Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Papp Tibor

 846 | |

 Papp Tibor

Technikus, informatikus, honlapszerkesztő -fejlesztő. 2016-tól a VGF&HKL szaklap, a Villanyszerelők Lapja és több más honlap vezető fejlesztője és társszerkesztője.

Papp Tibor cikkei

Papp Tibor

Okos segítség klímásoknak

Appajánló

2020. december 4. |  89

Egy klímaszerelő szerszámosládája meglehetősen nehéz, hiszen számos eszközt, berendezést kell szállítania a telepítések, karbantartások helyszínére. Vannak ugyanakkor olyan eszközök is, amelyek – egy mobiltelefonra telepítve – a zsebben is könnyen elférnek. Ezek közül mutatunk be most kettőt.

Papp Tibor

Körmére néztünk a TPI-nek

2020. szeptember 4. |  224

Bónuszprogramunk keretében a júniusban előfizetést vásárló vagy meghosszabbító olvasóinknak TPI algoritmussal működő, digitális szobatermosztátot adtunk ajándékba. Neves gyártó korszerű, jó minőségű termékét szereztük be, a készlet hamar el is fogyott. Üröm az örömben, hogy a közösségi kommentekben tapasztaltunk némi értetlenkedést, kétkedést az eszköz öntanuló, intelligens működését illetően. Nézzük hát, mi is az a TPI, mitől öntanuló, miért intelligens szabályzású ez a termosztát!

Papp Tibor

Fűtés tűz nélkül

2020. július 3. |  192
1 5 (1)

Ezzel a címmel jelent meg ismertetés a hőszivattyúkról az Élet és tudomány című lapban, 1948-ban. A cikk nemcsak azért érdekes, mert az akkor még szinte ismeretlen technikai újdonságot mutatja be, hanem azért is, mert rávilágít: szakmai körökben sem értették még teljesen azokat a megszokott elgondolásoktól eltérő elveket, melyeken a hőszivattyú működése és alkalmazása alapul.

Papp Tibor

Okosotthon-platformok

Appajánló

2020. július 3. |  369

Sok mindent várhatunk egy jól működő okosotthonrendszertől: energiahatékonyságot, költségmegtakarítást, értékeink védelmét, reagálást a környezeti változásokra, a paraméterek optimális sávban tartását, szórakoztatást, kényelmet stb. Egy-egy digitális kommunikációra képes, vezérelhető eszköz önmagában is képes jobbá, hatékonyabbá tenni valamit, ám egy lakás, ház, iroda vagy műhely „felokosításának” igazi ereje, életminőség-javítási képessége akkor mutatkozik meg igazán, ha rendszerben gondolkozunk.

Papp Tibor

Segítség az áramlástanhoz

2020. május 31. |  205

Newton almája a legfontosabb gyümölcs lehetne az épületgépészek számára, hiszen az anekdota szerint ezzel felfedezett gravitáció törvényszerűségei alapvetőek a tömegáramlások megértéséhez. Ezúttal olyan applikációkat ajánlunk, amelyek a folyékony közegek áramlástani számításait könnyítik meg.

Papp Tibor

Könyvelni muszáj!

2020. május 7. |  196

Adminisztrálni, számlázni minden vállalkozás számára megúszhatatlan feladat. Aki abban a helyzetben van, hogy ezeket a „muszáj dolgokat” nem végzi el helyette más, bizonyára használ adminisztrációs célszoftvereket. Szétnéztem ezen a téren a mobilappok kínálatában. Bár a felhozatal bőséges, jó szívvel csak kevés applikációt ajánlhatok. A nem magyar fejlesztések eleve kiestek, hiszen alapvető fontosságú, hogy a magyar pénzügyi és jogkörnyezetnek megfelelően naprakész legyen a program. Ezúttal két alkalmazást ajánlok; a Kulcs-Soft számlázóját és a Lechner Tudásközpont e-építési naplóját.

Papp Tibor

Szűrőkkel az egészségért

2020. március 31. |  325

Miközben javul a nyílászárók hőszigetelése és légzáró képessége, felértékelődik a belső terek levegőminőségének fenntartása, a szellőztetés fontossága. Épületeink hőveszteségét eredményesen csökkentjük, kisebb lesz a fűtési számla, de ha nem gondolunk a belső levegő minőségének fenntartására, nagy árat fizethetünk az energiahatékonyságért.

Papp Tibor

Nézzünk a lábunk alá

Appajánló

2020. március 31. |  317
1

Ezúttal a lábunk alá nézünk a ProfiFloor két applikációjával, melyek azoknak is hasznosak, akik gyakorlottak a padlófűtés-rendszerek, padlóburkolatok kivitelezésében, mert már a tervezéskor, előzetesen kalkulálható a megfelelő anyagválasztás.

Papp Tibor

A levegő nemesítése

2020. március 21. |  2104

Közel száz éve annyira újnak számított a beltéri levegő kezelésének, tisztításának technikája, hogy még az elnevezés sem volt egységes. Légüditő, klimatizáló, jóidőgép, éghajlatgép, levegőnemesítő és hasonló kifejezésekkel találkozhatunk a korabeli szakirodalmat tanulmányozva. Wangler Gyula, a m. kir. posta műszaki tanácsosa a Magyar Posta című szaklapban, 1939-ben részletesen mutat be egy Magyarországon akkor úttörő beruházást: az Erzsébet távbeszélő központ részére épülő teljesen automatikus működésű „levegőnemesítő” berendezés létesítését. Ebből a cikkből szemezgettünk.

Papp Tibor

Ha megtörtént a baj

Appajánló

2020. március 5. |  381
2 5 (2)

Két fontos és kivételesen jól megcsinált alkalmazás jelent meg a közelmúltban, kifejezetten magyar felhasználók számára fejlesztve. Nem tartoznak szorosan a szakmánkhoz, de mint tudjuk, a szerelő is ember, és munka közben vagy munkába menet bizony érheti baleset, adódhat egészségügyi problémája. És ha baj van, ezek az ingyenes appok több mint hasznosak.

Papp Tibor

CalcKit, Geometryx, Metalweight

Appajánló

2020. február 8. |  383
1 2 (1)

Az épületgépészek munkáját megkönnyítő mobiltelefonos applikációkat bemutató sorozatunkban ezúttal egy minden igényt kielégítő számológépet, egy sík- és térbeli idomok méreteinek kiszámítását segítő alkalmazást és egy olyan eszközt mutatunk be, amelynek segítségével kiszámíthatjuk a különböző anyagból készült idomok, csövek súlyát – ha ismerjük a méreteiket, és tudjuk, milyen anyagból készültek.

Papp Tibor

AutoCAD, iHandy Level, Stud Finder

Appajánló

2019. december 2. |  358
1 4 (1)

Okostelefonunk tényleg többet tud, mint amire rendszeresen használjuk. Összetett tervezéssegítő ugyanúgy válhat belőle, mint egyszerű, de hasznos célszerszám. Ezúttal az ipari szabványnak számító AutoCAD mobilváltozatát ajánljuk, és két olyan appot, amik amilyen egyszerűek, annyira hasznosak lehetnek, ha kéznél vannak.

Papp Tibor

Szíriában épületgépész szemmel

50 éve írták

2019. november 17. |  950

Derecskey Zoltán érdekes beszámolót írt az Épületgépészet című folyóirat 1962. decemberi számában. A raqqai 160 ágyas kórház és rendelőintézet, valamint a hassakei és Deir Ez Zor-i 160 ágyas tüdőszanatórium tervdokumentációjának helyszíni átadását tartották Damszkuszban. Olvasmányos, tanulságos cikk született, ebből idézünk.

Papp Tibor

Házi hűtőgép

100 éve írták

2019. november 13. |  1034

A Természettudományi Közlöny 1917-ben közölt cikke újdonságként számol be olyan hűtőgépek megszületéséről, melyeket már kifejezetten házi, háztartási célra gyártanak.

Papp Tibor

Több mint száz éves a légmosó

2019. november 11. |  950

2019. novemberi lapszámunk foglalkozik a légmosók működésével, táblázatban is összehasonlítva néhány készüléket. A készülék működési elvét már 1905-ben szabadalmaztatták, a 20. század első felében már egyre gyakrabban alkalmazták a fűtő és klimatizáló berendezések kiegészítő légkezelőjeként.

Papp Tibor

Appajánló

2019. november 4. |  374

Az okostelefonok fejlődésével már olyan applikációk is megjelentek a piacon, amelyek segítségével egy épületgépész is a zsebében hordhatja a munkáját megkönnyítő „eszközök” tucatjait. Lapunk új sorozatában ezeket vesszük sorra, a teljesség igénye nélkül.

Papp Tibor

Műanyagok az épületgépészetben

anno 1963

2019. október 29. |  1102

Érdekes kordokumentum olvasható a műanyagok térhódításáról az Építőipari Tudományos Egyesület lapja, az ÉPÜLETGÉPÉSZET 1963. júniusi számában. A szerző, Kegyes Ferenc részletesen ismerteti a műanyagcsövek, szerelvények, berendezési tárgyak, egészségügyi blokkok, térelemek alkalmazásának helyzetét Magyarországon.

Papp Tibor

Grevak visszazáró bűzzár

2019. október 28. |  1393

Pontosan nem ismert, ki és mikor alkalmazott először bűzzárat. Van, aki egy amerikai, Thomas Crapper nevéhez kapcsolja, vannak olyan vélemények, melyek a vízöblítéses vécé 1778-as feltalálásának idejére teszik megalkotását, annak hozadékaként említik. Mindenesetre a vízbűzzárat valaki feltalálta, és azóta töretlenül alkalmazzuk, fejlesztjük mindenféle formában.

Papp Tibor

Ha elhallgat a kanári...

2019. október 16. |  1908

Egy letűnt kor fontos életvédelmi szerkezete látható a képen. Mai szemmel egyszerre furcsa és megdöbbentő, ám jó ha tudjuk; közel 100 évig, egészen az 1980-as (!) évekig a bányákban nagyon fontos „szolgálatot” teljesítettek a kanári madarak.

Papp Tibor

Betonbarokk

2017. augusztus 18. |  3505

Régóta készítenek radiátorokat betonból, és a megszokott kiviteleken kívül számos gyártó kínál különleges formájú, kialakítású fűtőtesteket. Egy holland képzőművész alaposan újragondolta a témát...

Papp Tibor

Radiátorvarázs

2017. július 14. |  4409

Jó, jó, igazából nem varázslat ez. Viszont a radiátor hőérzékeny festése a gyerekszobában egészen elvarázsoló tud lenni...

Papp Tibor

Éghajlatgép

2017. június 11. |  2750

A – mai füllel – fura elnevezés légkondicionálót takar, amely bő fél évszázada még ismeretlen volt a magyar átlagember számára. A tudományos ismeretterjesztőnek szánt, valójában szovjet propagandától csöpögő Élet és tudomány 1952-ben jelentős újdonságkét mutatott be egy szovjet, vízporlasztós, féltonnás monstrumot, miközben a hanyatló nyugaton... De lássuk a cikket!

Papp Tibor

Ilyen, amikor nagyot durran egy vízvezeték

2017. május 31. |  8760

Kijevben egy szennyvízcsatornában folyó munka során megsérült és mintegy kétméteres szakaszon áttört egy nagynyomású vízvezetékcső. A felszíni hatást térfigyelő kamerák rögzítették. VIDEÓ

Papp Tibor

Gigantikus tolózárak Amerikában

2017. május 29. |  3510

A világ legnagyobb tolózára 100 tonna súlyú és 12 méter magas. A hatalmas monstrum Dallasban, az ivóvízhálózatban látja el a feladatát.

Papp Tibor

Böngészőértesítő: új funkció a VGF honlapon

2017. május 4. |  1244

Ha szeretne azonnal értesülni a víz, gáz, fűtésszerelő, a hűtős, klímás, légtechnikás szakmát érintő hírekről, újdonságokról, kattintson a kis harang ikonra honlapunkon, a jobb alsó sarokban!

Papp Tibor

Vízcsap a régmúltból

2000 éves római kori bronz vízcsap Pompeiből

2017. május 1. |  5589

Sok helyen olvashatunk az ókori Róma – mai szemmel is figyelemre méltó – vízhálózatáról, ám kevés szó esik a vízhálózat szerelvényeiől. Pedig érdemes szemügyre venni a mai kúpos csapok elődjét, a bronzból öntött római vízcsapot.

Papp Tibor

Viselne aknafedeles vagy szellőzős pólót?

2017. április 25. |  1335

Egy fiatal német csapat kreatívan használja az utcán fellelhető motívumokat. Pólókat, táskákat díszítenek aknafedelek, szellőzők és egyéb közművek mintáinak lenyomatával.

Papp Tibor

Posztálás

Az internet régebbi, mint hinnénk

2017. április 1. |  1351

A posztálás speciális kommunikációs eljárás. Első előfordulása a római időkre tehető, az internet első verzióját megalkotó Mucius Postes és Horatius Alas, római kommunikátorok – ahogy akkor nevezték: communi catio – alkalmazták, később az ő tiszteletükre, neveik összevonásával jelölte a hálás utókor.

Papp Tibor

Kézimunka a gurigán

2017. március 23. |  1382

Kalocsai motívumsort hímzett egy tekercs WC-papír első lapjaira Molnár Judit Lilla képzőművész, aki a sérülékeny alapanyaggal a kézimunka nehézségét és megbecsületlenségét kívánta kifejezni.

Papp Tibor

A gáztűzhely égőfeje csak kör alakú lehet?

2017. március 4. |  2454

Egy amerikai gyártó, a Thermador szerint nem. Közel húsz éve, 1998-ban léptek egy merészet, és gáztűzhelyeiket elkezdték kör helyett csillag alakú égőfejekkel gyártani.

Papp Tibor

Vajon csöpög?

2017. január 26. |  1680

Mintha cseppenő vízcseppre várna a képen a hölgy. Valójában egy csaptelep ihlette köztéri szobrot tanulmányoz.

Papp Tibor

Automata fürdető

2017. január 23. |  1568

Egy bizonyos G. Hallum nevű úr kiötlött és 1969 decemberében szabadalmaztatott egy automata fürdetőrendszert, amely nagyszámú beteg, mozgáskorlátozott vagy szellemileg cselekvőképtelen páciens gyors, higiénikus vizsgálatra előkészítését kívánta megoldani.

Papp Tibor

Miért nem fagynak be a víztornyok télen?

2017. január 21. |  5435

Az országos sajtót bejárták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncruszka szétfagyott víztornyának képei. Az ilyen esetek szerencsére ritkák, a víztornyok tervezői, üzemeltetői a szélsőséges hőmérsékletekre is gondolnak.

Papp Tibor

A Hajdu munkásai

2017. január 19. |  1941

Sokan gondolhatták a hetvenes-nyolcvanas években, hogy a nők kapcsolata az épületgépészettel és a háztartási gépekkel csupán az otthoni felhasználó szerepére korlátozódik.

Papp Tibor

Ne cserélj ablakot!

2017. január 18. |  1880

Legalábbis amíg nem tudod lecserélni nyílt égésterű gázkészülékedet (vagy fatüzelésű kályhádat) zárt égésterű, kondenzációs kazánra.

Papp Tibor

Nem legenda a feketecsere

2017. január 17. |  4156

Tavaly egy épületgépész szakemberrel beszélgettünk, aki a fűtési szezon előtti tapasztalatait osztotta meg velünk. Talán ma is aktuális...

Papp Tibor

WC-lélegeztető

2016. szeptember 4. |  1953

William O. Holmes 1981. februárjában benyújtott egy amerikai szabadalmi kérelmet ezzel az indoklással: A sokemeletes épületekben keletkező tüzeknél a keletkező füst sok halálesetet okoz. Ezért szükség van egy lélegeztető szerkezetre, amely az embereknek friss levegőt juttat, amíg a mentés megérkezik. A találmány biztosítja a légzést egy csövön keresztül, amely a WC vízzárán keresztül a szennyvízcsatornába csatlakozik. (A szabadalmat 4320756 számon, 1982. márciusában be is jegyezték.)

Papp Tibor

Ebédidő

2016. augusztus 23. |  1009

A háború idején mindennapos volt, hogy sok nő dolgozik a legnehezebb munkakörökben is.