Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 1057 | |

 Bokor András

1974-ben érettségizett az Építőipari Szakközépiskola Épületgépészeti szakán, majd 1976-ban technikusi oklevelet kapott. 1979-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Karán szerezett diplomát. 1987-ben a Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Folyamattervező szakán szerezett diplomát. 1997 óta tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. 2010. novembere óta a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, ill. a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, valamint a magyar épületgépész társadalom szavazatai alapján a 2006. év Épületgépész Mérnöke megtisztelő címet adományozták neki. Tervezői munkáját a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépész Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából 2009- ben az év Épületgépészeti Tervezője 3. helyezésével jutalmazta. Az épületgépészet és az épületfizika témakörében 2009-től igazságügyi szakértői tevékenységet is ellát.

2019. június 2-án Építők Elismerő Oklevelet vett át dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztertől, az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.

Idestova két esztendeje osztja meg szaklapunkkal bírósági történeteit az egész szakma okulására. A kivitelezői, tervezői hibák, balesetek leírása a VGF&HKL szaklap egyik legsikeresebb rovata.

Bokor András cikkei

Bokor András

Az óvatos társasházi lakó

2017. december 6. |  4936
1

A sumák kivitelezők rettegett ellensége a túl óvatos, minden lében kanál tulajdonos. Ő az, aki mér, aki kérdez, aki nem restelli kikérni más szakember, ne adj’ isten szakági szakértő véleményét. Ez a fajta céltudatosság – no nem arra gondolunk, aki ha kell, ha nem laikusként szakember módjára okoskodik – alapjaiban rendezné át az építőipart egy jobb irányba, de sajnos a beruházók többsége ma még nem ilyen.

Bokor András

Zseniális újításként adta el a gagyi légkezelőt

Nem vetett szelet, mégis vihart aratott

2017. november 3. |  838

Nagy bátorságra vall, ha valaki olyan berendezést ad el, épít be egy lakásba, amely a saját kútfejéből pattant ki, és egymaga – akár a szakma ellen is –, sokkal kiválóbbnak gondol, mint a konkurens termékeket. A nagy gyártók éveket és eurómilliókat fektetnek kutatásba, fejlesztésbe, kiváló mérnökök és kutatók egész hada dolgozik egy-egy új készüléken, mire az kereskedelmi forgalomba kerülhet. A szabadalmi oltalom alatt álló ellenáramú légkezelő – amely egy építőmérnök-feltaláló agyszüleménye – rövid úton lett közjegyzői eljárás tárgya, nem kis bosszúságot okozva a laikus felhasználónak.

Bokor András

Hőszivattyú ment tönkre az üzemszünet alatt

2017. október 3. |  1258
3 4.67 (3)

GEO-tarifáról üzemeltették a vizes hőszivattyút, amelynek a nagy hidegben, egy kétórás üzemszünet alatt, szétfagyott a hőcserélője. Bonyolult kapcsolások, nem megfelelő tájékoztatás, naiv megrendelő és sokmilliós kár vezetett végül a perhez.

Bokor András

Büszkeség és balítélet

Avagy a giccsparádé és a kivitelező esete

2017. szeptember 4. |  2228
1 5 (1)

Van az a munka, ami már nem éri meg, a kivitelezők mégis teljesítik, pusztán kötelességből, szakmai alázatból, vagy egyszerűen csak azért, mert nem szeretnek félbehagyni semmit maguk után. Mégis, van egy neuralgikus pont, amikor megszólal egy belső hang: eddig és ne tovább!

Bokor András

Több évtizede tart a harag a fűtés miatt

2017. május 3. |  711

Az igazságügyi szakértő, Bokor András szemével most egy olyan történetet vizsgálunk meg, ahol a felek több mint 20 éve pereskednek, és nem tudnak megegyezésre jutni. Az első látásra „Fülemüle-ügynek” tűnő vitában mindkét fél számára a legolcsóbb és legjövedelmezőbb megoldás a megegyezés lenne, ez eddig mégis lehetetlennek tűnt.

Bokor András

Legalább 5 milliót buktak!

A tervezőn és a műszaki ellenőrön spóroltak

2017. április 3. |  883

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervek nélküli, saját kútfőből történő, olcsósított kivitelezés mindig visszaüt. A lopásnak és csalásnak ilyes fajtájával sajnos sokszor találkozni a gyakorlatban. Bokor András igazságügyi szakértő ez alkalommal egy Pest megyei idősotthon „fűtéskorszerűsítés” címén végzett – finoman szólva is – elhibázott kivitelezéséről mesélt.

Bokor András

A pénzéhes beruházó esete az egyszeri kivitelezővel

2017. március 5. |  2472

Az egyszeri gépészkivitelező elvégezte a munkát, megfelelően elszámolt, a pénzt is megkapta, és még hibát sem vétett. Már éppen kényelmesen hátradőlt volna karosszékében, hogy megpihenjen, amikor beruházója úgy gondolta, túl sokat fizetett a munkáért. „Más olcsóbban is elvállalta volna!” – és ebben a hiszemben (szellemben) beperelte a vállalkozót…

Bokor András

Csődöt mondott a szolár

ám fény derült egy 40 éves problémára

2017. január 27. |  2063

A főváros egyik négyemeletes, 60 lakásos panelházát korszerűsítették. A ház új szigetelést, festést kapott, a nyílászárókat kicserélték, a régi, elavult kazánokat az épület tetején lévő kazánházba két korszerű kondenzációs hőtermelőre cserélték. Szerepet kapott a megújuló energia is, napkollektoros HMV rendszert építettek ki. Mindenki elégedett lehetne, azonban a kívánt és elvárt megtakarítás elmaradt, a gázszámla még mindig magas. Bokor András épületgépész, igazságügyi szakértő adott magyarázatot a miértekre.

Bokor András

Az elárasztott gépházakna története

2016. november 12. |  1612
1 5 (1)

Egy családi ház úszómedencéjének vízgépészeti berendezései mentek tönkre egy aprócska figyelmetlenségnek köszönhetően. Hiába volt egyszerű, már-már rutinmunka a kivitelezés, a hibának köszönhetően majd 3 millió forintos kár keletkezett. A biztosító pedig nem fizet! Bokor András története.

Bokor András

Wellness-re, magyar, de nem mindegy, hogyan!

2015. június 5. |  1652
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Épülnek az uszodák, a gyógyfürdők, de sajnos nem minden esetben megfelelő színvonalon. Soron következő tanulságos történetünk ezúttal a légkezelés hibájára mutat rá. A szakszerűtlen munka jelen esetben több százmillió forint kárt okozott.

Panelban is lehet elegáns

2014. szeptember 5. |  7368
1

Már amennyiben egy WC-berendezést eleganciának nevezhetünk – és miért ne tehetnénk így? Mindenesetre bemutatjuk, hogy egy tízemeletes panelház 8. emeletén egy hagyományos, talpon álló WC-csészét hogyan cseréltünk ki egy korszerű, falra függesztett WC-csészére.

A hamburger bűzlik?

2012. november 26. |  4265
Társszerző: Fábián Attila
1

Közel tíz éve kerültek piacra a vízöblítés nélküli piszoárok, melyek hazánkban is egyre elterjedtebbek. A magyarországi forgalmazók a leghigiénikusabb és legtakarékosabb megoldásként hirdetik víznélküli vizeldéiket, de hogy ez mennyire felel meg a valóságnak, arról már megoszlanak a vélemények a szakemberek körében. Az egyik legnépszerűbb gyorsétteremben sokszor kellemetlen szag várja a mellékhelyiségbe betérőket, de hasonlókat tapasztalhatunk egyes budapesti plázákban is, ahol víznélküli vizeldék működnek. Mondhatnánk, hogy a szag csak a kérdés egyik aspektusa, ha mellette ott a megtakarítás, de nem csak anyagiak, hanem komfortérzet is van a világon. Ez annak fényében különösen lényeges, hogy a víznélküli piszoárt forgalmazó cégek szinte kivétel nélkül úgy hirdetik magukat, hogy termékeik szagtalanok, mivel a bűzt a vizeletnek a vízzel való érintkezése idézi elő. Plusz vonzerő a nulla vízfogyasztás a hosszú távú kifogástalan működés.