Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 12 441 | |

 Bokor András

1974-ben érettségizett az Építőipari Szakközépiskola Épületgépészeti szakán, majd 1976-ban technikusi oklevelet kapott. 1979-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Karán szerezett diplomát. 1987-ben a Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Folyamattervező szakán szerezett diplomát. 1997 óta tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. 2010. novembere óta a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, ill. a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, valamint a magyar épületgépész társadalom szavazatai alapján a 2006. év Épületgépész Mérnöke megtisztelő címet adományozták neki. Tervezői munkáját a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépész Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából 2009- ben az év Épületgépészeti Tervezője 3. helyezésével jutalmazta. Az épületgépészet és az épületfizika témakörében 2009-től igazságügyi szakértői tevékenységet is ellát.

2019. június 2-án Építők Elismerő Oklevelet vett át dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztertől, az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.

Idestova két esztendeje osztja meg szaklapunkkal bírósági történeteit az egész szakma okulására. A kivitelezői, tervezői hibák, balesetek leírása a VGF&HKL szaklap egyik legsikeresebb rovata.

Bokor András cikkei

66 cikk. Lapozó:

Bokor András

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022. november 3. |  275
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Bokor András

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

2022. október 3. |  572
Társszerző: Lantos Tivadar
4 1 5 (4)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.

Bokor András

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

2022. szeptember 1. |  663
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Bokor András

Nem tanult a múltból a társasház

Újra a szakértőnél landolt az ügye

2022. június 2. |  283
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Nem ritka, hogy újra felbukkan egy olyan eset, amelyről már volt szó lapunk hasábjain. Még 2018 októberében írtunk egy olyan társasházról, melynek kicserélt cirkulációs vezetékét a kivitelező nemes egyszerűséggel a légcsatornába vezette el. Most ugyanebben a házban, éppen a fenti hiba miatt, szerették volna rendbe tenni a szellőzést, ám ezúttal is rossz szakembert választottak. Mondanunk sem kell, hogy ez alkalommal is a legolcsóbb vállalkozó nyerte el a munkát.

Bokor András

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

2022. május 2. |  844
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Bokor András

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

2022. március 2. |  6204
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.

Bokor András

A rendetlen rendelő

2022. február 3. |  488
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

Bokor András

A katasztrófa receptje

Noname hőszivattyú és házibarkács telepítés

2021. december 6. |  2257
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Nem véletlen, hogy egy profi hőszivattyú ára igen magas. A hozzá tartozó hűtési- fűtési rendszer kiépítése pedig szakszerűséget, terveket kíván meg. Az olcsó berendezés, egy összetákolt rendszerrel, egyenes út az összeomláshoz. Pedig a forgalmazó, hirdetéseiben, reklámjaiban, honlapján nem ezt ígéri. Megtakarítást, profizmust, egyszerűséget, olyan rendszert, amit saját maga is összeállíthat bárki, szakértelem nélkül, telefonos segítséggel.

Bokor András

Régi folyadékhűtő cseréje

2021. november 3. |  4094
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Bokor András

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

2021. szeptember 29. |  5346
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Bokor András

Hamuban az igazság!

Egy kiégett áruház épületgépészeti vizsgálata

2021. szeptember 1. |  7120
Társszerző: Lantos Tivadar
6 5 (6)

Szupermarket égett porig abban a tűzben, melyet egy megszorult ventilátor okozott. Az esetnek számos tanulsága van, többek között rávilágít a karbantartók felkészültségének hiányára, a „karbantartás”, mint fogalom félreértelmezésére, valamint arra, hogy mennyire összetett az igazságügyi szakértő munkája, amikor a tűz okának kiderítésén dolgozik.

Bokor András

Társasházi vastüdő

Dunsztos belső udvar és ételszag

2021. június 30. |  7915
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Társasházi lakások esetén a megfelelő szellőztetésnek fontos szerepe van. A terjengő ételszag, a mellékhelyiségek áporodott levegője megnehezíti a társas együtt élést. Talán elsőre aprócska dolognak tűnik a szellőztető rendszer megtervezése, kivitelezése, ám valójában nem elhanyagolható szempont, és nem szabad félvállról venni azokat a problémákat, amelyek a szakszerűtlenségből adódhatnak. Nézzük, mit is okozott egy társasház életében a rosszul megtervezett , és megépített szellőztetés!

Bokor András

Fulladozó folyadékhűtő

Tervezési hibáktól hemzsegő sportkomplexum

2021. június 1. |  7859
Társszerző: Lantos Tivadar

A nagyméretű folyadékhűtő gépek nem megfelelő kiválasztása, telepítése súlyos problémákat okozhat az épületgépészeti rendszerekben. Egy sportkomplexum megfelelő komfortja szempontjából például elengedhetetlen a kellő minőségű hűtés, frisslevegő-biztosítás. A sportolók és a lelátókon helyet foglaló nézők kényelmi szempontjait egyszerre kell kielégítenie a gépész tervezőnek, és kivitelezőnek. Ha ez nem sikerül, akkor a sportsikereket be fogja árnyékolni a kellemetlen tapasztalat, amit a gépészet okozott.

Bokor András

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

A rozsdamentes acélcső is kilyukadhat

2021. május 2. |  1108
Társszerző: Lantos Tivadar
4 5 (4)

Horganyzott acélcsövek lyukadásáról már sok szót ejtettünk. Azonban a rozsdamentes acél is okozhat problémákat, ha nem az előírásnak megfelelő szerszámokkal zajlott a kivitelezés. Történetünk mottója, hogy a minőségi anyagokat is csak rendeltetésszerűen, és a gyártói utasításoknak megfelelően szabad beépíteni.

Bokor András

Ruhatár a csatornában?

Mindent elvitt a szennyvíz

2021. április 7. |  7859
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

A vízelvezető lefolyók akkor működnek rendesen, ha észrevétlenek. Ha felhívják magukra a figyelmet, akkor színes, szagos meglepetések érhetnek. Különösen akkor kellemetlen mindez, ha egy étteremben van a probléma helye. Kiadhatatlanná vált az üzlethelyiség az egyik bevásárlóközpontban. De ki is mindezért a felelős? A tulajdonos? Az üzemeltető? A többi üzlethelyiség bérlője? Választ kapunk soron következő tanulságos történetünkből.

Bokor András

Évekig tartó pereskedés fillérekért

Egyszerű kazáncsere lenne a megoldás

2021. március 3. |  659
Társszerző: Lantos Tivadar
2 4.5 (2)

A pereskedés furcsa szenvedély egyesek életében. Arany János óta tudjuk, hogy a madárfütty is lehet egy bírósági per tárgya, mint ahogyan napjaink épületgépészetében a meleg. Ki fűt, és kinek? Ez a nagy kérdés soron következő tanulságos történetünkben.

Bokor András

Olajszármazék a HMV-ben

A szennyeződés forrását derítette fel az igazságügyi szakértő

2021. február 3. |  782
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Az ivóvízbe kerülő szennyeződések forrásának kiderítése nem könnyű feladat. Összetett gondolkodást és hosszas kutatómunkát igényel a folyamat, míg megtaláljuk a megoldást a társasház problémájára. A siker azonban nem marad el!

Bokor András

Sok milliós villanyszámla

Hőszivattyú és rossz terv

2020. december 4. |  8418
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

A hőszivattyús rendszerek bonyolultságának, összetettségének következtében a rossz műszaki megoldásokra hamar fény derül. Gyakorlat, kellő alaposság és a megfelelő mennyiségű ráfordított idő kell a tervezéshez, valamint a kivitelezéshez egyaránt. A hőszivattyú nem véletlenül számít drága megoldásnak, szokatlanul olcsón elkészített tervekkel és a szükséges referenciák hiányában lehetetlen egy megfelelően működő rendszert elkészíteni.

Bokor András

A hőszivattyú visszavág

Tervezés, engedély, elgondolás nélkül

2020. november 2. |  8513
Társszerző: Lantos Tivadar
8 4.38 (8)

A víz-víz rendszerű hőszivattyú a megújuló energia csúcstechnológiájának mondható. A telepítés nagy szakértelmet igényel, termelői kút vízhozamának és a nyelő kút elvezetőképességének mérésére előzetes vizsgálatokra, számításokra és engedélyekre van szükség. Azonban nem mindenkinek. Vannak, akik ösztönből építik a talajszondás hőszivattyúkat, és ennek bizony meg is lesz az eredménye.

66 cikk. Lapozó: