Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Durranás

Szilágyi László |  549

Bátran állíthatjuk, hogy az idei év sem hoz sokkal csendesebb évet. Még cseng a fülünkben a pezsgősüvegek durrogása, de mintha az ünnepek is egy szempillantás alatt tűntek volna el a rengeteg tennivaló és újabb kihívások között. Nagyon erős szakmai évünk volt a 2021-es és várhatóan a 2022-es sem lesz kevésbé nyugodt. Még a pandémia sem tudta megállítani a hazai építőipari fejlődést, de ez a hirtelen, robbanásszerű növekedés újabb kihívások elé állítanak minket.

Egy igen a nem ellenében

Van, aki kispadra sem ültetné a kandallót és a cserépkályhát, pedig a biztonsági „véd-elem” a szerepe, és békeidőben tartaléknak is beállítható

Henszelmann Imre |  560

Minden rosszul tervezett, rosszul kivitelezett, rosszul üzemeltetett és alapjában gyenge minőségű berendezésre igaz a rövid és tömör nem. De többen vagyunk, akik megállunk a piros lámpánál, nem csak a szabályok miatt, hanem jól felfogott érdekünkben is. Minden berendezés, így jelen esetben a kandalló, de a kályha, a kazán, vagy a hőszivattyú vásárlása előtt is eldöntendő milyen kategóriát választunk. Amikor túl vagyunk a megfontolt döntésen, azzal vállaltuk, hogy energiabiztonságunk és esetleg pénztárcánk érdekében hajlandók vagyunk napi tíz-húsz percet rászánni home-office-os időnkből. Mi az előnye a biztonsági fűtésnek? Nem függ külső energiahálózattól. A tartalékfűtésnél pedig szükséges egy szünetmentes tápegység a szivattyú üzemeltetéséhez. Ez a cikk a VGF&HKL 2021. december 9-ei hírlevelében közölt, Tartalékfűtésre jó megoldás a vízteres kandalló? című cikkre adott válaszként íródott.

Kémények

Segítség a gyakorlatban 3.

Ing. Pavel Ulrich |  674

Hogyan csináljuk és hogyan ne csináljuk. Ez a cikk a kéményépítés kiválasztott szerelési hibáira és hiányosságaira összpontosít, különös tekintettel a műanyag kéményrendszerekre. A cikkben szereplő kiválasztott fényképek valós életből vett példákat mutatnak be.

A rendetlen rendelő

Bokor András Lantos Tivadar |  750
2 5 (1)

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

PP-RCT

A polipropilén csőrendszerek alapanyag-fejlődése

Kaszab Gergely |  607
1

A műanyagcsőgyártók nagy része kevés információt tett közzé arról, hogy évekkel ezelőtt a PP-R alapanyagú csőrendszerét egy radikálisan jobbra, PP-RCT anyagúra cserélte le. Semmi esetre sem szeretnék hosszú vegyipari eljárásokat ismertetni, mert a tervezőket, kivitelezőket, beruházókat úgyis a végeredmény, az előnyök érdeklik, de két mondatban összefoglalnám a lényeget.

Gázkazánok füstgázoldali problémái

Lantos Tivadar |  766
1 5 (1)

A kondenzációs gázkazánok hőcserélőjének fűtési rendszer felőli nehézségeiről, a fűtővíz kezeléséről, a rendszermosás fontosságáról számos cikk született, és csak felületesen érintettük a hőcserélők füstgázoldali részét. Pedig az éves karbantartás során ennek a területnek a tisztasága, megfelelő állapota döntő fontosságú.

Felcserélt radiátorszelepek

Lantos Tivadar |  1132
3 5 (2)

Egy radiátoros fűtési rendszer megfelelő működése könnyen ellenőrizhető, akár műszerek nélkül, egyszerű tapintással, vagy hallás utáni érzékeléssel is. A csobogó hang, a részleges meleg árulkodó jel lehet. Ugyanakkor a radiátorszelepek is okozhatnak problémát.

Célt érhetett a napelemes pályázat?

Erdősi Csaba |  517
1 5 (1)

Lapszámunk megjelenésekor várhatóak az első hírek a tavaly év végén kiírt lakossági napelemes pályázat előzetes eredményeiről. Cikkünk írásakor még nem igazán voltak értékelhető információink, az viszont beszédes tény, hogy a pályázat beadási határidejét meghosszabbították. Online kiadásunkban megkérdeztük olvasóinkat, hogy tapasztalataik, véleményük szerint mi ennek az oka. Az eredmény kiábrándító. A válaszadók 33 százaléka szerint annyira elszálltak az árak, hogy nem éri meg belevágni a beruházásba, és ugyancsak 33 százalék vélte úgy, hogy a pályázat teljesen elhibázott, szakmailag nem értelmezhető.

Ha beüt az áramszünet

Nézzük meg, mit tehetünk gépész szemmel a túlélésünk érdekében

Lantos Tivadar |  1050
2 5 (1)

Egy elhúzódó áramszünet alaposan megnehezíti életünket. Játsszunk el a gondolattal, mi történne, és mit tehetünk alapvető berendezéseinkkel, ha napokig tartó áramkimaradás van. A legfontosabb, hogy fűteni tudjunk és világítani. Vagyis kell egy kémény.

Gázcsillár

Rusvai László |  652

Régi építésű városi lakások felújításakor ma is gyakran bukkannak fel a 19. század vívmányának, a gázvilágításnak relikviái, és sokan talán nem is tudják, hogy szobájuk vakolata alatt ott rejtőznek a 130 éves acélcsövek, a modern csillár pedig a kampós dugóval lezárt, rég nem használt gázvezetéken függ.

Csaptelepek és a zaj

Összehasonlítottunk egy noname és egy márkás terméket

Papp Tibor |  717
1

Az áramlások a szerelvényekben különféle rezgéseket keltenek, melyeket a levegő közvetítésével zajként hallunk, érzékelünk. Az épületgépészeti üzemi zajok keletkezési okainak, fajtáinak, ártalmainak, csillapítási lehetőségeinek témaköre meglehetősen nagy. Ebből most a csaptelepekre fókuszálunk.

Decibel X

Appajánló

Papp Tibor |  875
2 5 (1)

Épületgépészeti üzemi zajokkal, ezen belül a csaptelepek zajával foglalkozó cikkünkhöz kapcsolódóan egy olyan applikációt ajánlunk, amely frekvenciasúlyozó szűrőt is tartalmaz, ezzel kitűnik a rengeteg hangmérő app közül.

Fűtési célú pelletek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  956

Öt gyártó/forgalmazó, a Global Stone, a Kafimpex, a Brikett Pellet, a Pellet Hungary és a Pellet Produkt termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A pelletfűtés lehet a magas gázárak ellenszere?

Erdősi Csaba |  693

A korábbi évekhez képest elképesztő magasságokba ugrott a földgáz világpiaci ára tavaly, és ezzel a szabadpiacról vásárló magyar vállalkozásoknak is szembesülniük kell. A megsokszorozódó fűtési és hmv-előállítási költségek egyrészt az energiatakarékossági beruházások felé mozdíthatják el a cégeket – szigetelés, nyílászárócsere, hőleadói oldal korszerűsítése, hőcserélős szellőztetés stb. –, másrészt a hőtermelő berendezések cseréje is felmerülhet. A korábbi években például a fapellet rendre elbukott árban a földgázzal szemben, most viszont fordult a kocka. A közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírások, a 25 százalékos megújuló részarány követelménye új épületek esetén is indokolttá tehetik a pelletalapú fűtési és melegvíz-előállítási megoldásokat.

Elhúzás, vízcsap, csatorna, mutatvány, kerítés

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  1548
2 5 (2)

Elhúzás még csak-csak, ki vízcsapot tol, megtekerve, konkuráló csatornázás, mutatvány, kerítés, kávéfőző még kéne... Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Almeva, Ke Kelit, Weishaupt, VGF&HKL

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  545
1

Teljes megoldás koncentrikus kaszkád rendszerekhez, a világ első flexibilis rozsdamentes csőrendszere, Hogy még egyszerűbb legyen, játsszon és utazzon velünk Linzbe!

Rézcső vagy alucső?

Különböző kötéstechnikák alkalmazása a klímaszerelésben

Csizmazia Gábor |  961
1 5 (1)

Ahogy változik a világ, úgy változnak a különböző anyagok is az épületgépészetben. Manapság, főként új építésű lakóparki lakásokat nem a jó öreg rézcsővel csövezik elő, hanem alumíniumot használnak. Ennek használatáról szakmai fórumokon óriási viták dúlnak, egyesek állítják, hogy soha nem dolgoznának egyébbel, mint rézcsővel, mások megengedőbbek, mondván, az előírások beta rtása mellett tökéletes választás az alumíniumcső a klímaszerelésben.

Tetőventilátorok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  566

Táblázatunk hat gyártó, az AERECO, a CAIROX, a Maico, a Helios, a TROX és a WOLF készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hűteni télen is kell

Erdősi Csaba |  494

A technológiai hűtés egészen más kihívásokkal jár, mint a komforthűtés. Bizonyos területeken, például nagy szerverszobákban folyamatosan biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet és légállapotokat.