Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Érik a botrány az otthonfelújítási program kapcsán

Egyelőre nagyon szűk a támogatható termékek listája, amely a szaktárca várakozásai szerint ugyanakkor folyamatosan bővül majd

2024. június 27. | Erdősi Csaba |  9616 |

Érik a botrány az otthonfelújítási program kapcsán

Július elsejével lehet pályázatokat beadni az új házfelújítási programba, és ennek kapcsán az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Intézet (ÉMI) honlapján megjelentek az úgynevezett kulcstermékek. A kínálat több mint szűk: jelen állás szerint bojlerből és melegvíztárolóból kizárólag a Hajdú termékei vannak az adatbázisban, a hőszivattyúk listájára pedig egyedüli gyártóként az ezen a piacon gyakorlatilag láthatatlan MPF-FÉG Kft. termékei kerültek föl. Radiátorból is csupán a FÉG és a Lehel Radiátorgyár Kft. termékeit tartalmazza a lajstrom, de egyetlen kazán vagy nyílászáró sincs benne. Az adatbázisban egyelőre nem szereplő gyártók vezetői dühösek és tanácstalanok egyszerre, nem világos számukra, hogyan kerülhetnének fel a listára, így magyarázatot és útmutatást kérő levelekkel bombázzák az illetékesnek gondolt szervezeteket.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az Otthonfelújítási Programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban. A program keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos primer energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni – áll az Energiaügyi Minisztérium friss közleményében. Mint írják, a programban támogatott beruházásokhoz használható, ún. kulcstermékeket az ÉMI környezeti minősítése során minél jobb értéket elérő építőanyagok alkotják. Az adatbázisban megtalálhatók továbbá azon hőszigetelők, nyílászárók, illetve hő- és melegvíztermelő berendezések, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek. „Fontos, hogy csak az ezen a listán szereplő termékek közül választhatnak az igénylők, amennyiben részt kívánnak venni a programban” – emeli ki a tárca közleménye, hozzátéve, hogy a felhasználható kulcstermékek listája önkéntes gyártói adatszolgáltatáson és nyilvánosan közzétett adatokon alapul, így folyamatosan bővül.

Kétféle radiátor közül választhatunk

Az adatbázis két részre osztott, az egyikben az építési termékeket, a másikban a hő- és melegvíztermelő berendezéseket találjuk. Cikkünk írásakor az előbbi nem tartalmazott egyebet, mint öt szigetelőanyag-gyártó (Rockwool Hungary Kft., Austrotherm Kft., BACHL hőszigetelőanyag-gyártó Kft., Bodrogi Bau Kft., Masterplast Hungária Kft.) és két radiátorgyártó, az MPF-FÉG Kft., illetve a Lehel Radiátorgyártó Kft. termékeit tartalmazza, rajtuk kívül egyelőre senki más nincs a listán. Csak zárójelben szeretnénk megjegyezni, hogy az egykor szebb napokat megélt Lehel mostanra gyakorlatilag egy garázscéggé hanyatlott. 2022-es árbevétele 4,6 millió forint volt, ebből sikerült 98 ezer forintos eredményt elérnie. A társaságnál 2020-ban még 20 alkalmazott dolgozott, ma mindössze egy.

Nyílászárókat vagy egyéb építési anyagokat egyelőre hiába keresünk a listán, egyetlen gyártó termékei sem szerepelnek rajta.

Hajdú és FÉG a másik kalapban

A hő- és melegvíztermelő berendezések listája még szegényesebb. Hagyományos vagy hőszivattyús villanybojlerből és víztárolóból jelenleg csak a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. termékei közül választhatunk. Kondenzációs gázkazánból cikkünk írásakor egy sem volt a listán, hőszivattyúból pedig csupán egy gyártó, a másik termékkategóriában már említett MPF-FÉG termékei szerepelnek benn. Mivel a FÉG nem igazán a hőszivattyúiról ismert a piacon, rákerestünk az egyik kulcstermékük nevére. Egyetlen találatot adott ki rá a Google, az pedig nem más volt, mint az ÉMI honlapja.

Ez itt egy mindössze egyetlen találatot adó keresés

Mi lehet a baj?

Egyelőre nem világos számunkra, miért ilyen hiányos a kulcstermékek listája. Elvileg a cégeknek maguknak kell nyilatkozniuk a megfelelőségről egy regisztráció után az ÉMI honlapján,s itt merülhetnek fel akadályok. Tudunk olyan neves gyártóról, amelyik egy hónapja nem jut előréb, mert a 305/2011/EU rendeletében foglaltak tanúsítását várják el tőle. Ez viszont az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról rendelkezik, így nem vonatkozik hő- és melegvíztermelő berendezésekre, így a regisztrációjuk gyakorlatilag lehetetlen. A hő- és melegvíztermelő berendezésekre vonatkozó EU-s rendeletek és a hazai forgalmazáshoz szükséges engedélyek követelményeit természetesen teljesítik, de mivel berendezéseik egyike sem tartozik az építési termékek kategóriájába, így nem rendelkeznek az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU rendelet szerinti tanúsítvánnyal, és nem is kötelezhetik őket annak megszerzésére.

Más részleteiben is döcög a rendszer

Mint arról már többször is beszámoltunk, a REPowerEU keretein belül indult, 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási támogatási programban 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai vehetnek részt. Minimum egymillió forintos önerő mellett legfeljebb hatmillió forintot kaphatnak a nyertesek, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel formájában. Kikötés, hogy a beruházás révén legalább harminc százalékos energiafogyasztás-csökkenés legyen elérhető.

Az eredeti ütemterv szerint június elsejével lehetett volna beadni az első hitelkérelmeket, de ez végül július elsejére módosult. Ehhez kapcsolódóan az ÉMI honlapján június 26-ára ígérték annak az aloldalnak a megindítását, ahol regisztrálhatnak azok a kivitelezők és tanácsadók, akikhez a pályázók fordulhatnak majd. Ehhez képest jelen állás szerint a regisztrációs portálok és regisztráltak listája sem elérhető, mint ahogy tartalom nélküli a Tájékoztatók, segédletek menüpont is. Egyedül a kulcstermékek adatbázisa vált elérhetővé – a fent részletezett szűk tartalommal.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

jogszabályokpályázattámogatás

Kapcsolódó