Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lantos Tivadar

szerkesztő, villamosmérnök, épületgépész technikus

 30 787 | |

 Lantos Tivadar

2015 óta szerkeszti, írja a VGF&HKL szaklapot, és közreműködik a Villanyszerelők Lapjának kiadásában is. Szakterülete az erősáramú energiaellátási rendszerek, és a kisfeszültségű hálózatok. Épületgépészként gázszerelő tevékenységet is folytat (ig. sz.: G/80897/2021).

Lantos Tivadar cikkei

477 cikk. Lapozó:

Lantos Tivadar

Felújítható a gázszelep?

2022. november 17. |  575

Nem minden gázkazánhoz kapható új vagy megfelelő utángyártott alkatrész. Az ilyen készülékeket cserélni kellene, de sajnos ez nem mindenhol lehetséges. Anyagi vagy műszaki okokból a korszerűsítés ellehetetlenül, viszont a feladat adott, meleget kell varázsolni a lakásokba. Ilyenkor mondhatjuk, hogy nem érdekel, oldja meg más. Ez a szempont is érthető. Viszont vannak szakemberek, akik szeretik a kihívást, és persze szeretnek segíteni, amellett, hogy esetleg a feladat anyagilag is megéri.

Lantos Tivadar

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022. november 3. |  155
Társszerző: Bokor András
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Lantos Tivadar

Ilyet még nem láttunk: leolvadt hőcserélő

2022. november 3. |  234

Gázkészülék javításánál a szerelők néha találkoznak érdekes és különleges esetekkel, melyekre rémálmaikban sem gondoltak volna. A szétolvadt hőcserélő az egyik ilyen eset. Méregdrága laboratóriumi vizsgálatok nélkül szinte lehetetlen megállapítani, mi vezetett a rémisztő meghibásodáshoz, valószínűleg több tényező együttes hatása okozta az átégést.

Lantos Tivadar

Szabályozás nem csak kondenzációs kazánoknak

2022. november 3. |  228

Múlt lapszámainkban írtunk arról, hogy a korszerű kondenzációs kazánok esetén mennyire fontos az üzembe helyezés után a fűtésrendszerhez és az elhelyezési körülményekhez történő igazítás, beállítás. Számos kihasználatlan funkció van, amely takarékosabb működést eredményezne, de nincsenek kihasználva. Régebbi készülékeknél is van mód takarékosabb beállításra, nézzük mit tudnak a hagyományos vagy turbós kazánt vezérlő panelek.Lantos Tivadar

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

2022. október 3. |  451
Társszerző: Bokor András
3 1 5 (3)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.

Lantos Tivadar

Hulladék hűtőközegek kezelése

2022. október 3. |  132

A hűtősök életében kiemelten fontos a veszélyes hulladékok kezelésének ismerete. Napjainkban erős hangsúlyt kapnak a klímagázok, a széndioxidegyenérték csökkentése. Az erre tett kísérletek következtében a hűtőközegek gyorsan változnak, ezért is fontos, hogy a szakemberek a már nem használatos gázokat megfelelő módon tudják kezelni.

Lantos Tivadar

Fűtéscsere

Szakmai átgondoltságra van szükség!

2022. október 3. |  131
1 5 (1)

Rengeteg hőszivattyút adtak el idén a kereskedésekben, hirtelen sokan akartak telepíteni új berendezéseket. Nem feltétlenül kellően átgondoltan és óvatosan! Ezek az adatok nem jelentik azt, hogy a gázfűtésnek vége lenne, mert sokan cseréltek idén gázkazánokat is. Csupán a szemlélet változik. Takarékosságra kényszerülnek a fogyasztók.

Lantos Tivadar

A karbantartott gázkészülékek kevesebbet fogyasztanak

2022. szeptember 22. |  575

A gáz fűtőberendezések őszi átvizsgálása elengedhetetlen. Nemcsak a takarékosabb üzem miatt, hanem az élet- és vagyonbiztonság miatt is. Egy elhanyagolt készülék akár 30-50 százalékkal is több gázt fogyaszthat, a szivárgó berendezések pedig lakástüzeket okozhatnak. A konvektorokat, gázüzemű vízmelegítőket, fali gázfűtőket, Héra égőket is karban kell tartani, csakúgy, mint a gázkazánokat.

Lantos Tivadar

Csővezetékek kialakítása hűtőrendszereknél

2022. szeptember 1. |  316
1 5 (1)

Klímák, hőszivattyúk, hűtőrendszerek egyik sarkalatos pontja a csőkialakítás, melynek számos buktatója lehet. Míg a klíma- és hőszivattyú-technológiák esetén az automatizálás, a vezérlés számos problémát elkerülhetővé tesz, addig az épített hűtőrendszereknél a csővezetés különös szakértelmet igényel.

Lantos Tivadar

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

2022. szeptember 1. |  576
Társszerző: Bokor András
2 5 (2)

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Lantos Tivadar

Számlafrász

Gázkazános fűtési rendszer fogyasztásának optimalizálása

2022. szeptember 1. |  246
3 4 (1)

Égető kérdéssé vált a gázfogyasztás mérséklése, hiszen a lakossági gázfelhasználók igyekeznek „átlagos fogyasztók” maradni. A gázszerelők, épületgépész technikusok, mérnökök folyamatosan szembesülnek a kérdésekkel, kérésekkel, és próbálják megtalálni a pénztárcákhoz igazított optimális megoldásokat.

Lantos Tivadar

Fűtésszerelők forgószélben, a tegnap balgasága, a ma megoldása

2022. augusztus 25. |  1485

Nehéz helyzetben van a szakma manapság, amikor az energetikai beruházásokról, korszerűsítésekről kérdeznek. Új és gyorsan alkalmazkodó szemléletváltások sorozatára van szükség. Ami egykor elavult, sőt rossz megoldásnak tűnt például egy lakás fűtésére, az ma nagyon is gazdaságos. A kedvezményes tarifa miatt ilyennek tűnik most a hőszivattyú beépítése, még akkor is, ha a meglévő rendszerre, hagyományos hőleadókra telepítjük. Kérdés persze, hogy meddig.

Lantos Tivadar

Víz az otthoni kútból?

2022. augusztus 18. |  16 605

Az otthon fúrt kutaknak újra megnő a jelentőségük. Vannak olyan települések, ahol a vízellátó rendszer kiépítése, bővítése nem történt meg, általánossá vált a vízhiány. De a vízdíjak emelkedése is nagymértékben elősegíti a házi kút furásának reneszánszát. Ehhez kapcsolódóan nézzük át a házi vízellátó rendszerek műszaki megoldását.

Lantos Tivadar

Gázkazán és hőszivattyú? Előtérben a hibrid fűtési rendszerek

2022. augusztus 9. |  2773

A gázkazán és hőszivattyú együttese egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Nemcsak az új építésű épületekben szükséges megújuló energiák kötelező telepítése miatt, hanem az egyre inkább megtérülő, és gazdaságosabban működtethető rendszerek miatt is.

Lantos Tivadar

Energiamegtakarítás szivattyúszabályozással

2022. július 7. |  610

Az iparban az egyik legnagyobb energafogyasztó berendezések a szivattyúk, az össz energiafelhasználás 30 százalékát használják fel. Energiaigényük mérséklése így valamennyi berendezés esetében sarkalatos kérdéséssé vált, és az utóbbi időben az épületgépészeti fejlesztések, gyártások ezt figyelembe is vették. Nem úgy az üzemetetés.

Lantos Tivadar

Ammóniás kishűtőgépek

2022. július 3. |  282
1 3 (1)

Egyre nagyobb teret kapnak a természetes hűtőközegek a hűtéstechnikai gyakorlatban. Az ipari hűtés, különösen az élelmiszeripar területén az R-717 folyamatosan jelen volt és van is, azonban a kis és közepes teljesítményű berendezések már nem használják. Az emelkedő árak, a folyamatosan változó hűtőközegek viszont egyre több teret engednek az ammóniának.

Lantos Tivadar

Konvektorkazánok

2022. július 3. |  425
1 5 (1)

Zömében a városokban sok olyan lakás van, amit eredetileg konvektorokkal szereltek fel, valamint egy termofor kéménybe kötött gázüzemű vízmelegítővel oldották meg a vízmelegítést. Az ilyen, és ehhez hasonló lakásokban jelentenek költséghatékony megoldást a konvektorkazánok.

Lantos Tivadar

Elektromos vízmelegítés

2022. július 3. |  835
3 5 (3)

Az elektromos vízmelegítés jó megoldás, ha a felhasználók tisztában vannak a működési sajátosságokkal. A gázfűtésű, egykori átfolyós készülékek helyére gyakran szerelnek fel villanybojlereket, és a tulajdonosok utólag panaszkodnak, hogy nem azt várták, amit kaptak, kevés a meleg víz, drága az üzemeltetés. Mindez elkerülhető, ha előre tájékozódunk és tudatosan vásárolunk, nem a legolcsóbbat választjuk. De hogyan tájékozódjunk és mit vásároljunk?

Lantos Tivadar

Dióhéjban a hűtőkörökről

Nélkülözhetetlen tennivalók üzembe helyezéskor

2022. június 17. |  897

A hűtőrendszerek üzemeltetése, üzembe helyezése olyan folyamatok összessége, melyeket lépésről lépésre, a teljesség igényével kell végrehajtani. A megfelelő működés biztosításához, és a hosszútávú üzemeltetéshez elengedhetetlen a szakmai precizitás. Az alábbiakban áttekintjük, melyek a kihagyhatatlan lépések.477 cikk. Lapozó: