Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lantos Tivadar

 13 758 | |

 Lantos Tivadar

Lantos Tivadar cikkei

428 cikk. Lapozó:

Lantos Tivadar

A felelősség kérdése

2021. november 25. |  555

A közösségi média egyik csoportjában heves vita alakult ki az épületgépészet területén a felelősségeket illetően. Utána jártunk, hogy kinek, mely szereplőnek meddig terjed a hatásköre, és melyik feladatért kell jótállni.

Lantos Tivadar

Régi folyadékhűtő cseréje

2021. november 3. |  1037
Társszerző: Bokor András

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Lantos Tivadar

Milliós gépészeti károk villámcsapástól

De az is előfordul, hogy egy rossz helyre leütött földelőszonda okoz fejtörést az épületgépésznek

2021. november 3. |  136

Eredetileg csak a villámcsapások okozta károkról és azok kivédéséről szerettünk volna írni, hiszen az épületgépészeti rendszerek és azok elemei – kazánok, hőszivattyúk, a vezérlés stb. – jelentősen kitettek a túlfeszültségből keletkező károknak, ám a munka közben egy olyan történet jutott tudomásunkra, amelyet szintén meg kell osztanunk. Abszurd, de a villámvédelem is okozhat károkat, például akkor, ha a földelőszondát a már meglévő szennyvízelvezető csatorna KG-csövén keresztül verik le a földbe, a hibát pedig csak a rendszeresen jelentkező dugulások miatt megrendelt alapos feltárás derítette ki.

Lantos Tivadar

Vízkezelés a sörüzemben

2021. november 3. |  1547
1 5 (1)

A sörkészítés alapja a víz. Már-már közhelyként hangzik ez a mondat, melyet fennen hangoztatnak a hozzáértők, a sörkészítésben kevésbé műveltek és a fogyasztók is. Valóban, a sör 80-90 százalékban az élet nélkülözhetetlen hozzávalójából áll. Épületgépész szempontból a kisebb sörüzemek érdekesek, amelyek használnak a szakmánkban is megtalálható vízkezelő berendezést a tökéletesebb minőség eléréséért. Hogyan és miként, ennek jártunk utána.Lantos Tivadar

Fontos a hidraulikus beszabályozás

2021. október 28. |  713

Az új építésű lakásoknál, családi házaknál gyakran elmarad a hidraulikus rendszerek beszabályozása. Ennek hiányában pedig nem fog a fűtési rendszer az adott komfortszint elvárásainak megfelelően működni. Sajnos, a szabályozószelepek, automatikák ötletszerű beépítésével a feladatot sokszor megoldottnak tekintik.

Lantos Tivadar

Mikor lehet jó alternativa az elektromos fűtés?

2021. október 21. |  1127

Nagy kérdés, amely évtizedekre meghatározhatja életünket, hogy mivel fűtsünk. Gáz, villany (elektromos kazán, hőszivattyú, fűtő split klima), szilárd tüzelőberendezés? Nem minden esetben egyértelmű a válasz. Minden lehetőségnek megvan a maga előnye, hátránya. Elsősorban a környezeti adottságok, az anyagi erőforrások, a jogszabályi lehetőségek határozhatják meg egy lakás, vagy családi ház fűtésrendszerét.

Lantos Tivadar

Vezérlés: okosabban kellene?

2021. október 14. |  574

Bonyolultabb hűtési, fűtési rendszerek nem működhetnek megfelelően átgondolt vezérléstechnika nélkül. Az energiahatékonyság egyik kulcskérdése az üzemeltetés, amely megfelelően átgondolt paraméterek szerint működteti a rendszereket a változó körülményeknek megfelelően. A gyakorlatban – főleg családi házak, lakások esetén – gyakran találkozni túlbonyolított, „házilag épített” rendszerekkel, illetve olyanokkal, amelyek a gépészeti rendszerben rejlő lehetőségeket nem aknázzák ki megfelelően.

Lantos Tivadar

Eladó lesz a használt hűtőgáz

2021. október 7. |  573

Elindult Európa első F-gáz piactere, amely a használt klímagázok kereskedését teszi lehetővé. A visszanyert klímagázok körforgásban tartásával fenntartható alternatívát kínál a hűtőközeg-ellátásban.

Lantos Tivadar

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

2021. szeptember 29. |  2312
Társszerző: Bokor András

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Lantos Tivadar

Kamu hosszabbítók az áruházak polcain

2021. szeptember 29. |  89
1 4 (1)

Bár az akkumulátoros szerszámok egyre inkább terjednek, azonban még mindig sokszor van szükségünk hálózati áram használatára. Présgépek, menetvágók, műanyagcső-forrasztók, vagy éppen az előző oldalakon tárgyalt horonymarók mind nagy teljesítményű berendezések az épületgépészeti gyakorlatban. Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hosszabítók nem bírják a terhelést, felmelegednek, szétégnek, tönkremennek. Nem egy esetben tüzeket is okozhatnak. Mielőtt leemelünk egy terméket a polcról, érdemes tájékozódni. Ebben segíthet az alábbi írás.

Lantos Tivadar

A klímavédelem nevében

2021. szeptember 29. |  2252

Az épületgépészet az egyik legzöldebb iparág. Az elmúlt évtized követelményeinek, fejlesztéseinek és szemléletváltásának köszönhetően ez a szegmens komoly vállalásokkal – sok esetben talán aránytalanul nagy vállalásokkal – járult hozzá az éghajlatváltozás lassításához, a szennyezőanyagok kibocsájtásának csökkentéséhez.

Lantos Tivadar

Hőszivattyú és napelem

2021. szeptember 29. |  2385

A korszerű épületgépészet egyszerre kínál olcsón üzemeltethető és környezetbarát rendszereket. Ezt hívatott szemléltetni a napokban felállított installáció, melyben trópusi növényeket tartanak életben hőszivattyú és egy napelemes rendszer segítségével.

Lantos Tivadar

Tolják a készülékcseréket, inkább javíttatnak

2021. szeptember 23. |  1277

Amennyire lehet, kitolják a készülékcseréket a gázkazán tulajdonosok. A támogatások ellenére sokan az utolsó utáni pillanatig várnak elavult gázkazánjuk cseréjével. Egyre kevesebb azonban az alkatrész, így nagy meglepetéseket okozhatnak majd a télvíz idején tönkremenő készülékek.

Lantos Tivadar

A hűtővizet is kezelni kell

2021. szeptember 16. |  768

Sok szó esett már a kazántápvíz, illetve a fűtővíz kezeléséről, azonban a hűtési energiát szállító vízről még nem beszéltünk, mert nem is léteznek erre vonatkozó konkrét irányelvek. Tekintsük át dióhéjban, hogy milyen, az üzemeltetés során felmerülő problémákat kell megoldani a hűtővízzel kapcsolatosan.

Lantos Tivadar

Olcsó a klímafűtés?

2021. szeptember 7. |  1446

Átmeneti időben mindenképp. Véget ért a nyár, azonban nappal még mindig meleg van, éjszaka sem csúszik 10 ˚C alá a hőmérő higanyszála, és nincs is itt még a fűtési szezon. Az ilyen időszakokban ideális lehet a klímafűtés.

Lantos Tivadar

Termosztátválasztó

2021. szeptember 1. |  4075

Noha egy termosztát elsődleges feladata, hogy minél pontosabban tartsa a beállított hőmérsékletértéket, az energiafogyasztás szempontjából sem mindegy, hogy milyen készüléket választunk. Sokan a kazángyártó cégek saját márkás szabályozójára esküsznek, mások a működés oldaláról szemlélik a kérdést, és úgy választanak.

Lantos Tivadar

Hamuban az igazság!

Egy kiégett áruház épületgépészeti vizsgálata

2021. szeptember 1. |  4022
Társszerző: Bokor András
4 5 (4)

Szupermarket égett porig abban a tűzben, melyet egy megszorult ventilátor okozott. Az esetnek számos tanulsága van, többek között rávilágít a karbantartók felkészültségének hiányára, a „karbantartás”, mint fogalom félreértelmezésére, valamint arra, hogy mennyire összetett az igazságügyi szakértő munkája, amikor a tűz okának kiderítésén dolgozik.

Lantos Tivadar

Karban kell tartani a víztisztítókat és vízkezelőket is

2021. szeptember 1. |  82

A házi víztisztítók ma már egyre népszerűbbek, sőt bizonyos esetben a fűtési rendszerek védelme érdekében használatuk nélkülözhetetlen. Azonban, hogy mindig a megfelelő minőségű víz álljon rendelkezésre, a víztisztítókat is karban kell tartani legalább évente, félévente.

Lantos Tivadar

Fókuszban az EPH

Sok készülék ment tönkre villámcsapás miatt

2021. szeptember 1. |  977
1 4 (1)

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy új gázkazán kiépítésénél, illetve kazáncserénél miért kell a csöveket bekötni a földelő hálózatba? Az egyenpotenciálra hozó hálózat (EPH) lényege, hogy az épületben, lakásban lévő nem villamos berendezés részét alkotó vezető anyagú szerkezetek nagyjából egyenpotenciálon legyenek a gázkazánok földelt (érintésvédelembe bekötött) testeivel.

Lantos Tivadar

Kéményátvétel egy nap alatt

2021. augusztus 19. |  948

A kivitelezést követően akár aznap is át tudják műszakilag venni a kéményellenőrök a kéményeket, ennek köszönhetően a gázkészülékcsere folyamata jelentős mértékben rövidült.428 cikk. Lapozó: