VGF szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 66 | |

Bokor András cikkei

Bokor András

Az óvatos társasházi lakó

2017. december 6. |  2550
1

A sumák kivitelezők rettegett ellensége a túl óvatos, minden lében kanál tulajdonos. Ő az, aki mér, aki kérdez, aki nem restelli kikérni más szakember, ne adj’ isten szakági szakértő véleményét. Ez a fajta céltudatosság – no nem arra gondolunk, aki ha kell, ha nem laikusként szakember módjára okoskodik – alapjaiban rendezné át az építőipart egy jobb irányba, de sajnos a beruházók többsége ma még nem ilyen.

Bokor András

Zseniális újításként adta el a gagyi légkezelőt

Nem vetett szelet, mégis vihart aratott

2017. november 3. |  469

Nagy bátorságra vall, ha valaki olyan berendezést ad el, épít be egy lakásba, amely a saját kútfejéből pattant ki, és egymaga – akár a szakma ellen is –, sokkal kiválóbbnak gondol, mint a konkurens termékeket. A nagy gyártók éveket és eurómilliókat fektetnek kutatásba, fejlesztésbe, kiváló mérnökök és kutatók egész hada dolgozik egy-egy új készüléken, mire az kereskedelmi forgalomba kerülhet. A szabadalmi oltalom alatt álló ellenáramú légkezelő – amely egy építőmérnök-feltaláló agyszüleménye – rövid úton lett közjegyzői eljárás tárgya, nem kis bosszúságot okozva a laikus felhasználónak.

Bokor András

Hőszivattyú ment tönkre az üzemszünet alatt

2017. október 3. |  600
2 5 (2)

GEO-tarifáról üzemeltették a vizes hőszivattyút, amelynek a nagy hidegben, egy kétórás üzemszünet alatt, szétfagyott a hőcserélője. Bonyolult kapcsolások, nem megfelelő tájékoztatás, naiv megrendelő és sokmilliós kár vezetett végül a perhez.

Bokor András

Büszkeség és balítélet

Avagy a giccsparádé és a kivitelező esete

2017. szeptember 4. |  1661
1 5 (1)

Van az a munka, ami már nem éri meg, a kivitelezők mégis teljesítik, pusztán kötelességből, szakmai alázatból, vagy egyszerűen csak azért, mert nem szeretnek félbehagyni semmit maguk után. Mégis, van egy neuralgikus pont, amikor megszólal egy belső hang: eddig és ne tovább!

Bokor András

Több évtizede tart a harag a fűtés miatt

2017. május 3. |  455

Az igazságügyi szakértő, Bokor András szemével most egy olyan történetet vizsgálunk meg, ahol a felek több mint 20 éve pereskednek, és nem tudnak megegyezésre jutni. Az első látásra „Fülemüle-ügynek” tűnő vitában mindkét fél számára a legolcsóbb és legjövedelmezőbb megoldás a megegyezés lenne, ez eddig mégis lehetetlennek tűnt.

Bokor András

Legalább 5 milliót buktak!

A tervezőn és a műszaki ellenőrön spóroltak

2017. április 3. |  616

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervek nélküli, saját kútfőből történő, olcsósított kivitelezés mindig visszaüt. A lopásnak és csalásnak ilyes fajtájával sajnos sokszor találkozni a gyakorlatban. Bokor András igazságügyi szakértő ez alkalommal egy Pest megyei idősotthon „fűtéskorszerűsítés” címén végzett – finoman szólva is – elhibázott kivitelezéséről mesélt.

Bokor András

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

2017. március 5. |  2034

Az egyszeri gépészkivitelező elvégezte a munkát, megfelelően elszámolt, a pénzt is megkapta, és még hibát sem vétett. Már éppen kényelmesen hátradőlt volna karosszékében, hogy megpihenjen, amikor beruházója úgy gondolta, túl sokat fizetett a munkáért. „Más olcsóbban is elvállalta volna!” – és ebben a hiszemben (szellemben) beperelte a vállalkozót…

Bokor András

Csődöt mondott a szolár

ám fény derült egy 40 éves problémára

2017. január 27. |  1587

A főváros egyik négyemeletes, 60 lakásos panelházát korszerűsítették. A ház új szigetelést, festést kapott, a nyílászárókat kicserélték, a régi, elavult kazánokat az épület tetején lévő kazánházba két korszerű kondenzációs hőtermelőre cserélték. Szerepet kapott a megújuló energia is, napkollektoros HMV rendszert építettek ki. Mindenki elégedett lehetne, azonban a kívánt és elvárt megtakarítás elmaradt, a gázszámla még mindig magas. Bokor András épületgépész, igazságügyi szakértő adott magyarázatot a miértekre.

Bokor András

Az elárasztott gépházakna története

2016. november 12. |  614
1 5 (1)

Egy családi ház úszómedencéjének vízgépészeti berendezései mentek tönkre egy aprócska figyelmetlenségnek köszönhetően. Hiába volt egyszerű, már-már rutinmunka a kivitelezés, a hibának köszönhetően majd 3 millió forintos kár keletkezett. A biztosító pedig nem fizet! Bokor András története.

Bokor András

Wellness-re, magyar, de nem mindegy, hogyan!

2015. június 5. |  1317
Társszerző: Lantos Tivadar

Épülnek az uszodák, a gyógyfürdők, de sajnos nem minden esetben megfelelő színvonalon. Soron következő tanulságos történetünk ezúttal a légkezelés hibájára mutat rá. A szakszerűtlen munka jelen esetben több százmillió forint kárt okozott.

Panelban is lehet elegáns

2014. szeptember 5. |  5637
1

Már amennyiben egy WC-berendezést eleganciának nevezhetünk – és miért ne tehetnénk így? Mindenesetre bemutatjuk, hogy egy tízemeletes panelház 8. emeletén egy hagyományos, talpon álló WC-csészét hogyan cseréltünk ki egy korszerű, falra függesztett WC-csészére.

A hamburger bűzlik?

2012. november 26. |  3997
Társszerző: Fábián Attila

Közel tíz éve kerültek piacra a vízöblítés nélküli piszoárok, melyek hazánkban is egyre elterjedtebbek. A magyarországi forgalmazók a leghigiénikusabb és legtakarékosabb megoldásként hirdetik víznélküli vizeldéiket, de hogy ez mennyire felel meg a valóságnak, arról már megoszlanak a vélemények a szakemberek körében. Az egyik legnépszerűbb gyorsétteremben sokszor kellemetlen szag várja a mellékhelyiségbe betérőket, de hasonlókat tapasztalhatunk egyes budapesti plázákban is, ahol víznélküli vizeldék működnek. Mondhatnánk, hogy a szag csak a kérdés egyik aspektusa, ha mellette ott a megtakarítás, de nem csak anyagiak, hanem komfortérzet is van a világon. Ez annak fényében különösen lényeges, hogy a víznélküli piszoárt forgalmazó cégek szinte kivétel nélkül úgy hirdetik magukat, hogy termékeik szagtalanok, mivel a bűzt a vizeletnek a vízzel való érintkezése idézi elő. Plusz vonzerő a nulla vízfogyasztás a hosszú távú kifogástalan működés.