is.