Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Csaptelepek és a zaj

Összehasonlítottunk egy noname és egy márkás terméket

2022/1-2. lapszám | Papp Tibor |  718 |

Csaptelepek és a zaj

Az áramlások a szerelvényekben különféle rezgéseket keltenek, melyeket a levegő közvetítésével zajként hallunk, érzékelünk. Az épületgépészeti üzemi zajok keletkezési okainak, fajtáinak, ártalmainak, csillapítási lehetőségeinek témaköre meglehetősen nagy. Ebből most a csaptelepekre fókuszálunk.

Szükségszerűen nem kedvez az egyenletes (lamináris) áramlásnak a szerelvények belseje. Kanyarok, peremek, benyúló részek, szilárd és légnemű anyagok akadályozzák, szűkülések, tágulások módosítják a folyadék útját, így sebesség- és nyomásváltozások, kisebbnagyobb örvények (turbulenciák) és ütközések (vízütések) keletkeznek az áramló vízben. Mindez apró mechanikai változásokkal, mozgásokkal, rezgésekkel jár.

Nem véletlen, hogy az olcsó, „noname” szerelvények általában zajosabbak. Mivel a zajcsökkentés elsősorban gondos tervezésen, precíz gyártáson és jól megválasztott, szükség esetén különleges anyagok alkalmazásán múlik, a csendesebb termék magasabb előállítási költséggel párosul.

A cikk még 3 986 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

SzerelvényekZajvédelem

Kapcsolódó