Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 15 056 | |

 Bokor András

1974-ben érettségizett az Építőipari Szakközépiskola Épületgépészeti szakán, majd 1976-ban technikusi oklevelet kapott. 1979-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Karán szerezett diplomát. 1987-ben a Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Folyamattervező szakán szerezett diplomát. 1997 óta tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. 2010. novembere óta a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, ill. a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, valamint a magyar épületgépész társadalom szavazatai alapján a 2006. év Épületgépész Mérnöke megtisztelő címet adományozták neki. Tervezői munkáját a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépész Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából 2009- ben az év Épületgépészeti Tervezője 3. helyezésével jutalmazta. Az épületgépészet és az épületfizika témakörében 2009-től igazságügyi szakértői tevékenységet is ellát.

2019. június 2-án Építők Elismerő Oklevelet vett át dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztertől, az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.

Idestova két esztendeje osztja meg szaklapunkkal bírósági történeteit az egész szakma okulására. A kivitelezői, tervezői hibák, balesetek leírása a VGF&HKL szaklap egyik legsikeresebb rovata.

Bokor András cikkei

75 cikk. Lapozó:

Bokor András

Hőszivattyúk górcső alatt

2024. április 5. |  48
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
1

Napjainkba népszerűvé vált a hőszivattyús rendszerek kiépítése, amely során rendszerint a meghibásodás oka a nem megfelelő csőanyagban és a glikolozás nélkül megvalósított rendszer kiépítésében rejlik. Az ilyen hibák jelentős hatékonyság romlást és súlyos anyagi károkat okozhatnak. A soron következő történetünk alapját egy ötcsillagos szállodában kiépítésre került hőszivattyús rendszer adja, ami az átadást követően rekordszintű gyorsasággal tönkrement az alig pár hónapos üzemidőt követően. Rovatunkban megvilágítást nyer milyen befolyásoló körülmények miatt következhet be egy ilyen gyors lefolyású tönkremenetel, továbbá a szakértő megoldást nyújt a további hibák elkerülése érdekében.

Bokor András

Gázkazánok kálváriája

2024. február 29. |  273
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
3 5 (1)

Cikkünkben egy nemrég épült társasház kazánházában felmerült komoly problémára összpontosítunk, amely a beépített gépészeti berendezések nem megfelelő üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos. A kazánok állapota nemcsak a szakmai normáknak, hanem a jogszabályi előírásoknak sem felelt meg, veszélyeztetve ezzel az épület lakóinak egészségét és biztonságát. Az alábbiakban részleteiben ismerjük meg az eset hátterét, a szakértő feladatait, valamint a megoldásra váró problémák részleteit.

Bokor András

A jégbe zárt technológia

2024. január 30. |  822
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
7 5 (6)

Korunk technológiai fejlődése során egyre gyakrabban találkozunk olyan kihívásokkal, amelyek a hűtés és fűtés terén alkalmazott hőszivattyúk működését érintik. Cikkünk mai témája egy ilyen váratlan probléma, a kondenzátorok részleges lefagyása és az ebből eredő szétfagyott csövek köré fonódik. Ezen hibák összefonódása nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát veszélyezteti, hanem komoly anyagi károkat is okozhat. Ismerjük meg, hogyan vezethet egy egyszerűnek tűnő fagyás a rendszer teljes összeomlásához, és milyen tanulságokat vonhatunk le a tervezési és karbantartási folyamatokból, hogy elkerüljük a hasonló hibákat a jövőben.

Bokor András

Fűtéstechnikai hibák állatorvosi lova

Húsz kazánház került egyszerre a „gépészpatológus boncasztalára”

2023. október 2. |  652
Társszerző: Lantos Tivadar
4 5 (4)

Mondhatnánk, rutinfeladat egy társasház fűtés- és HMV-rendszerének tervezése, megépítése gázkazánokkal. Mint a soron következő szakértői eset mutatja, ennek ellenére itt is lehet óriásit hibázni a kellő rutin hiánya, a kapkodás, vagy éppen a túlzott profit utáni vágy következtében. Tanulságos történetünk szinte tankönyvszerű tervezési hibák, kivitelezői kiváltások, terv nélküli kivitelezés tekintetében. Az áldozatok száma is jelentős, húsz, egyenként nyolc lakásos társasház lakói kereshetik igazukat.

Bokor András

Még mindig a horganyzott acélcső!

Egy szupermarket HMV-hálózata lett az új áldozat

2023. szeptember 4. |  315
Társszerző: Lantos Tivadar
3 5 (3)

Úgy látszik, minden évben – akár többször is – beszélnünk kell a horganyzott acélcsövekről, melyeket még mindig beterveznek, beépítenek a HMV-hálózatokba. Sokmilliós kárt okoznak ezzel saját maguknak, és a megrendelőnek, sok esetben a bíróságot sem lehet elkerülni. Pedig az egyszerűbben szerelhető műanyag csövek teljes biztonságot, könnyebb kivitelezést biztosítanának. A régi megoldásokhoz ragaszkodó kivitelezőket, tervezőket nevezzük a megszokás áldozatainak. A műszaki ellenőrök pedig rendszeresen szemet hunynak e megszokás felett.

Bokor András

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

2023. július 3. |  1215
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.

Bokor András

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

2023. június 1. |  637
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Bokor András

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

2023. május 3. |  1122
Társszerző: Lantos Tivadar

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.

Bokor András

Olcsó és sablonos tervezés

Egy tervező három hőszivattyús munkája is a bíróságon kötött ki

2023. április 4. |  848
Társszerző: Lantos Tivadar
6 4.83 (6)

Hőszivattyús épületeket tervezni nem egyszerű feladat, talán nem is megy elsőre minden mérnöknek. Pláne, ha a használati melegvizet is ezeknek a berendezéseknek kell ellátnia. Soron következő szakértői történetünkben a hőszivattyúk buktatóira hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Bokor András

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022. november 3. |  640
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Bokor András

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

2022. október 3. |  893
Társszerző: Lantos Tivadar
6 1 5 (5)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.

Bokor András

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

2022. szeptember 1. |  895
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Bokor András

Nem tanult a múltból a társasház

Újra a szakértőnél landolt az ügye

2022. június 2. |  508
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

Nem ritka, hogy újra felbukkan egy olyan eset, amelyről már volt szó lapunk hasábjain. Még 2018 októberében írtunk egy olyan társasházról, melynek kicserélt cirkulációs vezetékét a kivitelező nemes egyszerűséggel a légcsatornába vezette el. Most ugyanebben a házban, éppen a fenti hiba miatt, szerették volna rendbe tenni a szellőzést, ám ezúttal is rossz szakembert választottak. Mondanunk sem kell, hogy ez alkalommal is a legolcsóbb vállalkozó nyerte el a munkát.

Bokor András

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

2022. május 2. |  1092
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Bokor András

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

2022. március 2. |  6532
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.

Bokor András

A rendetlen rendelő

2022. február 3. |  726
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

Bokor András

A katasztrófa receptje

Noname hőszivattyú és házibarkács telepítés

2021. december 6. |  2523
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Nem véletlen, hogy egy profi hőszivattyú ára igen magas. A hozzá tartozó hűtési- fűtési rendszer kiépítése pedig szakszerűséget, terveket kíván meg. Az olcsó berendezés, egy összetákolt rendszerrel, egyenes út az összeomláshoz. Pedig a forgalmazó, hirdetéseiben, reklámjaiban, honlapján nem ezt ígéri. Megtakarítást, profizmust, egyszerűséget, olyan rendszert, amit saját maga is összeállíthat bárki, szakértelem nélkül, telefonos segítséggel.

Bokor András

Régi folyadékhűtő cseréje

2021. november 3. |  4282
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Bokor András

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

2021. szeptember 29. |  5506
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.

75 cikk. Lapozó: