Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 15 634 | |

 Bokor András

1974-ben érettségizett az Építőipari Szakközépiskola Épületgépészeti szakán, majd 1976-ban technikusi oklevelet kapott. 1979-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Karán szerezett diplomát. 1987-ben a Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Folyamattervező szakán szerezett diplomát. 1997 óta tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. 2010. novembere óta a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, ill. a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, valamint a magyar épületgépész társadalom szavazatai alapján a 2006. év Épületgépész Mérnöke megtisztelő címet adományozták neki. Tervezői munkáját a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépész Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából 2009- ben az év Épületgépészeti Tervezője 3. helyezésével jutalmazta. Az épületgépészet és az épületfizika témakörében 2009-től igazságügyi szakértői tevékenységet is ellát.

2019. június 2-án Építők Elismerő Oklevelet vett át dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztertől, az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.

Idestova két esztendeje osztja meg szaklapunkkal bírósági történeteit az egész szakma okulására. A kivitelezői, tervezői hibák, balesetek leírása a VGF&HKL szaklap egyik legsikeresebb rovata.

Bokor András cikkei

78 cikk. Lapozó:

Bokor András

Drága a hőszivattyú? Megoldjuk okosba!

2024. július 2. |  205
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
4 5 (3)

Napjainkban az emelkedő árak miatt sajnos alaposan át kell gondolnunk, mit mikor és mennyiért vásároljunk meg. Viszont különbséget kell tennünk spórolás és a kispórolás között. Vegyük például a soron következő családi ház tulajdonosát, aki most a bíróság előtt szembesül házának hibáival. Ő is hallott a modern hőszivattyúk csodálatos előnyeiről, de amikor meglátta az árcédulát, úgy döntött, hogy inkább megoldja okosba.

Bokor András

Mekk Mester akcióban

2024. június 2. |  572
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
7 5 (6)

Soron következő történetünk egy kelet-magyarországi kisfaluban kiépítésre kerülő 1 millió forint alatti, webshopról rendelt hőszivattyús rendszer meghibásodása köré fonódik. A fővállalkozó, aki a napelemes rendszer kivitelezője volt, az F-gázos hűtőköri szerelő alvállalkozójával úgy állapodott meg, hogy neki csak a split hőszivattyús rendszer primeroldali hűtőgázszerelése a feladata. A költségcsökkentés miatt a szekunder oldal szerelését a tulajdonos, aki szakmáját tekintve fűtésszerelő, saját maga végezte el. A rendszerben benne hagyta a régi földgáz- és szeneskazánt is. A munka befejeztével a tulajdonos vélhetően édes álomra hajtotta megfáradt fejét. Éjszaka közepén egy nagy durranás zavarta meg „kiérdemelt” nyugalmát. Kirohanva, a kazánhelyiségben arra lett figyelmes, hogy a szeneskazán oldala kilyukadt, és alatta állt a víz.

Bokor András

Penész a lakásban

2024. április 29. |  565
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
5 5 (4)

A penész kétségtelenül egyike azoknak a problémáknak, amelyeket gyakran tapasztalhatunk a lakásokban. A kialakulása nem csupán esztétikai problémákat okoz, hanem allergiás reakciókat és légúti megbetegedéseket is előidézhet azoknál, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a fertőzött környezetben. Annak ellenére, hogy a penész elleni küzdelem érdekében számos intézkedés létezik, még mindig sok lakásban jelentkezik, ami részben annak köszönhető, hogy kialakulásának mechanizmusa sokszínű és összetett. A soron következő cikkben felfedjük egy társasházi lakásban megjelenő penészedés főbb kiváltó okait, figyelembe véve a környezeti tényezőket, az épületszerkezeteket, továbbá megoldást kínálunk, hogyan lehet hatékonyan kezelni és megelőzni ezt a problémát.

Bokor András

Hőszivattyúk górcső alatt

2024. április 5. |  492
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
2

Napjainkba népszerűvé vált a hőszivattyús rendszerek kiépítése, amely során rendszerint a meghibásodás oka a nem megfelelő csőanyagban és a glikolozás nélkül megvalósított rendszer kiépítésében rejlik. Az ilyen hibák jelentős hatékonyság romlást és súlyos anyagi károkat okozhatnak. A soron következő történetünk alapját egy ötcsillagos szállodában kiépítésre került hőszivattyús rendszer adja, ami az átadást követően rekordszintű gyorsasággal tönkrement az alig pár hónapos üzemidőt követően. Rovatunkban megvilágítást nyer milyen befolyásoló körülmények miatt következhet be egy ilyen gyors lefolyású tönkremenetel, továbbá a szakértő megoldást nyújt a további hibák elkerülése érdekében.

Bokor András

Gázkazánok kálváriája

2024. február 29. |  514
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
4 5 (2)

Cikkünkben egy nemrég épült társasház kazánházában felmerült komoly problémára összpontosítunk, amely a beépített gépészeti berendezések nem megfelelő üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos. A kazánok állapota nemcsak a szakmai normáknak, hanem a jogszabályi előírásoknak sem felelt meg, veszélyeztetve ezzel az épület lakóinak egészségét és biztonságát. Az alábbiakban részleteiben ismerjük meg az eset hátterét, a szakértő feladatait, valamint a megoldásra váró problémák részleteit.

Bokor András

A jégbe zárt technológia

2024. január 30. |  1324
Társszerző: Tóth Gergő Jordán
8 5 (6)

Korunk technológiai fejlődése során egyre gyakrabban találkozunk olyan kihívásokkal, amelyek a hűtés és fűtés terén alkalmazott hőszivattyúk működését érintik. Cikkünk mai témája egy ilyen váratlan probléma, a kondenzátorok részleges lefagyása és az ebből eredő szétfagyott csövek köré fonódik. Ezen hibák összefonódása nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát veszélyezteti, hanem komoly anyagi károkat is okozhat. Ismerjük meg, hogyan vezethet egy egyszerűnek tűnő fagyás a rendszer teljes összeomlásához, és milyen tanulságokat vonhatunk le a tervezési és karbantartási folyamatokból, hogy elkerüljük a hasonló hibákat a jövőben.

Bokor András

Fűtéstechnikai hibák állatorvosi lova

Húsz kazánház került egyszerre a „gépészpatológus boncasztalára”

2023. október 2. |  714
Társszerző: Lantos Tivadar
4 5 (4)

Mondhatnánk, rutinfeladat egy társasház fűtés- és HMV-rendszerének tervezése, megépítése gázkazánokkal. Mint a soron következő szakértői eset mutatja, ennek ellenére itt is lehet óriásit hibázni a kellő rutin hiánya, a kapkodás, vagy éppen a túlzott profit utáni vágy következtében. Tanulságos történetünk szinte tankönyvszerű tervezési hibák, kivitelezői kiváltások, terv nélküli kivitelezés tekintetében. Az áldozatok száma is jelentős, húsz, egyenként nyolc lakásos társasház lakói kereshetik igazukat.

Bokor András

Még mindig a horganyzott acélcső!

Egy szupermarket HMV-hálózata lett az új áldozat

2023. szeptember 4. |  360
Társszerző: Lantos Tivadar
3 5 (3)

Úgy látszik, minden évben – akár többször is – beszélnünk kell a horganyzott acélcsövekről, melyeket még mindig beterveznek, beépítenek a HMV-hálózatokba. Sokmilliós kárt okoznak ezzel saját maguknak, és a megrendelőnek, sok esetben a bíróságot sem lehet elkerülni. Pedig az egyszerűbben szerelhető műanyag csövek teljes biztonságot, könnyebb kivitelezést biztosítanának. A régi megoldásokhoz ragaszkodó kivitelezőket, tervezőket nevezzük a megszokás áldozatainak. A műszaki ellenőrök pedig rendszeresen szemet hunynak e megszokás felett.

Bokor András

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

2023. július 3. |  1410
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.

Bokor András

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

2023. június 1. |  691
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Bokor András

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

2023. május 3. |  1172
Társszerző: Lantos Tivadar

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.

Bokor András

Olcsó és sablonos tervezés

Egy tervező három hőszivattyús munkája is a bíróságon kötött ki

2023. április 4. |  888
Társszerző: Lantos Tivadar
6 4.83 (6)

Hőszivattyús épületeket tervezni nem egyszerű feladat, talán nem is megy elsőre minden mérnöknek. Pláne, ha a használati melegvizet is ezeknek a berendezéseknek kell ellátnia. Soron következő szakértői történetünkben a hőszivattyúk buktatóira hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Bokor András

Korszerűsítés a szakértő szemével

Épületek átvilágítása és átalakításuk lehetőségei

2022. november 3. |  744
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Az épületgépész szakértőket, igazságügyi szakértőket, mérnököket leginkább az energiatakarékossági lehetőség feltérképezése miatt keresik meg a magánszemélyek, cégek, társasházak. Sokan ráébredtek arra, hogy szakemberek bevonása nélkül nem lehet valódi spórolást, rezsicsökkentést elérni. Az alábbi cikkben átnézzük a mérnök szemével, milyen megoldások jöhetnek szóba.

Bokor András

Hogyan kell konyhai szagelszívót tervezni?

Szinte mindenki elrontaná!

2022. október 3. |  936
Társszerző: Lantos Tivadar
6 1 5 (5)

Konyhai elszívórendszer tervezése látszólag rutinfeladat, valójában gondos odafigyelést igényel, és nincs igazából erre vonatkozó magyar nyelvű szakirodalom, hogy hogyan. Az alábbiakban szakértői véleményen keresztül mutatjuk be több társasház hibás szellőzőrendszerét, valamint a helyes tervezés sarokpontjait.

Bokor András

Amikor a gépházat imaszobára cserélik...

2022. szeptember 1. |  937
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Ha egy megrendelő elképzelése folyamatosan változik, és ötleteit mindenáron meg is akarja valósíttatni a kivitelezőkkel, akkor abból előbb-utóbb jelentős eltérés lesz az eredeti tervekhez képest. Ha pedig az eredeti tervek is hibásak voltak, akkor garantált a káosz és a milliárdos kár.

Bokor András

Nem tanult a múltból a társasház

Újra a szakértőnél landolt az ügye

2022. június 2. |  550
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

Nem ritka, hogy újra felbukkan egy olyan eset, amelyről már volt szó lapunk hasábjain. Még 2018 októberében írtunk egy olyan társasházról, melynek kicserélt cirkulációs vezetékét a kivitelező nemes egyszerűséggel a légcsatornába vezette el. Most ugyanebben a házban, éppen a fenti hiba miatt, szerették volna rendbe tenni a szellőzést, ám ezúttal is rossz szakembert választottak. Mondanunk sem kell, hogy ez alkalommal is a legolcsóbb vállalkozó nyerte el a munkát.

Bokor András

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

2022. május 2. |  1126
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Bokor András

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

2022. március 2. |  6631
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.

Bokor András

A rendetlen rendelő

2022. február 3. |  765
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

78 cikk. Lapozó: