Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő

 10 285 | |

 Bokor András

1974-ben érettségizett az Építőipari Szakközépiskola Épületgépészeti szakán, majd 1976-ban technikusi oklevelet kapott. 1979-ben a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Karán szerezett diplomát. 1987-ben a Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Folyamattervező szakán szerezett diplomát. 1997 óta tagja a Magyar Mérnöki Kamarának. 2010. novembere óta a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, ill. a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, valamint a magyar épületgépész társadalom szavazatai alapján a 2006. év Épületgépész Mérnöke megtisztelő címet adományozták neki. Tervezői munkáját a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépész Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából 2009- ben az év Épületgépészeti Tervezője 3. helyezésével jutalmazta. Az épületgépészet és az épületfizika témakörében 2009-től igazságügyi szakértői tevékenységet is ellát.

2019. június 2-án Építők Elismerő Oklevelet vett át dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztertől, az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként.

Idestova két esztendeje osztja meg szaklapunkkal bírósági történeteit az egész szakma okulására. A kivitelezői, tervezői hibák, balesetek leírása a VGF&HKL szaklap egyik legsikeresebb rovata.

Bokor András cikkei

61 cikk. Lapozó:

Bokor András

Épületgépészeti perverzió?

Fürdőkádak a hálószobában

2022. május 2. |  39
Társszerző: Lantos Tivadar

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy háló kellős közepén elhelyezett fürdőalkalmatosság – de nem épületgépészeti, hanem egyéb olyan szempontból, amelynek a taglalása más témájú szaklapok reszortja.

Bokor András

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

2022. március 2. |  2926
Társszerző: Lantos Tivadar

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.

Bokor András

A rendetlen rendelő

2022. február 3. |  265
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

Az orvosi rendelők gépészeti tervezése, gépészeti megvalósítása kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra, hogy az intézményt elsősorban betegek látogatják. A járványhelyzetre való tekintettel is kiemelt fontosságú lett a szellőztetés, de a megfelelő hőmérséklet – hogy ne fázzanak a betegek – is fontos csakúgy, mint nyáron a hűtés. A jó gépészet sokat tehet az egészségért. Ellenben a rossz…

Bokor András

A katasztrófa receptje

Noname hőszivattyú és házibarkács telepítés

2021. december 6. |  1842
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Nem véletlen, hogy egy profi hőszivattyú ára igen magas. A hozzá tartozó hűtési- fűtési rendszer kiépítése pedig szakszerűséget, terveket kíván meg. Az olcsó berendezés, egy összetákolt rendszerrel, egyenes út az összeomláshoz. Pedig a forgalmazó, hirdetéseiben, reklámjaiban, honlapján nem ezt ígéri. Megtakarítást, profizmust, egyszerűséget, olyan rendszert, amit saját maga is összeállíthat bárki, szakértelem nélkül, telefonos segítséggel.Bokor András

Régi folyadékhűtő cseréje

2021. november 3. |  3903
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Az üzemeltetés, és a karbantartók felkészületlenségéről az utóbbi időben sok szót ejtettünk. Úgy igazságos, ha egy jó példát is olvasóink elé állítunk a karbantartás területéről, egy olyan társasházban, ahol maguk a lakók a kerékkötői a fejlesztéseknek, javításoknak. Az átgondolatlan spórolás később bosszulja meg magát.

Bokor András

Épületgépész paradoxon?

Kánikulában elfagyott hőszivattyú és folyadékhűtő

2021. szeptember 29. |  5143
Társszerző: Lantos Tivadar

Aki azt gondolná, nagy melegben, fűtött helyiségben nem fagyhat szét egy hűtőberendezés, téved. Két különböző irodaház esetén fordult elő egyazon probléma. A történetnek több tanulsága is van, egyrészt, hogy nem érdemes a XXI. században acélcsővel szerelni korszerű berendezéseket. Másrészt a hőcserélős leválasztás nyomatékosan indokolt szinte minden esetben. Harmadrészt a nem egészen átgondolt tervezés, és kivitelezés bármikor visszaüthet. És végül az épület üzemeltetője nem végezhet hanyag munkát. És mint mindig, a műszaki ellenőrök hanyagsága mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Bokor András

Hamuban az igazság!

Egy kiégett áruház épületgépészeti vizsgálata

2021. szeptember 1. |  6788
Társszerző: Lantos Tivadar
6 5 (6)

Szupermarket égett porig abban a tűzben, melyet egy megszorult ventilátor okozott. Az esetnek számos tanulsága van, többek között rávilágít a karbantartók felkészültségének hiányára, a „karbantartás”, mint fogalom félreértelmezésére, valamint arra, hogy mennyire összetett az igazságügyi szakértő munkája, amikor a tűz okának kiderítésén dolgozik.

Bokor András

Társasházi vastüdő

Dunsztos belső udvar és ételszag

2021. június 30. |  7650
Társszerző: Lantos Tivadar

Társasházi lakások esetén a megfelelő szellőztetésnek fontos szerepe van. A terjengő ételszag, a mellékhelyiségek áporodott levegője megnehezíti a társas együtt élést. Talán elsőre aprócska dolognak tűnik a szellőztető rendszer megtervezése, kivitelezése, ám valójában nem elhanyagolható szempont, és nem szabad félvállról venni azokat a problémákat, amelyek a szakszerűtlenségből adódhatnak. Nézzük, mit is okozott egy társasház életében a rosszul megtervezett , és megépített szellőztetés!

Bokor András

Fulladozó folyadékhűtő

Tervezési hibáktól hemzsegő sportkomplexum

2021. június 1. |  7650
Társszerző: Lantos Tivadar

A nagyméretű folyadékhűtő gépek nem megfelelő kiválasztása, telepítése súlyos problémákat okozhat az épületgépészeti rendszerekben. Egy sportkomplexum megfelelő komfortja szempontjából például elengedhetetlen a kellő minőségű hűtés, frisslevegő-biztosítás. A sportolók és a lelátókon helyet foglaló nézők kényelmi szempontjait egyszerre kell kielégítenie a gépész tervezőnek, és kivitelezőnek. Ha ez nem sikerül, akkor a sportsikereket be fogja árnyékolni a kellemetlen tapasztalat, amit a gépészet okozott.

Bokor András

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

A rozsdamentes acélcső is kilyukadhat

2021. május 2. |  677
Társszerző: Lantos Tivadar
3 5 (3)

Horganyzott acélcsövek lyukadásáról már sok szót ejtettünk. Azonban a rozsdamentes acél is okozhat problémákat, ha nem az előírásnak megfelelő szerszámokkal zajlott a kivitelezés. Történetünk mottója, hogy a minőségi anyagokat is csak rendeltetésszerűen, és a gyártói utasításoknak megfelelően szabad beépíteni.

Bokor András

Ruhatár a csatornában?

Mindent elvitt a szennyvíz

2021. április 7. |  7689
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

A vízelvezető lefolyók akkor működnek rendesen, ha észrevétlenek. Ha felhívják magukra a figyelmet, akkor színes, szagos meglepetések érhetnek. Különösen akkor kellemetlen mindez, ha egy étteremben van a probléma helye. Kiadhatatlanná vált az üzlethelyiség az egyik bevásárlóközpontban. De ki is mindezért a felelős? A tulajdonos? Az üzemeltető? A többi üzlethelyiség bérlője? Választ kapunk soron következő tanulságos történetünkből.

Bokor András

Évekig tartó pereskedés fillérekért

Egyszerű kazáncsere lenne a megoldás

2021. március 3. |  394
Társszerző: Lantos Tivadar
2 4.5 (2)

A pereskedés furcsa szenvedély egyesek életében. Arany János óta tudjuk, hogy a madárfütty is lehet egy bírósági per tárgya, mint ahogyan napjaink épületgépészetében a meleg. Ki fűt, és kinek? Ez a nagy kérdés soron következő tanulságos történetünkben.

Bokor András

Olajszármazék a HMV-ben

A szennyeződés forrását derítette fel az igazságügyi szakértő

2021. február 3. |  569
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (2)

Az ivóvízbe kerülő szennyeződések forrásának kiderítése nem könnyű feladat. Összetett gondolkodást és hosszas kutatómunkát igényel a folyamat, míg megtaláljuk a megoldást a társasház problémájára. A siker azonban nem marad el!

Bokor András

Sok milliós villanyszámla

Hőszivattyú és rossz terv

2020. december 4. |  8190
Társszerző: Lantos Tivadar
3 4.67 (3)

A hőszivattyús rendszerek bonyolultságának, összetettségének következtében a rossz műszaki megoldásokra hamar fény derül. Gyakorlat, kellő alaposság és a megfelelő mennyiségű ráfordított idő kell a tervezéshez, valamint a kivitelezéshez egyaránt. A hőszivattyú nem véletlenül számít drága megoldásnak, szokatlanul olcsón elkészített tervekkel és a szükséges referenciák hiányában lehetetlen egy megfelelően működő rendszert elkészíteni.

Bokor András

A hőszivattyú visszavág

Tervezés, engedély, elgondolás nélkül

2020. november 2. |  8320
Társszerző: Lantos Tivadar
8 4.38 (8)

A víz-víz rendszerű hőszivattyú a megújuló energia csúcstechnológiájának mondható. A telepítés nagy szakértelmet igényel, termelői kút vízhozamának és a nyelő kút elvezetőképességének mérésére előzetes vizsgálatokra, számításokra és engedélyekre van szükség. Azonban nem mindenkinek. Vannak, akik ösztönből építik a talajszondás hőszivattyúkat, és ennek bizony meg is lesz az eredménye.

Bokor András

Hol fog a füstgáz távozni?

2020. október 1. |  807
Társszerző: Lantos Tivadar
1

Bizonyára mindenki ismeri a Tanú című film jelenetéből azt az idézetet, amikor Pelikán kétségbeesetten tárja szét a kezét a háza újjáépítése után: „Virág elvtárs, se ajtó, se ablak?” A sebtében, és szakmai kompetencia híján felépített épület hiányosságai elsőként a laikus építtetőnek szúrta a szemét. Hasonló eset történt egy pest megyei öntödében is, ahol az egyenként 630 kW-os, „A” típusú gázüstöt építettek be. A gáz, és légtechnikai tervezők megfeledkeztek a füstgáz elvezetéséről, és a laikus építtetőnek kellett felhívni a figyelmet, hogy ez óriási probléma forrása lehet, elsősorban az üzem dolgozóira nézve.

Bokor András

Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?

Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán

2020. július 3. |  1388
Társszerző: Lantos Tivadar
4 4.67 (3)

Kigyulladt egy budai villa állókazánja, és kisebb tüzet is okozott az ingatlanban. A lakás házvezetőnője megpróbálta megfékezni a lángokat, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. A nyílt égésterű gázkazán évek óta nem volt karbantartva, nem volt légbevezető, a nyílászárók fokozott légzárásúak voltak, és a lakás konyhájában páraelszívó berendezés is működött.

Bokor András

Napelem, hőszivattyú, társasház

Megéri?

2020. május 31. |  8052
Társszerző: Lantos Tivadar
3 5 (2)

Egy óbudai, 76 lakásos társasház tervezett épületgépészeti korszerűsítését vettük górcső alá. Ma már egyre olcsóbbak, és egyre nagyobb kapacitású napelemek készülnek, miközben a hőszivattyúk hatásfoka is egyre jobb lesz. Célszerű tehát újragondolnunk a felújítások során a napelem és hőszivattyú kombináció alkalmazását egy meglévő társasház esetén. A számítások végén meglepő, és érdekes eredményekre juthatunk.

Bokor András

A szakszerűtlen kivitelezés ára

Egy egész család esett áldozatául a szén-monoxid-mérgezésnek

2020. május 7. |  1196
Társszerző: Lantos Tivadar
2 5 (1)

A szakértői történetek döntő többségében vagyoni károkat tárgyalunk, néha vidám, megmosolyogtató, néha bosszantó eseteket. Amikor viszont emberéletek múlnak a hanyag és szakszerűtlen munkavégzésen, akkor mindannyian döbbenten állunk a történtek előtt. Keressük a hibát, és talán egy kicsit magunkba is nézünk, hogy az a feladat, amit nap mint nap végzünk, mennyire is felelősségteljes. Kell egyfajta elköteleződés, ami több, mint a munkánk után járó anyagi juttatás. A lelkiismeretlenségnek most egy egész család esett áldozatául, köztük egy kétéves kislány.

Bokor András

Elmondtuk százszor

Mérgezésből egy is sok, elmondjuk hát százegyedszer is

2020. március 5. |  8391
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Egy kisfiú mentette meg édesanyja életét Egerben. Az életveszélyt az okozta, hogy egy elhanyagolt gázkészülék a fürdőszobába okádta magából a szén-monoxidot, és a nő zuhanyzás közben lett rosszul. Annyi ereje még maradt, hogy segítségért kiáltson, amit a 4 éves kisfia hallott meg. Ő értesítette a szomszédokat, s ezzel megmentette az édesanyja életét. Több együttes hiba összjátéka kellett ahhoz, hogy a baleset kialakuljon.61 cikk. Lapozó: