Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 13 568 | |

 Bokor András

1974-ben érettségizett az Építőipari Szakközépiskola Épületgépészeti szakán, majd 1976-ban technikusi oklevelet kapott. 1979-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Karán szerezett diplomát. 1987-ben a Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Folyamattervező szakán szerezett diplomát. 1997 óta tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. 2010. novembere óta a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, ill. a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, valamint a magyar épületgépész társadalom szavazatai alapján a 2006. év Épületgépész Mérnöke megtisztelő címet adományozták neki. Tervezői munkáját a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépész Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából 2009- ben az év Épületgépészeti Tervezője 3. helyezésével jutalmazta. Az épületgépészet és az épületfizika témakörében 2009-től igazságügyi szakértői tevékenységet is ellát.

2019. június 2-án Építők Elismerő Oklevelet vett át dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztertől, az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.

Idestova két esztendeje osztja meg szaklapunkkal bírósági történeteit az egész szakma okulására. A kivitelezői, tervezői hibák, balesetek leírása a VGF&HKL szaklap egyik legsikeresebb rovata.

Bokor András cikkei

71 cikk. Lapozó:

Bokor András

Még mindig a horganyzott acélcső!

Egy szupermarket HMV-hálózata lett az új áldozat

2023. szeptember 4. |  95
Társszerző: Lantos Tivadar

Úgy látszik, minden évben – akár többször is – beszélnünk kell a horganyzott acélcsövekről, melyeket még mindig beterveznek, beépítenek a HMV-hálózatokba. Sokmilliós kárt okoznak ezzel saját maguknak, és a megrendelőnek, sok esetben a bíróságot sem lehet elkerülni. Pedig az egyszerűbben szerelhető műanyag csövek teljes biztonságot, könnyebb kivitelezést biztosítanának. A régi megoldásokhoz ragaszkodó kivitelezőket, tervezőket nevezzük a megszokás áldozatainak. A műszaki ellenőrök pedig rendszeresen szemet hunynak e megszokás felett.

Bokor András

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

2023. július 3. |  601
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.

Bokor András

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

2023. június 1. |  460
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Bokor András

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

2023. május 3. |  652
Társszerző: Lantos Tivadar

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.

Bokor András

Olcsó és sablonos tervezés

Egy tervező három hőszivattyús munkája is a bíróságon kötött ki

2023. április 4. |  720
Társszerző: Lantos Tivadar
5 4.8 (5)

Hőszivattyús épületeket tervezni nem egyszerű feladat, talán nem is megy elsőre minden mérnöknek. Pláne, ha a használati melegvizet is ezeknek a berendezéseknek kell ellátnia. Soron következő szakértői történetünkben a hőszivattyúk buktatóira hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Bokor András

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022. november 3. |  442
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Bokor András

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

2022. október 3. |  715
Társszerző: Lantos Tivadar
6 1 5 (5)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.

Bokor András

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

2022. szeptember 1. |  772
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Bokor András

Nem tanult a múltból a társasház

Újra a szakértőnél landolt az ügye

2022. június 2. |  394
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

Nem ritka, hogy újra felbukkan egy olyan eset, amelyről már volt szó lapunk hasábjain. Még 2018 októberében írtunk egy olyan társasházról, melynek kicserélt cirkulációs vezetékét a kivitelező nemes egyszerűséggel a légcsatornába vezette el. Most ugyanebben a házban, éppen a fenti hiba miatt, szerették volna rendbe tenni a szellőzést, ám ezúttal is rossz szakembert választottak. Mondanunk sem kell, hogy ez alkalommal is a legolcsóbb vállalkozó nyerte el a munkát.

Bokor András

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

2022. május 2. |  961
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Bokor András

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

2022. március 2. |  6354
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.

Bokor András

A rendetlen rendelő

2022. február 3. |  598
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

Bokor András

A katasztrófa receptje

Noname hőszivattyú és házibarkács telepítés

2021. december 6. |  2364
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Nem véletlen, hogy egy profi hőszivattyú ára igen magas. A hozzá tartozó hűtési- fűtési rendszer kiépítése pedig szakszerűséget, terveket kíván meg. Az olcsó berendezés, egy összetákolt rendszerrel, egyenes út az összeomláshoz. Pedig a forgalmazó, hirdetéseiben, reklámjaiban, honlapján nem ezt ígéri. Megtakarítást, profizmust, egyszerűséget, olyan rendszert, amit saját maga is összeállíthat bárki, szakértelem nélkül, telefonos segítséggel.

Bokor András

Régi folyadékhűtő cseréje

2021. november 3. |  4184
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Bokor András

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

2021. szeptember 29. |  5432
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Bokor András

Hamuban az igazság!

Egy kiégett áruház épületgépészeti vizsgálata

2021. szeptember 1. |  7203
Társszerző: Lantos Tivadar
6 5 (6)

Szupermarket égett porig abban a tűzben, melyet egy megszorult ventilátor okozott. Az esetnek számos tanulsága van, többek között rávilágít a karbantartók felkészültségének hiányára, a „karbantartás”, mint fogalom félreértelmezésére, valamint arra, hogy mennyire összetett az igazságügyi szakértő munkája, amikor a tűz okának kiderítésén dolgozik.

Bokor András

Társasházi vastüdő

Dunsztos belső udvar és ételszag

2021. június 30. |  8048
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Társasházi lakások esetén a megfelelő szellőztetésnek fontos szerepe van. A terjengő ételszag, a mellékhelyiségek áporodott levegője megnehezíti a társas együtt élést. Talán elsőre aprócska dolognak tűnik a szellőztető rendszer megtervezése, kivitelezése, ám valójában nem elhanyagolható szempont, és nem szabad félvállról venni azokat a problémákat, amelyek a szakszerűtlenségből adódhatnak. Nézzük, mit is okozott egy társasház életében a rosszul megtervezett , és megépített szellőztetés!

Bokor András

Fulladozó folyadékhűtő

Tervezési hibáktól hemzsegő sportkomplexum

2021. június 1. |  7961
Társszerző: Lantos Tivadar

A nagyméretű folyadékhűtő gépek nem megfelelő kiválasztása, telepítése súlyos problémákat okozhat az épületgépészeti rendszerekben. Egy sportkomplexum megfelelő komfortja szempontjából például elengedhetetlen a kellő minőségű hűtés, frisslevegő-biztosítás. A sportolók és a lelátókon helyet foglaló nézők kényelmi szempontjait egyszerre kell kielégítenie a gépész tervezőnek, és kivitelezőnek. Ha ez nem sikerül, akkor a sportsikereket be fogja árnyékolni a kellemetlen tapasztalat, amit a gépészet okozott.

Bokor András

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

A rozsdamentes acélcső is kilyukadhat

2021. május 2. |  1202
Társszerző: Lantos Tivadar
4 5 (4)

Horganyzott acélcsövek lyukadásáról már sok szót ejtettünk. Azonban a rozsdamentes acél is okozhat problémákat, ha nem az előírásnak megfelelő szerszámokkal zajlott a kivitelezés. Történetünk mottója, hogy a minőségi anyagokat is csak rendeltetésszerűen, és a gyártói utasításoknak megfelelően szabad beépíteni.

71 cikk. Lapozó: