Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lantos Tivadar

 3207 | |

 Lantos Tivadar

Lantos Tivadar cikkei

Lantos Tivadar

Törődj a szerszámod akkujával!

2021. április 15. |  732

Az épületgépész gyakorlat során egyre gyakrabban használnunk akkus kéziszerszámokat. Az ilyen szerszámok gyenge pontja maga az akkumulátor. Kimerül, nem lehet tölteni, bizony néha sok bosszúságot okoz. Nem beszélve arról, ha tönkremegy az akku, sokszor a készülék is a kukában végzi, pedig nem kellene!

Lantos Tivadar

OKJ helyett szakmai képzés?

2021. április 7. |  46

Sokak számára ismert, hogy 2021. január 1-jétől a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti képzések már nem indulnak, a folyamatban lévő képzések szakmai vizsgáit pedig legkésőbb 2022. december 31-ig kell teljesítenie a képzésben már résztvevőknek. De egyes helyeken még van becsatlakozási lehetőség az épületgépészet területén.

Lantos Tivadar

Ha nagy a szükség, van segítség?

Nyilvános illemhelyek a fővárosban

2021. április 7. |  29

Egy korszerű világváros elképzelhetetlen elegendő számú, higiénikus, és komfortos nyilvános illemhely nélkül. Ma Budapesten minden igényt kielégítenek a személyzettel ellátott vagy éppen az automata WC-k, mind gépészetileg, mind technikai felszereltségüket tekintve. A számuk lehetne több, bár, ha jön a szükség semmi sem lehet elég közel.

Lantos Tivadar

Ruhatár a csatornában?

Mindent elvitt a szennyvíz

2021. április 7. |  101
2 4.5 (2)

A vízelvezető lefolyók akkor működnek rendesen, ha észrevétlenek. Ha felhívják magukra a figyelmet, akkor színes, szagos meglepetések érhetnek. Különösen akkor kellemetlen mindez, ha egy étteremben van a probléma helye. Kiadhatatlanná vált az üzlethelyiség az egyik bevásárlóközpontban. De ki is mindezért a felelős? A tulajdonos? Az üzemeltető? A többi üzlethelyiség bérlője? Választ kapunk soron következő tanulságos történetünkből.

Lantos Tivadar

Kinek garancia a garanciális visszatartás?

2021. április 7. |  27

A garanciális visszatartás az építési szerződések egyik leggyakoribb biztosítéka, melyet az elvégzett munka minőségének biztosítékaként akár évekig is fenntarthatnak. De mi történik, bármelyik szerződő fél felszámolása vagy fizetésképtelensége esetén? Milyen visszaélésekre adhat okot a biztosítékok e formája?

Lantos Tivadar

Fűtési víz kezelése

Sótalanítás és vegyszeres kezelés

2021. április 7. |  52
Társszerző: Paller Tamás
1 5 (1)

A fűtési víz kezelésének témaköre meglehetősen szerteágazó. Vannak, akik a vegyszeres kezelés mellett teszik le a voksukat, mások a fűtővíz sótalanítására esküsznek. Mindkét módszer mellett, és ellen is lehet felhozni érveket. Tény ugyanakkor, vízkezelésre szükség van, éppen ezért most mindkét módszert részrehajlás nélkül vesszük górcső alá.

Lantos Tivadar

Csőtermosztátok a gyakorlatban

2021. április 7. |  592

Nem a legpontosabb szabályozási eszköz, de az egyszerűbb céloknak megfelelő. Például segíthet, hogy ne fűtsük túl a rendszert, illetve megfelelő hőmérséklet hatására beinduljon a keringtetés.

Lantos Tivadar

Passzív hűtés? Működhet!

2021. március 17. |  708

A páratartalom, a kondenzvíz elvezetése, a lakás hűtésének korlátai fontos szempontok, ezért a passzív hűtés alkalmazása mind tervezői, mind kivitelezői oldalon nagy odafigyelést igényel.

Lantos Tivadar

Mennyibe is kerül a hőszivattyú üzemeltetése?

2021. március 8. |  189
1 4 (1)

Klímával, hőszivattyúval a hűtés mellett ki is fűthetjük a lakásunkat, ezt elmondják a megrendelőknek is a szakemberek. De a megkötésekről, a kompromisszumokról is tájékoztatnunk kellene a laikus felhasználókat. Jelen cikkünk összefoglalja nagyvonalakban az üzemeltetésről, költségekről a legfontosabb tudnivalókat.

Lantos Tivadar

Saját fejlesztésű rendszermosó

Jól jöhet a megnövelt tartály, ha sok radiátoros rendszeren dolgozunk

2021. március 8. |  164
1 1

A fűtési rendszerek átmosására többféle módszer is létezik. A kereskedelmi forgalomban sok gépet találunk, még több vegyszert, és megoldási módokat. A szerelőnek kell kiválasztania a legkedvezőbbet az adott fűtési rendszer pontos ismerete fényében. De hogyan?

Lantos Tivadar

Évekig tartó pereskedés fillérekért

Egyszerű kazáncsere lenne a megoldás

2021. március 3. |  127
2 4.5 (2)

A pereskedés furcsa szenvedély egyesek életében. Arany János óta tudjuk, hogy a madárfütty is lehet egy bírósági per tárgya, mint ahogyan napjaink épületgépészetében a meleg. Ki fűt, és kinek? Ez a nagy kérdés soron következő tanulságos történetünkben.

Lantos Tivadar

A konvektorokra is figyeljünk!

2021. március 3. |  107
1 5 (1)

A konvektorok mind a mai napig jó szolgálatot tesznek a felhasználóknak. Él az a tévhit, hogy ez egy elavult fűtési technológia, korszerűtlen, és cserélni kell. Csakhogy nem mindenhol lehet egyszerűen és gazdaságosan kiváltani ezeket a fűtőberendezéseket, ráadásul az újabb, korszerűbb készülékek minden igényt kielégítenek.

Lantos Tivadar

OKJ helyett szakmai képzés?

2021. március 3. |  486

Sokak számára ismert, hogy 2021. január 1-jétől a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti képzések már nem indulnak, a folyamatban lévő képzések szakmai vizsgáit pedig legkésőbb 2022. december 31-ig kell teljesítenie a képzésben már résztvevőknek. De egyes helyeken még van becsatlakozási lehetőség az épületgépészet területén.

Lantos Tivadar

Az okosotthonokat tanulni kell

2021. március 3. |  690

Manapság rengeteg szó esik az okosotthonokról. De pontosan mit is takar mindez? Öntanuló termosztátot? Fényre sötétedő árnyékolást? Világításvezérlést? Vagy mindezek összességét?

Lantos Tivadar

Cserépkályha és gázfűtés

2021. február 18. |  694

E kettő berendezés együttes említése kapcsán a gyakorlott szerelőnek a Héra jut eszébe. Egy konvektor égősora, gázszelepe biztosítja a fűtéshez szükséges energiát.

Lantos Tivadar

Csak a gépi szellőztetés!

2021. február 18. |  2171

Egyik pillanatról a másikra, és a szakma legnagyobb meglepetésére módosult a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, miszerint az előírt friss levegő mennyiség idén már csak gépi szellőztetéssel biztosítható a lakóépületek esetén, ablaknyitással nem. Többek szerint kellett volna idő, míg szakmai körökben tudatosul ez az igen jelentős változás, nem pedig egyik napról a másikra kellett volna módosítani.

Lantos Tivadar

Fűtési víz kezelése

2021. február 4. |  1432

Egy igen érdekes téma a fűtési víz kezelése az épületgépészeti gyakorlatban. Elmondható, hogy nincs egységes vélemény a módszerek tekintetében. Sótalanítás vagy vegyszeres kezelés? Ez az egyik nagy dilemma. Mindkét módszernek van létjogosultsága. Léteznek ajánlások, milyen legyen a vízkeménység, a fajlagos vezetőképesség. Háztartási rendszereknél azonban ezeket a paramétereket az esetek döntő többségében nem ellenőrzik.

Lantos Tivadar

Klímaberendezések elektromos szakmai szemmel

2021. február 3. |  142
3 5 (3)

Egy klímaszerelőnek ma már elengedhetetlen a villanyszerelési alapok ismerete. Nem véletlen, hogy a vizsgaanyagok, vizsgasorok is számos olyan kérdést tartalmaznak, melyek elektromos ipari szakmai ismeretekre támaszkodnak. Nézzük át, milyen alapvető tudásra van szüksége ma egy klímásnak.

Lantos Tivadar

CO-vészjelzők kiválasztása, telepítése, üzemeltetése

2021. február 3. |  103
Társszerző: Erdősi Csaba

A katasztrófavédelem minden évben közzéteszi a megfelelően működő szénmonoxid-riasztók listáját, mint ahogyan a bóvli, a feladatukat betölteni képtelen termékeket is lajstromozza. Ebben a cikkben megmutatjuk a pozitív lista minden darabját, a következő oldalakon pedig a legnépszerűbb termékek közül hasonlítunk össze néhányat alaposabban. A megfelelő, megbízhatóan működő készülék kiválasztása mellett ugyanilyen fontos, hogy azt jó helyre szereljük föl és az előírásoknak megfelelően üzemeltessük.

Lantos Tivadar

Zónaszabályozás hidraulikus váltó beépítésével

2021. február 3. |  188
3 4.33 (3)

Zónaszabályozást többféle módon meg lehet valósítani. Motoros szelepekkel, osztó-gyűjtővel, keverőszelepekkel. Talán az egyik legegyszerűbb megoldás a hidrováltó alkalmazásával. De hogyan?

Lantos Tivadar

Olajszármazék a HMV-ben

A szennyeződés forrását derítette fel az igazságügyi szakértő

2021. február 3. |  264
1 5 (1)

Az ivóvízbe kerülő szennyeződések forrásának kiderítése nem könnyű feladat. Összetett gondolkodást és hosszas kutatómunkát igényel a folyamat, míg megtaláljuk a megoldást a társasház problémájára. A siker azonban nem marad el!

Lantos Tivadar

Mire jó egy épületgépész igazságügyi szakértő?

2021. február 3. |  131
1 5 (1)

Bokor András nevét szinte mindenki ismeri a szakmában, és méltán el is ismeri. A tavalyi évben tervezői munkásságáért Macskásy Árpád Alkotói Díjban részesült szakembert kérdeztük az igazságügyi szakértés jelentőségéről, folyamatairól, a hazai építőipar helyzetéről.

Lantos Tivadar

Ledugult hőcserélő: a szén-monoxid melegágya

2021. január 5. |  971

Régebbi, atmoszférikus kazánok hőcserélőjénél gyakran találkozhatunk a „ledugulás” jelenségével. Elsősorban a karbantartás hiánya a felelős, de a kialakult szennyeződéseket a por mellett a kondenzáció is okozhatja.

Lantos Tivadar

Megéri klímával fűteni!

2020. december 9. |  1246

Split klímával történő fűtés esetén bizonyos kompromisszumok megkötése elengedhetetlen. A klímák beltéri egysége zajt produkál, felfűtésnél – a hőtágulás hatására – a kondenzátoron pattogó hangot lehet hallani. Van némi szélzaj is, ami elsősorban a készülék teljesítményétől függ. Viszont a helyiséget a klímafűtés néhány perc elteltével felfűti, azonnal érezhető a hatása, szemben a padló- vagy a falfűtéssel, amely akár órákig is eltarthat. Nem beszélve arról, hogy utóbbi kiépítése sokkal költségesebb, és elsősorban az új építésű lakásoknál jöhet szóba, ráadásul a pontos kivitelezés időigényes folyamat. Egy split klíma bárhol, bármikor felszerelhető, a megfelelően képzett szakemberrel telepíthető és beüzemelhető, akár néhány óra alatt is.

Lantos Tivadar

Az igazság szakértője

Mire jó egy épületgépész igazságügyi szakértő?

2020. december 9. |  1182

Bokor András nevét a szakmában szinte mindenki ismeri, és méltán elismeri. A minap tervezői munkásságáért Macskásy Árpád Alkotói Díjban részesült szakembert kérdeztük az igazságügyi szakértés jelentőségéről, folyamatairól, a hazai építőipar helyzetéről.

Lantos Tivadar

Sok milliós villanyszámla

Hőszivattyú és rossz terv

2020. december 4. |  525
2 4.5 (2)

A hőszivattyús rendszerek bonyolultságának, összetettségének következtében a rossz műszaki megoldásokra hamar fény derül. Gyakorlat, kellő alaposság és a megfelelő mennyiségű ráfordított idő kell a tervezéshez, valamint a kivitelezéshez egyaránt. A hőszivattyú nem véletlenül számít drága megoldásnak, szokatlanul olcsón elkészített tervekkel és a szükséges referenciák hiányában lehetetlen egy megfelelően működő rendszert elkészíteni.

Lantos Tivadar

Présszerszámokról röviden

Megéri beruházni egy jó gépre!

2020. december 4. |  158
3 4.5 (2)

Az akkumulátoros présgépek rendkívül gyors és precíz munkavégzést tesznek lehetővé. Az akkutechnika fejlődésének köszönhetően ma már egyetlen töltéssel akár egy egész ház munkálatait is el tudjuk végezni. A kereskedelmi forgalomban találhatunk elektromechanikus és hidraulikus présszerszámokat egyaránt.

Lantos Tivadar

Csarnokfűtés sötétsugárzókkal

2020. december 4. |  183
1 5 (1)

A sötétsugárzós fűtési rendszereket alacsonyabb teljesítményre lehet méretezni, mint a hagyományos konvekciós fűtést vagy a légfűtést, így elsősorban az ipari csarnokok, sportlétesítmények melegítésére használhatók gazdaságosabban.

Lantos Tivadar

Amikor megjelennek a rejtett hibák

2020. december 4. |  187
2 5 (2)

Éjszaka a hőmérő higanyszála már gyakran van 0 ˚C közelében, így a gázkészülékeknek, hőszivattyúknak egyre nagyobb lesz az igénybevétele. A hideg bizony előhozza a készülékek rejtett hibáit, amelyek elsősorban a karbantartás hiányából erednek.

Lantos Tivadar

Űzd a bűzt!

Csak a megfelelő szerelvény biztosít valóban komfortot

2020. december 4. |  161

A bűzös, áporodott szagú fürdőszobák, konyhák, mellékhelyiségek rendkívül kiábrándítók. Lehetnek azok akármilyen csillogók is, ha nem zár jól a bűzzár, minden hiába! Márpedig a piacon rengeteg silány minőségű szerelvény kapható, de megfelelő ismeretek birtokában ezek kiszűrhetőek.

Lantos Tivadar

Csapadékvíz a csatornában? Na még mit nem!

2020. november 4. |  1390

A csapadékvizek elvezetése a nagyobb városokban igen jelentős probléma. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esők bizonyos helyeken kezelhetetlenek. Nagy számban vannak, akik a csapadékvizet illegálisan a csatornába kötik. Sajnos ez több gondot is okoz a szennyvíztelepeknek és a csatornaműveknek.

Lantos Tivadar

Miért langyos a víz, ha a gázkészülék jól működik?

2020. november 4. |  3103

A szerelői gyakorlatban sokszor előfordulnak olyan hibák, amik nagy fejtörést okoznak a szakembereknek. Egy gyakorlatból vett példa jutott el szerkesztőségünkhöz, amely több napos álmatlan éjszakát okozott emberünknek. Végül meglett a megoldás.

Lantos Tivadar

Közel nulla energiaigény

Vajon hogyan teljesítik az épületek a jövő évben életbe lépő követelményeket?

2020. november 2. |  292
2 5 (1)

Összetett műszaki szabályozás lép életbe jövőre, amely meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, milyen legyen annak szerkezete, és ami minket érint, milyen legyen az épületgépészete.

Lantos Tivadar

Indul a karbantartás

2020. november 2. |  171
1 4 (1)

Az idei gázkészülék-karbantartási időszak már megkezdődött, és november első feléig is kitarthat. A konvektortulajdonosok ugyanis az utolsó pillanatig kivárnak, csak tartósan nulla fok alatti külső hőmérséklet esetén indítják be készülékeiket. Nemcsak a gázkazánok igényelnek törődést, odafigyelést, hanem a többi gázkészülék is.

Lantos Tivadar

Kémények a háztetőn

2020. november 2. |  316
1 4 (1)

Egy kémény kivitelezése után jöhet az átadás. Itt kell ellenőrizni, hogy a kéményseprő megfelelően hozzá tud-e férni a kéményhez, van-e tetőkibúvó, tetőjárda, létra stb. Legfontosabb viszont az égéstermék elvezetők gáztömörségének vizsgálata.

Lantos Tivadar

A hőszivattyú visszavág

Tervezés, engedély, elgondolás nélkül

2020. november 2. |  675
8 4.38 (8)

A víz-víz rendszerű hőszivattyú a megújuló energia csúcstechnológiájának mondható. A telepítés nagy szakértelmet igényel, termelői kút vízhozamának és a nyelő kút elvezetőképességének mérésére előzetes vizsgálatokra, számításokra és engedélyekre van szükség. Azonban nem mindenkinek. Vannak, akik ösztönből építik a talajszondás hőszivattyúkat, és ennek bizony meg is lesz az eredménye.

Lantos Tivadar

Lakóterek szellőztetése

Az ablaknyitás nem megoldás

2020. október 1. |  351

Azzal, hogy épületeink egyre jobban szigeteltek, energiahatékonyak, számos más probléma kerül előtérbe. Nem alakulhat ki megfelelő légcsere, és olyan káros anyagok, mint a CO2, a bútorokban és a szőnyegekben lévő oldószerek vagy vízgőz stb. nem tudnak megfelelően eltávozni, és rontják a helyiség klímáját.

Lantos Tivadar

Kapulégfüggönyök elmélete

2020. október 1. |  156
1 5 (1)

A nagyméretű áruházak, csarnokok fűtésében a bejárat mindig komoly problémát jelentett. Svájci mérnökök kezdték először alkalmazni az ún. meleg légfüggönyöket, melynek következtében a bejáratok teljesen nyitva maradhatnak, csak akkor kell bezárni, amikor az üzlet is zárva tart. Azóta a kapulégfüggönyök használata általánossá vált, de nézzük át, hogyan is működnek ezek a berendezések.

Lantos Tivadar

Padlófűtés-szabályzás egyszerűen

2020. október 1. |  418
1

A padlófűtést megfelelően beállítani nem egyszerű folyamat. Elsősorban a segédenergia nélküli, kapilláris fejekkel történő szabályzás látszik a legkönnyebb megoldásnak, de a rendszert a szerelőnek át kell látnia, tisztába kell lennie annak „lelkivilágával”.

Lantos Tivadar

Hol fog a füstgáz távozni?

2020. október 1. |  522
1

Bizonyára mindenki ismeri a Tanú című film jelenetéből azt az idézetet, amikor Pelikán kétségbeesetten tárja szét a kezét a háza újjáépítése után: „Virág elvtárs, se ajtó, se ablak?” A sebtében, és szakmai kompetencia híján felépített épület hiányosságai elsőként a laikus építtetőnek szúrta a szemét. Hasonló eset történt egy pest megyei öntödében is, ahol az egyenként 630 kW-os, „A” típusú gázüstöt építettek be. A gáz, és légtechnikai tervezők megfeledkeztek a füstgáz elvezetéséről, és a laikus építtetőnek kellett felhívni a figyelmet, hogy ez óriási probléma forrása lehet, elsősorban az üzem dolgozóira nézve.

Lantos Tivadar

Hiba hiba hátán

Tanulságos történetek a hűtéstechnikai gyakorlatból

2020. szeptember 4. |  516
1 5 (1)

Csak az hibázik, aki dolgozik – szokták volt mondani. Vannak viszont olyan hibák, amelyek a megfelelő tájékozottsággal, gyakorlati ismerettel könnyedén elkerülhetőek lennének. A három hűtéstechnikai történet mindegyike valóságos eset, és a magunk szakterületén sokat tanulhatunk belőle.

Lantos Tivadar

Rézcsöves préskötések

2020. szeptember 4. |  260

A különböző épületgépészeti technológiák viszonylag gyorsan fejlődnek. A cél, hogy az új szereléstechnika pénzt, időt, energiát takarítson meg a szerelőknek – és ezáltal természetesen a megrendelőnek is.

Lantos Tivadar

Számlára magyar!

2020. szeptember 4. |  161

Azok a szakemberek, akik nem cég berkein belül, hanem önállóan dolgoznak, az elvégzett munkájuk után számlát kell adniuk. Eddig mindez papír alapon történt, megírtad, aláírtad, lepecsételted, majd amikor kellett, a NAV felé bevallottad. Idén július 1-től azonban bonyolódott a helyzet.

Lantos Tivadar

Kék fény az épületgépész gyakorlatban

2020. szeptember 4. |  389
1 4 (1)

A csíraölő ultraviola (UV) technológia nagyjából 100 éve létezik, és sikeresen alkalmazzák mind ipari, mind pedig gyógyászati területen. A pandémiás időszakban újra központi témává lépett elő; mi most elsősorban az épületgépészeti alkalmazását vesszük górcső alá.

Lantos Tivadar

Nyomásszabályozók ivóvízhálózatokon

2020. szeptember 4. |  201

A nyomáscsökkentő szelep (PRV) működését gyakran még a szakemberek sem ismerik igazán. Pedig a működési elve elég egyszerű: csökkenti az épületen belüli csőhálózatból, vagy a megnövelt tápellátásból származó bejövő nyomást. Célja nyilvánvaló: olyan mértékben korlátozni a víz nyomását, hogy az ne legyen káros a fűtési és az ivóvízrendszer alkatrészeire, hogy ne menjenek idő előtt tönkre a csövek és tömítések.

Lantos Tivadar

Energiamegtakarítás optimalizálással

2020. július 3. |  771

Tekintsük át, hogy egy üzletben, ahol légkondicionáló berendezések, hűtőbútorok, légkezelők és egyéb villamos árammal működő berendezések üzemelnek, hogyan lehet a meglévő energiaköltségeket nagymértékben csökkenteni egy kis értékű, rövidtávon megtérülő beruházással.

Lantos Tivadar

Anemosztátok kiválasztása

2020. július 3. |  392
1 5 (1)

Az anemosztátok a szellőző rendszer elemei, melyek a légtömegek egyenletes eloszlatásáért felelősek, és védik a légcsatorna-hálózatot. Valójában nevezhetnénk diffúzornak is vagy még egyszerűbben szellőzőrácsnak, mégis az anemosztátok funkcióját tekintve többnek mondhatók.

Lantos Tivadar

Mit cserél ő, a hőcserélő?

2020. július 3. |  461
1

A hőcserélőket az épületgépészeti gyakorlatban számos helyen alkalmaznak, pl: hőszivattyúknál, fűtési rendszerek esetén, vagy éppen távfűtéses lakásokban. Nevével ellentétben nem a hőcserélő cseréli a hőt, hanem a belevezetett és áramló közeg. Nem is cseréről van igazából szó, hanem a melegebb közeg átadja a hőt, entalpiája egy részét a hidegebbnek.

Lantos Tivadar

Fürdőszobák komplett felújítása

2020. július 3. |  470

A nagyvárosok lakásaiban viszonylag gyakori, hogy komplett fürdőszoba-felújításra van szükség. Legtöbb problémát az ólomvezetékek okozzák, ahol sokszor még a szennyvízlefolyó is ólomból készült, acél padlóösszefolyóval.

Lantos Tivadar

Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?

Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán

2020. július 3. |  902
4 4.67 (3)

Kigyulladt egy budai villa állókazánja, és kisebb tüzet is okozott az ingatlanban. A lakás házvezetőnője megpróbálta megfékezni a lángokat, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. A nyílt égésterű gázkazán évek óta nem volt karbantartva, nem volt légbevezető, a nyílászárók fokozott légzárásúak voltak, és a lakás konyhájában páraelszívó berendezés is működött.

Lantos Tivadar

A hálózati nyomáscsökkentő volt a bűnös

2020. július 3. |  636
7 4.67 (6)

Gyakran előfordul, hogy az újonnan telepített gázkazánt hivatalosan nem helyezik üzembe. A fűtési rendszert kivitelező gépész ideiglenesen bekapcsolja a készüléket, ami a későbbiekben „úgy marad”. Ebből később jelentős problémák keletkeznek.

Lantos Tivadar

Három tanulságos történet hűtősöknek

2020. június 24. |  1339

A tanulságos esetek a hűtőberendezések mindennapos szerelési munkálatai során történtek meg. Az egyik esetben a hűtőközegcsere világított rá nem várt problémákra, a másik esetben a rosszul megválasztott hűtőköri szabályzóelem okozott bonyodalmat, a harmadik pedig a hibás kommunikáció miatt következhetett be.

Lantos Tivadar

Veszélyes spórolás

2020. június 4. |  244
Társszerző: Szabó Sándor

Bizonyos jelek alapján arra lehet következtetni, hogy megszaporodtak a házi, csináld magad jellegű javítások, karbantartások az épületgépészetben. Talán nem szükséges hosszabban ecsetelni, hogy ennek milyen veszélyei vannak, főként, ha gázkészülékekbe piszkálnak bele a laikus, internetes oktatóvideókból tanuló tulajdonosok.

Lantos Tivadar

Infravezérlés a csaptelepek szolgálatában

2020. május 31. |  219

A közösségi szaniterhelyiségekben a higiéniai szempontok mindig is fontosak voltak, de most különösen előtérbe kerültek. Az érintés nélküli technológia egyre nagyobb szerephez jut, egyre többen cserélik le csaptelepeiket, vécé- és piszoáröblítő gombjaikat infrás, mozgásérzékelős megoldásra.

Lantos Tivadar

Szabályozás és vezérlés gyakorlati szemmel

2020. május 31. |  373
2 5 (1)

A vezérlés, szabályozás ma már elengedhetetlen egy korszerű épületben. Az épületek energiaköltségének jelentős részét a hűtés és a fűtés teszi ki (csaknem 70 százalék), a többi a szellőztetésre, világításra és egyéb komfortot kielégítő célokra fordítódik. Nem csak bonyolultnak tűnő vezérlő, szabályozó rendszerek léteznek, éppen ezért haladjunk az egyszerűbb megoldásoktól az épületek teljes automatizáltsága felé. Megközelítésünk gyakorlatias szemszögből mutatja be az előforduló problémákat, és arra mutat megoldásokat.

Lantos Tivadar

Napelem, hőszivattyú, társasház

Megéri?

2020. május 31. |  469
3 5 (2)

Egy óbudai, 76 lakásos társasház tervezett épületgépészeti korszerűsítését vettük górcső alá. Ma már egyre olcsóbbak, és egyre nagyobb kapacitású napelemek készülnek, miközben a hőszivattyúk hatásfoka is egyre jobb lesz. Célszerű tehát újragondolnunk a felújítások során a napelem és hőszivattyú kombináció alkalmazását egy meglévő társasház esetén. A számítások végén meglepő, és érdekes eredményekre juthatunk.

Lantos Tivadar

Fürdőszoba-felújítási szempontok

2020. május 20. |  2001
Társszerző: Kiss Károly

A nagyvárosok lakásaiban viszonylag gyakori, hogy komplett fürdőszoba-felújításra van szükség. Legtöbb problémát az ólomvezetékek okozzák, ahol sokszor még a szennyvízlefolyó is ólomból készült, acél padlóösszefolyóval.

Lantos Tivadar

Épületüzemeltetés és egészség

2020. május 7. |  509
Társszerző: Király Tamás Szalai Gabriella

Az épületüzemeltetés nem csupán azt jelenti, hogy egy adott irodaházat vagy más létesítményt a lehető legkomfortosabban, energetikailag optimálisan működtessünk, de gondolnunk kell a benne dolgozók egészségére is. A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA – az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt. Most részben ezt közöljük, kiegészítve hazai szakemberek javaslataival. Az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül.

Lantos Tivadar

Szivattyúk hatékonysága

2020. május 7. |  465
1 5 (1)

Szivattyúk kiválasztásánál általában az élettartamot, azaz az anyagi minőséget, illetve az energetikai hatékonyságot célszerű figyelembe venni. A mai napig léteznek AC motoros szivattyúk beépítve, de ahol csak lehetett, ezeket frekvenciaváltókkal korszerűsítették. A legújabb szivattyúmotorok jellemzően már EC (elektronikus kommutációjú) és PM (állandó mágneses) jelölést kaptak.

Lantos Tivadar

Lakásvásárlás és gépészet

2020. május 7. |  272
Társszerző: Szabó Sándor

Ritka az olyan ingatlanvásárló, aki szakembert visz magával, mielőtt megvásárolná a kiszemelt ingatlant. Pedig a gépészet hibái rejtve maradnak, feltárásukhoz műszeres vizsgálat, például hőkamera vagy füstgázelemző készülék szükséges. Ilyenkor jól jön egy épületgépész vagy energetikus.

Lantos Tivadar

Szerviz és garancia

2020. május 7. |  248

Általánosságban elmondható, hogy tüzelőberendezéseink garanciáját csak akkor érvényesíthetjük, ha azt szakszerűen telepítették, és gondoskodtak az előírt, úgyszintén szakszerű felülvizsgálatokról, szervizekről. Az egyes gyártók ezzel kapcsolatos előírásai ugyanakkor eltérőek. Ha bármi okból kétségeink merülnek fel ezzel kapcsolatban, ha például itt lenne a kötelező szerviz ideje, de a járványhelyzet miatt szívesen későbbre halasztanánk ezt a munkát, célszerű felkeresni a gyártót vagy annak hazai képviselőjét útmutatásért.

Lantos Tivadar

A technológia árnyékában

2020. május 7. |  214

Az árnyékolás nemcsak napjainkban, de a régi időkben is fontos szempont volt. Amellett, hogy az életterünk komfortját növeli a napszakhoz, évszakokhoz igazodó árnyékolás, jelentős energiamegtakarítást is produkálhat. Az intelligens vezérlőrendszereknek, és okosotthonoknak köszönhetően ez a szegmens jelentős előrelépést mutatott az elmúlt években. De honnan is indultunk?

Lantos Tivadar

A szakszerűtlen kivitelezés ára

Egy egész család esett áldozatául a szén-monoxid-mérgezésnek

2020. május 7. |  851
2 5 (1)

A szakértői történetek döntő többségében vagyoni károkat tárgyalunk, néha vidám, megmosolyogtató, néha bosszantó eseteket. Amikor viszont emberéletek múlnak a hanyag és szakszerűtlen munkavégzésen, akkor mindannyian döbbenten állunk a történtek előtt. Keressük a hibát, és talán egy kicsit magunkba is nézünk, hogy az a feladat, amit nap mint nap végzünk, mennyire is felelősségteljes. Kell egyfajta elköteleződés, ami több, mint a munkánk után járó anyagi juttatás. A lelkiismeretlenségnek most egy egész család esett áldozatául, köztük egy kétéves kislány.

Lantos Tivadar

Esettanulmány: mono vagy multisplit

2020. május 6. |  1714

Sokszor kerülnek szembe a szakemberek azzal a kérdéssel, hogy monosplit klímákat, vagy multi gépeket válasszanak egy feladat megoldására. Nem kézenfekvő, és egyértelmű. Nézzük meg gyakorlati oldalról ezt a kérdéskört.

Lantos Tivadar

Megindult a házi barkács

2020. május 6. |  3066
Társszerző: Szabó Sándor

Egyre-másra kapunk gázszerelőktől olyan visszajelzéseket, hogy a „Maradj otthon!” kampány átcsapott „Szerelj otthon!” kampányba. Az otthonlét, a nehezebb anyagi körülmények arra késztetnek sokakat, hogy gázkészüléke körüli teendőit saját kezébe vegye. Jól van ez így?

Lantos Tivadar

Vezérlés egyszerűen

2020. április 21. |  1806

Vegyes, padlófűtéses és radiátoros rendszereknél gyakran találkozhatunk külső keringtetőszivattyúkkal, amelynek az indítását vezérelnünk kell. Régi típusú gázkészülékeknél sokszor a külső szivattyút bekötötték a kazán paneljébe, a belső keringtetőszivattyúhoz. Új típusú kondenzációs kazánoknál ez az eljárás nem működik, sőt garanciavesztéssel járhat.

Lantos Tivadar

Hűtéstechnika és a koronavírus

2020. április 1. |  2781

Lassan beindul a klímaszezon, az átmeneti időszakban sokan fűtenek split készülékekkel. A karbantartás most is fontos, de a kialakult helyzetre való tekintettel érdemes a klímaberendezések tisztítását, ellenőrzését is eltolni a járványügyi vészhelyzet végéig. Annak érdekében, hogy a szakemberek átfogó információkkal tudják ellátni ügyfeleiket, nézzük át, hogyan változik a helyiség szennyezett levegője egy korszerű mono, illetve multi klímaberendezés üzemeltetésekor.

Lantos Tivadar

Változó hűtőközegek kihívásai

2020. március 31. |  563

Az új 517/2014/EU F-gáz rendelet szerint az idei év elejétől veszi kezdetét a magas GWP-jű hűtőközegek korlátozása. A korlátozást 2500-as értékben határozták meg, azaz ennél magasabb nem lehet az egyes gázok globális felmelegedési potenciálja. Az alábbiakban az R404A-val üzemelő hűtőgépek retrofitján át vizsgáljuk meg a hűtősök előtt álló kihívásokat.

Lantos Tivadar

Vécék földön, vízen, levegőben

2020. március 31. |  232

A közösségi közlekedés fontos igénye a megfelelő vécé. Hosszabb, több órás utazás esetén nélkülözhetetlen a toalett, legyen szó akár vonatról, repülőről, vagy éppen hajóról. De hogyan is működnek ezek a szerkezetek? Az épületgépész gyakorlatban jól ismerjük a vécék működését, a feleslegessé vált tartalom ürítésének mechanizmusát. Tekintsünk körül, hogy az egyes közlekedési eszközökön hogyan zajlik mindez.

Lantos Tivadar

Haszongépjármű bérlése

2020. március 31. |  224

Múlt havi lapszámunkban részletesen foglalkoztunk szerszámbérléssel. Azonban egy vállalkozásnak nemcsak a munkavégzés eszköze nélkülözhetetlen, hanem az autó is, melyjel a helyszínre vonul. Haszongépjárművek bérlésére számos lehetőség kínálkozik, amely segítheti a szakemberek életét.

Lantos Tivadar

Még egyszer a korrózióról

2020. március 31. |  325
Társszerző: Erdősi Csaba

Korróziónak nevezzük a valamely szerkezeti anyag felületéről a környezettel való érintkezés hatására kiinduló, számunkra kedvezőtlen elváltozást. A korrózió a természetben negatív szabadentalpia-változással járó, tehát önmagától végbemenő folyamat. Ezt a szerkezeti anyagot felhasználók számára káros folyamatot teljesen nem lehet megszüntetni, csak a sebességét csökkenteni. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy a korróziós folyamatok lényegét megértsük.

Lantos Tivadar

Közcsatorna Nepálban

2020. március 18. |  558

A Himalája hegyeiben egészen másképp zajlik az élet. Nepál a földkerekség egyik legszegényebb országa, nem csoda hát, ha még találkozhatunk az ősi megoldásokkal.

Lantos Tivadar

Hűtőház konténerből

2020. március 5. |  320

Hűtőkonténereket régóta használnak szállítmányozási célra. Egy hűtőház felépítése igen költséges feladat, még a bérlés sem olcsó. Olcsóbb, gazdaságosabb lehet egy hibridmegoldás, a telepített konténerhűtő. Ám az üzemeltetést itt sem lehet megspórolni. Alábbi tanulságos történetünk egy konténerhűtő leolvasztását szabályozó véghőmérséklet-érzékelő szondáról szól.

Lantos Tivadar

Csőfagyasztás a gyakorlatban

Szerelés a fűtési rendszer leengedése nélkül

2020. március 5. |  387
1 5 (1)

Gyakran kell a téli időszakban is radiátort, radiátorszelepet cserélni a fűtési rendszer vízének leengedése nélkül, ehhez a munkához lehet nagy segítség egy csőfagyasztó berendezés. Ismernünk kell azonban a szerszám korlátait is, a rendszer hidraulikai paramétereit, hogy megfelelő módon és helyen tudjuk alkalmazni.

Lantos Tivadar

A létra veszélyes üzem

2020. március 5. |  401

A gépészetben számos helyen szükség van állványok, létrák használatára. A klímaszerelők, vagy éppen a kéményseprők, kéményépítők naponta használják ezeket az eszközöket. A magasban dolgozni azonban fokozott körültekintés igényel!

Lantos Tivadar

Elmondtuk százszor

Mérgezésből egy is sok, elmondjuk hát százegyedszer is

2020. március 5. |  741
1 5 (1)

Egy kisfiú mentette meg édesanyja életét Egerben. Az életveszélyt az okozta, hogy egy elhanyagolt gázkészülék a fürdőszobába okádta magából a szén-monoxidot, és a nő zuhanyzás közben lett rosszul. Annyi ereje még maradt, hogy segítségért kiáltson, amit a 4 éves kisfia hallott meg. Ő értesítette a szomszédokat, s ezzel megmentette az édesanyja életét. Több együttes hiba összjátéka kellett ahhoz, hogy a baleset kialakuljon.

Lantos Tivadar

Rossz üzlet a nemtörődömség

Ezen a télen is sok munkát adtak a szerelőknek a hidegben tönkremenő készülékek

2020. március 5. |  344

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Ami nagyobb baj, hogy a szénmonoxid-mérgezések kockázata is megnő. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

Lantos Tivadar

Kazánok fejlődéstörténete

A technológiaváltás elengedhetetlen

2020. március 5. |  600
2 5 (2)

A gázkazánok szinte évről évre változnak, azonban sokan nem veszik ezt tudomásul. Még mindig tákolgatják a 30-40 éves tüzelőberendezésüket a csere helyett. A gyártók újabb és újabb technológiával készítik az alkatrészeket, és a fejlesztéseknek köszönhetően a változás sebessége egyre gyorsabb. Vajon az élettartamuk is változott? Az újabb készülékek valóban nem bírják úgy a terhelést, mint a régi, robosztus kazánok? Nézzük át, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változtak a gázkészülékek.

Lantos Tivadar

Programozható szobatermosztátok

2020. február 8. |  373
1

Ahol programozható szobatermosztátot helyeznek el a lakásban, az esetek döntő többségében a felhasználók nem törődnek a beállításokkal. Nem ismerik igazán a lehetőségeket, és nem bajlódnak a részletekkel. Pedig van értelme a fűtésszabályozás ilyen formájának. A szerelők, kazántelepítők tudnak ebben segíteni.

Lantos Tivadar

Szerszámgépek: bérlés vagy vásárlás?

2020. február 8. |  381

A napi gyakorlatban nagy dilemmát jelent a szerelőknek, hogy mit érdemes, a szerszámokat bérelni vagy megvásárolni, esetleg használt gépet venni. Mindegyik szempont mellett van érv és ellenérv, vizsgáljuk meg tehát a lehetőségeket.

Lantos Tivadar

Fűtési víz kezelése a gyakorlatban

2020. február 8. |  544
4 4.5 (2)

A fűtési rendszer egyik sarkalatos pontja a fűtővíz minősége. Ha probléma van vele, az nem derül ki azonnal, sokszor a tulajdonos nem is sejti, hogy tüzelőberendezésük tönkremenetelének hátterében a rossz minőségű fűtővíz áll. A radiátorszelepek lassanként felmondják a szolgálatot, a hőleadók csöpögnek, és szinte már naponta kell a rendszerbe a vizet utántölteni, tetézve ezzel a gondokat. Fontos tehát, hogy a rendszert már a megépítésénél, illetve a felújításánál megfelelő minőségű vízzel töltsük fel.

Lantos Tivadar

Megint szolár!

Egyre több a napkollektoros per

2020. február 8. |  1126
6 5 (6)

Besavasodott csövek, rosszul tervezett, túlméretezett rendszerek, ideges beruházók, ezek a fogalmak jellemzik ma a napkollektor-tulajdonosokat. A kb. tíz évvel ezelőtti szolár „boom” után egyre-másra látnak napvilágot a hibák, a félreértések, a hozzá nem értés és a perek. Tegyük hozzá, tisztelet a kevés kivételnek. Tanulságos történetünk soron következő főszereplője egy 140 lakásos társasház.

Lantos Tivadar

Te hogy készülsz fel?

Küszöbön a technológiaváltás

2020. február 5. |  544

Az elmúlt hónapokban szerkesztőségünk tagjai több nevesebb konferencián, szakmai kiállításon is részt vettek Európában. Az épületgépész szakma rohamtempóban fejlődik, új szerszámokra, műszerekre és tudásra van szükség. Ma már egyre kevésbé lehet a megszokott rutinból szerelni, kreatívnak kell lenni a szakma minden területén.

Lantos Tivadar

Hőszivattyúk ellenőrzése

Még most sem késő

2020. január 22. |  2843

Viszonylag sokat beszéltünk a gázkazánok karbantartásáról, meghibásodásáról, működéséről, de szót kell ejtenünk a hőszivattyúkról is. Annál is inkább, mert egyre több családi házban döntenek úgy, hogy az épület hűtését, fűtését hőszivattyúval oldják meg.

Lantos Tivadar

A hideg előhozza a hibákat

2020. január 9. |  3718
Társszerző: Szabó Sándor

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

Lantos Tivadar

Az év épületgépészei

2019. december 4. |  1167

Az előző évek gyakorlata szerint idén is az Épületgépész Bál keretei között adták át az Év emberei kitüntetéseket, és a gépész szakma díjait. Lássuk, kiket tartott a szakma idén a legjobbaknak.

Lantos Tivadar

Kazán és kazán között…

2019. december 4. |  2581

Manapság egy gázszerelő már jóval több szerszámot, alkatrészt kell magával vigyen a szervizautójában. Rengeteg típusú és üzemmódú kazánnal találkoznak a szakemberek. Az elmúlt húsz-harminc esztendő robbanásszerű változásokat hozott a technológiában. Nézzük át, mi is történt.

Lantos Tivadar

Falhűtés, szellőztetés és páratartalom

2019. december 2. |  503
Társszerző: Szemán Róbert
1 4 (1)

Falhűtés esetén az egyik legnagyobb problémát a páratartalom kezelése jelenti. Ugyanakkor a modern lakások egészséges levegőjét, megfelelő légcseréjét szellőztetőberendezésekkel kell biztosítani. A két rendszer együttes működése komoly átgondolást, tervezést igényel, amelyek számos esetben elmaradnak, és az épületben tartózkodóknak erős diszkomfortérzést okoznak.

Lantos Tivadar

Radiátorok méretezése

2019. december 2. |  495
1 5 (1)

A radiátorok méretezésének alapja a hőveszteség-számítás. Fűtésszerelő szakemberek ismerik még a becsléses módszert is, amelyet elsősorban a régebbi építésű házaknál alkalmazhatunk. A radiátorméret és hőszükséglet arányának betartása viszont fontos, hogy ne alakuljanak ki eltérő hőmérsékletek az egyes szobákban.

Lantos Tivadar

Így gondozd az akksidat!

2019. december 2. |  374
2 5 (2)

Az akkumulátorok szerepe ma már megkerülhetetlen. Gépeink többsége különböző akksikkal szerelt, nemcsak a mérőműszerek, de a kéziszerszámok is. Foglaljuk össze, hogy mit kell tudnunk energiatároló berendezéseinkről, és hogyan kell gondoznunk szakszerűen akkumulátorainkat!

Lantos Tivadar

Résen kell lennie a gázszerelőnek!

Nagyon fontos tisztázni, mi számít karbantartásnak és mi javításnak

2019. december 2. |  364
Társszerző: Szabó Sándor
2 4 (2)

A gázkészülék-javítás összetett szakma, amely széles körű figyelmet igényel. Fokozottan veszélyessé és a laikusok szerint félelmetessé teszi a munkavégzést a tűz és robbanásveszélyes földgáz, valamint a szén-monoxid égéstermék. Mégis sokan próbálkoznak különböző trükkökkel a szerelőknél, hogy megtévesszék őket, és karbantartásnak álcázott hibajavítást csikarjanak ki a mesterektől.

Lantos Tivadar

Hőszivattyút, tervek nélkül

2019. december 2. |  1307
6 4.25 (4)

Hőszivattyú, felülethűtés-fűtés és egy mindent tudó kivitelező. Szinte kikövezett út vezet a bíróság tárgyalóterméig, ha meg akarjuk spórolni a tervezőt a munkafolyamatból. Ez történt egy családi ház esetén is, ahol az alacsony lakáshőmérséklet és a magas villamos fogyasztás indította el a lavinát. A tulajdonosok ezek után nagyítóval kezdték keresni a hibákat, és meg is találták.

Lantos Tivadar

Elektromosellenállás-fűtés

2019. december 2. |  483
1 5 (1)

Elektromos fűtéssel foglalkozó sorozatunk lassan a végéhez közeledik. Ideje, hogy foglalkozzunk a klasszikus fűtőszálas berendezésekkel, melyek talán a legrégibb megoldások a helyiségek fűtésére. Kiegészítő vészfűtésként szinte minden háztartásban megtalálhatók, de kisebb lakások fő fűtőberendezéseként is találkozhatunk velük.

Lantos Tivadar

Szükség van az ÉMI-re?

2019. december 2. |  308

A magyar jogszabályok sok esetben sokkal szigorúbbak, bonyolultabbak, mint az EU többi tagállamaiban, és ezzel némileg hátráltatják a szakmát. Az épületgépészek visszatérő kritikája nyomán a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft.-vel (ÉMI) szemben fogalmazta meg ellenérzését. Ennek kapcsán jártunk utána az ÉMI tevékenységének és szerepének az épületgépészetben.

Lantos Tivadar

Termosztátbekötés és EPH

2019. november 20. |  2712

Mindig fontos kérdés, hogy meddig mehet el a gépész, és mikor kell villanyszerelő egy új kazán felszerelése esetén. A gyengeáramú, 24 V-os, illetve a BUSZ vezérlésű termosztátokat például be szabad kötni. De az EPH, vagy a Fi relé sem felesleges!

Lantos Tivadar

Gázra pedig szükség lesz!

2019. november 6. |  642

Gáztárolás szempontjából az idei és a 2020-as év rendhagyónak mondható, hatalmas mennyiséget raktároztunk be. A legnagyobb kérdés, hogy mekkora tárolókapacitásra van szüksége Európának ahhoz, hogy biztonságos legyen a kontinensen a gázellátás. Sokan mondják, hogy nem lesz szükség gázra a jövőben. Ez nem egészen így van.

Lantos Tivadar

A karbantartás hiánya és a rossz kémények felelősek a CO mérgezésekért

2019. november 6. |  3357

A szerelőknek és a kéményseprőknek abban áll a felelősségük, hogy szakszerűen végezzék el a karbantartásokat, és fokozottan hívják fel a figyelmet az életveszélyes állapotokra. Sokszor ez is kevés!

Lantos Tivadar

Hűtőventilátorok a tetőn

A legfelső lakás lakója komoly zajterhelésnek volt kitéve

2019. november 4. |  404
1

Egy 18 évvel ezelőtt épült, 117 lakásos társasház került az igazságügyi szakértő célkeresztjébe. Az akkor rendkívül korszerű ökoépület mára már átlagosnak mondható. A tetőre szerelt hűtőgép rendkívül zajos, de ezt csak egy lakó, a készülék alatt lévő lakás tulajdonosa érzékeli, a többiek nem. Az épületgépészeti berendezések csendes üzeme rendkívül fontos. Erre világít rá soron következő tanulságos történetünk.

Lantos Tivadar

Jönnek a KNE épületek 2020-tól

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

2019. november 4. |  677
1

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

Lantos Tivadar

Elektromos fűtőkábel: mire jó és mire nem?

2019. november 4. |  581
4 5 (4)

A fűtőkábeleket elsősorban a kültéri felhasználásuk miatt ismerhetjük, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük miatt. Csővezetékekre helyezve, kocsibeállók járdái alá jó szolgálatot nyújtottak és nyújtanak mind a mai napig. Beltéri fűtés megoldásaként, padlófűtésként is egyre nagyobb szerephez jutnak a fűtőkábelek.

Lantos Tivadar

Vegyszeres és levegős rendszermosás

2019. november 4. |  3473
4 5 (4)

A rendszermosás ma már egy kazáncsere előtt szinte elengedhetetlen. Az új, kondenzációs kazánok érzékenyebb berendezések, mint elődeik, a jó, hibamentes és hosszú élettartamú üzem megköveteli a tiszta és kellő vízminőséggel rendelkező fűtésrendszert. Azonban a régi rendszereknek sem árt a frissítés!

Lantos Tivadar

Kazáncsere most is aktuális

2019. november 4. |  478
1 5 (1)

Bár most a karbantartások, szervizek idejét éljük a gázkészülékek tekintetében, mégis sokan most cserélnének készüléket is. A tulajdonosok javarészt eldöntik, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezenfelül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Lantos Tivadar

Lejárt az ÉMI ideje?

2019. október 24. |  2869
Társszerző: Szilágyi László

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) kapacitása nem elegendő a rendeletben meghatározott vizsgálatok 90 napos határidőn belüli elvégezésére, laboratóriumának mérőeszközei nem korszerűek, és a szükséges méréseket csak korlátozottan tudja elvégezni – fogalmaz a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) pártoló tagjainak az ÉMI tevékenységét érintő visszatérő kritikája. Az ÉMI monopolhelyzetben van a piacon ezzel a szolgáltatással; a versenyhelyzet hiánya meglátszik az árazásban és a hatékonyságban is – teszik hozzá.

Lantos Tivadar

Hány-tál? Különleges szaniterbe?

2019. október 9. |  1264

Közeledik az Októberfest, amely a sörivás ünnepe. A különleges alkalom felértékeli egyes szaniterek fontosságát. A WC kagylók, piszoárok feladata jól definiálható, de egyéb berendezésekre is szükség van. Ezek közül a hányócsésze az egyik ilyen.

Lantos Tivadar

Forgótáras géppuska a kéménycsövön?

2019. október 9. |  2249

Első ránézésre egy forgótáras géppuskára emlékeztetnek a kályhacsőre szerelt hődobok. Ez a praktikus találmány nagymértékben javítja a szilárd tüzelés hatásfokát.

Lantos Tivadar

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

Jönnek a KNE* épületek 2020-tól

2019. október 9. |  2348

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM** rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

Lantos Tivadar

A klímaszerelő szerszámosládája

2019. október 7. |  461
1 5 (1)

A jó szerszám elengedhetetlen feltétele a színvonalas munkavégzésnek. Egy magát valamire tartó szerelőnek éppen ezért folyamatos befektetést jelent a kellő szerszámozottság, mert ezzel időt és pénzt takarít meg. Van néhány alapvető felszerelés, ami nélkül nem szabad elindulni klímát szerelni. Következő cikkünkben ezeket az eszközöket szeretnénk bemutatni.

Lantos Tivadar

Fűtőpatron a hőszivattyúban

2019. október 7. |  521
1 5 (1)

Számos kérdést vetnek fel a hőszivattyúkba beépített fűtőpatronok. Hogyan számolják a gépek COP-, SCOP-értékét, alacsony külső hőmérsékleten a teljesítményét? Kaphat-e kedvezményes tarifát az ilyen gép az áramszolgáltatótól, vagy külön mérőórára kell csatlakoztatni a fűtőpatronokat?

Lantos Tivadar

Hűtőközegek osztályozása

2019. október 7. |  387

A hűtőközegek osztályozását az MSZ EN 378-1:2002 szabvány rögzíti. Ebben meghatározzák a biztonsági besorolást, a mérgező hatás szerinti csoportosítást, és egyéb paramétereket is rögzítenek. Nézzük át melyek is ezek.

Lantos Tivadar

Kismegszakító és FI relé

Amivel a gépész is találkozik

2019. október 7. |  1383
2 5 (1)

Ez elektromos eszköz, ezzel nekem nincs dolgom, mondja a gépész. Pedig van! Vagy legalábbis illik ismerni a működését, és hogy miért van rá szükség. A zárlat- és túlterhelés-védelem egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. Életvédelem és érintésvédelem tekintetében pedig a FI relé.

Lantos Tivadar

Eső után köpönyeg

Eladás után jöttek elő az épület problémái

2019. október 4. |  736
1 4 (1)

Számtalan esetben fordul az elő, hogy egy családi ház, lakás valódi problémái a beköltözés után hosszú hónapokkal, évekkel látnak csak napvilágot. A szigetelést nem lehet megbontani, a beázásokat is le lehet vakolni, festeni. Sokszor még a hozzáértőket is megtéveszti a külcsín. Követelhet ilyenkor kártérítést az új lakó? Nézzünk át egy konkrét bírósági esetet az épületgépész igazságügyi szakértő szemüvegén keresztül.

Lantos Tivadar

Lángőrzés, lángtartás gázkészülékeknél

2019. október 4. |  569
4 4.5 (2)

A gázkészülékek ma már kivétel nélkül égésbiztosítóval ellátva készülnek. Az égésbiztosítónak az a feladata, hogy láng elalvása esetén elzárja a beáramló gáz útját, megakadályozva ezzel az elégetlen gáz égéstérbe jutását. A meghibásodás az egyes típusok esetén könnyen észrevehető és orvosolható.

Lantos Tivadar

Elektromos fűtés split klímával

Megéri?

2019. október 4. |  792
4 4 (3)

Az elektromos fűtések egyik speciális csoportját tárgyaljuk, a split klímákat, ugyanis ezek a készülékek nem közvetlenül hasznosítják az elektromos áramot fűtési célra. Mivel azonban a klímákat működtető és a kalorikus körfolyamatot fenntartó kompresszor áramot fogyaszt, így a split klímák elektromos fűtésként kezelendők.

Lantos Tivadar

Légkezelők esetén is figyeljünk az ErP irányelvekre!

2015. november 5. |  990
1

Az ErP szabályozás az élet minden területén gondolkodásra sarkallja az épületgépészeket, tervezőket, mérnököket, kivitelezőket egyaránt. Nincs ez másképp a légkezelő berendezések esetén sem. 2016. és 2018. január 1-től csak meghatározott paraméterek mellett adhatnak el a gyártók új készülékeket.

Lantos Tivadar

Hűtőközegek osztályozása

2019. szeptember 18. |  1129

A hűtőközegek osztályozását az MSZ EN 378-1:2002 szabvány rögzíti. Ebben meghatározzák a biztonsági besorolást, a mérgező hatás szerinti csoportosítást, és egyéb paramétereket is rögzítenek. Nézzük át, melyek is ezek.

Lantos Tivadar

Mérni pedig muszáj!

2019. szeptember 18. |  1126
Társszerző: Szabó Sándor

Legalábbis néha, ha nem tudok rájönni a probléma forrására. A mérés sem segít minden esetben, de sokkal közelebb visz a megoldáshoz. Mit tud mérni egy gázszerelő? Sok mindent. Hőmérsékletet, nyomást, füstgázösszetételt stb. Maradjunk ez utóbbinál.

Lantos Tivadar

Gombhoz a kabátot

Avagy klímavezetékhez a klímát

2019. szeptember 6. |  444
3 5 (3)

Egy társasház generálkivitelezője úgy gondolta, előre kiépíti a klímavezetékeket az épületben, hogy később a tulajdonosok maguk telepíthessék rá a hűtő-fűtő berendezéseket. Ez az elképzelés több sebből is vérzett, és komoly vitához vezetett. A vitát az igazságügyi szakértő döntötte el.

Lantos Tivadar

Jó levegőt minden épületbe!

2019. szeptember 6. |  405
Társszerző: Engel György
2 4 (2)

Egy idén tavasszal készült online felmérésben azt kérdezték meg a lakosságtól, mennyire tartják jónak lakásuk belsőlevegő-minőségét. Az 1300 válaszadó 65 százaléka ítélte kifogásolhatónak, illetve rossznak a helyzetet. A felmérést kitöltők fele számolt be páralecsapódásról, további 30 százalékuk pedig penészedési problémáról is beszámolt.

Lantos Tivadar

Mitől lyukad az aluradiátor?

2019. szeptember 6. |  577

Az alumíniumradiátorok érzékenyebbek a fűtővízre, az elektrokémiai korrózióra, mint az öntöttvas vagy lemezradiátorok. De mi a helyzet, ha kívülről lyukad át egy alumíniumradiátor? Pórul járt olvasónk tanulságos történetében a bevizsgálás költsége többe került, mint maga a radiátor. A számlát is neki kellett volna fizetni.

Lantos Tivadar

Illatok a gépészetben

2019. szeptember 6. |  316
1 5 (1)

Egy igazán komfortos lakással, épülettel akkor lehetünk elégedettek, ha nem érezni benne semmilyen kellemetlen szagot. Számos pszichológiai kutatás igazolja, hogy erős összefüggés van a kellemes illatok és a pozitív vásárlói élmények között. Emellett a bűz bizony megkeserítheti a lakók, helyiséghasználók életét. Elsősorban a fürdőszobában, konyhákban találkozhatunk kellemetlen szagokkal.

Lantos Tivadar

Az energetikai tanúsítvány és a gépészet

2019. szeptember 6. |  910
5 4.2 (5)

Az épületek energetikai tanúsítványa egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Ma már talán nem egy szükséges rossz, egy beszerzendő darab papír, hanem több annál. Az épületgépészet is jelentős mértékben befolyásolja az épület besorolását. Nem is gondolnánk, hogy pusztán azzal, ha a hagyományos ON/OFF termosztátot lecseréljük programozhatóra, akár egy kategóriát javulhat az épület minősítése.

Lantos Tivadar

Kerüljük a fertőzést a vizes helyiségekben

2019. szeptember 6. |  393
1 5 (1)

A korszerű épületgépészeti rendszerek ma már megkövetelik, hogy a szerelvények higiénikusak, baktériummentesek legyenek. A fertőzés veszélye ott leselkedik minden nyilvános és ipari szaniterhelyiségben, ennek megfelelően olyan berendezéseket célszerű választani, amelyek képesek teljesíteni az alapvető tisztasági normákat.

Lantos Tivadar

Távhős lakások korszerűsítése

2019. szeptember 6. |  1073
1

A távfűtésről való leválás ma már nem opció. A tapasztalatok és a külföldi példa is azt mutatja, hogy a távhő az egyik legkorszerűbb fűtési megoldások egyike, ha megfelelően szabályozható. Az Otthon Melege Program keretében most 2 milliárd forint támogatás jut korszerűsítésre. Ezzel a lakások akár 10-15 ezer forintot is spórolhatnak egy fűtési szezon alatt – utólagos hőszigetelés és nyílászárócsere nélkül.

Lantos Tivadar

Infrafűtés, infrapanelek

2019. szeptember 6. |  643
3 4.5 (2)

Az elektromos fűtőberendezéseket bemutató cikksorozatunk következő fejezetéhez érkeztünk; ezúttal az infrafűtést vesszük górcső alá.

Lantos Tivadar

Infrafűtés: világos, mint a nap!

2019. szeptember 4. |  1229

Az elektromos fűtőberendezéseket bemutató cikksorozatunk következő fejezetéhez érkeztünk; ezúttal az infrafűtést vesszük górcső alá a VGF&HKL szaklap szeptemberi számában. Hogy mennyire jó, gazdaságos, és mikor használható az infrafűtés, kiderül cikkünkből.

Lantos Tivadar

Szerelő vagy, frissítsd a tudásod!

2019. szeptember 4. |  1494
Társszerző: Szabó Sándor

A gázszerelő szakmában nagy hangsúlyt kell fektetni az utánképzésre. A gázkészülékek folyamatos változása, fejlődése új kihívások elé állítják a szerelőket. Elsősorban a gyártók szakmai képzései a mérvadók, ahol részletes információt kaphatnak a szakemberek a készülékek üzembe helyezéséről, karbantartásáról, javításáról. Sőt az esetleges típushibákról is.

Lantos Tivadar

Ködhűtés ködösítés nélkül

2019. augusztus 21. |  608

Hazánkban is egyre inkább elterjedt a ködhűtő ventilátor. A készülék a vizet 5-10 mikron nagyságú vízcseppekké porlasztja, aminek hatására az azonnal elpárolog, miközben hőt von el a környezetéből. De léteznek más elven működő berendezések is…

Lantos Tivadar

Fűtőpatron a hőszivattyúkban

2019. augusztus 21. |  2787

Számos kérdést vetnek fel a hőszivattyúkba beépített fűtőpatronok. Hogyan számolják a gépek COP, SCOP értékét, alacsony külső hőmérsékleten a teljesítményét? Kaphat-e kedvezményes tarifát az ilyen gép az áramszolgáltatótól? Vitaindítóként ennek a kérdéskörnek jártunk utána.

Lantos Tivadar

Bonjour energiatakarékosság!

2019. augusztus 13. |  500
Társszerző: Szilágyi László

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt! Egy élhető, és minden szempontból megvalósítható házat terveztek.

Lantos Tivadar

Mire jó a mobilklíma?

2019. július 31. |  1094

Mobilklímát használni csak ott érdemes, ahol a műszaki, vagy gazdasági lehetőségek nem engedik meg split rendszerű berendezések telepítését. A napokban az egyik cég két terméket visszahívott, mert a készülékek tűzveszélyesek. Nézzük át, mi a helyzet a mobilklímákkal.

Lantos Tivadar

Vitaindító kazáncserékhez

2019. július 31. |  4496
Társszerző: Szabó Sándor Fazakas Miklós

A nyár közepe a készülékcserék időszaka. A tulajdonosok javarészt ilyenkor döntik el, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezen felül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Lantos Tivadar

Elektromos fűtés, rossz minősítés

Hiába van napelem

2019. július 23. |  6709

Hogy milyen energetikai besorolást kap egy épület, azt nagymértékben befolyásolja a gépészet. Hiába kombináljuk napelemmel az elektromos fűtésünket, akkor sem lesz a tanúsítvány szerint korszerű az épületünk. Viszont, ha ON/OFF helyett heti programozású termosztátot szerelünk fel, akár egy kategóriát is javulhat a minősítés. A hőszivattyú környezetből felvett energiája viszont megújuló energiának minősül.

Lantos Tivadar

Nálunk szigorúbb a hűtős szakma szabályozása?

2015. december 12. |  1115

A klímás szakma területén az adminisztrációs terhek egyre csak sokasodnak. ADR, regisztráció, kötelező tanfolyamok, ÁNTSZ stb., még leírni is sok, hogy mi mindennek kell megfelelnie egy szakembernek. Az 517/2014/EU rendelet fényében vizsgáljuk meg, hol tartunk most, és mi a helyzet a környező országokban. Erről beszélgettünk Várkonyi Nándorral, a HKVSZ főtitkárával. Elöljáróban annyit: ezen a területen igencsak túlbuzgók vagyunk!

Lantos Tivadar

Folyadékhűtők telepítése és üzembe helyezése

Hogy ne legyen baki

2015. december 12. |  1461

Nagyteljesítményű hűtőgépek telepítése, szakszerű beüzemelése nem egyszerű feladat. Számos buktató létezik, amelyek villámgyorsan tönkretehetik a készüléket, milliós károkat okozva az üzembe helyezőknek. Karda Istvánnal, a Columbus szakemberével beszélgettünk a leggyakrabban előforduló hibákról, valamint a szakszerű munkavégzésről.

Lantos Tivadar

Hűtés a piaci igényeknek megfelelően

2019. július 8. |  409
1 3 (1)

A magyarországi piac klímák és hűtők tekintetében viszonylag kicsinek mondható. Nem éri meg sem nagyobb volumenű gyártókapacitást, sem kutatás-fejlesztést telepíteni hazánkban. Így vagy a Távol-Keletről, vagy a nyugati országokból érkeznek a berendezések, melyek többsége nem kifejezetten a közép- és kelet-európai sajátosságoknak megfelelően készülnek. Azonban ha egy forgalmazó a több évtizedes kereskedelmi és kivitelezői tapasztalatokra építve megálmodja saját termékét, és erre megtalálja a megfelelő gyártót is, akkor az eredmény egy korszerű, ár-érték arányában kedvező, naprakész technológiákat felvonultató berendezés lesz.

Lantos Tivadar

Légkezelők az ErP fényében

2019. július 8. |  483
1

Több szempontból vizsgáltuk már az ErP rendeleteket, most a légkezelőket vesszük górcső alá. Az Európai Unió gondolkodásmódja szerint az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának csökkentését tovább kell fokozni. Ennek érdekében a gyártókat rákényszerítik az egyre energiatakarékosabb készülékek előállítására, és ez a légkezelőkre is vonatkozik.

Lantos Tivadar

A csövezés a klímázás lelke

2019. július 8. |  421
2 5 (2)

A csővezeték kiépítése a klímatechnikában és a hűtéstechnikában hasonló, de mégsem tekinthető ugyanolyan feladatnak. A klímatechnika sok szempontból előrébb jár, de igyekszik a hűtéstechnika is lépést tartani.

Lantos Tivadar

A távfűtés lehet a megoldás?

2019. július 8. |  382
1

Lehet-e valódi alternatíva a gyűjtőkéményes turbós, nyílt égésterű gázkazánok helyett a távfűtés? Érdemes-e egy társasháznak elgondolkodni azon, hogy igénybe vegye a távfűtőművek szolgáltatását? Át kell tekinteni a lehetőségeket, elemezni kell, és a társasházaknak szakembert, mérnököt kell bevonni az elemzések elkészítéséhez. Társasházi közös képviselőként, és mérnökként sikerült alaposan körbejárni a problémát.

Lantos Tivadar

Korszerű csaptelepek

2019. július 8. |  412

Összehasonlító táblázatunkban a süllyesztett, vagy más néven falsík alatti csaptelep rendszerekkel foglalkozunk, melyeknek használata egyszerű, biztonságos, elhelyezkedésük helytakarékos, és nagyon modernnek nevezhetők.

Lantos Tivadar

Fűtés villannyal?

Ma már érdemes átgondolni

2019. július 8. |  2548
4 4.67 (3)

Villanykazán, hőszivattyú, split klíma, fűtőkábel, elektromos konvektor, fűtőfólia, infrapanel, olajradiátor, elektromos hősugárzók, elektromos kandallók, hőtárolós kályhák. Lapunk cikksorozatban hasonlítja össze a különböző villamos fűtési rendszereket. Az első részben az elektromos kazán kerül terítékre.

Lantos Tivadar

Tüzelőanyag-cella: ez a jövő?

2019. július 8. |  489

Az idei ISH kiállításon újra találkozhattunk olyan kondenzációs kazánokkal, amely tüzelőanyag-cellát is használnak. A technológia hatékonyan működik háztartási méretekben is.

Lantos Tivadar

Hibák láncolata vagy magyar gázmaffia?

2019. július 3. |  2438
3 4.67 (3)

Több szempontból tanulságos soron következő történetünk, amely rávilágít a szolgáltató visszaéléseire, a kivitelezők simlisségére, a tervező nyerészkedésére. Talán soha nem derül ki a turpisság, ha az épület új tulajdonosa nem akart volna legálisan gáztűzhelybekötést létesíteni.

Lantos Tivadar

Hűtőkompresszorok vizsgálata

2016. január 18. |  1534

A hűtőberendezések egyik kritikus pontja a kompresszor, melynek meghibásodását, idő előtti tönkremenetelét odafigyeléssel, szakszerűséggel el lehet kerülni. Az alábbiakban néhány tanácsot adunk – Szentmiklósi Lajos előadása alapján –, hogy mire kell figyelni. Egy jó hűtőgépes szakember villamos szakember is egyben, nem árt tehát villamos oldalról is tisztáznunk egy-két lényeges dolgot.

Lantos Tivadar

Klímatechnika vs hűtéstechnika: kezdjük a csövezéssel

2016. január 18. |  1820
1 5 (1)

A klímatechnika „betesz” a hűtéstechnikának. Ezzel a címmel tartott előadást Jakucs Tibor a Soós és Társa Hűtéstechnikai Zrt. szakmai napján. A prezentációban elsősorban a csővezeték-kiépítés szempontjából vizsgálta meg a kérdést. Bár a klímatechnika is a hűtésről szól, mégis vannak különbségek, egyelőre a klímatechnika javára.

Lantos Tivadar

Céges autók a vállalkozók szolgálatában

2016. március 17. |  944

A céges kocsi ma már szinte nélkülözhetetlen a vállalkozások életében. Ami egykoron még a nagyvállalati vezérek kiváltsága volt, ma már hétköznapi munkaeszköz. Annak jártunk utána, hogy mit kell tudni a KKV-szektor résztvevőinek, és hogyan lehet spórolni a céges autózáson.

Lantos Tivadar

Idén a légkezelőket is utolérte az ErP

2016. március 14. |  665

Tovább dübörög az ErP, ez alkalommal megnézzük, hogy az ökodizájn irányelvek fényében mi változott a légtechnikában 2016. január 1-jével.

Lantos Tivadar

Szivattyúkra vonatkozó EU rendeletek hatása a gyakorlatban

2016. március 14. |  1244
1 5 (1)

Az ErP (Energy related Product) irányelv szivattyúkra vonatkozó rendeletét korábbi cikkünkben már megvizsgáltuk. Ennek folytatásaként nézzük meg részletesebben, hogy az EU rendeleteknek milyen hatása van a gyakorlatban. Erdei Istvánnal beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Lantos Tivadar

Szivattyúk, ventilátorok a gépész szemével

2019. június 4. |  424
1 5 (1)

A szivattyúk, ventilátorok gyártásakor is különleges hangsúlyt kap az energiahatékonyság. A gépészeti fejlesztések területén lassabban lehet haladni. A legújabb megmunkáló gépeknek köszönhetően precízebben alakíthatóak a járókerekek, a lapátszögek, azonban itt már a technológia határai jól körvonalazódtak. A villanymotorok szabályozása területén azonban vannak még tartalékok a rendszerben.

Lantos Tivadar

Gázsűrítők a gyakorlatban

2019. június 4. |  343

A hűtőberendezések egyik kritikus pontja a kompresszor, melynek meghibásodását, idő előtti tönkremenetelét odafigyeléssel, szakszerűséggel el lehet kerülni. Egy jó hűtőgépes szakember villamos szakember is egyben, ne árt tehát villamos oldalról is tisztáznunk egy-két lényeges dolgot.

Lantos Tivadar

Párakapu, páraventilátorok

2019. június 4. |  373

A ködhűtő ventilátorok külföldön, különösen a mediterrán vidékeken, igen elterjedtek. A készülék a vizet 5-10 mikron nagyságú vízcseppekké porlasztja, aminek hatására az azonnal elpárolog, miközben hőt von el a környezetéből. De léteznek más elven működő berendezések is…

Lantos Tivadar

A félreértések elkerülése végett…

2019. június 4. |  426
4 4.25 (4)

A megrendelőknek az esetek döntő többségében fogalmuk nincs arról, hogy egy hőszivattyú pontosan hogyan működik, és mennyit is fogyaszt valójában. A félreértések elkerülése végett a telepítő szerelőnek fel kell világosítani a laikus fogyasztókat a berendezés működéséről, ellenkező esetben nap nap után kapják az elégedetlen telefonokat.

Lantos Tivadar

Amikor az olcsóbb a drágább

2019. június 4. |  286
3 4.67 (3)

Gyengébb minőségű alkatrészt beépíteni nem mindig kifizetődő. Az anyagok megfelelőségét a teljesítménynyilatkozatokban, címkéken, egyéb jelzéseken követhetjük nyomon. Ha ezt elmulasztjuk, akkor könnyen állhatunk szemben olyan jelenséggel, mint a csipkés flexicső esete.

Lantos Tivadar

A vízellátás bazilikája

2019. június 4. |  366
1 4 (1)

A Kőbányai Víztároló Medence valódi műremek, melyet a szakma csak II-es számú Öregmedenceként emleget. Az impozáns, robusztus, szinte templomnak is beillő építményt még az 1870-es években építették, amely a mai napig ellátja funkcióját.

Lantos Tivadar

Hiába, mérni tudni kell!

2019. június 4. |  478
2 4 (2)

A méréstechnika külön tudomány, a mérnököknek, a technikusoknak, a szerelőknek a megfelelő szinteken tanítják. Nagy a jelentősége, hogy tudjuk, mit mérünk, milyen műszerekkel, hol és mikor, mekkora hibával, hiszen minden műszernek, mérésnek van pontatlansága. Soron következő tanulságos történetünk egy társasház melegvíz-fogyasztásmérésének problematikájára világít rá.

Lantos Tivadar

WELL

2016. május 10. |  749

A csaptelepek működésénél fontos szempont a takarékos üzemeltetés, de úgy, hogy közben ne adjunk le a higiéniai követelményekből.

Lantos Tivadar

A hőszivattyú jelene és jövője

2019. május 7. |  2214
2 5 (1)

A hőszivattyúk működését, adatait meg kell tanulnunk pontosan értelmezni. A készülékeken feltüntetett gyári adatokat kétségbe lehet ugyan vonni, ám mégis ezek biztosítanak összehasonlítási alapot a különböző típusok között. Természetesen egy valós rendszer tényleges hatásfoka sok tényezőtől függ, elsősorban a rendszer tervezésétől, használatától.

Lantos Tivadar

Forró víz egy gombnyomásra

2019. május 7. |  501
1 5 (1)

A legkülönfélébb vízmelegítőkkel találkozhatunk az épületgépész szakma berkein belül. Van elektromos, gázos, átfolyásos, bojleres. Ezek közül léteznek jobb, illetve rosszabb minőségűek, használhatók és teljesen használhatatlanok is. Egy Hollandiában gyártott terméken keresztül vizsgáljuk meg, melyek a csúcskategória ismérvei.

Lantos Tivadar

Glikol az ivóvízhálózatban?

2019. május 7. |  1980
Társszerző: Szabó Sándor
2 5 (2)

Érdekes, ám életveszélyes jelenséget volt alkalmunk megfigyelni egy családi ház vízhálózatán. A melegvíz-csapot megnyitva, abból erősen habzó, kellemetlen szagú víz áramlott ki. A habzás csak igen rövid ideig tartott, ám a szúrós szag hosszan megmaradt. A kérdés, vajon mi okozhatta a problémát?

Lantos Tivadar

Kazánlyukadás

Nem segített sem az iszapleválasztó, sem a vízkezelés

2019. május 6. |  665
1 5 (1)

A kazánok kilyukadása az esetek döntő többségében nem a gyártó hibája, hanem a hanyag üzemeltetés, illetve a szakszerűtlen tervezésés/vagykivitelezés következménye. A leggyakoribb hiba, hogy kazáncserekor elmarada régi fűtési rendszerről történő hőcserélős leválasztás, alulméretezik az iszapleválasztót vagy rossz minőségű fűtővizet használnak.

Lantos Tivadar

Tűz a kéményekből

Régen gyakorlat volt, ma veszélyes

2019. május 6. |  631

A spontán kialakuló kéménytüzek már a fővárosban is megjelentek. Ennek oka lehet a kéményseprő szakma szerint, hogy a kéménytisztítás és -ellenőrzés gyakoriságát megváltoztatták. A korábbi fél év helyett ma már nincs kötelező kéményellenőrzés. Pedig ahol vizes fával, nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek (ez az esetek többsége), ott akár egy hónap alatt is eldugulhat a kémény.

Lantos Tivadar

Gázkonvektorok vezérlése szobatermosztáttal

2019. május 6. |  890
3 5 (3)

Hazánkban több mint hárommillió gázkonvektor működik. A legtöbb készülékszerelő élete során tehát találkozott ilyen berendezéssel. Jól ismeri a begyújtással, beállítással járó nehézségeket és az üzemeltetési tapasztalatokat, a csőtermosztátokat, amit a felhasználók igen gyakran eltörnek. Egy új találmány a konvektorok szabályozását segíti elő egy egyszerű elven.

Lantos Tivadar

Konvektorcsere előtt

2019. május 6. |  496
2

Elindult az államilag támogatott konvektorcsere-program, a pályázatokat 2019. május 20. 10:00 órától lehet benyújtani elektronikus formában a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben.

Lantos Tivadar

Ólom a csapvízben

2019. május 3. |  2115

Folyatni kell fogyasztás előtt a csapvizet – ez a hatóság javaslata az ivóvízben található ólom konventrációjának csökkentésére. De hogy kerül a veszélyes nehézfém a poharunkba, ha egyszer a szolgáltatók szinte tökéletes minőségű vizet juttatnak a gerincvezetékekbe? A régi bekötő és fali ólomcsövekből. Hogy ezekből hol és mennyi van még használatban, nem tudjuk pontosan.

Lantos Tivadar

ErP direktívák hőszivattyús szemmel

2019. április 11. |  468

Ha azt halljuk, ErP direktívák (rendeletek), gyakorló szakemberként hajlamosak vagyunk összerezzenni. Nincs ez másképp a hőszivattyús szakmában sem. Tudnunk kell azonban, hogy ezeket a jogszabályokat hosszas előkészítést követően azért alkotta meg az EU, hogy sok szempontból egységesítse a piacot, és átláthatóbb viszonyok közé szorítsák a gyártókat, forgalmazókat, importőröket, tisztázzák az alapvető fogalmakat, meghatározzák a kötelező műszaki adatszolgáltatás formáját és tartalmát, többek között a végfelhasználók védelme érdekében.

Lantos Tivadar

Abszorpciós épülethűtés a gyakorlatban

2019. április 11. |  432
Társszerző: Erdősi Csaba

Megéri-e egy napkollektorokra telepített abszorpciós épülethűtési rendszer működtetése a jelen gazdasági és éghajlati körülmények között Magyarországon? A kérdés megválaszolásához egy hazánkban is jelenlévő multinacionális áruházláncot kerestünk meg. ugyanis a társaságcsoport egyik épületében néhány éve megvalósult egy ilyen rendszer. Csakhogy atulajdonos megkeresésünkre elutasítóan reagált, így annak ellenére sem szerezhettünk információkat az üzemeltetés tapasztalatairól, hogy a beruházás annak idején komoly támogatást kapott.Az egykori tervező- és kivitelező cég már nem áll kapcsolatban az árházzal, a rendszer pedig jelenleg áll.

Lantos Tivadar

A nyitott gyűjtőkéményekről

2019. április 11. |  414

A nyitott gyűjtőkémények problémája bizony egyre égetőbb. Két éven belül több mint hatezret kell átalakítani életveszély miatt. Az idei Pollack Expón külön szekcióülésen foglalkoztak a gyűjtőkéményekkel, néhány gondolat erejéig foglaltuk össze az ott elhangzottakat.

Lantos Tivadar

Gépészgenerációk

2019. április 6. |  299
Társszerző: Szemán Róbert

A családi vállalkozásokban mindig van egy láthatatlan összetartóerő, amely a siker záloga. A Ruzsicska név a zalaegerszegi épületgépész körökben ismert, és méltán elismert. A szakma szeretete a családban apáról fiúra öröklődött, s a tradíció mára megteremtette egy sikeres kereskedés alapjait. Ruzsicska Zsolttal beszélgettünk szakmáról, generációváltásról és a jövőről.

Lantos Tivadar

Pató Pál és az okosmérés

2019. április 5. |  367

A 20 és 100 m³/h közötti gázmérők esetében már működik a távleolvasás. Probléma a 20 m³/h alatti fogyasztók esetében van. Nézzük át, hol tart ma az okosmérés ebben a szegmensben.

Lantos Tivadar

Szemléletváltás

Nem mindig zökkenőmentes az építészek és a gépészek együttműködése

2019. április 5. |  1889
1 5 (1)

Singer Ádám méltán neves és elismert építész. Ma már inkább a nevével fémjelzett építészeti irodát vezeti, és kevesebbet tervez, mint a kezdetek kezdetén. Számos olyan tapasztalatot szerzett külföldi megbízásai során, melyeket itthon kamatoztat. Mi is egy építőipari cégvezető dolga? Mi a baj a gépész tervezőkkel? Miért könnyebb a gépész kivitelezőkkel? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk tőle.

Lantos Tivadar

A Szépművészeti Múzeum gépészete

Felújítás utáni bejárás

2019. április 5. |  397
3 4.67 (3)

A Szépművészeti Múzeumot nem először látogatjuk meg, néhány éve még arról számoltunk be, hogy milyen heroikus küzdelmet folytatnak az üzemeltetők annak érdekében, hogy a világ legnívósabb tárlatai is helyet kaphassanak az intézményben. Mára a múzeum megújult, új légtechnikai, épületfelügyeleti eszközöket építettek be, így az épület a korkihívásainak a korábbinál sokkal jobban megfelel.

Lantos Tivadar

Zaj a klíma- és légtechnikában

2019. április 1. |  706

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre is teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Lantos Tivadar

Kompresszorok működése különböző hűtőközegek esetén

2019. március 22. |  1001

A kompresszorok üzemét a különböző hűtőközegek jelentős módon befolyásolják. A méretezés és a kiválasztás tehát egy hűtőrendszer tervezésénél kulcsfontosságú. A hűtőközegek gyorsan változnak, kiváltásukat, cseréjüket mindig szem előtt kell tartani. Cikkünk röviden összefoglalja, milyen szempontokra kell figyelni a kivitelezés során.

Lantos Tivadar

Még mindig nagy a bizonytalanság a hűtős-klímás képzéseknél

2016. május 5. |  755

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatása szerint az F-Gáz képzésekre a jelentkezés elérhetővé vált a Klímagáz adatbázison keresztül. Azonban a megújító képzésekkel még mindig nem tudjuk, mi a helyzet.

Lantos Tivadar

Kötelező felülvizsgálni a társasházak légcsatornáit

2016. május 5. |  1169

A légkezelő berendezések tisztítása mind egészségvédelmi, mind tűzvédelmi, mind pedig energiahatékonysági szempontból kiemelt fontosságú. A jogszabályalkotók is felismerték ezt a tényt, ezért 2014-ben megszületett a 14 méternél magasabb házak és a konyhai légcsatornák kötelező tisztításának szabálya, amit talán kevesen ismernek. Doma Gergővel beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Lantos Tivadar

Szaunák és gőzkabinok

2016. május 5. |  641

A szaunák és a gőzkabinok, amelyek lényegükben eltérnek egymástól, az épületgépészet határterületén mozognak. Fűtés- és légtechnika, légnedvesítés jelenti a lényegüket, ám inkább kompletten szolgáltatják őket szakcégek. Érdekes áttekinteni legalább alapvető jegyeiket.

Lantos Tivadar

Klímás kereskedéseket is mustráltunk

2016. május 5. |  1698

Klímakereskedéseket, barkácsáruházakat kerestünk fel – vajon mi újság, hogy szolgálnak ki minket, ha klímát szeretnénk vásárolni? A már jól bejáratott és kedvelt rovatunkhoz, az épületgépész kereskedések mustrájához hasonlóan most a légkondival foglalkozó boltok kerültek célkeresztünkbe.

Lantos Tivadar

Hőszivattyú: kulcsfontosságú a szakszerű munka

A vásárló kívánságait gyakran csak az optimális működés kárára lehet teljesíteni

2019. március 4. |  494
1 5 (1)

A világon egyre népszerűbbek a hőszivattyúk, egyes cégek kétszer annyi készüléket értékesítettek tavaly, mint 2017-ben. A hőszivattyús technológia ugyanakkor nagy felkészültséget igényel, és a megrendelések emelkedésével sokan követik el azt az alapvető hibát, hogy a vásárlók igényeihez alkalmazkodva a háttérbe szorítják a műszaki követelményekhez való szigorú ragaszkodást. Nézzük át, hogy milyen alapvetésekre kell figyelni egy telepítést, karbantartást végző szakembernek, illetve milyen információkat kell megosztania az építtetővel, beruházóval.

Lantos Tivadar

Amikor már elviselhetetlen a zaj

2019. március 4. |  422

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Lantos Tivadar

Energiagazdálkodás a Nyírő Gyula Kórházban

2019. március 4. |  295
1

Jelentős energiamegtakarítást ért el a Nyírő Gyula Kórház egy innovatív energiafelhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával. A tapasztalat szerint 10–30%-os lehet a nyereség, a beruházás a megtakarításból finanszírozható.

Lantos Tivadar

Céges autók a vállalkozók szolgálatában

2019. március 4. |  492

A céges kocsi ma már szinte nélkülözhetetlen a vállalkozások életében. Ami egykoron még a nagyvállalati vezérek kiváltsága volt, ma már hétköznapi munkaeszköz. Annak jártunk utána, hogy mit kell tudni a KKV-szektor résztvevőinek, és hogyan lehet spórolni a céges autózáson.

Lantos Tivadar

Nem akar fizetni a biztosító

Villám dolgozta meg a furánflex kéményt

2019. március 4. |  1856
1 5 (1)

Gyakran évekig fizetjük a biztosítóknak a havi díjat, annak reményében, ha káresemény következik be, megtérítik a veszteségeinket. Ha megtérítik! Találkoztunk már „körmönfont” szerződésekkel, jogi kiskapukkal, szakértői kifogásokkal, melyekkel megpróbál a biztosító kibújni a fizetési kötelezettségei alól. A villámcsapások által okozott anyagi károkat az egyik legnehezebb rendezni. Hogy mit csinált a furánnal a villám? Következő tanulságos történetünkből kiderül.

Lantos Tivadar

Az igényes fürdőszoba

2019. március 4. |  423

A fürdőszoba mára már központi helyiségévé vált a lakásnak. Ott kezdjük, és ott is fejezzük be a napunkat, nem mindegy hát, hogyan funkcionál ez a helyiség. Az esztétikum mellett a megfelelően kivitelezett, minőségi anyagokból épített gépészet is fontos.

Lantos Tivadar

F-gázok kereskedelme

2019. február 2. |  381

A hűtéstechnikában használatos fluortartalmú gázok nagymértékben fokozzák az üvegházhatást. A hűtőközegként leggyakrabban használt gázok globális felmelegedési potenciálja – az a mérőszám, ami megmutatja az adott anyag üvegházhatás-fokozó képességét a szén-dioxidéhoz viszonyítva – nagyon magas, a hűtéstechnikában leginkább előforduló R-404A hűtőközegé például 3922.

Lantos Tivadar

Jó az öreg szaki a háznál!

2019. február 2. |  753
1 5 (1)

A szerelőket az ünnepnapok sem hagyják feladatok nélkül, sőt, ilyenkor a legváratlanabb pillanatban csörren a telefon, hogy csőtörés van, megállt a kazán, nincs meleg víz, villany és így tovább. Karácsonykor, a két ünnep között vagy szilveszterkor bizony az anyagbeszerzés is nehézkes. Ilyenkor a jó szaki csak a szaktudásában bízhat…

Lantos Tivadar

Műszaki ellenőr: A mindent látó szem

2019. február 2. |  382
1 4 (1)

Tanulságos történeteink végkicsengése szinte minden esetben a műszaki ellenőr munkájának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az építtetőt, a beruházót képviselik ők, sok esetben mégsem élnek a megrendelők ezzel a lehetőséggel, hacsak nem kötelező. Nincs ezzel semmi baj, ha mindenki tisztességesen, hiba nélkül végzi a feladatát. De ha nem, akkor mindig elhangzik a varázsmondat: De jó lett volna, ha van műszaki ellenőröm!

Lantos Tivadar

Várkert Bazár

Régmúltba integrált jövő

2019. február 2. |  600
1 4 (1)

A Várkert Bazár épületgépészeti megoldások szempontjából sok különlegességet rejt, például távhűtő rendszer látja el az épületek hűtési igényét, és több, a műemléki épületből áthagyományozódott passzív technológiával is találkozhatunk.

Lantos Tivadar

Hőmennyiségmérés vs. költségmegosztás

2019. február 2. |  866
Társszerző: Várföldi Róbert

Egy lakás (vagy iroda) fűtésihő-fogyasztását tényleges, egzakt módon a hőmennyiségmérők képesek megmérni. Ennek ellenére pl. a társasházi lakások fűtésének elszámolásánál gyakran költségmegosztókkal találkozhatunk, amelyek alapvetően inkább kényszermegoldásnak tekinthetők. Cikkünkből kiderül, hogy mi a legfőbb különbség a költségmegosztók és a hőmennyiségmérők működése között, és ha egyértelműen a hőmennyiségmérők kínálják a pontos és hiteles hőfogyasztás mérést, akkor mi indokolhatja esetenként a költségosztók alkalmazását.

Lantos Tivadar

A jégdugók miatt áll le sok gázkészülék

2019. január 9. |  9238

Érdekes jelenségről számolnak be a szerelők és a kéményesek, melyekkel a napokban és a hideg időjárásban találkoznak. A kazánok kéményeiben jégdugók alakulnak ki, melyek a zárt égésterű gázkazánokat leállítják, nyílt égésterű berendezéseknél akár CO mérgezéses balesetet is okozhatnak.

Lantos Tivadar

Mit mér a hűtős?

Nem csak szivárgásvizsgálathoz kell a műszer

2018. december 18. |  327

A szivárgásvizsgálatot az elmúlt években egyre szigorúbban követeli meg a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság. Ma már ez a beavatkozás fontos eleme lett a hűtős szakmának, de még a klímaszerelők munkájának is. Ezen kívül egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő működés biztosítására. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

Lantos Tivadar

Fóliasátrak

Fűtés és az épületgépészet

2018. december 18. |  395

A fóliaházas termesztésnél a legnagyobb költséget a fűtés jelenti, ezért gondosan meg kell tervezni, hogy a szükséges hőt hogyan állítsák elő ahhoz, hogy versenyképes primőrt tudjanak előállítani. Jelen cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy milyen módszereket alkalmaznak, illetve milyen kihívásokkal néznek szembe a szakemberek a fóliasátrak fűtésével kapcsolatban.

Lantos Tivadar

Zsákutca vagy lehetőség?

Körkép a megújulóenergia-források területén

2018. december 18. |  402

Néhány évtizede még a hőszivattyú is a fikció kategóriájába tartozott. Mára azonban komolyan kell venni, egyre több hőszivattyút építenek be a korszerű épületekbe, amelyek jó hatásfokkal, energiatakarékosan, nem mellesleg megtérülően üzemelnek. Ma is számos újdonság létezik. Stirling motor, zeolitos kazán, sűrített levegős tároló stb., a kérdés az, vajon sikeres lesz-e valamelyik?

Lantos Tivadar

Szaunák és gőzkabinok otthonra

Mi kell a gépészethez?

2018. december 18. |  363

A szaunák és a gőzkabinok lényegesen eltérnek egymástól. A gőzfürdőket néha összekeverik a nedves szaunákkal, pedig nagy különbség van a kettő között, nemcsak a használatban, de a létesítésben is.

Lantos Tivadar

Lesz itt még meccs?

Megcsúszott stadionavató

2018. december 18. |  445

Az egyik magyar stadion átadása hónapokat csúszik. A szakmában ismert gépészkivitelező, tart attól, hogy a be nem tartott határidőért a kivitelező céget teszik meg bűnbaknak! Van már benne tapasztalata, egy másik esetben ugyanis ő volt a fővállalkozó, és egy kisebb cégre akarta áthárítani a csúszás okát. A számítása nem jött be, a gépész igazságügyi szakértő közbelépett.

Lantos Tivadar

A CO-jelző életet menthet

2018. december 18. |  487

Odafigyeléssel a szén-monoxid-mérgezéses tragédiák megelőzhetők. A legjobb megoldás a gázkészülékek, cserépkályhák cseréje, korszerűsítése lenne, de erre az esetek többségében nincs mód. A szén-monoxid-riasztó nyílt égésterű kazánoknál ma már elengedhetetlen.

Lantos Tivadar

Konvektorok a háztartásban

2018. december 18. |  512
Társszerző: Szabó Sándor

A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor, Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám tízszer nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körül mozog. Nézzük meg közelebbről – szerelői szemmel –, mi is a helyzet ma a konvektorok háza táján.

Lantos Tivadar

Növényekkel egészségesebb lehet a mikrokörnyezetünk

2018. november 20. |  429

A szellőztetés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni a lakótereket illetően. A felszaporodó szén-dioxid, a szálló por és még sorolhatnánk, bizony „nehézzé” teszik a levegőt házon belül. Nem hangzik túl „szakmaian”, de a szobanövények segíthetnek a jobb levegő kialakításában.

Lantos Tivadar

Padlófűtés-szabályozási megoldások

2018. november 20. |  773
2 5 (2)

A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Tóth Zoltán, épületgépész mérnök, kivitelező egy olyan rendszert mutatott be nekünk, amely a padlófűtési rendszert jóval egyszerűbben és gazdaságosabban tudja kezelni.

Lantos Tivadar

Füstgázelemző készülékek

2018. november 20. |  468

A fűtési idény előtt célszerű szakemberrel átnézettetni a kazánokat, fűtőkészülékeket. A szakszerűséghez hozzátartozik, hogy a szakemberek rendelkeznek füstgázelemző kézi készülékkel, mellyel nemcsak az optimális üzemállapotot tudják beállítani, de hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonsághoz is. Sajnálatos módon ma még mindig nem magától értetődő a felhasználók számára, hogy a hideg beköszönte előtt a fűtési rendszert felkészítsék a télre.

Lantos Tivadar

A mesteri fabrikett

2018. november 20. |  394

A gáztüzelés mellett a biomassza-tüzelés manapság újra reneszánszát éli. Nemcsak a fatüzelésű cserépkályhák jelentenek alternatívát a fűtés tekintetében, hanem a pelletes kazánok és a különböző brikettek is. A brikettálásnak számos előnye van, többek között az, hogy újrahasznosítja a hulladékot, tömöríti az anyagot, így csökken a helyigény, megoldódik a szállíthatóság.

Lantos Tivadar

Hőcserélők savazása

2018. november 20. |  2389
Társszerző: Szabó Sándor
1 5 (1)

Elsősorban a kemény vízzel rendelkező területeken fordul elő, hogy a kombi gázkazán néhány év működés után nem képes a megfelelő minőségű és mennyiségű HMV-szolgáltatásra. Az esetek többségében a lemezes hőcserélő okozza a problémát, bár sok szerelő nem gondol erre.

Lantos Tivadar

Stadion vízben

Ezen úszik el a bajnoki cím?

2018. november 20. |  447
1

Sok stadion épül manapság, éppen ezért óhatatlan, hogy a tervezők, kivitelezők bele ne csússzanak egy-egy elkerülhetetlennek tűnő hibába. Soron következő tanulságos történetünk olyan esetet dolgoz fel, amely az igazságügyi szakértőknek is sok fejtörést okozott, és a bekövetkezett műszaki problémára a mai napig nincs megoldás. Sőt, a hibáért való felelősség megállapítása is lehetetlen feladatnak tűnik.

Lantos Tivadar

Klímatechnika vs. hűtéstechnika

Kezdjük a csövezéssel

2018. október 20. |  444

A klímatechnika szemben áll a hűtéstechnikával? Elsősorban a csővezeték-kiépítés szempontjából vizsgálhatjuk meg a kérdést. Bár a klímatechnika is a hűtésről szól, mégis vannak különbségek, egyelőre a klímatechnika javára.

Lantos Tivadar

Cirkulációs vezeték a légcsatornában

Tragédia vagy komédia?

2018. október 20. |  2323
2 4.5 (2)

A szakmai ostobaságnak léteznek megmosolyogtató esetei is. A cikkben egy olyan esetet mutatunk be, amikor jóval egyszerűbb lett volna a tisztességes út, azonban a kivitelező mégis egy „nyaktörő” mutatvánnyal oldotta meg a munkát. Ami a szakmabélieknek komédia, az sajnos a megrendelőnek tragédia!

Lantos Tivadar

Sötétsugárzók a nagy terek fűtésében

2018. október 20. |  478

A sugárzó fűtéseket kisebb fűtőteljesítményre lehet tervezni, mint a légfűtést vagy a konvekciós fűtést, ennélfogva gazdaságosabban üzemeltethetők. Elsősorban nagy létesítmények, ipari csarnokok, sportcsarnokok, hangárok kifűtésére használják ezeket a berendezéseket. Cikkünkben a sötétsugárzók gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit villantjuk fel, valamint egy teljesen magyar fejlesztésről, a hővisszanyerővel ellátott sötétsugárzókról is szót ejtünk.

Lantos Tivadar

Kondenzvíz áztatta szét a falat

Kinek a felelőssége a kondenzátumelvezetés?

2018. október 20. |  626
Társszerző: Szemán Róbert

Ha egy épületgépészeti munkát a megrendelő szabályosan, számlákkal igazolva szeretne, megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőkkel megvalósítani, akkor elvileg nem lehet baj. Hangsúlyozzuk: elvileg! A gyakorlatban viszont történhet súlyos baki, viszont a felelőst sokkal könnyebb megtalálni, nyomon követni.

Lantos Tivadar

Műanyag csövek az épületgépészetben

2018. szeptember 19. |  676

A műanyag csövek egyre nagyobb szerephez jutnak az épületgépészetben, számos tulajdonságuk kedvezőbb, mint az acél csővezetékeknek. Előfeszített technológiával szerelve a műanyag csövek üzemi körülmények között kisebb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal élettartamuk, egyéb paramétereik javulnak. A VGF szaklap a különböző csőszerelési technikáknak járt utána.

Lantos Tivadar

Ez gáz!

Főelzárók, szakaszolók a föld alatt

2018. szeptember 19. |  1521

A főelzárók, szakaszolók a gázos szakmában nélkülözhetetlen szerelvénynek számítanak. Kivitelüket, működésüket, elhelyezésüket szigorú műszaki feltételek szabályozták és szabályozzák napjainkban is. Néhány gondolat erejéig összefoglaltuk elsősorban a főváros hálózatán alkalmazott ilyen jellegű szerelvénnyel kapcsolatos tudnivalókat, tapasztalatokat.

Lantos Tivadar

Csak szabályosan!

Papírok nélkül nincs garancia

2018. szeptember 19. |  1529
Társszerző: Szabó Sándor

Szerelői szakmai tapasztalat, hogy a kazánok jelentős részének már a felszerelés pillanatában elvész a garanciája. Hiába a gyártói nagyvonalúság, a kettő, három, öt év jótállási idő, ha az üzembe helyezés feltételeit nem teljesítették.

Lantos Tivadar

Az ingatlanszakértőt is becsaphatják?

2018. szeptember 19. |  958

Jó kérdés. Vajon áldozatául eshet-e a saját házvásárlásának egy minden tudással és dörzsöltséggel felruházott ingatlanos szakértő?

Lantos Tivadar

CNG-töltőállomást telepített Székesfehérváron az E.ON

Újabb lehetőség a környezetkímélő autózást választók számára

2018. október 19. |  1030

Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgázüzemű autók használata, mindössze 13 nyilvános töltőállomás üzemel az országban. Az alternatív technológia megismertetése és elterjesztése érdekében az E.ON úgy alakította át saját autói töltésére kialakított székesfehérvári CNG-töltőállomását, hogy annak többszörösére növelt kapacitása már a lakossági ellátást is biztosítani tudja. Az energiavállalat és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata most azon dolgozik, hogy a városban eddig nem elérhető lehetőséget tavasztól a lakosság is használhassa.

Lantos Tivadar

Fűtési költségmegosztók a gyakorlatban

2018. augusztus 21. |  7063

Az épületgépészetben a precíz és pontos méréstechnika döntő fontosságú. Cikkünkben a végfelhasználók hőenergia-fogyasztásának mérését vesszük górcső alá. A költségmegosztó mérések több mint két évtizedes múltra tekintenek vissza; az elpárologtatásos mérési módszertől jutottak el a mai, legmodernebb digitális mérőműszerekig.

Lantos Tivadar

Mono- vagy multisplit?

2018. július 9. |  1360
1 4 (1)

Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal multisplit klímákat vettünk górcső alá. Ehhez kapcsolódóan nézzünk néhány szempontot a megfelelő készülék kiválasztásához.

Lantos Tivadar

Konténerhűtőház

Gyakorlati problémák

2018. július 9. |  340

A használt konténerből kialakított hűtőkamra jó megoldás azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak nagy épületeket bérelni hűtési célra. A hőcserélő jegesedése ebben az esetben nagyobb probléma, így a leolvasztást is gyakrabban kell elvégezni. De mi történik akkor, ha a leolvasztási véghőmérsékletet érzékelő szonda elmozdul?

Lantos Tivadar

Fagyállók a mindennapi gyakorlatban

2018. július 9. |  454

A megújulóenergia-rendszerek, mint a hőszivattyús, napkollektoros rendszerek elengedhetetlen tartozékai a minőségi, megbízható hőátadó folyadékok. Alapvetően két fajtáját használják a gyakorlatban, nézzük át röviden, melyek a legfontosabb tudnivalók a használatról.

Lantos Tivadar

Vízóra- és szennyvízátemelő aknák

2018. július 9. |  1258

Aknák készülhetnek egyedileg, de a kereskedelemben előre gyártott, műanyag aknák is vásárolhatók. Az utóbbiak lényegesen olcsóbbak és a szabványi előírásoknak biztosan megfelelnek. Azonban nem minden helyre telepíthetők.

Lantos Tivadar

Konyhamalac és mosogatógép

Tisztítógépek a konyhatechnológiában

2018. július 9. |  805

Egy modern konyha szerves részeinek tekinthető ma már a konyhamalac, valamint a mosogatógép. A piacon többfajta ilyen eszköz között válogathatunk, a lehetőségeknek elsősorban a pénztárca szab határt, a telepítésüknél azonban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Lantos Tivadar

Besavasodott napkollektorok története

Hagyományos fűtést túlméretezni, szolárt alulméretezni kell?

2018. július 9. |  872
1 5 (1)

A napkollektoros HMV-rendszereket, esetenként fűtési rásegítéssel, néhány éve még tömegével építették be. Mára a lelkesedés ezen a területen alább hagyott, viszont az elhibázott kivitelezési, tervezési problémák most látnak napvilágot. Az egyik legfontosabb – bármily furcsán is hangzik –, hogy a napkollektoros rendszereket semmiképp sem szabad felülméretezni, inkább alulméretezni kell. Hogy miért? Legújabb igazságügyi szakértői történetünkből kiderül.

Lantos Tivadar

Légtisztító: egészséges szobai levegő

2018. június 9. |  845

A szobai légtisztítók a nyári, pollennel terhes időjárásban aktuálissá válnak. A piacon sokfajta berendezést kapni, vannak ionizátoros, fotokatalitikus készülékek, vannak párásítós és párásító nélküli eszközök is.

Lantos Tivadar

Felülvilágítók: fény, légellátás, tűzvédelem

2018. június 9. |  425

A felülvilágítók, kupolák klasszikusan a bevilágítás, a hő- és füstelvezetés, valamint a szellőztetés funkciót látják el. A költségminimalizálásnak köszönhetően a hazai gyakorlatban csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt, a másik két funkció csak mellékes.

Lantos Tivadar

Kazáncsere a gyakorlatban

2018. június 9. |  3190
2 4.5 (2)

A gázszereléssel foglalkozó szakemberek a nyári leállás időszakában többnyire kazáncserékkel, esetleg készülékszervizzel foglalkoznak leginkább. Hangsúlyoznunk kell, hogy egy gázkészülék cserénél – ha azt szakszerűen végzik –, több szakma együttműködése szükségeltetik. A papírmunkát leszámítva a művelet alig néhány órát vesz igénybe.

Lantos Tivadar

Energetikai korszerűsítés

Ha meggyőző érv kell

2018. június 9. |  1061

Kivitelezőként érvelnünk kell az energetikai korszerűsítés fontossága mellett. Az alábbi cikk ebben segíti az építőket, mert számszerűen, adatokkal alátámasztva, lépésről lépésre mutatjuk be az egyik hazai biztosítótársaság telephelyének korszerűsítését. Öt év alatt több mint 70 millió forintot takarítottak meg, így rövid távon megtérült a befektetett összeg.

Lantos Tivadar

Ügyeskedő hűtőkör-tulajdonos?

Leamortizált hűtőgépekből lopták a rezet

2018. június 9. |  616

Soron következő történetünk egy újabb büntetőügy. Az eset tárgya: rézcsőlopás. Elsőre átlagos sztorinak tűnhet ez a szakértői ügy, azonban – bírósági szakkifejezéssel élve – a sértett megpróbált előnyt kovácsolni a bűncselekményből, ezzel szert tenni egy esetleges kártérítési vagy biztosítási pénzösszegre. Az épületgépész igazságügyi szakértő azonban résen volt!

Lantos Tivadar

Ammóniás kompakt hűtőberendezés

2018. május 9. |  435

Egy folyadékhűtőnek manapság egyre többet és többet kell tudnia, sőt az erős környezetvédelmi szabályoknak is meg kell felelnie. Nem könnyű tehát a konstruktőrök feladata ezen a kihívásokkal teli piacon. Ez alkalommal egy kompakt, ammóniával működő gépet mutatunk be.

Lantos Tivadar

Segítség a hűtősöknek

2018. május 9. |  541

Várkonyi Nándorral, a HKVSZ főtitkárával beszélgettünk a Szövetség munkájáról. Hamarosan megújul az elnökség, új kihívások elé néz a HKVSZ is. Az egyik legégetőbb probléma a hűtős szakmában a hűtőközegek körül látszik kialakulni. Az egyre szigorodó előírások, a minduntalan szűkebbre szabott hűtőközegkvóták egyre inkább drágítják a piacon lévő, hagyományosnak mondható hűtőgázokat. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a csere az új blendekre. De hogyan, miként?

Lantos Tivadar

Álom vagy valóság a hőszivattyús panel?

Esettanulmány egy 76 lakásos társasház felújításáról

2018. május 9. |  2199
1 5 (1)

A megújuló energiaforrások használatánál az első és legfontosabb kérdés a megtérülés. Csak akkor érdemes napelemet, hőszivattyút, napkollektort stb. telepíteni, ha az belátható időn belül visszahozza az árát, és onnantól nagyságrendekkel olcsóbb üzemeltetést tesz lehetővé. Vajon egy 76 lakásos panel társasház esetén reális alternatíva lehet egy hőszivattyús fűtési rendszer? Nézzünk át egy tanulmánytervet költségekkel, megvalósítási lehetőségekkel.

Lantos Tivadar

Textil légcsatorna: lágy áramlat a lakásban

2018. június 6. |  2521

A textil légcsatornák, diffúzorok alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Segítségével oda is ki lehet építeni a hálózatot, ahová a hagyományos, elemes csatornák installálása nem biztosítható. Ezen kívül rendkívül egyszerű telepíteni, a diffúzorok pedig hangtalan, huzat nélküli légbevezetést tesznek lehetővé.

Lantos Tivadar

Kompresszorok és hűtőközegek

2018. május 9. |  5240

A gázsűrítők működését a különböző hűtőközegek jelentős módon befolyásolják. A méretezés, és a kiválasztás tehát egy hűtőrendszer tervezésénél kulcsfontosságú. A hűtőközegek gyorsan változnak, kiváltásuk, cseréjük esetén mindig szem előtt kell tartani a kompresszorok egyedi tulajdonságait.

Lantos Tivadar

A mesében sem létezik

25 évig gondozásmentes a hőszivattyú?

2018. április 10. |  610

Három lakás, három hőszivattyú, egy társasház. Az első berendezés öt év után adta meg magát, a második nem sokkal később. A harmadik még jár, de a társasház lakói becsapva érzik magukat. A hanyag kivitelezés, a szakszerűtlen tervezés, a műszaki ellenőr és a gondos üzemeltetés hiánya éppen elég ahhoz, hogy egy hőszivattyús fűtésrendszer idő előtt tönkremenjen, és bosszúságot okozzon a felhasználóknak.

Lantos Tivadar

Tiszta fűtésrendszer, rendes kazán!

2018. április 10. |  1105
Társszerző: Szabó Sándor

A szerelők hiába hívják fel a megrendelők figyelmét a tiszta fűtésrendszer fontosságára, nem törődnek vele. Felesleges kiadásnak érzékelik a rendszermosást, az iszapleválasztót, nem tudják, hogy a keringtetett fűtési vizet kezelni kell, mert ennek hiányában idő előtt, akár 2 év használat után is tönkremehet a kazán.

Lantos Tivadar

Fűtéskorszerűsítés költségmegosztókkal

2018. április 10. |  561

Egy panelházi felújítás akkor a legjobb, leggazdaságosabb, ha komplex, azaz egyszerre szigetelik az épületet, cserélik ki a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtési rendszert. Így valóban elérhető több mint 40 százalékos megtakarítás. Ez alkalommal koncentráljunk csak a fűtéskorszerűsítésre, és vizsgáljuk meg egy debreceni, 140 lakásos panelház felújítását. A számok önmagukért beszélnek!

Lantos Tivadar

Elöregedő gázvezetékek veszélyei

2018. április 10. |  632

Az olyan fővárosi társasházaknál, amelyek a gázkivitelező cégektől ajánlatot kérnek vagy felülvizsgálatot rendelnek meg, a szakemberek a helyszíni szemlék során nemegyszer lesújtó állapotokat tapasztalnak. Sajnos a lakóközösségek többsége nem fordít kellő figyelmet épületeik közműveinek rendszeres karbantartására, felújítására.

Lantos Tivadar

Kompresszorok üzembe helyezése

2018. március 10. |  1128

A hűtőberendezések egyik kritikus pontja a kompresszor, melynek meghibásodását, idő előtti tönkremenetelét odafigyeléssel, szakszerűséggel el lehet kerülni. Egy jó hűtőgépes szakember villamos szakember is egyben, nem árt tehát villamos oldalról is tisztáznunk egy-két lényeges dolgot.

Lantos Tivadar

Klímaszerelők szerszámozottsága

2018. március 10. |  3906
3 5 (2)

Profi munkához profi szerszámokra van szükség, melyeket körültekintően kell kiválasztani. De mi is legyen egy klímaszerelő szerszámosládájában? Vannak alapvető eszközök, melyek nem hiányozhatnak, és persze igényességünkhöz mérten bővülhet a repertoár.

Lantos Tivadar

Külföldön a munkaszervezés, itthon a szaktudás jobb

Beszélgetés Csanád Bálint épületgépész mérnökkel

2018. április 10. |  592
Társszerző: Kósa Krisztina

Családjában mindenki humán beállítottságú volt, ő az első műszaki. 1972-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, azóta a szakmában van, és döntően tervezéssel foglalkozik. Még a rendszerváltáskor lett magánzó, azóta így dolgozik. Nagyon szereti a szakmáját, mert változatos – legutóbb például egy proszektúra terveit fejezte be –, és sok emberrel megismerkedett munkájának köszönhetően. Csanád Bálint épületgépésszel beszélgettünk tervezésről, gáztervek jóváhagyásáról és a mérnöki munkáról.

Lantos Tivadar

Lomtalanításból visszamaradt kazánokkal újítottak

Az „ócsítás” lett a veszte a közös képviselőnek

2018. március 10. |  2345

A társasházi lakógyűléseken mindig akad olyan lakástulajdonos, akinek nem tetszik a többség véleménye. A hangos kisebbség bizony rossz irányba terelheti a folyamatokat. Olyannyira, hogy egy jól működő, új, korszerű fűtésrendszer helyett egy leharcolt, 40 éves technológiára alapuló fűtésrendszer épül meg. Olcsón!

Lantos Tivadar

Fűtési költségmegosztók a gyakorlatban

2018. március 10. |  2189

Az épületgépészetben a precíz és pontos méréstechnika döntő fontosságú. Cikkünkben a végfelhasználók hőenergia-fogyasztásának mérését vesszük górcső alá. A költségmegosztó mérések több mint két évtizedes múltra tekintenek vissza; az elpárologtatásos mérési módszertől jutottak el a mai, legmodernebb digitális mérőműszerekig.

Lantos Tivadar

Kevés figyelmet fordítunk a tartalékfűtésre

2018. február 7. |  4481
Társszerző: Szabó Sándor

Ha a leghidegebb téli napokban tönkremegy a gázkazán, és nincs alternatív megoldás, akkor akár napokig is fűtés nélkül maradhat egy lakás.

Lantos Tivadar

Társasházi pörköltszag

Avagy a szellőzőrendszer fontossága

2018. február 2. |  2764
1 4 (1)

A régi társasházakban az elavult (gravitációs) szellőztetőrendszerek egyre több problémát okoznak. Átalakításuk, korszerűsítésük az atmoszferikus gázbojlerek jelenléte miatt nehézkes. Évtizedek óta tisztítatlanok, így egészségügyi kockázatot is rejtenek, sőt, a kellemetlen ételszagok átterjedéséért is felelősek lehetnek. Mi lehet a megoldás? Erre keressük a választ tanulságos történetünkben, az épületgépész szakma patológusával, Bokor András igazságügyi szakértővel.

Lantos Tivadar

Gépi szellőztetés vagy ablaknyitás?

2018. szeptember 5. |  5431

A lakások légellátása, lélegzése a legutolsó dolog, melyre az építtetők zöme gondol. Pedig a komfort egyik jelentős tényezője kellene, hogy legyen, hiszen az ingatlanban élők életminőségét alapvetően befolyásolja a megfelelő friss levegő. Arra vonatkozóan, hogy milyen jelentősége van a jól tervezett gépi szellőztetésnek, saját méréseket végeztünk.

Lantos Tivadar

Láttál már valaha AA minősítésű épületet?

2018. február 2. |  889

Különleges szerencse, ha igen. A mai jogszabályi háttér miatt szinte lehetetlen egy modern, korszerű lakást AA minősítésűre tanúsítani az erre alkalmas szoftverek segítségével. Pár napos munkát, egyedi számítást figyelembe véve lehet csak kipréselni a legjobb kategóriát. Több tanúsító is felhívta a figyelmünket a nehézségekre, ennek fényében tekintjük át az energetikai tanúsítások rendszerét, valamint az idei évben várható szigorításokat.

Lantos Tivadar

CO-vészjelzők összehasonlítása

2018. február 2. |  1615

A piacon egyre kevesebb márkájú, típusú szén-monoxid-vészjelzőt kapni. Tapasztalatunk, hogy a legtöbb gyártó, forgalmazó megszüntette a termékek értékesítését, illetve a CO-gázon túl más gázok érzékelésére képes berendezéseket árusít inkább. Hazánkban még mindig nagy számban vannak nyílt égésterű tüzelőberendezések, melyek mellé elengedhetetlen a szén-monoxid-vészjelző készülék.

Lantos Tivadar

Égéstermék-elvezetők gáztömörség-vizsgálata

2018. február 2. |  1719
1 4 (1)

A tüzelőberendezések biztonságos és szakszerű üzemeltetéséhez elengedhetetlen az égéstermék-elvezetők tömörségi mérése. Lapunk annak járt utána, hogyan zajlik a vizsgálat, és az égéstermék-elvezetőknek milyen, szabványban előírt értékeknek kell megfelelni.

Lantos Tivadar

Ami a füstcsövön kifér

Avagy a szilárdtüzelés anomáliái

2018. február 2. |  1580

A fatüzelés nemcsak a látványkandallók, míves cserépkályhák eseti fűtési módja, hanem hazánk bizonyos vidékekein jelenleg az egyetlen alternatíva is. A kályhák, szilárdtüzelésű kazánok helyes használatát viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Lantos Tivadar

Kéményseprők a szakmáról

2018. február 2. |  1736

A kéményseprő szakma és általában a kéményseprés a tavalyi évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Pro és kontra hallottunk érveket a kötelező lakossági kéményellenőrzések megszüntetéséről. Tagadhatatlan, hogy a kémények állapota Magyarországon egyre rosszabb, ennek fényében kérdeztük a kéményseprőket, hogy az égéstermék-elvezetőket illetően mi várható a közeljövőben.

Lantos Tivadar

Tovább javulnak a légkezelők

2017. december 6. |  1291

Tovább dübörög az ErP, ez alkalommal megnézzük, hogy az ökodizájn (gyakran ecodesign néven is említik) irányelvek fényében mi változik a légtechnikában 2018. január 1-jével.

Lantos Tivadar

Nagy a füstje

A kötelező kéményellenőrzés margójára

2017. december 6. |  1180

Az elmúlt időszak nagy visszhangot kiváltó ügye a kötelező kéményellenőrzések eltörlése volt. A köztársasági elnök nem írta alá a törvényjavaslatot, azonban az Országgyűlés újra megszavazta a törvényt. Sajnos sok visszaélés történt az ellenőrzésekkel kapcsolatban, a szolgáltatás színvonala jelentősen romlott, így a közfelháborodás átlendítette az ingát a szolgáltatás megszüntetésének irányába. Az égéstermék-elvezetők állapota, megfelelősége, szakszerű üzemelése műszaki kérdés, melyeket az arra illetékes műszaki szakembereknek kellene kezelniük.

Lantos Tivadar

Fény, levegő, biztonság

Felülvilágítók az épületgépészeti gyakorlatban

2017. november 13. |  971

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el, melyek: a bevilágítás, a hő- és füstelvezetés, és a szellőztetés. Mindhárom egyformán fontos kellene, hogy legyen, ezzel szemben a költségminimalizálásnak köszönhetően a hazai gyakorlatban csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt.

Lantos Tivadar

Fúrás, vésés: ez is klímaszerelés!

2017. november 3. |  907

A klímaszerelők számára elengedhetetlen a jó minőségű szerszám, mellyel hatékonyan és célirányosan lehet dolgozni. A faláttörések kialakítása, a hornyok vésése, a fúrás nem a legkellemesebb elfoglaltság a klímaszerelés során, de a szép szerelésnél elengedhetetlen a pontos kialakítás. Összehasonlító táblázatunkban a kisebb akkus fúró-, vésőkalapácsokkal foglalkozunk.

Lantos Tivadar

Mielőtt perre mennénk

2017. november 3. |  424

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv bő négy éve működik, ez idő alatt több száz esetben kérték ki az elszámolási vitába bonyolódott felek a társaság véleményét. Jellemzően kisvállalkozók adták be a kérelmeket néhány millió forintos összegekről, de nagyobb ügyek is előfordulnak.

Lantos Tivadar

Gyakorlati gázszerelési tapasztalatok konvektorcserék előtt

2017. november 3. |  1153
1 4 (1)

Elindultak az országban a gázkészülékek, gőzerővel folyik a karbantartás, a tisztítás, a lakosság nagy része csak most eszmélt rá, hogy fűteni kell. Közben a konvektorokat is cserélni fogják. Nézzünk bele a gázszerelők mindennapjaiba!

Lantos Tivadar

Felülethűtést csak a legnagyobb igényességgel!

2017. október 3. |  695

A felülethűtés a létező legkomfortosabb formája a légkondicionálásnak, ugyanis nincs légmozgás, huzathatás, nincs ventilátor, csendes, korszerű, kényelmes. Ám annál több buktatója van, mely elsősorban gondos tervezést és precíz kivitelezést igényel.

Lantos Tivadar

Háztartási páramentesítők a gyakorlatban

2017. október 3. |  845

Korunk egyik nagy problémája a penész megjelenése a lakásban. Becsomagoltuk épületeinket, azonban a szellőztetésre nem fektetünk elég hangsúlyt, a gépi szellőztetésre sokszor nincs keret. Ezért pótmegoldáshoz kell folyamodnunk, ennek egyik olcsóbb változata a páramentesítő.

Lantos Tivadar

Főszerepben a konvektorok

2017. október 3. |  747

Ma, Magyarországon a gázkonvektor-állomány megközelíti a hárommillió darabot. Ennek több mint 80 százaléka elavult, nem biztonságos, jelentős részük életveszélyes – elodázhatatlan tehát a cseréjük. A konvektoros fűtést használók jövedelemviszonyai indokolják a konvektorcserék 80%-os állami támogatását. Szerencsés lenne a gázkonvektorcserék támogatása a komplex épületenergia-hatékonysági felújítások keretében is.

Lantos Tivadar

Egy barkácsolt darálós WC története

2017. október 3. |  982

A régi mondás szerint, olcsó húsnak híg a leve! Sokszor megfogalmaztuk már lapunk hasábjain is, hogy sok esetben az olcsóbb lesz végül a legdrágább. A mondás ismét bebizonyosodott, ez alkalommal egy darálós WC-t vettünk górcső alá.

Lantos Tivadar

Harc a gagyi ellen

Szivattyúk a pult alól

2017. október 3. |  750

Az épületgépészeti termékeket előszeretettel hamisítják. Találhatunk a repertoárban kamu vízvezetékcsövektől kezdve, a csaptelepeken át, a klímáig számos termékkört. Sajnos, a szivattyúk sem kivételek, melyek utánzatai még az avatott szemeket is megtéveszthetik.

Lantos Tivadar

Műszaki szemlélet kell a jó klímaszereléshez

2017. szeptember 4. |  969

A klíma és egyben a lakás hűtésének méretezését precízen meghatározni csak komoly előképzettséggel lehet. Ez nem jelenti azt, hogy egy klímaszerelőnek nem kell alapszinten tisztában lennie a méretezéssel a megfelelő készülék kiválasztásához. A szerelésen túl egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, azaz tervezni kell, hogy a megrendelő is elégedett lehessen.

Lantos Tivadar

Klímamustra vidéken

2017. szeptember 4. |  406

Előző mustránkon a budapesti épületgépész-kereskedések és a multi barkácsboltok háza táján néztünk körül klímaügyben. Ez alkalommal vidéken, Debrecenben és Hajdúszoboszlón tettük ugyanezt. A tapasztalat nagyon eltérő volt.

Lantos Tivadar

Nagy kihívások előtt áll a hűtős szakma

Beszélgetés Diós Tiborral, a HKVSZ elnökével

2017. szeptember 4. |  467

A hűtős és klímaszerelő szakembereknek talán minden eddiginél jobban szüksége van az érdekképviseletre. Az állandóan változó jogszabályi háttér, a dráguló hűtőközegek, a kvótarendszer, a rendszeresen megjelenő újdonságok állandó képzésre kényszerítik a hűtés területén dolgozókat. A Hűtős- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ) hivatott a szakma képviseletére. Az egy éve megválasztott elnökkel, Diós Tiborral beszélgettünk a szervezetről.

Lantos Tivadar

Duna Aréna

Építmény és költészet

2017. szeptember 4. |  687

Magyarország a negyedik legsikeresebb nemzet az úszást tekintve az olimpiák történetében, csak az USA, Ausztrália és a volt NDK előz meg bennünket. Ez a tény és Mexikó visszalépése is közrejátszott, hogy idén mi rendezhettük az úszó világbajnokságot. Az esemény központi helyszíne az egykori Dagály Strandfürdő helyén megépült Duna Aréna volt. Az impozáns épületen 600 mérnök és több ezer kivitelező dolgozott, hogy időben elkészüljön, és méltó színhelye legyen a rangos eseménynek.

Lantos Tivadar

Leállhatnak az építkezések a fővárosban

Összeomlás küszöbén a közműszolgáltató – oknyomozásba kezdett a VGF Szaklap

2017. szeptember 4. |  5128

Akár az építkezések is leállhatnak a fővárosban, ha nem tudják a mérnökök időben beadni a gázterveket. Létszámhiánnyal küzd ugyanis a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., nem vehetnek fel újabb tervellenőröket, ezért a beadandó tervek mennyiségét limitálják. Az eredmény, több hetes, hónapos várakozások, időpontcsúszás, terv nélkül nem kezdhető meg a kivitelezés, melynek egyenes következménye az építkezés leállása.

Lantos Tivadar

Drasztikusan emelkednek a hagyományos hűtőközegek árai

2017. július 7. |  687

A klímagáz kvótarendszernek köszönhetően a régi hűtőközegek árai meredeken emelkednek, miközben felhasználható mennyiségük egyre csökken. Nincs több idő; aki nem váltja ki az elavult hűtőközegeket új, alacsony GWP értékű gázokra, búcsút mondhat hűtőköreinek.

Lantos Tivadar

Klímamustra Budapesten

2017. július 7. |  510

A nyári időszakban a hűtősök dolgoznak, a gázosok pihennek. Nagyvonalakban igaz ez az állítás, ennek megfelelően most azt vizsgáltuk, mi újság a klímák piacán; épületgépész kereskedéseket és multi barkácsboltokat vettünk górcső alá.

Lantos Tivadar

Mit mér a hűtős?

Nem csak szivárgásvizsgálathoz kell a műszer

2017. július 7. |  565

A szivárgásvizsgálatot az elmúlt években egyre szigorúbban követeli meg a nemzeti klímavédelmi hatóság, ma már ez a beavatkozás fontos eleme lett a hűtős szakmának, de még a klímaszerelők munkájának is. Ám egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő működés biztosítására. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

Lantos Tivadar

Komfortos textil légcsatornák

2017. július 7. |  566

A textil légcsatornák, diffúzorok alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Segítségükkel oda is ki lehet építeni a hálózatot, ahol a hagyományos, elemes csatornák installálása nem biztosítható. Ezen kívül rendkívül egyszerű telepíteni, a diffúzorok pedig hangtalan, huzat nélküli légbevezetést tesznek lehetővé.

Lantos Tivadar

Több szivattyút is elnyűtt a kotyvasztott fagyálló

2017. július 7. |  2921

A hőszivattyú működésében a fagyálló közvetítőközegek megfelelő minősége, kezelése alapvető fontosságú. A műszaki gyakorlatban több olyan esettel is találkozhattunk, ahol a kivitelező elhanyagolandó részletként tekintett a beüzemelés előtti, fagyállóval való feltöltésre. Az eredmény az esetek többségében több százezres, milliós kár, bosszúság, bizalomvesztés, és végül bírósági per.

Lantos Tivadar

Klímát veszek!

Hasznos tanácsok szakembereknek és végfelhasználóknak

2018. június 6. |  3033

Indul a klímaszezon, egyre többen vesznek légkondicionáló berendezést. A vásárlásnál megannyi kérdés merül fel; milyen a jó készülék, mennyire hűtsük le a lakást, mennyire zajos, érdemes-e hűtő-fűtő spliteket venni. Ezekre a kérdésekre válaszolunk, segítve a végfelhasználókat az optimális döntésben.

Lantos Tivadar

Egy csipkés flexicső története

2017. július 7. |  3313

A negatív körülmények különös összjátéka néha fura és látványos jelenségeket képes produkálni. Mint például egy belsejét a fémszövetein átpréselő hétköznapi flexicső. Nem kell hozzá mekmester, szerelési hiba, csupán néhány gyengébb minőségű alkatrész.

Lantos Tivadar

Védtelen okoseszközök?

2017. július 7. |  638

A mindennapi életben egyre gyakrabban használunk okoseszközöket, mobiltelefont, tabletet otthonaink vezérléséhez, komfortosabbá tételéhez. Mindennapos használati tárgyaink is használják az internetet kommunikáció céljából. Vajon vannak-e ennek veszélyei? Mennyire vagyunk védettek, hogyan védekezhetünk?

Lantos Tivadar

Kompresszor: biztos kenés, fél egészség

2017. június 2. |  500
1

Klíma- és hűtőberendezések esetén a kompresszorok megfelelő kenésének biztosítása az egyik sarkalatos pont. Az olajszint-szabályozó biztosítja a nélkülözhetetlen olajat a kompresszorok számára. Az új generációs szabályozók már nemcsak szintkapcsolással működnek, hanem lehetőség van az igényeknek megfelelő pontosabb beállításokra is.

Lantos Tivadar

Halált okozott a hanyagság

2017. június 2. |  1155
1

A balesetek száma nagymértékben csökkenthető, ha egy gyárnak szigorú biztonsági előírásai vannak. Azonban a szabályokat, tervezői előírásokat be is kell tartani, még ha azok látszólag túlzónak is tűnnek. Egy húszas éveiben járó hegesztőnek kellett meghalnia, mert egy generálkivitelező figyelmen kívül hagyta a tervezői előírást, és nem megfelelő műszaki megoldást alkalmazott. Bokor András története.

Lantos Tivadar

A vízellátás bazilikája

2017. május 3. |  488

A fővárosi ivóvízellátó rendszer egyik leglátványosabb létesítményét látogattuk meg, a Kőbányai Víztároló Medencét, melyet a szakma csak II-es számú Öregmedenceként emleget. Az impozáns, robusztus, műemléknek beillő építményt még az 1870-es években építették; igaz, csökkenő mértékben, de azóta töretlenül ellátja funkcióját.

Lantos Tivadar

Pesti mustra a legkisebb kereskedőknél

2017. május 3. |  611

E havi épületgépész kereskedőlátogatásunkkor Budapesten jártunk, és a legkisebbeket kerestük fel. A nyilvánosságot sajnos nem vállalták, de mi megelőztük őket. Kérdéseinket feltettük, még mielőtt felfedtük volna kilétünket.

Lantos Tivadar

Klímaberendezések elektromos javítása

2017. április 3. |  5624
6 4.83 (6)

Egy jó hűtés- és klímaszerelő a saját szakmájának alapos ismeretén kívül legalább négy másik szakma alapjaival is tisztában van. Ez alkalommal a klímaberendezéseket villamos oldalról közelítjük meg Karda István segítségével, és bemutatjuk, hogy milyen alapvető tudás birtokában kell lennie a szerelőnek, ha elektromos hiba lép fel egy inverteres berendezésben.

Lantos Tivadar

Klímatechnika ma már nincs fűtés nélkül

2017. április 3. |  899

A mai világban igazán figyelemreméltó, ha egy cég már több mint 35 éve van a piacon. Hűtés, klíma területén ez egyfajta rekordnak mondható, különösen annak fényében, hogy ez a szakma időközben jó néhány változáson ment keresztül, ami a szakmagyakorlás feltételeit illeti. Id. Papp Lászlóval és fiával, Papp Lászlóval, a Klíma Centrum Kft. vezetőivel beszélgettünk.

Lantos Tivadar

Mivel jár a szabálytalan gázkazán-beüzemelés?

2017. április 3. |  10 798

Szerelői szakmai tapasztalat, hogy a kazánok jelentős részének már a felszerelés pillanatában ugrott a garanciája. Hiába a gyártói nagyvonalúság, a két, három, öt év jótállási idő, ha az üzembe helyezés feltételeit nem teljesítették.

Lantos Tivadar

Fertőtlenítő eljárások a HMV rendszerekben

2017. április 3. |  3346

Az épületek melegvíz-ellátásának higiéniáját elsősorban a legionella baktérium veszélyezteti. A csővezetékekben kialakuló biofilmréteg a melegágya a kórokozók elszaporodásának, melyek ellen vegyszerek nélkül szinte lehetetlen védekezni, emellett az UV fénnyel történő besugárzás tovább növelheti a biztonságot. A HMV időszakonkénti felmelegítése 65 °C fölé is alternatíva, azonban költséges megoldás, és számos problémát hoz előtérbe. Tekintsük át egy összefoglaló keretében a HMV rendszer fertőzések elleni védelmének lehetőségeit.

Lantos Tivadar

Gyűjtőkémény

Ez ma a sláger!

2017. április 3. |  1010
1

Telt ház volt a VGF szaklap és VGF Képzési központ közös szervezésében megtartott „Társasházak fűtési megoldásai” című szakmai napon, ahová elsősorban közös képviselők és kivitelezők, közel 200-an látogattak el. A nagy érdeklődésre való tekintettel április 7-én a Construma–Hungarotherm kiállításon újra megrendezésre kerül az esemény.

Lantos Tivadar

Férjünk a bőrünkbe!

2017. március 8. |  1195

Az építőipar területén dolgozóknál is fontos a megfelelő bőrápolás, higiénia, mellyel nemcsak a jó benyomás, a kellemes közérzet érhető el, de számos egészségügyi probléma is megelőzhető.

Lantos Tivadar

Légkezelők tisztításának gyakorlati problémái

2017. március 5. |  1511
1

Előző lapszámainkban beszéltünk már a légkezelők tisztításának fontosságáról, a konyhai zsíros levegővel dolgozó légkezelők szennyezettségéről. Ez alkalommal a jogszabályi hátteret figyelembe véve a gyakorlati tapasztalatokat, problémákat szeretnénk bemutatni. Takács Gábornak, a Magyar Uszodatechnikai Egyesület elnökének előadásából szemezgettünk.

Lantos Tivadar

Ballonos mérések a sztratoszférában

2017. március 5. |  695

Az űrkutatás az egyik legösszetettebb feladat a tudomány és technika területén. Hazánkban több kezdeményezés volt és van a kozmosz ismeretlen világának felfedezésére, az egyik ilyen a Simonyi Károly Szakkollégium égisze alatt működik, ahol Góczán Bence vezetésével egy megbízható, könnyen konfigurálható, kis karbantartást igénylő ballonplatformot fejlesztenek. Az eszköz több kutatási terület mérőeszközeit lesz képes elküldeni a közeli űrbe, majd onnan adatokat továbbítani a Földre.

Lantos Tivadar

CO-vészjelzés?

Nem vesszük elég komolyan!

2017. március 5. |  807

Az utóbbi időkben ellátogattunk olyan helyszínekre, ahol megszólalt a szénmonoxid-vészjelző. Volt egy atmoszferikus kazánnal felszerelt belvárosi lakásunk, valamint egy cserépkályhát kiegészítő fűtésként üzemeltető vidéki házunk. Őket komolyan érdekelte, miért jelzett a készülék. Viszont most egy olyan esetet mutatunk be, ahol nem vették komolyan a riasztást, sőt, a megbízható készülékre fogták rá, hogy hibásan működik.

Lantos Tivadar

Felemás érzések

2017. március 5. |  785
Társszerző: Veresegyházi Béla

Az idei esztendőre változtattunk jól megszokott rovatunkon; nem inkognitóban, hanem „nyílt sisakkal, rostély nélkül” keressük fel a gépész szaküzleteket, eláruljuk, kik vagyunk. Látogatásaink célja továbbra is az, hogy meggyőződjünk, mennyire felkészültek a boltok szakmailag, de most nem az egyszerű laikus vásárló szemszögéből közelítünk. Lássuk tehát, mire jutottunk.

Lantos Tivadar

Már igényelhető több mint 200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás

KKV-k és magánszemélyek számára

2017. február 7. |  34 451

Sorra jelennek meg a vissza nem térítendő energetikai pályázatok. Az elmúlt jó néhány évben ilyen jellegű támogatás – ráadásul, ami Pest megyét és Budapestet is érinti – nem volt. Van lehetőség tehát korszerűsíteni, felújítani, csak élni kell a vele. Csokorba szedtük a legfontosabb pályázatokat, tudnivalókat.

Lantos Tivadar

Nagy hűtősök kis vállalkozása

2017. január 27. |  1383

Cikkünkben ez alkalommal egy újabb hűtős céget mutatunk be, a Bakonyi Hűtő- és Klímatechnika kft.-t, melynek alapítójával, Bakonyi Zoltánnal beszélgettünk. A szakember 1995 óta foglalkozik hűtéstechnikával, manapság elsősorban nagyobb méretű ipari létesítmények, hűtőkamrák kivitelezését, hőszivattyúk telepítését vállalják.

Lantos Tivadar

Óvatosan a fagyállóval!

2017. január 27. |  5600
1 5 (1)

Leggyakrabban a monoetilén-, illetve a monopropilén-glikolt használják fagyálló közvetítőközegként a gyakorlatban. Azonban létezik más, alternatív, szerves eredetű fagyálló is, amely eredményesen használható, de környezetkímélőbb, és kedvezőbb paraméterekkel rendelkezik.

Lantos Tivadar

Riasztott a CO-jelző, fordulj szakemberhez!

2017. január 27. |  1691

A híradásokban most már szinte naponta lehet hallani szén-monoxid-mérgezésekről, és sajnálatos módon halálozásokról is. Pedig odafigyeléssel a tragédiák megelőzhetők lennének. A legjobb megoldás a tüzelőberendezések cseréje lenne zárt égésterű készülékre, de erre az esetek többségében nincs mód. A szén-monoxid-riasztó nyílt égésterű kazánoknál ma már elengedhetetlen.

Lantos Tivadar

Fűtő split mustra

2016. december 10. |  703

Rendhagyó mustránkon a budapesti klímás kereskedéseket vesszük górcső alá. A téma továbbra is a fűtés, csak most gázkazán helyett inverteres klímák után érdeklődtünk. A nagy klímaáruházakban okosabbak lettünk, azonban a multi barkácsüzleteknek még van hova felzárkózniuk szakértelemben.

Lantos Tivadar

Százmilliós bankgarancia sem volt elég!

2016. december 10. |  697

Nagy volumenű, állami beruházásról szól e havi tanulságos történetünk, ahol Bokor András igazságügyi szakértőnek és építész szakértő társának azt kellett eldöntenie, esett-e akkora kár, ami miatt lehívható a generálkivitelező 100 milliós bankgaranciája. Sajnos a hibák összköltsége ezen az összegen jóval túlmutatott; nem működött megfelelően a légkezelés, a hmv csőhálózatot horganyzott acélból készítették el, ezért lyukacsossá vált a rendszer, ócskák voltak a csaptelepek, és még sorolhatnánk.

Lantos Tivadar

Kompresszorok klímákból a szervizekbe

2016. december 10. |  706

A klímakészülékek egyik fontos alkotóeleme, részegysége a klímakompresszor. Beszéltünk lapunk hasábjain már a fajtáiról, az elektromos bekötésekről, ez alkalommal azonban vizsgáljuk meg őket szerelői szemmel. Karda István, a Colombus Klíma szervizes csoportvezetője volt a segítségünkre.

Lantos Tivadar

Elektroakusztikus mérések a csőhálózaton

2016. december 10. |  543

A csőtörés, vagy a még alattomosabb apró repedések helyének pontos kimutatására a vízvezetékeken több módszer is létezik. Ez alkalommal az elektroakusztikus hibahely-vizsgálatot vesszük górcső alá. A módszernek van előnye, hátránya, azonban a lakossági csőtörések egyszerű felderítésében egyre nagyobb szerepet játszik.

Lantos Tivadar

Elektromos padlófűtés

2016. december 10. |  1112

Az elektromos fűtőkábel ma már nem csak a hó- és fagymentesítésben, a szabadban játszik fontos szerepet, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerül. Könnyű telepíteni, időtálló megoldás, a felfűtési idő gyors, nem igényel karbantartást, és egyre inkább megfizethető. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Lantos Tivadar

Radon az épületgépészetben

2016. november 12. |  2565

Az otthonok levegőjében található radon felelős évente körülbelül 20 000 tüdőrák okozta halálesetért az Európai Unióban, ami az összes ilyen jellegű halálesetek 9%-a. A radon gáz ellen épületgépészeti megoldásokkal lehet védekezni. Összeállításunkban ezen lehetőségeket vettük górcső alá.

Lantos Tivadar

Hogy jól szeleljen az éttermi konyha

2016. november 12. |  685

Míg a társasházaknak háromévente, addig az éttermeknek, szállodáknak, nagyüzemi konyhai szolgáltatóknak félévente kötelező a légtechnikai rendszereiket tisztíttatni egy 2014-es jogszabály értelmében. Sokan nincsenek tisztában ezzel a kötelezettséggel, csak akkor szembesülnek a problémával, mikor feltűnik a színen a katasztrófavédelem, és számon kér.

Lantos Tivadar

Az R32 használata és az új hűtőközegek bevezetése Japánban

2016. november 12. |  600

Hónapról hónapra tudósítjuk olvasóinkat a magyarországi hűtősöket, klímásokat érintő szabályozásokról, és arra gondoltunk, egy rövid cikk erejéig nézzünk szét a nagyvilágban. Egy egészen távoli ország, japán szakmagyakorlását mutatjuk be a teljesség igénye nélkül, ahol a fegyelem és a rend az úr.

Lantos Tivadar

Konyhamalac és mosogatógép

2016. november 12. |  1480

Egy modern konyha szerves részének tekinthető ma már a konyhamalac, valamint a mosogatógép. A piacon többfajta ilyen eszköz között válogathatunk, a lehetőségeknek elsősorban a pénztárca szab határt. A telepítésüknél azonban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Lantos Tivadar

Sopronban, a nyugati végeken

2016. november 12. |  720

Ez alkalommal a soproni épületgépész kereskedőket látogattuk meg. Bár Sopron nem egy alvó kisváros, sőt a fesztiválok idején több élet is szorul belé néha, mint az elviselhető lenne, a mi kicsiny épületgépész túránk is okozott meglepetést. Mindenki hozta a kötelezőt, de volt egyvalaki, aki érdekes problémát vetett fel.

Lantos Tivadar

Idény eleji karbantartás

2016. november 12. |  769

Itt a fűtési szezon, és ha eddig nem történt meg, itt az ideje felkészíteni a tüzelőberendezéseket a téli nagyüzemre. Az átvizsgálás, karbantartás, tisztítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Az elhanyagolt készülék nemcsak életveszélyes, de bármikor, akár a legnagyobb hidegek közepette is leállhat, sok bosszúságot okozva ezzel felhasználójának. Szabó Sándor gázszerelő szakembert kísértük el egy nyílt égésterű kazán átvizsgálására, tisztítására az egyik pesti társasházba.

Lantos Tivadar

Húszéves tapasztalatból kézzelfogható valóság

2016. október 12. |  560

A magyarországi piac klímák és hűtők tekintetében viszonylag kicsinek mondható. Nem éri meg sem nagyobb volumenű gyártókapacitást, sem kutatás-fejlesztést telepíteni hazánkba, így vagy a távol-keletről, vagy a nyugati országokból érkeznek a berendezések, melyek többsége nem kifejezetten a közép- és kelet-európai sajátosságoknak megfelelően készül.

Lantos Tivadar

Főelzárók, szakaszolók

2016. október 12. |  1471

A főelzárók, szakaszolók a gázos szakmában nélkülözhetetlen szerelvénynek számítanak. Kivitelüket, működésüket, elhelyezésüket szigorú műszaki feltételek szabályozták, és szabályozzák napjainkban is. Néhány gondolat erejéig összefoglaltuk elsősorban a FŐGÁZ hálózatán alkalmazott ilyen jellegű szerelvényekkel kapcsolatos tudnivalókat, tapasztalatokat.

Lantos Tivadar

Hogyan tovább, ifjú épületgépész?

2016. október 12. |  7116

Megvan a képesítés, papíron épületgépészek vagyunk. Az iskolakapun kilépve döbbenünk rá igazán, hogy nehéz lesz az elindulás. Folytassam egy cégnél? Vagy válasszam inkább az önálló utat? Tudom az elméletet, de a gyakorlat még hiányzik. Hogyan, kitől, hogyan, esetleg mennyiért tudhatom meg a szakma valódi fogásait, amit a napi munkavégzés során alkalmaznom kell? Nem könnyűek az első lépések, de a talpon maradás sem… Szabó Kristóf épületgépész kivitelező szakemberrel beszélgettünk.

Lantos Tivadar

Törölközőszárító csőradiátor

esztétikum és praktikum

2016. október 12. |  1910

A csőradiátorok vagy hétköznapi nevükön a törölközőszárítók ma már szinte nélkülözhetetlen kellékei a fürdőszobáknak. Nemcsak praktikusságuk, de esztétikai megjelenésük is hozzájárult a széleskörű alkalmazásukhoz. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fürdőszobai csőradiátorokkal kapcsolatosan.

Lantos Tivadar

A modern mosdó egyben közösségi tér is

2016. október 12. |  967

A mosdók a modern világban már nem csak egy mellékhelyiség szerepét töltik be, hanem nagyon fontos, kiemelt figyelmet követelő térré váltak. A látványt, dizájnt, megjelenést nyújtó belsőépítészet mellett az épületgépészet is nélkülözhetetlen (sőt, alap) a korszerű mosdók tervezésében, szerves egységet, harmóniát biztosítva az épülettel. De mik is a prémium mosdók ismérvei?

Lantos Tivadar

A gépészkereskedők Medinája, Budaörs

2016. október 12. |  864

Való igaz, hogy Budapesten található a legtöbb épületgépész kereskedő, viszont Budaörsön az egy négyzetkilométerre jutó szaküzletek száma biztosan nagyobb. Egymás munkáját így sokkal jobban nyomon tudják követni, és a vevő is könnyen válogathat az ajánlatok tengerében. Nagy a választék, jól felkészültek az eladók. Azonban akadt két szélsőséges eset.

Lantos Tivadar

Olcsó, legális pénz a cégkasszából

2016. szeptember 10. |  516

Akinek cége van, és nem egyéni vállalkozó, annak komoly fejtörést okoz, hogyan vegyen ki plusz pénzt kevesebb teherrel cégéből akár a saját, akár a munkavállalói számára. Erre az egyik legjobb megoldás a cafeteria rendszere.

Lantos Tivadar

Hőszivattyút terveztek, de a villanykazán működött

2016. szeptember 10. |  704

Elektromos kazánnal fűteni egy irodaépületet nem éppen energiatakarékos vagy költséghatékony megoldás, főleg akkor, ha a kiegészítő fűtésnek szánt berendezés a hibás tervezői gondolkodás miatt átveszi a főszerepet. Történetünk ez alkalommal egy építészeti nívódíjjal is kitüntetett, impozáns irodaház rossz, és az „olcsósítás” áldozatává vált gépészetét mutatja be. Bokor András igazságügyi szakértői rovata.

Lantos Tivadar

Északi mustra

2016. szeptember 10. |  570

Immár a július 1-jei ErP határnap után legelőször Esztergomban és környékén látogattuk meg az épületgépész kereskedőket. Az eredmény nem túl fényes, tisztelet a kivételnek, az üzletek nem igazán hozták a szakmailag elvárható színvonalat. A négy kereskedésből talán egy mondható olyannak, ahová máskor is szívesen visszamennénk.

Lantos Tivadar

A szerződést jól kell megkötni, különben…

2016. július 15. |  519

Ez alkalommal egy olyan tanulságos történet osztunk meg olvasóinkkal, amelyben nem műszaki hiba, nem is a rossz tervezés, kivitelezés okozott problémát, hanem a szerződés pontatlan értelmezése, illetve az építtető figyelmetlensége.

Lantos Tivadar

Gyakorlatban felmerülő problémák a klímás jogszabályok körül

2016. július 15. |  586

Annak jártunk utána, hogy egy HLH-I-es kategóriával rendelkező, kereskedelmi és kivitelezői tevékenységet egyaránt folyató céget hogyan érintenek a sokszor túlságosan is bürokratikusnak tűnő „klímás” jogszabályok. A Cool Airconditional kft. több mint 20 éve van a piacon, vezetője, tulajdonosa, Medgyesi Tamás jól ismeri, átlátja a helyzetet. Vele beszélgettünk a jogi szabályozásról.

Lantos Tivadar

Folyadékhűtők védelme gyakorlati szemmel

2016. július 15. |  521

A hűtőberendezések egyik nélkülözhetetlen védelmi berendezése az áramláskapcsoló. fontos, hogy ismerjük ezen eszköz működését, hiszen meghibásodása, nem megfelelő üzemelése súlyos anyagi kár forrása is lehet. Karda István, a Columbus cégcsoport szakembere avatott be az áramláskapcsolók gyakorlati rejtelmeibe.

Lantos Tivadar

Érd a célkeresztben

2016. július 15. |  573

Maratoni mustránkat ez alkalommal Érden ejtettük meg. Hat épületgépész szakkereskedést vizsgáltunk meg – kisebbeket, nagyobbakat –, így alapos képet kaptunk arról, milyen színvonalon zajlik az értékesítés az egyik Budapest melletti településen.

Lantos Tivadar

Illatok a légtechnikában

2016. június 2. |  1434

Gondolta volna, hogy akár az illat is befolyásolja egy-egy üzlet létrejöttét, illetve a vásárlások során a kiválasztást? Számos kutatás igazolja, hogy erős összefüggés van a kellemes illatok és a pozitív vásárlói élmények között. Az illatmarketing ma egy létező fogalom, amely elsősorban a légtechnikán keresztül megvalósuló folyamat.

Lantos Tivadar

A minőség a jó tervezővel és kivitelezővel kezdődik

2016. június 2. |  1161

Egy vidéki nagyvárosban épült irodaház kálváriája adta következő tanulságos történetünk apropóját, ahol a beruházó igénye az első osztályú minőség lett volna. Nem azt kapta, amit akart, köszönhetően az olcsó tervező, kivitelező, műszaki ellenőr és a berendezési tárgyak kvartettjének. Bokor András igazságügyi szakértő soron következő története arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon a legolcsóbb lesz a legdrágább.

Lantos Tivadar

Vízóra- és szennyvízátemelő aknák

2016. június 2. |  3371

Aknák készülhetnek egyedileg, de a kereskedelemben előre gyártott, műanyag aknák is vásárolhatók. Az utóbbiak lényegesen olcsóbbak, és a szabványi előírásoknak biztosan megfelelnek. Azonban nem minden helyre telepíthetők.

Lantos Tivadar

Okos gázmérés?

Hej, ráérünk arra még?

2016. június 2. |  2414

2016 végére a 20 és 100 m³/h közötti fogyasztók esetében működnie kell(ene) a távleolvasásnak. A határidő meglehetősen közelinek tűnik, de ebben a szegmensben szinte zökkenőmentes lesz az átállás. A probléma a 20 m³/h alatti fogyasztók esetében van. Nézzük, hol tart ma az okosmérés.

Lantos Tivadar

Szegedi körút

2016. június 2. |  863

Lassan közeledik a július 1-jei céldátum, a hajrában ez alkalommal a szegedi épületgépész szaküzleteket kerestük fel. Úgy látszik, már mindenki pontosan tisztában van azzal, hogy mit is jelent az ErP, és ami ennél is fontosabb, a laikusoknak, az utcáról az üzletbe betévedő vásárlójelölteknek is érthetően el tudja magyarázni. Nem könnyű hát rangsort felállítanunk, de hajszálnyi különbségek azért adódtak.

Lantos Tivadar

Kéménytüzek, koromégés

2016. május 5. |  8426

A MACSOI (kályhás szövetség) konferenciáján sok érdekes, a szilárdtüzeléssel foglalkozó előadás hangzott el, ezek egyik fő vonulatát összegeztük cikkünkben.

Lantos Tivadar

Új közcsatorna, új kihívásokkal

2016. május 5. |  1109

Budapest több lakóövezetében a közelmúltig nem volt teljes körű a közcsatorna-hálózat. A fővárosi szennyvízrendszer bővítése, fejlesztése jelenleg is zajló, átfogó beruházás keretében valósul meg. A BKISZ (Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése) projekt során 2015-ig összesen 240 km csatornahálózat és 19 szennyvízátemelő készült el, melynek köszönhetően Budapest csatornázottsága közel 100%-ossá vált.

Lantos Tivadar

Hidrogénkazánnal akartak betörni a tőzsdepiacra, de lebuktak

2016. május 5. |  6102
4 4.75 (4)

Lehet-e ma Magyarországon 600 millió forintot kapni négy A4-es gépelt oldalért? Van rá reális esély. Mielőtt bárki is rosszra gondolna, nem politikáról lesz szó. Bokor András igazságügyi szakértő ezúttal egy megdöbbentő történetet osztott meg velünk; a magyar „lelemény” és a hidrogéntüzelésű kazán esete lesz terítéken.

Lantos Tivadar

Padlófűtés egyszerűbb szabályozása

2016. május 5. |  20 367
3 4.67 (3)

A padlófűtési rendszerek időnként vezérléstechnikai és szabályozási szempontból túl bonyolultak, ezért a megrendelők és a kivitelezők számára is átláthatatlanok. Tóth Zoltán épületgépész mérnök, kivitelező egy olyan rendszert mutatott be nekünk, amely a padlófűtési rendszert jóval egyszerűbben és gazdaságosabban tudja kezelni.

Lantos Tivadar

Ismét Budapesten a mustra

2016. április 5. |  1304

Vigyázó szemünket ismét Budapestre vetettük, hogy újabb épületgépész kereskedéseket mustráljunk. A meglepetések vizitje volt a mostani, és az eredmények is vegyes képet mutattak.

Lantos Tivadar

Zalaegerszegen mustráltuk a kereskedőket

2016. március 7. |  1028

E havi mustránkat Zalaegerszegen ejtettük meg, ahol öt épületgépész kereskedést látogattunk végig. Vegyes volt a kép; udvariasság tekintetében nem volt kirívó eset, azonban szakmaiság szempontjából bizony volt olyan üzlet, ahol erősen rezgett a léc.

Lantos Tivadar

Változik az épületek energetikai tanúsítása

2016. március 5. |  1194

2016. január 1-től jelentős mértékben módosultak az energetikai tanúsításra vonatkozó követelmények, jogszabályok. Ennek köszönhetően az épületre vonatkozó besorolás, a számítás módja is változott. A változások számos kérdést, problémát vetítenek a szakma elé, melyeket dr. Csoknyai Tamás, a BME docense ismertetett a VGF szaklappal.

Lantos Tivadar

Egyszerűsített építési bejelentés – valóban egyszerű?

2016. március 4. |  3709

Egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az építkezések a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám egyelőre rengeteg a kérdőjel. A kérdések megválaszolására építési jogi konferenciát szerveznek a Szent István Egyetemen, ennek alapján foglaltuk össze a legjelentősebb változásokat.

Lantos Tivadar

A veszély forrása: a gyűjtőkémény

2016. január 29. |  4547
1

A termofor gyűjtőkémények építését már a ′80-as években betiltották, ám addig az időpontig is több ezer ilyen típusú égéstermék-elvezetőt állítottak szolgálatba, az utókorra hagyományozván a gondok kezelését. Alábbi tanulságos történetünkből kiderül, hogy a gyűjtőkéményeket használó lakók életveszélyben vannak. Csavar a sztoriban, hogy hiába megfelelő egy készüléknél a kémény huzathatása, attól még a többi lakó készüléke okozhat füstgáz-visszaáramlást.

Lantos Tivadar

Győri körút

2016. január 29. |  1540

Mustránk ez alkalommal Győrben folytatódott, itt kerestük fel az általunk előre kiválasztott négy épületgépész szaküzletet. Ez alkalommal ismét jól vizsgáztak a kereskedések, éppen ezért nem volt könnyű a megfelelő sorrendet meghatározni.

Lantos Tivadar

Épületgépész–kéményseprő vita a homlokzati kivezetésekről

2016. január 29. |  20 710
1

A VGF szaklap által szervezett konferencián az épületgépész szakma képviselői (tervezők, gyártók, szövetségek) a homlokzati elvezetések szabályozott keretek közötti engedélyezése mellett tették le voksukat, a kéményseprő szervezetek viszont ellene.

Lantos Tivadar

Zsákutca vagy lehetőség: körkép a „zöld” energiaforrásokról

2015. december 17. |  1771

Néhány éve, évtizede még a hőszivattyú (köznapi alkalmazása) is a fikció kategóriájába tartozott. Mára azonban komolyan kell venni, egyre több hőszivattyút építenek be a korszerű épületekbe, amelyek jó hatásfokkal, energiatakarékosan, nem mellesleg megtérülően üzemelnek. Ma is számos újdonság létezik. Stirling-motor, zeolitos kazán, sűrített levegős tároló stb. – a kérdés az, vajon sikeres lesz-e valamelyik?

Lantos Tivadar

100 °C-os forró víz egy gombnyomásra

2015. december 17. |  2050
1 5 (1)

A legkülönfélébb vízmelegítőkkel találkozhatunk az épületgépész szakma berkein belül; van elektromos, gázos, átfolyós, bojler. Ezek közül léteznek jobb és rosszabb minőségűek, használhatók és teljesen használhatatlanok is. Egy Hollandiában gyártott terméken keresztül vizsgáljuk meg, melyek a forró víz előállítására képes berendezések ismérvei.

Lantos Tivadar

Szivattyúk hatékonyságának növelése

2015. december 17. |  2022
1 4 (1)

A szivattyútechnológia az elmúlt években jelentősen átalakult. Villamos szempontból a készülékekben ma már nem lehet szabályozatlan aszinkronmotorokat használni, az új direktíváknak megfelelően frekvenciaváltókat is be kell építeni, vagy más, hatékonyabb technológiát kell alkalmazni. Gépészeti szempontból a lapátszögek, járókerekek kialakítása változott.

Lantos Tivadar

Érintésvédelmi felülvizsgálat: életveszélyes az ionkazán!

2015. november 30. |  5630

Lapunk foglalkozott már ezt megelőzően is az ionkazánokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nemcsak drága, de életveszélyes is az üzemeltetésük. Elvégeztük tehát a készülék részletes érintésvédelmi felülvizsgálatát egy tahitótfalui családi házban. A mérési eredmények igazolták várakozásainkat.

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

2015. november 13. |  725
Társszerző: Szemán Róbert

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Lantos Tivadar

Horganyzott acélcső: ezúttal egy mátraszentimrei hotel volt az áldozat

2015. november 4. |  6416
1

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: kerülni kell a horganyzott acélcsövek beépítését. Szabvány ugyan még nem tiltja, mint Németországban vagy Ausztriában, de egyre több probléma jelentkezik a kétes eredetű és minőségű horganyzott csövekkel kapcsolatban. Szerkesztőségünket újabb kivitelező kereste fel, és osztotta meg panaszát a VGF hasábjain.

Lantos Tivadar

Megsérült a plomba, pereskedhet a gázművekkel

2015. november 4. |  3725

Manapság a média egyre hangosabb az áram-, gáz- és vízlopások történeteitől. De mi van akkor, ha egy sérült plomba a tisztességes fogyasztókat keveri gyanúba? Következő történetünk egy család kálváriájáról szól, akik évtizedek óta tisztességesen fizetik közüzemi számláikat, mégis, egy (kevésbé) szép napon a bíróságon találták magukat.

Lantos Tivadar

Sötétsugárzók a nagy terek fűtésében

2015. november 4. |  4956
1

A sugárzó fűtéseket kisebb fűtőteljesítményre lehet tervezni, mint a légfűtést vagy a konvekciós fűtést, ennél fogva gazdaságosabban üzemeltethetők. Elsősorban nagy létesítmények, ipari csarnokok, sportcsarnokok, hangárok kifűtésére használják ezeket a berendezéseket. Cikkünkben a sötétsugárzók gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit villantjuk fel, valamint egy teljesen magyar fejlesztésről, a hővisszanyerővel ellátott sötétsugárzókról is szót ejtünk.

Lantos Tivadar

Érintésvédelmi felülvizsgálat: életveszélyes az ionkazán!

2015. november 3. |  2035

Lapunk foglalkozott már ezt megelőzően is az ionkazánokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nemcsak drága, de életveszélyes is az üzemeltetésük. Elvégeztük tehát a készülék részletes érintésvédelmi felülvizsgálatát egy tahitótfalui családi házban. A mérési eredmények igazolták várakozásainkat.

Lantos Tivadar

A szolnoki épületgépész kereskedéseknél jártunk

2015. november 3. |  1424

A szaküzletmustra ez alkalommal Szolnokon folytatódott. Négy kereskedést kerestünk fel, és teszteltük az eddigiekhez hasonlóan az eladók szakmaiságát, udvariasságát és gyorsaságát.

Lantos Tivadar

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

Most a kommunikáció lehet a legfontosabb

2015. november 3. |  1403
Társszerző: Szemán Róbert

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Lantos Tivadar

A horganyzott acélcsövek átka

2015. október 6. |  5442
1

Szívem szerint betiltatnám a horganyzott acélcsövek cirkulációs rendszerbe való beépítését – mondja egy elkeseredett kivitelező, akinek a terv szerint, precízen végzett munkájával beépített csövek két év után kezdtek lyukadni, azóta a folyamat megállíthatatlan. Ausztriában, Németországban már betiltották a horganyzott acélcsövek HMV-rendszerben való használatát, nálunk még javában vásárolható a kétes eredetű, ám teljesítménynyilatkozattal rendelkező alapanyag, amely időzített bombaként ketyeg az épületek vízhálózatában.

Lantos Tivadar

Utólag mindig az olcsóbb a legdrágább

2015. október 5. |  1879

Ez alkalommal két újabb tanulságos történet van a tarsolyunkban. A sztorik lényege, hogy a minél olcsóbban, minél többet megspórolva, kiviteli tervek nélkül végzett munka bizony megbosszulja önmagát. Bokor András épületgépész mérnök, igazságügyi szakértő erre a tényre hívja fel olvasóink figyelmét.

Lantos Tivadar

Holtverseny az egri mustrán

2015. október 5. |  1852

Ez alkalommal Eger városában látogattuk meg az épületgépész szaküzleteket. Eger híres jó borairól, a várról, a nőkről, a székesegyházáról, és immáron kiváló kereskedéseiről is. Nehéz helyzetbe kerültünk az értékelés során, hiszen mindhárom bolt remekül teljesített, így az első helyen hármas holtverseny alakult ki.

Lantos Tivadar

A szaküzletmustra Kecskeméten folytatódott

2015. szeptember 7. |  2287

Ez alkalommal Kecskeméten teszteltük a kereskedéseket. Fordulatokkal teli utunkon sok élménnyel gazdagodtunk, így elmondhatjuk, ahány kereskedés, annyi ügyfélkezelés. Aki az egyik városban jobban teljesít, az a másikban alulmarad. Mustránk alkalmával öt épületgépész szaküzletbe látogattunk el, a Szerelvénybolthoz, a D-ÉG-hez, a MART-hoz, a GÉPÉSZ Holdinghoz, és – egy kisebbet is kiválasztottunk – a Szerelvényházhoz.

Lantos Tivadar

Extrém eső, visszatorlódás, és kész a baj

2015. július 31. |  2089
1 4 (1)

Akár a tervezésről, akár a kivitelezési munkálatokról legyen is szó, előrelátónak kell lenni. Néha ki kell tekintenünk a szabványok útvesztőiből, az íróasztal mögül, és gyakorlatiasabban kell egy felmerülő problémát megoldani. Egy pesti bérlakás pincéje a heves esőzést követően megtelt szennyvízzel, milliós károkat okozva az ott lakóknak. A probléma kellő körültekintéssel, odafigyeléssel, csekély beruházással elkerülhető lett volna. Tanulságos történetünk ezúttal a műszaki intuíció fontosságáról szól.

Lantos Tivadar

Kanosszajárás kazántól kazánig

2015. július 31. |  2128

Saját kárán tanul az ember a legtöbbet. Tanulságos történetünk ez alkalommal a beruházó szemszögéből mutatja be, mit jelent az, ha szakember nélkül, saját elképzeléseitől vezérelve, félinformációkra építve kezdi el valaki háza energiatakarékosabbá tételét. Nagyon sokba kerülhet!

Lantos Tivadar

Mustra a nagyoknál

2015. július 31. |  1862

Újra visszatértünk Budapestre, hogy a nagy kereskedelmi hálózatok üzleteit teszteljük. Ez alkalommal látogatást tettünk a Szatmárinál, a Gépész Holding szakkereskedésében, a MART-nál, valamint az egyik D-ÉG Pont üzletet is felkerestük. Vegyesek voltak a tapasztalatok.

Lantos Tivadar

Ha nem zár a víz-bűzzár

2015. július 31. |  8405
1 5 (1)

A bűzzárás, a megfelelő szifonok használata rendkívül fontos az épületben tartózkodók komfortérzete okán. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében a bűzzárat a tervezett használat gyakoriságának, a használat körülményeinek figyelembevételével kell kiválasztani!

Lantos Tivadar

Több, mit 100 000 olvasója volt az egyik cikkünknek

2015. június 10. |  1330

A múlt héten egy VGF publikáció lett a legolvasottabb bejegyzés az Index.hu oldalon. Százezer feletti nézettséggel a hét győztese, és a VGF oldalain a legolvasottabb online cikk. Az Index.hu szerkesztői a múlt hétvégén kiemelten helyezték a főoldalra „a heti best of” felirattal.

Próbavásárlás: célkeresztben a tűzcsapszekrény

2015. június 10. |  1216

Szerkesztőségünk március 11-én számolt be először arról az OKF határozatról, amelynek utóélete nagy port kavart a tűzvédelmi szakmában. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti hatáskörben eljárva határozatban tiltotta meg az RTP Technic Kft – nek néhány tűzcsap forgalmazását. Véletlenszerű próbavásárlást tartottunk az egyik nagy épületgépész kereskedő cégnél, majd szakemberek bevonásával megvizsgáltunk egy tűzcsapot, amelyet az RTP forgalmaz.

Lantos Tivadar

A miskolci mustra

2015. június 5. |  2521

Ezúttal Miskolcon kerestük fel az épületgépészettel foglalkozó szakkereskedéseket. Egy (anno) ipari nagyvárosban talán nem meglepő, hogy a boltok zöme kifogástalan szakmaisággal válaszolt érdeklődésünkre. A legnagyobb üzletben azonban „rezgett a léc”.

Lantos Tivadar

Wellness-re, magyar, de nem mindegy, hogyan!

2015. június 5. |  1655
Társszerző: Bokor András
1 5 (1)

Épülnek az uszodák, a gyógyfürdők, de sajnos nem minden esetben megfelelő színvonalon. Soron következő tanulságos történetünk ezúttal a légkezelés hibájára mutat rá. A szakszerűtlen munka jelen esetben több százmillió forint kárt okozott.

Lantos Tivadar

Műanyagcsövek az ipari, technológiai rendszerekben

2015. június 5. |  1687

A műanyagcsövek egyre nagyobb szerephez jutnak az ipari alkalmazásokban is, mert számos tulajdonságuk kedvezőbb, mint az acélvezetékekéi. Előfeszített technológiával szerelve a PE-Xa alapanyagú műanyagcsövek üzemi körülmények között kisebb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal élettartamuk, egyéb paramétereik javulnak. A VGF a különböző csőszerelési technikáknak járt utána.

Lantos Tivadar

Épített örökségünk megóvása az épületgépész szemével

2015. június 4. |  1827
1 5 (1)

A műemléki felújítások felelősségteljes hozzáállást követelnek meg. A szakszerűség alapfeltétele annak, hogy megóvjuk épített örökségünket. Nézzük meg, hogyan zajlik épületgépészeti szempontból a kivitelezés egy fokozottan védett munkaterületen.

Próbavásárlás: célkeresztben a tűzcsapszekrény

2015. május 15. |  583

Szerkesztőségünk március 11-én számolt be először arról az OKF határozatról, amelynek utóélete nagy port kavart a tűzvédelmi szakmában. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti hatáskörben eljárva határozatban tiltotta meg az RTP Technic Kft – nek néhány tűzcsap forgalmazását. Véletlenszerű próbavásárlást tartottunk az egyik nagy épületgépész kereskedő cégnél, majd szakemberek bevonásával megvizsgáltunk egy tűzcsapot, amelyet az RTP forgalmaz.

Lantos Tivadar

Átvállalja az anyagi felelősséget a biztosító

2015. május 4. |  1415

Egy vállalkozás a vagyoni kockázatok mellett a gazdálkodási, működési körében bekövetkezett, nem várt események miatt kártérítési felelősséggel is tartozhat. Egy károkozás a legnagyobb gondosság mellett sem zárható ki teljes biztonsággal, ilyen esetben a károkozót akár több millió forintos kártérítési kötelezettség is terhelheti. Éppen ezért kötelezik a gázszolgáltatók szerződött partnereiket (egyszerűsített gázkészülékcsere) arra, hogy biztosítást kössenek.

Lantos Tivadar

Hajós és Széchy a kettéosztott uszodavilág

2015. április 3. |  1884

Gépészeti bejárást tartottunk a Hajós Alfréd sportuszodában, a Margitszigeten. A régi, 1930-ban épült létesítmény gépészeti szempontból több ponton is hiányos jelenleg. A tetőre szerelt napkollektorok nem működnek. Szinte csak az üzemeltető csapat munkájának köszönhető, hogy nincs fennakadás.

Lantos Tivadar

Energetikai korszerűsítés - ha meggyőző érv kell!

2015. április 3. |  2584

Kivitelezőként érvelnünk kell az energetikai korszerűsítés fontossága mellett. Az alábbi cikk ebben segíti az építőket, mert számszerűen, adatokkal alátámasztva, lépésről lépésre mutatjuk be az egyik hazai biztosítótársaság telephelyének korszerűsítését. Biztosítóék öt év alatt több mint 70 millió forintot takarítottak meg, így rövidtávon megtérült a befektetett összeg.

Hamis tűzcsaprendszerek – Veszélyben a plázák és szórakozóhelyek

2015. március 11. |  3298

A tűzcsaprendszerek rendelkezésre állása, kifogástalan működése elengedhetetlen az épületek biztonságos üzemeltetéséhez. Éppen ezért derült égből villámcsapásként jött a hír, már ezeket a készülékeket is hamisítják.

A legújabb csalási forma: CO-vészjelző a gázszolgáltató ajánlásával

2015. március 11. |  3354

Annak, hogy a VGF tavaly sikeres hadjáratot indított a közmédiában a minőségi CO-vészjelzők használatért, az lett az eredménye, hogy a téma fontossága markánsan megnőtt. Ezzel élnek vissza huncut gazemberek.

VÍZ Napja - Együtt a vízért!

2015. március 11. |  1652

Az ENSZ közgyűlése 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává. Ez alkalomból a VGF Képzési Központ a víz iránt elkötelezett gyártói képviseletekkel és független szakértőkkel együtt, szakmai konferencia keretén belül szeretné felhívni a figyelmet a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és -kezelésre, a tudatos vízhasználatra.

Szent Lukács óvjon!

2015. március 11. |  1715

A Lukács gyógyfürdőről írt cikkünkre érkezett olvasói hozzáfűzés rávilágít arra az akut problémára, hogy Magyarországon előszeretettel hanyagolják vagy szúrják el a fürdők, uszodák tervezését, légellátását, páramentesítését. Mégpedig sokszor a fürdőzők egészségét veszélyeztetve!

Lantos Tivadar

Iskolaépítés elképzelések nélkül

2015. március 2. |  1852
1 5 (1)

A hanyag kivitelezés és saját naivitása keverte bajba egy észak-magyarországi kistelepülés polgármesterét. Az általános iskola cserépkályhás osztálytermeit szerették volna felújítani, hogy az új tanévet már komfortosabb körülmények között kezdhessék meg a gyerekek. Felemásra sikeredett az akció, majdnem börtön lett a vége! A védői oldalról keresték meg Bokor András épületgépész mérnököt, igazságügyi szakértőt, hogy más szemszögből is tegyen hozzá valami érdemlegeset az ügyhöz, ő mesélt nekünk.

Lantos Tivadar

Cseh Laci: az élsportoló és az épületgépészet

2015. március 2. |  2017
Társszerző: Szemán Róbert
1 5 (1)

Egy ház okosan megtervezett, szakszerűen kivitelezett épületgépészet nélkül nem válhat igazi kényelmes otthonná. Hogy mennyire igaz ez a feltevés, erről kérdeztük a világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszót, Cseh Lászlót a Magyar Épületgépészek Napján, aki az egyik műanyagcsőgyártó cég meghívására látogatott el a rendezvényre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a BME-n tanuló sportoló hogyan viszonyul a szakmához, otthona építése során milyen anyagokat, berendezéseket használt fel.

Lantos Tivadar

A fa brikettálása

2015. március 2. |  4466
1 5 (1)

A biomassza-tüzelés manapság újra reneszánszát éli. Nemcsak a fatüzelésű cserépkályhák jelentenek alternatívát fűtés tekintetében, hanem a pelletes kazánok és a különböző brikettek is. A brikettálásnak számos előnye van, többek között az, hogy újrahasznosítja a hulladékot, tömöríti az anyagot, így csökkentve a helyigényt, megoldva a szállíthatóságot és automatizálást.

Lantos Tivadar

Égéstermék-elvezetők gáztömörség-vizsgálata

2015. március 2. |  4636
1 5 (1)

A tüzelőberendezések biztonságos és szakszerű üzemeltetéséhez elengedhetetlen az égéstermék-elvezetők tömörségi mérése. Lapunk annak járt utána, hogyan zajlik a vizsgálat, és az égéstermék-elvezetők-nek milyen szabványban előírt értékeknek kell megfelelniük.

Lantos Tivadar

A cégvezetőé a teljes felelősség

2015. február 2. |  3680
1 5 (1)

Az új Ptk. jelentősen megváltoztatta a vállalkozások életét, és ezzel együtt az ügyvezetők, vezető tisztségviselők mindennapjait is. Ma már a vezetők nemcsak saját társaságuk tulajdonosai felé tartoznak felelőséggel, hanem személyesen, anyagi és erkölcsi tekintetben is helyt kell állniuk a „külvilág” felé bizonyos esetekben. A helyzet első hallásra rémisztőnek tűnik, de a szabályozás talán nem fogja százszámra generálni a hajléktalan ügyvezetőket…

Lantos Tivadar

Célkeresztben a vidéki épületgépész kereskedők

2015. február 2. |  1835

Ezúttal egy vidéki város, Hatvan épületgépész boltjait szemeltük ki, hogy megvizsgáljuk, milyen a kiszolgálás, hogyan bánnak ügyfeleikkel az eladók. Továbbra is három szempontot tartottunk szem előtt, úgymint a szakmaiság, az udvariasság, valamint a gyorsaság. Az üzletek többsége jól vizsgázott.

Lantos Tivadar

Okos termosztátok

2015. február 2. |  6668
1

interkontinentális csatája A jövő épülete képes lesz majd gondolkodni a lakástulajdonosok helyett. Az idáig vezető út egyik állomása az okos termosztát, melynek világpiacán két nagy gyártó, a Honeywell és a Nest csatázik. A kicsik még talpon vannak, de hosszú távon nem biztos, hogy állják a sarat. Nézzük, hogy mi az irány az intelligens termosztátok világában.

Lantos Tivadar

Férjünk a bőrünkbe

2015. február 2. |  2096
1 3 (1)

A bőr testünk külvilággal közvetlenül érintkező szerve, mely az izzadás általi hőleadás mellett védelmet nyújt a környezet ártalmaival szemben, és a kórokozókkal vívott harcban is az első védelmi vonalat jelenti szervezetünk számára. A víz-, gáz-, fűtéstechnikai szerelés területén dolgozók bőrét munkájuk során sajnos sokféle ártalom érheti, melyek ellen fontos, hogy a megfelelő higiénia mellett és a védőfelszereléseken, kesztyűkön kívül a védő- és ápolókrémek használatát se feledjük.

Lantos Tivadar

Komposztkazán

2015. február 2. |  4415

szerves hulladékból nyert hőenergia A megújuló energiaforrások nagyszerűsége abban áll, hogy kis leleménynyel az ember képes könnyen és tisztán a szolgálatába állítani. Ha nem ipari méretekben gondolkodunk, számtalan megoldás hozhat kecsegtető eredményt, ilyen lehet többek között a komposztkazán is.

Lantos Tivadar

Fóliasátor fűtési megoldások

2015. február 2. |  17 710
1

A fóliasátrakat többféle módon fűtik, attól függően, hogy a létesítmény hol helyezkedik el, és ennek megfelelően az adott területen melyik a leggaz- daságosabb megoldás. Lehet jól és lehet rosszul kivitelezni a fűtési rendszert, ám sok múlik a szakszerűségen. Sokszor ősrégi, rossz hatásfokú, összetákolt, veszélyes üzemű berendezéseket üzemeltetnek ilyen helyeken, ezért talán nem érdektelen áttekintetnünk a jó megoldásokat.

Lantos Tivadar

Közjegyző a bíró helyett

2014. december 1. |  550

A közjegyzői kar – jelmondata szerint – a jog vitán felül álló érvényesítéséért tevékenykedik. Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni, hogy ez a mottó mit jelent a gyakorlatban, illetve milyen előnyökkel járhat a vállalkozások számára.

Lantos Tivadar

Termomax,a soha véget nem érő történet

2014. december 1. |  21 431
1

Becslések szerint mintegy 150-180 ezer Termomax kazán van beépítve a magyar háztartások fűtési rendszereibe, ezekből 12-13 ezer kondenzációs. Bár a cég csődbe ment, de a kazánok szervizelhetők. Van hivatalos importőr, tehát nem kell a berendezéseket lebontani, feketén értékesíteni, minden alkatrészt lehet kapni csaknem minden típushoz.

Nemzeti Cégtár: eső előtt köpönyeg

2014. november 4. |  1900

Egy üzlet megnyugtató és sikeres létrejöttéhez ma már elengedhetetlenül fontos, hogy a szerződő feleknek előzetesen minél több információjuk legyen a másikról. Ehhez segít hozzá a nemzeticegtar.hu ingyenesen elérhető, webes céginformációs szolgáltatása.

Kinek garancia a garanciális visszatartás?

2014. november 4. |  2082

A garanciális visszatartás az építési szerződések egyik leggyakoribb biztosítéka, melyet az elvégzett munka minőségének garanciájaként akár évekig is fenntarthatnak. De mi történik bármelyik szerződő fél felszámolása vagy fizetésképtelensége esetén? Milyen visszaélésekre adhat okot a biztosítékok e formája?

A jó szerződés nagyobb biztonság

2014. november 4. |  4692

Ahogy a kivitelezés, úgy a tervezés területén is kiváló tanároktól, színvonalas oktatási intézményekben lehet a szakmát elsajátítani. De hiába a profizmus, a kellő alaposság, ha az elvégzett munkát nem fizetik ki. A gyakorlat sokszor összetettebb; olyan jogi problémákra is figyelemmel kell lennünk, melyek csak a való életben, sokszor más kárán ismerhetők meg igazán.

Közjegyző a bíró helyett

2014. október 3. |  2748

A közjegyzői kar – jelmondata szerint – a jog vitán felül álló érvényesítéséért tevékenykedik. Érdemes azonban közelebbről is megvizsgálni, hogy ez a mottó mit jelent a gyakorlatban, illetve milyen előnyökkel járhat a vállalkozások számára.

Kazánok változnak, a szakember örök

2014. október 3. |  2343
1 5 (1)

A kazánok technológiája az elmúlt évtizedek során jelentős mértékben átalakult. Nemcsak a szerkezetükben, de vezérlésükben is mások lettek, a mechanikus alkatrészeket felváltották az elektronikusak. Vajon változott az élettartamuk, javíthatóságuk is? Lapunk erre a kérdésre kereste a választ, amiben egy szervizes kolléga (az ő gondolatait olvashatják lentebb) segített.

Földház kísérlet

2014. október 3. |  5721

Az energia-megtakarítás néha olyan egyedi megoldásra sarkallja a kutató, tervező műszaki szakembert, amely némiképp elrugaszkodik a realitások talajától. Természetesen kellő kitartással, lelkesedéssel használható új ötletek is születhetnek. A világot egy földházból figyelve ez talán nem is annyira meglepő. Az otthoni kísérletezgetés egy tanulságos példáját valósította meg egy szombathelyi építész.

Tóparti rémálom

2014. október 3. |  5392

Egy ötcsillagos szálloda esetében lehetnek jogos elvárásaink a komfort tekintetében. Nem gagyi, hanem minőségi felszereltség, kulturált megjelenés, udvarias, szakszerű kiszolgálás, mind-mind hozzájárulnak a kellemes és gondtalan pihenéshez. Hogy mindez megvalósuljon, és a vendégek elégedettek legyenek, első osztályú kivitelezésre van szükség, olyan munkára, amely kellő szépérzékkel és szaktudással áll a feladat elé. Nem ez történt az egyik hazai szálloda építése során.

Fővárosi illemhelyek körképe

2014. október 3. |  2317

Egy korszerű világváros elképzelhetetlen elegendő számú, higiénikus és komfortos nyilvános illemhely nélkül. Ma Budapesten minden igényt kielégítenek a személyzettel ellátott vagy éppen automata WC-k, mind gépészetileg, mind technikai felszereltségüket tekintve. A számuk lehetne több, mert ha jön a szükség, semmi sem lehet elég közel.

Egészséges élet, helyes táplálkozás

2014. október 3. |  2401

A biztonságos és koncentrált munkavégzés egyik alapvető feltétele az egészség, melyhez elsősorban a helyes életmódon keresztül vezet az út. A táplálkozás, a megfelelő higiénia, a testünkkel való intenzív törődés nemcsak a munkánkban lesz segítségünkre, de a hosszú és kiegyensúlyozott élet titka is.