Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Példakép

Szilágyi László |  245

Aranyérmet szerzett a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a víz- gáz, fűtésszerelők között a zalaegerszegi Offner Márton. A fiatal szakember, akinek már van egy ezüstérme világbajnokságról is, 32 nemzet fiatal szakemberei között érdemelte ki az első helyezést. Ezzel az eredménnyel az eddigi legsikeresebb magyar versenyzőnk ebben a szakágban, amihez a szaklapunk összes előfizetője nevében gratulálunk neki és felkészítőinek!

Hogyan tudunk keringtetőszivattyúval energiát megtakarítani?

Bányik Tamás |  448

A keringtetőszivattyúk fordulatszám-szabályozására régóta fennáll az igény. Nedvestengelyű keringtetőszivattyúk esetén ezt régebben jellemzően három, kézzel átkapcsolható fokozattal oldották meg. Az elektronikai technológiák fejlődésével megjelentek a frekvenciaváltók, amelyekkel a szivattyúk fordulatszámát lehet változtatni. Emellett elterjedtek a korszerű állandó mágneses forgórészű villanymotorok is, amelyek folyamatos fordulatszám-szabályozást biztosítanak a szivattyúk számára, ezzel jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Nyomáskülönbséggel rendelkező primer elosztóhálózatoknál alkalmazott keverőkapcsolás

Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája 4.

Gergely Dániel Zoltán |  371
1 4 (1)

Cikksorozatunk negyedik részében a nyomáskülönbséggel rendelkező primer elosztóhálózatoknál alkalmazott keverőkapcsolásokkal foglalkozunk – nyomatékosan felhívva a figyelmet arra, miért nem ajánljuk ezt a megoldást. Az írás a szerző idén megjelent, a Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája című könyvének vonatkozó fejezetén alapszik.

Hosszúszakaszos bélelés

Molnár Attila |  433
1 5 (1)

A vezetékek, csövek bontás nélküli feltárásáról, a hibák helyreállításáról szóló sorozatunk az ötödik részéhez érkezett. Ebben az írásban az eddig megjelenteket igyekszünk összefoglalni, hogy egy képbe komponáljuk mindazt, amit eddig külön-külön vettünk górcső alá.

Klímát extrém magas helyre? Inkább ne!

Erdősi Csaba |  394
1 5 (1)

A klímaszerelők többsége fontosnak tartja, hogy felhívja a megrendelője figyelmét: a kültéri egységet célszerű olyan helyre szerelni, amely viszonylag könnyen és biztonságosan megközelíthető, ellenkező esetben viszont tudomásul kell venni, hogy karbantartáskor a daru vagy állványzat bérlése, felállítása és az ezzel kapcsolatos összes pluszköltség a megrendelőt terheli. Ez derül ki legalábbis legújabb online szavazásunk végeredményéből, amelyet most ezeken a hasábokon ismertetünk.

Fűtéstechnikai hibák állatorvosi lova

Húsz kazánház került egyszerre a „gépészpatológus boncasztalára”

Lantos Tivadar Bokor András |  714
4 5 (4)

Mondhatnánk, rutinfeladat egy társasház fűtés- és HMV-rendszerének tervezése, megépítése gázkazánokkal. Mint a soron következő szakértői eset mutatja, ennek ellenére itt is lehet óriásit hibázni a kellő rutin hiánya, a kapkodás, vagy éppen a túlzott profit utáni vágy következtében. Tanulságos történetünk szinte tankönyvszerű tervezési hibák, kivitelezői kiváltások, terv nélküli kivitelezés tekintetében. Az áldozatok száma is jelentős, húsz, egyenként nyolc lakásos társasház lakói kereshetik igazukat.

Az épületgépészet védelmére

Dr. Halmi Iván |  428

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk jelen darabjában feszegetni fogjuk a megszokott szakmai kereteket. Szerepelnek majd ugyan képek különböző kiállítási tárgyakon – egy meghatározott témakörben – a szöveg azonban túlmutat a megszokotton. A világ jelentős részén élnek ma is olyan emberek, milliószámra mégpedig, akik nem élhetnek mindazokkal az előnyökkel, amelyeket a modern élet kínál például a higiénia területén, de ez nem az épületgépészek felelőssége. Fogadják nyitott lélekkel az alábbi „védőbeszédet”!

Aranyérem Gdanskban

Erdősi Csaba |  459

Az első helyen végzett a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a víz- gáz, fűtésszerelők között a zalaegerszegi Offner Márton. Az egész magyar csapat is remekül helytállt, összességében a második helyet szerezte meg a 32 nemzet fiatal szakemberei között zajló versenyben.

Mesterséges intelligencia és épületüzemeltetés

Erdősi Csaba |  434

Lapunkban idén már több alkalommal is foglalkoztunk a mesterséges intelligencia (MI) nyújtotta lehetőségekkel és kihívásokkal az épületgépészet szemszögéből. Márciusi számunkban készített interjúnkban például arra a kérdésre kerestük a választ, vajon maga az „érintett”, az MI-alapú csevegőprogram, a ChapGpt miként vélekedik saját jövőbeli szerepéről az ágazatban, szeptemberi számunkban pedig öt jeles magyar tervezőt faggattunk arról, ők mit gondolnak a technológia fejlődéséről. Ebben a cikkünkben egy gyors nyugati sajtószemle alapján azt igyekszünk felvázolni, miben látja az MI szerepét az angolszász szaksajtó az épületgépészet vonatkozásában. Röviden: a mesterséges intelligenciára alapuló épületüzemeltetésnek a jelenlegi várakozások szerint hatalmas haszna lehet. A gyártás, például a légkondicionáló berendezések, hőszivattyúk és egyéb HVAC-berendezések gyártásában is nagy haszonnal kecsegtet az MI alkalmazása, főként a termelés optimalizálása és a minőségellenőrzés területén.

Hibrid fűtési rendszerek

Erdősi Csaba |  589

A kondenzációs gázkészülék-technológia következő szintje a hibridkazán-technológia lesz – jósoltuk 2021 márciusi számunkban. A gázkészülékek és hőszivattyúk egy rendszerben való üzemeltetéséről szóló cikkünket sokan olvasták, de a hőszivattyú-témában hozzánk fordulók által elmondottak alapján még korai lenne levenni a napirendről a megoldásról szóló ismertetőket. Nézzük meg nagy vonalakban, anélkül, hogy belemennénk a komolyabb háttértudást igénylő műszaki adatokba, hogy miről is van szó.

Biztonság és megtakarítás

Egy felmérés szerint e kettő miatt váltak népszerűvé az okosotthonok

Erdősi Csaba |  254

Egy friss kutatása szerint a lakás és családiház tulajdonosok többsége nem a kényelmi funkciók, hanem a biztonság és a költségmegtakarítás miatt érdeklődik az okosotthonok iránt. Jelenleg a legtöbb ingatlanban a világítás, az elektromos berendezések, illetve a központi fűtés szabályozható okos eszközökkel. Bár a válaszadók túlnyomó többsége nyitott az ilyen megoldásokra, mégis sokan gyanakvással tekintenek a központi szabályzó, illetve távoli elérést biztosító rendszerekre. A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint ugyan jelenleg kevesebb új otthon épül, a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabbá válik, éppen ezért elsősorban a már meglevő ingatlanokban installálható, vezeték nélküli, ún. wireless megoldások iránt erősödhet a kereslet.

Daikin Altherma 3 R MT

Ezzel a hőszivattyúval a fűtéskorszerűsítés gyerekjáték

Támogatott cikk |  226
1 5 (1)

A bizonytalan energiaköltségek, a gáz és a villamosenergia lakossági fogyasztói árának változásai miatt egyre többen választják a hőszivattyús megoldásokat – legyen szó levegő-levegő vagy levegő-víz, esetleg geotermikus változatról. Manapság azok számára, akik új házat építenek, már nem kérdés, hogy a hőszivattyú a leghatékonyabb fűtési-hűtési megoldás. Azonban a felújítók, fűtéskorszerűsítésben gondolkodók számára szintén egyre szélesebb a hőszivattyús kínálat.

Construma kiállítási csokor 2024

Támogatott cikk |  325

A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor 2024-ben április 10-14. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítások továbbra is jelentős szerepet töltenek be a gazdasági életben, amit az is bizonyít, hogy a hazai építőipar csúcsrendezvényén idén közel 500 kiállító mutatta be újdonságait, innovációit, melyeket több mint 30 000 érdeklődő tekintett meg az öt nap alatt.

Fali vécécsészék

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  214

Öt gyártó, az Alföldi, a HIDRA Ceramica, a Jika, a Laufen és a Villeroy & Boch termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Egyeztetés, keverőcsap, Mikulás, csatornasziget, légtechnika, nagyi

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  594
2 4.5 (2)

Ez volt kéznél, szakágak közötti egyeztetés, háztáji keverőcsap, tudjuk, hogy miért, itt járt a Mikulás, a nagyi unatkozott, csatornasziget, légtechnikai bekötőcső. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Rehau, Rothenberger, konferencia, Nolsen, tenisz, tűz, OMÉN, földgáz

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  338

RAUTHERM RAILFIX szabadon szerelt hűtőmennyezet, új ROFROST Turbo II R290, Elektromos Fűtés Konferencia, Nolsen kompakt megoldás, teniszpályán az épületgépészek, tüzet okozó klímaberendezések, novemberben jön az OMÉN, továbbra is spórolunk a földgázzal.

Légtisztítás beltéri egyégre illeszthető modullal

Szegedi Máté |  196

A közelmúltban megtapasztalt járványhelyzet a korábbaiknál sokkal erősebben hívta fel a figyelmet a beltéri levegő minőségére. Az épületgépészet számos olyan eszközzel rendelkezik, amelyek csíra- és pormentes légállapotot biztosítanak. Létezik olyan megoldás is, amellyel utólag tehetjük tisztábbá magas oldalfali klímaberendezésünk működését. Egy olyan modulról van szó, amelyet a hőcserélő lemezein rögzíthetünk. A levegő vírus- és baktériummentesítését a modul – az egészségügyi határértékeken belüli mennyiségű – hidrogén-peroxiddal végzi.

Magyar klímacsereprogram

A Polar Klíma figyelemre méltó kezdeményezése a környezettudatosság jegyében

Támogatott cikk |  1608

VGF&HKL szaklap információi szerint a COOL Klíma 2023 október 1-től elindítja a Magyar Klímacsereprogramot a Polar klímaberendezésekre. A kezdeményezés hátteréről Medgyesi Tamást, a COOL Klíma ügyvezetőjét kérdeztük.

VRF/VRV kültéri egységek

Kb. 40 kW-os, változó hűtőközeg áramú kültéri egységek áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  298

Táblázatunkban hét gyártó, a Hisense, a Samsung, a Gree, a Fujitsu, a Daikin, a Mitsubishi és a Panasonic készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

VRV-rendszer egy budapesti hotelben

Erdősi Csaba |  505
1 5 (1)

Az egy kültéri és több beltéri egységből álló rendszereknek van egy különleges válfaja, amikor egy monoblokkos kültéri egységhez egy gerincvezetéken át akár 64 beltéri klímaegység is csatlakozik, és köszönhetően annak, hogy a megszokott kültériben való elhelyezéshez képest az adagolószelep itt a beltéri egységbe kerül, a szükségletekhez pontosan adagolható a hűtőközeg mennyisége.