Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lantos Tivadar

szerkesztő, villamosmérnök, épületgépész technikus

 40 155 | |

 Lantos Tivadar

2015 óta szerkeszti, írja a VGF&HKL szaklapot, és közreműködik a Villanyszerelők Lapjának kiadásában is. Szakterülete az erősáramú energiaellátási rendszerek, és a kisfeszültségű hálózatok. Épületgépészként gázszerelő tevékenységet is folytat (ig. sz.: G/80897/2021).

Lantos Tivadar cikkei

516 cikk. Lapozó:

Lantos Tivadar

A bojler és a vízkő

2023. november 24. |  1969

A villanybojlerek egyik legnagyobb problémája a vízkőlerakódások keletkezése. Vannak olyan területek, ahol annyira kemény a víz, hogy vízkőmentesítés nélkül nem is ajánlott készüléket felszerelni. De hogyan védekezhetünk?

Lantos Tivadar

Föld alatti csőjavítási módszerek

2023. október 19. |  903

A föld alatti vízvezetékrendszerek kulcsfontosságúak a víz zökkenőmentes áramlásának biztosításában. A föld alatti csövek azonban rendkívül érzékenyek a sérülésekre, amelyek költséges javításokhoz és a mindennapi, megszokott életritmusunk megváltozásához vezethetnek.

Lantos Tivadar

Dugattyús kompresszorok tömörítési aránya

2023. október 5. |  428

Egy tipikus, nagy teljesítményű dugattyús kompresszor körülbelül négyes kompressziós aránnyal dolgozik. Ez lehetővé teszi, hogy az ipari berendezések nagyon hosszú ideig működjenek, pusztán egyszerű, éves karbantartás mellett.

Lantos Tivadar

Fűtéstechnikai hibák állatorvosi lova

Húsz kazánház került egyszerre a „gépészpatológus boncasztalára”

2023. október 2. |  693
Társszerző: Bokor András
4 5 (4)

Mondhatnánk, rutinfeladat egy társasház fűtés- és HMV-rendszerének tervezése, megépítése gázkazánokkal. Mint a soron következő szakértői eset mutatja, ennek ellenére itt is lehet óriásit hibázni a kellő rutin hiánya, a kapkodás, vagy éppen a túlzott profit utáni vágy következtében. Tanulságos történetünk szinte tankönyvszerű tervezési hibák, kivitelezői kiváltások, terv nélküli kivitelezés tekintetében. Az áldozatok száma is jelentős, húsz, egyenként nyolc lakásos társasház lakói kereshetik igazukat.

Lantos Tivadar

Gázkészülék-karbantartások szezonja

2023. szeptember 21. |  1654

Még tombol a jó idő, a hőmérő higanyszála az esti órákban sem kúszik 15 Celsius-fok alá. A hőtermelők karbantartása már megkezdődött, de sokan az utolsó pillanatig várnak. Rosszul teszik.

Lantos Tivadar

Baj van a HMV tárolókkal?

2023. szeptember 7. |  1647

Az elmúlt időszakban több probléma is akadt az indirekt tárolók ivóvízhálózatba történő beépítésével kapcsolatban. Szabálytalan tágulásivezeték-csonkok, hiányzó tanúsítványok borzolják a kedélyeket.

Lantos Tivadar

Multi split klímák a gyakorlatban

2023. szeptember 4. |  190
1 5 (1)

Rendszeresen teszik fel a kérdést szaklapunknak, hogy érdemes-e multi split klímákat telepíteni, hogy azzal oldjuk meg az épület teljes hűtését-fűtését. A kérdésre a választ mindig az adott környezeti sajátosságok válaszolják meg pontosan, azonban érdemes áttekintenünk a lehetőségeket.

Lantos Tivadar

Még mindig a horganyzott acélcső!

Egy szupermarket HMV-hálózata lett az új áldozat

2023. szeptember 4. |  340
Társszerző: Bokor András
3 5 (3)

Úgy látszik, minden évben – akár többször is – beszélnünk kell a horganyzott acélcsövekről, melyeket még mindig beterveznek, beépítenek a HMV-hálózatokba. Sokmilliós kárt okoznak ezzel saját maguknak, és a megrendelőnek, sok esetben a bíróságot sem lehet elkerülni. Pedig az egyszerűbben szerelhető műanyag csövek teljes biztonságot, könnyebb kivitelezést biztosítanának. A régi megoldásokhoz ragaszkodó kivitelezőket, tervezőket nevezzük a megszokás áldozatainak. A műszaki ellenőrök pedig rendszeresen szemet hunynak e megszokás felett.

Lantos Tivadar

Viharban károsodott gázkészülékek

2023. augusztus 17. |  1696

Az utóbbi időben sűrűn találkozunk hirtelen jött viharokkal, extra mennyiségű, rövid ideig tartó esőzésekkel, villámcsapásokkal. Az ilyen időjárás gyakran okoz kárt, problémákat a gázkazánokban is.

Lantos Tivadar

Hűtést, levegőt!

2023. július 20. |  1179

Ezekben a napokban minden a hűtésről, a légkondikról szól, amikor a hőmérő higanyszála gyakorta kúszik 40 ˚C közelébe. A pálmát egy iráni repülőtér viszi, ahol 66 ˚C volt a legmagasabb hőmérséklet. Az ilyen extrém hőmérséklet a klímákat is igénybe veszi.

Lantos Tivadar

Alumínium béléscső a régi kéményben

2023. július 6. |  2634

Egykoron jó megoldásnak tűnt a vékonyfalú „westerform” béléscsövek használata a téglafalú kémények bélelésére. Könnyű, gyors vele a munka, de nem időtálló, nem tartós.

Lantos Tivadar

Alaposan megzsírozott klímák

2023. július 4. |  682
2 3 (1)

Egy ipari konyha levegője nem mentes a zsíros szennyezőanyagoktól. Éppen ezért döntő fontosságú a megfelelő páraelszívó ernyők alkalmazása, valamint a levegő szűrése. Egy étterem konyhájában a megfelelő légszűrő berendezések hiányosságának következményeit próbálták meg orvosolni a hűtős szakemberek, inkább kevesebb sikerrel.

Lantos Tivadar

Hővisszanyerő ötletek HMV használatakor

2023. július 4. |  557

Az épületeken belül használt energia igen jelentős része fordítódik a melegvíz-előállításra. A háztartási gázkazánok magasabb teljesítménye is a HMV biztonságos előállítása miatt szükséges. Alábbi cikkünkben azt vizsgáljuk meg, van-e létjogosultsága, és ha igen, hol, a szennyvízben „elfolyó” hő hasznosításának.

Lantos Tivadar

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

2023. július 3. |  1341
Társszerző: Bokor András
1

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.

Lantos Tivadar

Szerződni pedig muszáj

Nem árt, ha van a zsebünkben egy-két kontraktusminta!

2023. június 1. |  462

Azt gondolnánk, hogy a kisebb vállalkozásoknak nincs szükségük jól megfogalmazott, átgondolt szerződésekre. Pedig még egy egyszerűsített kazáncserénél is számtalan probléma forrása lehet, ha előtte írásban nem rögzítjük a vállalt feladatokat, és azt, hogy a kialkudott díj az árajánlat szerint pontosan mire terjed ki.

Lantos Tivadar

Fűtési rendszerek védelme

2023. június 1. |  599

Nemcsak a fűtési, de a hűtési rendszereknél is gondot okozhatnak az acélcsővel szerelt rendszerek. A fémiszap és a korrózió ellen ezekben az esetekben is megfelelően kellene védekezni. Ez nem minden esetben történik meg. Tekintsük át, milyen utak is kínálkoznak a fűtési és hűtési rendszerek hatékony védelmére.

Lantos Tivadar

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

2023. június 1. |  666
Társszerző: Bokor András
2 5 (1)

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Lantos Tivadar

Olajszint-szabályozás a hűtéstechnikában

2023. június 1. |  1215

Ásványolajok helyett ma már észterolajakat használnak a kompresszorok megfelelő kenésére. Mint tudjuk, az észterolaj nem víztaszító, azonban a nem kívánatos nedvesség megváltoztatja a szerkezetét, így kenésre alkalmatlanná válik, és a kompresszorok megszorulását eredményezi.

Lantos Tivadar

Kondenzációs kazánok gázszelepének beállításai

2023. május 4. |  1670

Nagyon fontos feladat, amely a beüzemelések során gyakran elmarad. Pedig a szakszervizek ma már kérik az üzembehelyező partnerektől a füstgázelemző műszer éves hitelesítési jegyzőkönyvét. Minek a műszer, ha nem is használjuk?

Lantos Tivadar

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

2023. május 3. |  1159
Társszerző: Bokor András

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.

516 cikk. Lapozó: