Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Papp Tibor

 11 446 | |

 Papp Tibor

Technikus, informatikus, honlapszerkesztő -fejlesztő. 2016-tól a VGF&HKL szaklap, a Villanyszerelők Lapja és több más honlap vezető fejlesztője és társszerkesztője.

Papp Tibor cikkei

76 cikk. Lapozó:

Papp Tibor

Alfred

Biztonsági kamera régi telefonból

2022. május 2. |  690

Amikor okosotthonról esik szó, hasznos eszközökre és szolgáltatásokra gondolunk a távolról vezérelhető termosztáttól a mobilra képet külső okos kapucsengőig. Mint az új technológiák általában, ezek drágák vagy nehezen elérhetők lehetnek, de ha belegondolunk, van, amit mi magunk is megvalósíthatunk a „levetett” eszközeinkkel – pláne, ha szeretünk kicsit barkácsolni.

Papp Tibor

Rezonancia- és rezgéselemzés

Appajánló

2022. április 8. |  664

Egy épületgépészeti rendszer számos elemében keletkeznek mechanikai rezgések, vibrációk. A teljesség igénye nélkül ilyen elem lehet például a hőtermelő, a csőhálózatok, különböző szivattyúk és ventilátorok. Ezeket a rezonanciákat egyszerűen mérhetjük, nem is kell hozzá egyéb, mint egy okostelefon.

Papp Tibor

Fogyókúrán a hőtömeg

2022. április 8. |  576
2

Ha készítenénk egy kutatást a legnépszerűbb (de nem a leggyakoribb) hidraulikus fűtés meghatározására, aligha lenne kétséges, hogy a padlófűtés nyerne. Azonban a padlófűtés soha nem volt minden helyiség fűtési igényének egyformán megfelelő megoldás. Egyik nagyon meghatározó jellemzője a nagy hőtömeg, a lassú reakció a termikus változásokra.

Papp Tibor

Léptem

Mekkora az ökológiai lábnyomunk?

2022. március 2. |  553

Bolygónk megóvása közös ügyünk, ezért elengedhetetlen, hogy megismerjük Földünkre gyakorolt hatásunkat, és fenntartható életmód kialakítására törekedjünk. Saját ökolábnyomunk méretének meghatározásához a WWF Magyarország Alapítvány megspórolt nekünk egy csomó számolást: itt a WWF Léptem app, amely kiszámolja egyéni lábnyomunkat, valós magyarországi adatokra támaszkodva, és ad mindennapi tippeket annak csökkentésére.

Papp Tibor

Decibel X

Appajánló

2022. február 3. |  861
2 5 (1)

Épületgépészeti üzemi zajokkal, ezen belül a csaptelepek zajával foglalkozó cikkünkhöz kapcsolódóan egy olyan applikációt ajánlunk, amely frekvenciasúlyozó szűrőt is tartalmaz, ezzel kitűnik a rengeteg hangmérő app közül.

Papp Tibor

Csaptelepek és a zaj

Összehasonlítottunk egy noname és egy márkás terméket

2022. február 3. |  699
1

Az áramlások a szerelvényekben különféle rezgéseket keltenek, melyeket a levegő közvetítésével zajként hallunk, érzékelünk. Az épületgépészeti üzemi zajok keletkezési okainak, fajtáinak, ártalmainak, csillapítási lehetőségeinek témaköre meglehetősen nagy. Ebből most a csaptelepekre fókuszálunk.

Papp Tibor

Megbízhatatlan, de szórakoztató

Csepegő csap, mint metronóm

2022. január 18. |  3130

A zenészek gyakran használnak metronómot, azaz ritmust adó, mechanikus vagy elektronikus ketyegő szerkezetet a gyakorláshoz. Evan Taucher gitárművész kipróbált egy hidronikus változatot...

Papp Tibor

Kádtöltő ASMR

Sokaknak segíthet ellazulni

2022. január 10. |  2849

Van egy jelenség, mely eredetileg elalvást segítő módszerként terjedt el. Segít relaxálni, elaludni, megmozgatja az érzelmeket, elcsábít és a közelség érzetét kelti. Sokan minden éjjel erre alszanak el.

Papp Tibor

Csaptelep zaja – összehasonlítás

2022. január 4. |  19 533

Demonstrációs célból összehasonlítottuk egy névtelen gyártmányú, zajosztály-besorolás nélküli, és egy márkás, I. zajosztályú csaptelep üzemi zaját. A mérés nem hitelesített műszerrel, mobiltelefon hangrögzítőjével, egy társasház mosdójában készült, azonos körülmények és beállítások mellett, de jól illusztrálja, hogy körülbelül 20 dB különbség van a két szerelvény között.

Papp Tibor

Improvizáció csaptelepre és hegedűre

Concerto hydraulico

2021. december 31. |  1823

A közegáramlás furcsa zajokat, rezonanciákat tud létrehozni a csövekben, szerelvényekben. Pláne, ha azok már tele vannak vízkővel, lerakódásokkal. Jacek Dzwonowski, a lengyel Altra Volta vonsnégyes hegedűse vicces videót készített egy fellépés előtt, a mosdóban...

Papp Tibor

Jelszókezelés

2021. december 6. |  2534
1 5 (1)

Biztosak lehetünk benne; sokáig együtt fogunk élni a jelszavak mint digitális kulcsok használatával, annak ellenére, hogy terjednek az újabb, fejlettebb technológiák, a különféle biometrikus (ujjlenyomat, arc stb.) azonosító eljárások. A jelszavak egyszerű, gyors és megbízható azonosítást tesznek lehetővé – feltéve, ha figyelünk a legalapvetőbb biztonsági szempontokra. Ebben segít a jelszókezelő.

Papp Tibor

Alapvető hálózati biztonság

Gyakorlati tippek az okosotthon és az IoT-eszközök biztonságossá tételéhez

2021. december 6. |  2170
1 4 (1)

Hatékonyabbá, komfortosabbá, kényelmesebbé teszik az okoseszközök otthonunkat, irodánkat, műhelyünket, de a hálózaton visszaélések áldozatává is válhatunk. Ellophatják adatainkat, átvehetik az irányítást az eszközeink felett, kémkedhetnek utánunk. Bizony, energiát kell fektetnünk az intelligens otthon, az okosház működésének biztonságossá tételébe is.

Papp Tibor

Átváltások

Appajánló

2021. november 3. |  4195
1 5 (1)

Megszoktuk, mit mivel mérünk. Átmérőt, hosszt, nyomást, hőmérsékletet, teljesítményt stb. Ám gyakran szembesülünk más mértékegységekkel, és bár a gyakoribbakat „fejből” váltjuk, bizony jól jön, ha kéznél van egy mértékegységátváltó.

Papp Tibor

Akadálymentes fürdőszobák

2021. november 3. |  4515

Középületek és közszolgáltatást nyújtó épületek kialakításánál törvényben rögzített követelményrendszer van a fogyatékossággal élők egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítására. Az OTEK (Országos Településrendezési és Építési Szakmai Követelmények) alkalmazása a tervezők, kivitelezők feladata, akik ezzel tisztában vannak. Nem középület vagy közszolgáltatást nyújtó épület esetén nincs az akadálymentesítésre törvényi kötelezettség, de az egyenlő esélyű hozzáférést gyakran ilyen helyeken, akár családi házakban is, akár utólag is ki kell építeni. Cikkünkben ezen esetekre adunk némi támpontot.

Papp Tibor

Thermet radiátorszék

2021. október 14. |  6526

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy arra gondoltunk, ha fáztunk; de jó lenne valami melegre ülni. Nem lenne jó, ha olyan radiátort terveznének, amelyen ülni lehetne?

Papp Tibor

Mi legyen a klíma kondenzvizével?

2021. szeptember 29. |  1021
1 4 (1)

A levegőből kicsapódó pára cseppvíz formájában folyamatosan gyűlik a készülékben. Ennek megfelelő elvezetése fontosabb, mint sokan gondolják. Egy átlagos lakásban naponta akár több liter kondenzvíz is keletkezhet, és ha ez nem tud maradéktalanul távozni a készülékből, vagy ha „rossz” helyre megy, bizony, jelentős problémákra válthatunk bérletet.

Papp Tibor

Szivattyúméretezés

Appajánló

2021. szeptember 29. |  5364

Számtalan helyen duruzsolnak szivattyúk, amiket olykor méretezni, szerelni, karbantartani kell. Most egy olyan segédszoftvert ajánlunk, amely többek között a terhelési veszteségek, motorparaméterek, csapágyazások, elektromos bekötések között segít eligazodni.

Papp Tibor

Gyermekbarát fürdőszobák

2021. szeptember 29. |  5227

Családalapításkor az emberek elképzelik, megtervezik, hogyan fog kinézni a babaszoba. Ezt általában a gyermek számára tervezik; a fürdőszoba kialakításánál azonban a szülők hajlamosak gyermekbarát termékeket választani gyermekspecifikus termékek helyett, és ez az igény megjelenik a piaci kínálatban is.

Papp Tibor

Fürdőszobák gyerekszemmel

2021. szeptember 15. |  627

Zömében a háztartás minden tagjának megfelelő, gyermekbarát fürdőszobai termékek iránt mutatkozik igény, de van kereslet a gyermekspecifikus termékek iránt is – főleg a tehetősebb családokban. Ez főként két trendváltozásnak, a lakások kialakításában bekövetkezett változásoknak és az idősödő népességnek tulajdonítható.

Papp Tibor

Röviden a szagokról

2021. szeptember 1. |  6802
1 5 (1)

Érzékszerveink közül a szaglás az egyik legerősebb a maradandó benyomások létrehozásában, és szagemlékeink is befolyásolják az új szagok érzékelését. Ha a vegyületek összetétele, koncentrációja nem feltétlenül jelent egészségügyi kockázatot, a szag egyes emberek számára akkor is elég intenzív lehet ahhoz, hogy bosszúságot (pszichológiai élmény) és/vagy irritációt (fizikai élmény) okozzon.

76 cikk. Lapozó: