Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lantos Tivadar

szerkesztő, villamosmérnök, épületgépész technikus

 34 599 | |

 Lantos Tivadar

2015 óta szerkeszti, írja a VGF&HKL szaklapot, és közreműködik a Villanyszerelők Lapjának kiadásában is. Szakterülete az erősáramú energiaellátási rendszerek, és a kisfeszültségű hálózatok. Épületgépészként gázszerelő tevékenységet is folytat (ig. sz.: G/80897/2021).

Lantos Tivadar cikkei

490 cikk. Lapozó:

Lantos Tivadar

Bebútorozott készülékek

2023. március 16. |  692

Egyes felhasználók a bútor szerves részének tekintik a különböző épületgépészeti készülékeket. Jól eltakarják, sarokba, kisebb fülkékbe helyeztetik el a berendezéseket, így karbantartás vagy javítás során szinte nem lehet hozzáférni.

Lantos Tivadar

Csőkötések és csővezetékek a hűtésben és a fűtésben

2023. március 9. |  34
1 4 (1)

Hiába vannak jól megválasztva a hűtési, klímarendszerhez szükséges csövek, ha azok illesztése nem megfelelő, működésképtelen lesz a rendszer. A csövek csatlakoztatásának alapvetően két módja van, az oldható és az oldhatatlan kötések. Mindemellett a csővezetékek precíz kialakítására is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Lantos Tivadar

A gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálatról

2023. március 9. |  139

A gázhálózat- és gázkészülék-szerelők megfelelő jogosultság és szakmai gyakorlat után lehetnek gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálók. Ezek a szakemberek végzik az épületbe belépő s az épületen belüli gázcsőhálózat ellenőrzését, valamint a gázkészülékek biztonságos üzemelését, üzemeltetési környezetét is ellenőrzik. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

Lantos Tivadar

A HMV előállításának és hozamnövelésének lehetőségei

2023. március 9. |  159

A használati melegvízigény kielégítése éppúgy hozzátartozik a komforthoz, mint a megfelelő fűtés. Sok esetben – főleg egyszerűsített kazáncseréknél – nem veszik ezt figyelembe. Olyan tárolós fali kazánokat választanak, melynek tárolókapacitása nem elegendő, illetve feleslegesen nagy tárolókkal is találkozni. Van, ahol elég lenne az átfolyós vízkészítés – albérlet, ahol egy zuhanyzó van –, mégis ott a tároló. Tekintsük át nagyvonalakban a háztartási meleg víz (HMV) készítésének legfontosabb tudnivalóit.

Lantos Tivadar

Gázhálózati nyomáspróba

2023. február 16. |  1046

Az újonnan létesített gázhálózaton, illetve gázműszaki biztonsági felülvizsgálat esetén elengedhetetlen a nyomáspróba, melynek két fázisa van, a szilárdsági, valamint a tömörségi nyomáspróba. Mindkettő elvégzése fontos, és szakszerű előkészítést, hitelesített műszert igényel.

Lantos Tivadar

Villamos fűtőkazánok telepítése

2023. január 31. |  301
2 5 (1)

Egyszerűnek tűnik, valójában szinte pontosan ugyanolyan törődést igényelnek a villanykazánok, mint a gázkazánok. A különbség annyi, hogy egy elektromos fűtőberendezés esetén nincs kémény, és a hőcserélőben gázégő helyett elektromos fűtőpatronok segítségével történik meg a hőenergia termelése, átadása.

Lantos Tivadar

Geotermikus energia

Ez lenne a Szent Grál?

2023. január 31. |  239
3

A következő harminc évben Magyarország el szeretné érni, hogy ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente. Ehhez a geotermikus energiára is nagyobb hangsúly kerülhet. A magas beruházási költségek miatt eleddig kevésbé tekintettek megfelelő alternatívaként a föld hőjében rejlő lehetőségekre, ám az elszabadult gázár egyre versenyképesebb alternatívaként kínálja a geotermikus energiát.

Lantos Tivadar

Szivattyúk üzemtana házi kutak esetén

2023. január 31. |  181
3 4.67 (3)

Szivattyúkat manapság rengeteg feladatra alkalmazunk. Az egyszerű háztartási gépek, a mosógép, a mosogatógép, a gázkazánok keringtetőszivattyúi, a fúrt, vagy ásott kútból történő vízellátás szivattyúi elősegítik a mindennapok komfortját. A megfelelő feladatra alkalmas, és megfelelő működési paraméterekkel rendelkező szivattyúk kiválasztása rendkívül fontos. Tekintsük a kútvízszivattyúk szempontjait.

Lantos Tivadar

Gázkészülékek beállításának fontossága

2023. január 5. |  714

A háztartási gázkészülékek égőjének beszabályozása gyakran elmarad, ez sok 100 kW feletti, ipari készüléknél is tapasztalható. Sokan talán úgy gondolják, hogy a gyári beállítás biztosan jó, megfelelő. Nem, mindenképp szükség van utólagos műszeres vizsgálatra, ugyanis a tüzelés a helyi adottságoktól – például kéménykialakítás, hossz, elhelyezkedés stb. – is nagymértékben függhet.

Lantos Tivadar

Alternatív vízhasznosítás

2022. november 30. |  1698
2 4.5 (2)

Az elmúlt időszakban még kertes családi házakban is előfordult, méghozzá szép számmal, hogy a csapadékvizet a közcélú csatornahálózatba vezették. Ez nemcsak tilos, hanem pazarló is, hiszen a csapadékvízzel kiválóan megoldható a kertben lévő növények öntözése. Mostanra megfordulni látszik a trend, és egyrészt a csapadékvíz eltárolásával, másrészt a locsoláshoz szolgáló vezetékes víz külön mérésével, harmadrészt pedig akár kutak fúrásával is egyre többen igyekeznek egyrészt olcsóbb öntözési vízhez jutni, másrészt függetleníteni magukat a vezetéktől.

Lantos Tivadar

A lapradiátorokról részletesen

2022. november 30. |  368
2 4 (2)

Manapság a lapradiátorok a legelterjedtebb hőleadók az épületgépészetben. Jól szabályozható, energiatakarékos, esztétikus. Nézzük át, mit is kell tudnunk a radiátorok működéséről, gyártásáról, beszabályozásáról.

Lantos Tivadar

Tiszta égő!

2022. november 30. |  264
1 4 (1)

Viszonylag sokszor éri a vád a gázszolgáltatókat, hogy biztosan keverik a gázt valamivel, ezért ég rosszabbul a tűzhely, ezért magas a fogyasztása stb. A gáz minősége szigorúan szabályozott, minden esetben méréssel ellenőrzött, az égés rossz minősége viszont a legtöbb esetben a gázkészülékek elhanyagolt állapotára vezethető vissza.

Lantos Tivadar

Nincs elveszett energia!

Benéztünk az új Néprajzi Múzeum gépészeti tereibe

2022. november 30. |  300
1 4 (1)

A Városliget szélén, az egykori Felvonulási téren található épület nemcsak kívülről lenyűgöző, hanem épületgépészete is páratlan megoldásokat tartalmaz. Ennek köszönhetően minden energia hasznosul vagy újrahasznosul, s ebben jelentős szerepe van a főbb berendezéseket szállító gyártónak.

Lantos Tivadar

Felújítható a gázszelep?

2022. november 17. |  1622

Nem minden gázkazánhoz kapható új vagy megfelelő utángyártott alkatrész. Az ilyen készülékeket cserélni kellene, de sajnos ez nem mindenhol lehetséges. Anyagi vagy műszaki okokból a korszerűsítés ellehetetlenül, viszont a feladat adott, meleget kell varázsolni a lakásokba. Ilyenkor mondhatjuk, hogy nem érdekel, oldja meg más. Ez a szempont is érthető. Viszont vannak szakemberek, akik szeretik a kihívást, és persze szeretnek segíteni, amellett, hogy esetleg a feladat anyagilag is megéri.

Lantos Tivadar

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022. november 3. |  278
Társszerző: Bokor András
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Lantos Tivadar

Ilyet még nem láttunk: leolvadt hőcserélő

2022. november 3. |  397
3 5 (3)

Gázkészülék javításánál a szerelők néha találkoznak érdekes és különleges esetekkel, melyekre rémálmaikban sem gondoltak volna. A szétolvadt hőcserélő az egyik ilyen eset. Méregdrága laboratóriumi vizsgálatok nélkül szinte lehetetlen megállapítani, mi vezetett a rémisztő meghibásodáshoz, valószínűleg több tényező együttes hatása okozta az átégést.

Lantos Tivadar

Szabályozás nem csak kondenzációs kazánoknak

2022. november 3. |  354
2 4 (2)

Múlt lapszámainkban írtunk arról, hogy a korszerű kondenzációs kazánok esetén mennyire fontos az üzembe helyezés után a fűtésrendszerhez és az elhelyezési körülményekhez történő igazítás, beállítás. Számos kihasználatlan funkció van, amely takarékosabb működést eredményezne, de nincsenek kihasználva. Régebbi készülékeknél is van mód takarékosabb beállításra, nézzük mit tudnak a hagyományos vagy turbós kazánt vezérlő panelek.

Lantos Tivadar

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

2022. október 3. |  575
Társszerző: Bokor András
4 1 5 (4)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.

Lantos Tivadar

Hulladék hűtőközegek kezelése

2022. október 3. |  226

A hűtősök életében kiemelten fontos a veszélyes hulladékok kezelésének ismerete. Napjainkban erős hangsúlyt kapnak a klímagázok, a széndioxidegyenérték csökkentése. Az erre tett kísérletek következtében a hűtőközegek gyorsan változnak, ezért is fontos, hogy a szakemberek a már nem használatos gázokat megfelelő módon tudják kezelni.

Lantos Tivadar

Fűtéscsere

Szakmai átgondoltságra van szükség!

2022. október 3. |  260
1 5 (1)

Rengeteg hőszivattyút adtak el idén a kereskedésekben, hirtelen sokan akartak telepíteni új berendezéseket. Nem feltétlenül kellően átgondoltan és óvatosan! Ezek az adatok nem jelentik azt, hogy a gázfűtésnek vége lenne, mert sokan cseréltek idén gázkazánokat is. Csupán a szemlélet változik. Takarékosságra kényszerülnek a fogyasztók.

490 cikk. Lapozó: